»Det er den mest fladpandet populistiske regering, vi har haft i min levetid«

Dagens overblik: Mogens Lykketoft skaber røre med »helt uacceptabel« tale, Kristian Jensen og Inger Støjberg får kritik for at fortie oplysninger, og så kommer politikernes skjulte liv frem - om lang tid.

ARKIVFOTO. I en lækket tale revser Mogens Lykketoft i hårde vendinger både Lars Løkke Rasmussen og den forrige regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Her får du dit daglige overblik over lige præcis det, du skal vide om danske politik i dag.

Vi begynder med en tale, som i den grad har vakt opsigt, og som Berlingske beskriver i dag.

I anledning af sin 70-års fødselsdag havde Socialdemokraternes Mogens Lykketoft, som er formand for FNs generalforsamling og tidligere formand for Folketinget, den 9. januar inviteret en række personer til fødselsdagsreception på Christiansborg.

Lykketoft indledte arrangementet med en kort tale, hvor han undervejs kalder det for en »smertelig oplevelse«, at Danmark »netop nu har en regering og et folketingsflertal, der prioriterer ligegyldige, små fedtede skattelettelser til vælgere, de anser for dumme og egoistiske«.

»Det er den mest fladpandet populistiske regering, vi har haft i min levetid. Med en dybt utiltalende politik og nogle dybt usympatiske personer på nøgleposter.«

»Det er sørgeligt, at den forrige regering var så talent- og profilløs, at den banede vejen tilbage for den lille svindler, der nu er statsminister,« hedder det i talen.

Lykketofts tale, som du kan læse i sin helhed her, blev holdt ved et privat arrangementet, men den tidligere S-formand sendte den rundt i et skriftligt eksemplar til sine gæster på e-mail fem dage senere.

Her får du 4 skarpe reaktioner på Lykketofts tale.

1: I Berlingske kalder Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, Lykketofts optræden »helt uacceptabel«.

»Det er det værste, jeg nogensinde har set i de år, jeg har været i landspolitik,« siger Aastrup.

2: Nuværende formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard:

Jeg kan se i Berlingske, at Mogens Lykketoft fejrede sin fødselsdag med at sable den tidligere regering ned – hans egen...

Opslået af Pia Kjærsgaard på 25. januar 2016

3: LA-formand, Anders Samuelsen, i Berlingske:

»Det er uværdigt. Bare fordi, man er politiske uenige, behøver man ikke tale sådan om hinanden. Det er simpelthen under niveau og siger jo mere om Mogens Lykketoft end om dem, han prøver at stemple.«

4: Statsminister Lars Løkke Rasmussen:

Tillader mig lige en genudsendelse... Budskabet er vist ikke nået helt over Atlanten. :-) Sætter pris på alle min...

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 25. januar 2016

Mandag aften valgte Mogens Lykketoft at beklage sine udtalelser. I en mail til Berlingske skriver han bl.a.:

»Jeg beklager et følelsesudbrud, men også at en gæst åbenbart har viderebragt noget, der bidrager til absolut utilsigtet offentlig debat. Jeg var af den sikre overbevisning, at alle til stede var så meget mine venner, at de vidste dette.«

Og nu til dagens andre nyheder.

»Det er landsskadelig virksomhed«

I dag bliver det, som Lars Løkke Rasmussen har betegnet som »danmarkshistoriens mest misforståede lovforslag«, efter alt af dømme vedtaget.

Det sker dagen efter, at udenrigsminister Kristian Jensen og udlændingeminister Inger Støjberg forsvarede regeringens stramninger på udlændingeområdet i Europa-Parlamentet. Et forsvar, som flere aviser sætter fokus på.

I Jyllands-Posten bliver de to topministre fra flere sider skoset for, at de udlod at gøre opmærksom på, at Danmark risikerer at tabe en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol som følge af de danske stramninger.

I Bruxelles blev Støjberg og Jensen således spurgt til den del af lovforslaget, der betyder, at en gruppe flygtninge skal vente på familiesammenføring i tre år, før de kan få deres familie til Danmark.

Her svarede udenrigsministeren:

»Vi lever op til samtlige indgåede konventioner. Uden tvivl.«

Men det strider ifølge kritikere imod, hvad regeringens egne jurister rent faktisk har skrevet i bemærkningerne til lovforslaget.

Her hedder det, som Jyllands-Posten skriver, at tiltaget er »foreneligt« med menneskerettighederne, men der er »en vis risiko« for at tabe en sag efterfølgende.

Margrete Auken, medlem af Europa-Parlamentet for SF, er blandt dem, der langer ud efter Venstre-ministrene:

»Det er landsskadelig virksomhed, når man ikke indgår i den debat korrekt,« siger hun til avisen.

Hele historien - og et svar fra Inger Støjberg - kan du læse her.

»Det er meget brutalt«

I Berlingske siger Institut for Menneskerettigheder er det ikke et spørgsmål om, hvorvidt Danmark vil tabe en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol eller ej.

Spørgsmålet er derfor blot, hvor lang tid der vil gå.

På Christiansborg ventes lovforslaget - kaldet L87 - stemt igennem med stort flertal senere i dag. I den socialdemokratiske gruppe meldte tre medlemmer, Mette Gjerskov, Yildiz Akdogan og nyvalgte Daniel Toft Jakobsen, i går, at de stemmer imod.

»Det er først og fremmest på grund af familiesammenføringsreglerne, at jeg klapper hælene i over for lige netop denne lov. Det er meget brutalt, at folk skal vente i langt over tre år for at gense deres børn. Og jeg er bange for, at det vil medføre en incitamentsstruktur, hvor flygtninge tager deres børn med i stedet for at sende den stærke af sted. Vi har set rigeligt med børn i gummibåde på Middelhavet,« siger Mette Gjerskov i dag til Berlingske.

