Der var 1, 2 ... 90 mandater uden om regeringen

Dagens overblik: En S-DF-K alliance vil presse regeringen til at undersøge flygtningelandsbyer - men regeringen stemmer selv for. Og så kommer vi forbi medicinudgifter, flagstænger, frikadeller og en quiz om dansk politik 2016.

God-onsdag-morgen - vi er klar til at klæde jer på til dagen i dansk politik.

Vi lægger hårdt ud med et slagsmål om flygtningelandsbyer ... der dog ikke synes bliver så voldsom en kamp alligevel.

Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har indgået en sælsom alliance for at lægge pres på regeringen i flygtningepolitikken. Det skriver Jyllands-Posten.

De tre partier kan tilsammen mønstre 90 mandater uden om regeringen og er blevet enige om en vedtagelse, der skal pålægge regeringen - inden 1. marts - at fremlægge et konkret beslutningsgrundlag om statslige flygtningelandsbyer. Og det skal indeholde »en vurdering af de økonomiske og integrationsmæssige konsekvenser heraf«, fremgår det ifølge Jyllands-Posten af vedtagelsen.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl - der allerede i sit nyhedsbrev i mandags, efterspurgte, om Socialdemokraterne og Mette Frederiksen nu også »var til noget« - er en glad mand:

»Socialdemokraterne har haft et kæmpe problem med at samarbejde med os. Og det glæder mig da, at de ikke længere er på den linje, og at Mette Frederiksen nu markerer, at det drejer sig om den politik, man laver, og ikke, hvem man samarbejder med,« siger han til avisen.

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, langer på TV2 News hårdt ud efter regeringen for at negligere kommunernes behov:

»Der er mange kommuner, der har været nødt til at opkøbe parcelhuse til flygtninge, mens andre kommuner må leje sig ind på hoteller. Og det er jo ikke en løsning. Regeringen har været handlingslammet og ladet kommuner sejle i deres egen sø,« siger ordføreren.

V stemmer ja for at blive klogere

Men flertallet udenom regeringen får nu følgeskab af ... regeringspartiet.

Over for TV2 News understreger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, at også Venstre vil stemme for vedtagelsen - fordi det er en god idé at blive klogere på både muligheder og konsekvenser af at oprette flygtningelejre.

»Noget taler for og noget taler imod, men lad os nu blive lidt klogere i stedet for bare at være trodsige som politikere,« siger han, men sætter dog også spørgsmålstegn ved holdbarheden i alliancen rundt om regeringen:

»Jeg hører både S og DF tale varmt om flygtningelandsbyer, men går man dem en smule på klingen, så der det to meget forskellige ting, som de to partier taler om,« siger Jakob Ellemann-Jensen til TV2 News.

Konsekvenser for integrationen?

Og vi bliver lige lidt længere ved flygtningelandsbyerne. For langt fra alle er enige om, hvilken konsekvens en sådan boform vil have for integrationen.

Formanden for KL, V-borgmester Martin Damm, afviser, at flygtningelandsbyer er løsningen på kommunernes udfordringer:

»Vi har brug for en hjælpende hånd, men flygtninge skal ud i det ganske land og ud i mindre enheder, for på den måde nemmere at blive integreret,« siger han til TV2 News.

Hos Røde Kors ser generalsekretær Anders Ladekarl det som en potentiel integrationsfremmende mellemstation mellem asylcentre og en permanent bolig:

»Nogle påstår, at det vil forringe integrationen, fordi man skaber ghettoer. Men for os handler det om, hvordan man organiserer det. Hvis man gør det dårligt, kan man organisere det, så det bliver ghettoer. Hvis man gør det godt, kan man organisere det, så det faktisk fremmer integrationen,« siger han til Jyllands-Posten. Læs mere her (kræver Premium).

Også på Twitter bliver emnet debatteret af flere folketingspolitikere:

Dyr, men ikke så dyr, medicin

Sidste år udløste det et hedt, politisk valgkamps-slagsmål, da Danske Regioner kort før folketingsvalget spåede, at udgifterne til hospitalsmedicin ville stige med 700-800 mio. kroner i 2015.

Den endelige opgørelse viser nu, at ekstraregningen var markant lavere end frygtet - medicinudgifterne steg med 375 mio. kr. sidste år. Det skriver Politiken.

Administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard Pedersen, kalder det uforståeligt, at Danske Regioner kan vurdere så forkert:

»Det har været ubehageligt at debattere så centrale værdier i det danske sundhedsvæsen – om vi har råd til at betale for folks medicinske behandlinger – ud fra forkerte prognoser fra Danske Regioner. Det er meget uheldigt,« siger han til Politiken. Læs hele historien her.

Hjort-analyse I

»Mange er sikre på, at Claus Hjort Frederiksen selv afgør, hvornår han ikke vil være finansminister mere. Det er skrevet flere gange før i en lang ministerkarriere, at tidspunktet nærmer sig. Det har vist sig at være forkert. Denne gang følger mange venstrefolk nøje udsvingene i Claus Hjort Frederiksens kropssprog og kampform. For Hjortens exit vil kunne genåbne kampen om arvefølgen.«

Politikens politiske redaktør Jesper Thobo-Carlsen skriver på side 2 i dagens Politiken om rygterne om Claus Hjort Frederiksens mulige exit fra finansministerposten og om ministerens »svingende træfsikkerhed« i et »tæt pakket efterår«. Analysen ligger ikke online.

