Det endegyldige bevis på effektiv »brysk« asylpolitik, blå bloks »gøgeunge« og en ursocialdemokratisk drøm

Dagens overblik: Skat kunne have gået ind i sagen om skattely i Panama for mere end et år siden, Danmarks stramme asylpolitik ser ud til at virke, blå blok truer i forhandlingerne om en gymnasiereform, og så skal statens bookmaker sælges.

Foto: Simon Læssøe

Solsortene pippede lystigt denne torsdag morgen, da vi i mulm og mørke stod op for at samle dagens politiske historier, som vi nu pipper ud til jer.

Vi er i gang med denne uges næstsidste politiske morgenpost, og vi begynder i Berlingske, der kan fortælle, at Danmark var det land i EU, hvor antallet af asylansøgere steg mindst fra 2014 til 2015.

Fra 2014 til 2015 steg antallet af asylansøgere med 110 procent i de 28 EU-lande, hvor mere end 1,3 millioner asylansøgere kom til.

I Danmark var stigningen på 42,6 procent, mens det i Tyskland var på 135 procent, i Sverige 100 procent, i Norge 172 procent, i Finland næsten 800 procent, i Østrig 214 procent og i Holland 83 procent.

De tal overbeviser udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg om, at det er en stram udlændingepolitik, der har haft en effekt.

»Vi har i årevis diskuteret, om stramninger af opholdsvilkårene betyder noget for antallet, der søger asyl. Men de her tal er det endegyldige bevis på, at det selvfølgelig har en meget, meget stor betydning for, hvor flygtninge og migranter vælger at søge hen,« siger hun.

Det synspunkt bliver bakket op af både danske og internationale forskere.

»Der er ingen tvivl om, at vores rimeligt bryske politik har givet ekko rundt omkring,« siger Ninna Nyberg, som er seniorforsker ved DIIS.

Læs den historie her.

Se en fin grafik herunder. Morgenposten fortsætter med friske nyheder efter grafikken.

Blå bloks nye trussel

Vi haster videre til gårsdagens helt store politiske emne, gymnasiereformen, der også fylder godt op i dagens aviser.

På forsiden af Politiken truer blå blok med at smide de røde partier ud af forhandlingslokalet og lave et smalt blåt forlig, hvis oppositionspartierne ikke fra begyndelsen er indstillet på at gå på kompromis med adgangskravet for at blive optaget på et gymnasium.

Regeringen vil have et adgangskrav på 4 i dansk og matematik, mens Socialdemokraterne og de Radikale ønsker et krav på 2.

Men det må de røde partier ændre, ellers er det ud af lokalet, siger Venstres børneordfører, Anni Matthiesen.

»Det vil være fornuftigt at starte forhandlingerne med karakterkravet. For det var knasten, som sidst fik det hele til at falde på gulvet. Vi har kunnet lave en aftale om erhvervsskoler, hvor der var et karakterkrav, og derfor må jeg også tro på, at partierne er klar til at tale om 4 som krav til gymnasiet«, siger Anni Matthiesen og er på linje med de øvrige partier i blå blok.

Den historie kan du læse her.

Tradition for bredt forlig

DRs politiske korrespondent Christine Cordsen skriver i en analyse, at det netop bliver kampen om adganskravet, der bliver det helt store sværdslag om gymnasiereformen, som er inden for skole og uddannelse, hvor der traditionelt bliver indgået brede forlig på Christiansborg.

Men karakterkrav er hjerteblod for Socialdemokraterne, så øvelsen kan blive vanskelig, skriver hun.

»Når S-formand Mette Frederiksen står så fast på, at kravet højst skal være 2, bunder det i en ursocialdemokratisk drøm om, at arbejderklassens børn skal have muligheden for at bryde de sociale mønstre og komme på universitetet. Et vigtigt element i selve den socialdemokratiske grundfortælling.«

Læs analysen her.

Skats manglende avislæsning

Vi bevæger os over i Politiken og til ugens største historie, der handler om skattely i Panama gennem advokatfirmaet Mossack Fonseca.

Og nu kan det slås fast, at Skat ikke læser tyske aviser. I hvert fald ikke jævnligt, for så havde den danske skatteopkræver nemlig for mere end et år siden været klar over, at en række lande, bla. Tyskland og USA, var i fuld gang med agere på baggrund af de lækkede papirer om skatteskjul fra Mossack Fonseca, som har rullet med en stribe afsløringer om mulig skatteunddragelse denne uge.

Oplysningerne stod i en artikel i Süddeutsche Zeitung og andre tyske medier 25. februar 2015, hvor der også stod, at politiet havde ransaget Tysklands næststørste bank, Commerzbank, på en mistanke fra de lækkede papirer fra Mossack Fonseca. Men Skat har ikke reageret på de oplysninger.

Skat har tidligere undladt gennem fire år interessere sig for en gigantisk, offentligt omtalt lækage af kontooplysninger fra banken HSBC i Geneve, Schweiz.

Det fik daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S) til for mere end et år siden at sige, »det er ikke godt nok«.

Skats indsatsdirektør Jim Sørensen oplyser, at Skat først i januar i år blev opmærksom på den nye sag, da DR rettede henvendelse til dem om lækagen.