Fik du ikke set EU-høringen med Støjberg og Jensen, som endte med beskyldninger om »skandale«, da et belgisk parlamentsmedlem kritiserede seancen, kan du læse politiko.dks gennemgang her.

Regeringen lod det sejle for længe

Vejen til »det måske mest misforståede lovforslag i danmarkshistorien« gennemgår Jyllands-Posten i dag med fokus på debatten om smykkeforslaget. Og her lægger Naser Khader, udlændingeordfører for de Konservative, ikke skjul på sit syn på sagen:

»Håndteringen har været katastrofal. Den første, der afsporede debatten, var Martin Henriksen i Radio24syv (hvor han nævnte vielsesringe, red.), men da Støjberg gentog det over for Ekstra Bladet, gik debatten amok. Og så blev vielsesringe til guldtænder i udlandet. Regeringen lod det sejle for længe,« siger han til avisen.

Udlændingeminister Inger Støjberg påtager sig sin del af ansvaret for forvirringen.

»For at noget kan misforstås, skal der være noget at misforstå. Det kan da godt være, at vi ikke har været hurtige nok til at få forklaret tingene,« siger hun. Hele den historie her.

De indre linjer

Kristian Jensen beskyldte i weekenden de danske EU-parlamentarikere for at være medskyldige i det negative fokus, som Danmark har fået i internationale medier som følge af bl.a. smykkeforslaget.

I Jyllands-posten hedder det i dag, at EU-parlamentariker Jens Rohde, der for nyligt forlod Venstre til fordel for de Radikale, på de indre linjer har arbejdet på at få Lars Løkke Rasmussen til at forsvare regeringens udlændingepolitik i EU.

Han aviser over for avisen, at han har opildnet til EU-debatten om de danske stramninger.

»Jeg har ikke prøvet at tale Danmark ned. Tværtimod er vi nogle, der prøver at tale Danmark op ved at fortælle, at der faktisk er delte holdninger til lovforslaget,« siger han i den trykte udgave af avisen.

Politikeres skjulte liv

Vi skifter spor for en stund.

Som det første land i verden er Danmark nemlig begyndt at bevare politikernes digitale privatarkiver. Det skriver Politiken i dag.

Hele 62 politikere fra Folketinget har således sagt ja til at overgive deres digitale privatarkiv til Rigsarkivet. Her skal arkiverne ligge uberørt og ubeset på et sikret netværk i 75 år, før nogen må se dem

Birgitte Possing, professor, dr.phil. og Rigsarkivets rådgiver om private arkiver, står for indsamlingen:

»De her arkiver fortæller om alt det, vi ikke kan læse i aviserne. Om politikernes visioner, om deres kringlede forhandlinger på tværs af partier og magtstrukturer, om deres påvirkninger fra borgere og lobbyister. Og de fortæller om gode alliancer, kyniske magtkampe og alle slags rævekager på Christiansborg. Det er et blik ind i demokratiets maskinrum, og det er selvfølgelig politisk rasende interessant,« siger hun til avisen.

Læs hele historien hos Politiken i dag. Det er lige her.

3 historier, du også skal have med i dag

1: København Kommune fattes penge, og derfor foreslår SF og Enhedslisten at hæve kommuneskatten til næste år i stedet for at spare på velfærden. Det skriver Information i dag.

2: Undersøgelse viser, at knap hver tredje gymnasieelev holder sig tilbage i timerne af frygt for at få dårlige karakterer.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) siger i Politiken, at gymnasieelevernes »spekulationskultur« i karakterer er et »kæmpeproblem«. Den historie her.

3: »Drop DSB, lad andre køre tog – og lad så bilisterne vælge selv«. Liberal Alliance vil udlicitere togdriften, siger transportordfører Villum Christensen til Jyllands-Posten.

Dagens citat

»Vi synes, at det er umenneskeligt, at folk, der søger asyl, skal vente tre år med at få familiesammenføring. Vi har haft medlemmer i Rudersdal, der har meldt sig ud af samme årsag. Det er jo hjerteblod for nogle.«

- Preben Etwil, socialdemokratisk lokalformand for partiforeningen i Rudersdal kommune, revser sammen med flere andre baglandstemmer S-toppen for partiets støtte til regeringens asylstramninger. Historien findes i Politiken.

Det sker i dag

08:00: Ligestillingsudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i åbent samråd om lovforslaget, der foreslår at tilbagerulle reglerne om kønsopdelt lønstatistik.

13:00: I dag er der møde i Folketingssalen, hvor der vil være 3. behandling af forslag til lov om ændring af udlændingeloven. Ændringen af udlændingeloven vil blandt andet medføre en udskydelse af retten til familiesammenføring for personer med midlertidig beskyttelsesstatus og en indskærpelse af reglerne for tidsubegrænset opholdstilladelse.

13:15: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal på et samråd bl.a. forklare  hvorfor det er rimeligt, at fastfryse grundskylden for ejerboliger i 2016, men ikke for lejere og andelshavere.

13:30: Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen og finansminister Claus Hjort Frederiksen er i dag kaldt i samråd om Udbetaling Danmarks administration af lovforslag om boligydelsespakken.

15:00: Integrationsminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd, hvor ministeren forventes at redegøre for regeringens annoncekampagne i libanesiske aviser, som har modtaget kritik af Folketingets Ombudsmand.

16:00: Bedsteforældre for Asyl arrangerer i dag demonstration mod regeringens asylstramninger. Skuespiller Anne Marie Helger er konferencier ved dagens demonstration, hvor blandt andre forfatter Carsten Jensen og vicedirektør i Institut for menneskerettigheder Louise Holck taler.