Adspurgt om, hvorfor Skat ikke reagerede på oplysningerne i de tyske medier for mere end et år siden, siger han:

»Vi har ikke ansat folk til at læse aviser i alle lande«.

Det er heller ikke nødvendigt - man kan med enkle midler overvåge den slags via internettet?

»Sådan et system har vi ikke sat op«, siger Jim Sørensen, som glæder sig over, at Skat endnu en gang har fået vigtige oplysninger via medierne.«

Historien kan læses her.

Statens bookmaker skal sælges

Videre til et andet område, hvor der spekuleres for store summer, nemlig den danske stats bookmakingfirma, Danske Licens Spil, der er den underafdeling af Danske Spil, der udbyder betting og tips.

For det vil blå blok med konservatives Brian Mikkelsen i spidsen nu have solgt fra - og gerne inden for et år, står der i dagens Børsen.

»Licensdelen af Danske Spil er så let at sælge som at knipse med fingrene. Så det er oplagt at starte med at sælge det«, siger Brian Mikkelsen til Børsen.

Børsen har talt med kilder, der vurderer at et salg vil kunne indbringe i omegnen af 3-4 mia. kroner.

Bliver Danske Licens Spil solgt vil staten gå glip af det årlige overskud, der i 2015 var på 426 mio. kroner.

Og det er en dum idé, mener Socialdemokraterne.

»Vi behøver ikke give køb på noget, der giver gode penge,« siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

Læs den historie her, hvis du har abonnement til Børsen.

Nogle hurtige historier

Regeringen kan ikke ramme Grimhøj-moskéen på pengepungen, som der eller er lagt op til i forhandlingerne om at bekæmpe radikalisering i bla. visse moskéer.

For Grimhøj-Moskéen får slet ikke nogen økonomisk støtte, skriver Jyllands-Posten.

Læs den historie her.

Københavnske bilsnyltere skal i hjullås. Eller i hvert fals skal deres biler. For de borgerlige i Københavns Kommune vil nu sætte en hjullås på bilister, der ikke har betalt deres parkeringsbøder. Kommunen har 84 millioner kroner ude at svømme i manglende betalinger, skriver Berlingske.

Læs den historie her.

Hollænderne sagde i går nej til en afstemning om EU-samarbejde med Ukraine.

Læs om det her.

Efter divergerende meldinger skulle den nu være god nok: Islands statsminister træder tilbage efter skattelysagen.

Læs det her.

Dagens analyse

Handler om EUs nye reformer af det europæiske asylsystem og er at læse i dagens Berlingske.

»En reform af asylsystemet kan få stor betydning for Danmark, fordi det vil ske som en ændring af det Dublin-system, som Danmark har nydt godt af at være en del af, fordi det giver mulighed for at sende asylansøgere retur til andre EU-lande. Men hvis det ændres, vil Danmark efter alt at dømme skulle vælge mellem at deltage i det reviderede system med asylkvoter, hvilket regeringen afviser, eller stå helt udenfor. At stå udenfor kan paradoksalt gøre Danmark til en endnu mere attraktiv asyldestination, fordi en asylansøger så ikke risikerer at blive omfordelt fra Danmark til et andet land,« skriver Berlingskes Bruxelles-korrespondent i en analyse, du kan læse her.

Dagens citat

»For statsminister Lars Løkke Rasmussen er den langsigtede risiko, at sagen udstiller, at han reelt ikke kan forhindre sine støttepartier i at true sig til indrømmelser. Omvendt er det bestemt ikke behageligt for konservative at være gøgeungen i blå blok,« skriver Politikens politiske redaktør Jesper Thobo Carlsen i en analyse, du kan læs her.

Dagens debat

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor formand for Danske Regioner Bent Hansen, formand for Dansk cardiologisk selskab, Christian Gerdes og Anne Kaltoft, formand for Hjerteforeningen har skrevet en kronik om at forbedre behandlingen af hjertesygdomme på danske sygehuse.

»Hjerteforeningen og Danske Regioner vil kridte skoene de næste år og samarbejde bredt. Vi har travlt. Ambitionerne for hjerteområdet er store. Vi skal arbejde i fællesskab og i respekt for hinandens interesseområder. Ingen patientorganisation ønsker gevinst på andres bekostning,« skriver de bla.

Læs kronikken her.

Dagens tweet

Er egentlig fra i går, men fortjener at komme med. Det er folketingsmedlem fra Liberal Alliance, sociolog og nu også...poet?, der står for tweetet.

Dagens annonce

I både Berlingske og Jyllands-Posten har Boeing indrykket helsidesannoncer og varsler en længerevarende kampagne, hvor de vil henvende sig direkte til danskerne.

Det sker i dag

Skatteudvalget har kaldt skatteminister Kasten Lauritzen i samråd om den kritik af Skatteministeriet og SKAT, som Statsrevisorerne har udtrykt om udbytteskat.

Udenrigsudvalg har kaldt udenrigsminister kristian Jensen i samråd om situationen i Afghanistan.

Forhandlingerne om antiradikalisering fortsætter i dag.