Hjort-analyse II

»Alt hvad der er sagt fra Claus Hjort Frederiksens berømte ord om kommune-jammer og frem, skal man se som professionel politisk interessevaretagelse. Der er hele tiden nogen i gang med at modne egen dagsorden mod nogle andres. Og alle prøver at få nogle andre til at anerkende nogle grundpræmisser, som i realiteten ville låse mulighederne fast fra start.«

BTs politiske kommentator Søs Marie Serup skriver også om Claus Hjort Frederiksen. Om ministerens »konfrontatoriske tilgang« og et Finansministerium, der er meget stærkere end de andre ministerier. Set på side 15 i BT, ikke online.

Endnu en omgang gris

Den såkaldte #frikadellegate fylder stadig medierne i dag, også i Storbritannien. I kølvandet på Randers Byråds beslutning mandag om, at svinekød skal være en del af madtilbuddet i kommunens børneinstitutioner - og en rasende debat - har Politiken været på besøg i en institution i Ishøj.

For denne S-ledede kommune har et flere år - i øvrigt ligesom enkelte andre kommuner på den københavnske vestegn - haft madordninger, der ikke tillader, at noget mad, som eksempelvis svinekød, udelukkes fra menuen.

»Man kan godt snakke om grisen, selvom man ikke spiser den,« lyder det fra institutionsleder Irene Davidsen. Læs mere her.

Jyllands-Posten har til gengæld talt med bestyrelsen i det dagtilbud, der bl.a. indeholder Børnehuset Jennumparken. Det var denne institution, der var med til at starte forløbet i Randers, da det i oktober kom frem, at man her, og af hensyn til muslimske børn, helt fravalgte at servere svinekød.

Siden har institutionen ændret kurs, skriver avisen, men bestyrelsesformand Trine Esdahl mener, at byrådet nu tilsidesætter forældredemokratiet i noget, der slet ikke er en sag.

»Man går ind og detailregulerer, hvad vores børn skal have at spise, hvor vi før havde en ramme, vi kunne arbejde indenfor. For mig handler det ikke om ja eller nej til svinekød, men om, at det bliver svært at få folk til at engagere sig, når byrådet bare går ind og overruler os,« siger hun til Jyllands-Posten. Læs her (kræver Premium).

5 korte - fra indland og udland

1: Regeringens udflytning af statslige job til provinsen vil betyde ekstraregninger for transport frem og tilbage til hovedstaden og kan munde ud i nedskæringer på bemandingen. Det vurderer Social- og Indenrigsministeiret ifølge en aktindsigt, som Ritzau har fået.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) erkender, at udflytningen vil resultere i »et midlertidigt produktionstab«.

2: Det trækker op til mytteri mod Angela Merkel i tysk politik. Det skriver Berlingske. I går afleverede 44 CDU-parlamentarikere, og altså Merkels partifæller, et brev med krav om et kursskifte i flygtningepolitikken. Og den tyske trafikminister Alexander Dobrindt har i et interview med Münchner Merkur åbent modsagt Merkels politik:

»Vi er nødt til at forberede os på, at vi ikke kommer uden om at lukke grænserne.« Læs mere her.

3: Uddannelses- og videnskabsminister Esben Lunde Larsen vil have udarbejdet en sprogstrategi for de videregående uddannelser, så der bliver uddannet og forsket i de fremmedsprog, som erhvervslivet og dansk udenrigspolitik efterspørger. Læs mere hos Berlingske her.

4: Den amerikanske millionær, erhvervsmagnat og bejler til præsidentposten for Republikanerne, Donald Trump, får nu officielt støtte fra Sarah Palin, der i 2008 var Republikanernes bud på en vicepræsident. Læs mere hos Ritzau her.

5: Og så har Danmark og Grønland indgået en aftale om uran. Tilbage i 2013 vedtog et spinkelt flertal i Grønland at sløjfe den hidtidige nultolerance-politik om udvinding af uran. Men siden da har der været intern strid i Rigsfællesskabet om, hvem der reelt havde bestemmelsesretten - for Grønland har hjemtaget råstofområdet, men udenrigs- og sikkerhedspolitik skal stadig besluttes i Danmark.

Men nu er de to lande altså nået til enighed om reglerne for en fremtidig kommerciel eksport af uranen i Grønlands undergrund. Læs mere hos Ritzau her.

Kan du spå om 2016 og slå Hans Engell?

Sidste år kunne du her hos politiko.dk tippe en 13'er om 2015 i dansk politik og samtidig se, om du kunne gøre det bedre end politisk kommentator Hans Engell.

Flere end 2.500 gættede med, og ganske overraskende blev konkurrencen vundet af en nordmand, mens Engell sikrede sig solide ni rigtige.

I dag sætter vi atter en stempelkande på højkant til den, der bedst kan læse i politisk kaffegrums og forudsige dansk politik i 2016. Hans Engell er desuden atter gået med til at lægge hovedet på blokken og komme med sine bud.

Tip din 13er lige her. Vi glæder os til at, hvor gode I er ...

Flagstanggate - sandheden er derude ...

Berlingske efterlyser nu »kvalificerede whistleblowers«, der kan give nye oplysninger i den mystiske sag om den offentlige optælling af flagstange på krav fra Finansministeriet.

Mange har dog allerede henvendt sig til avisen med gisninger. Læs mere om gætterierne og om jagten på svar her.

Ingen kufferter med diamanter ... endnu

Den ophidsede debat om regeringens såkaldte »smykkeforslag« - beslaglæggelse af værdier hos asylansøgere - affødte før jul en kommentar fra justitsminister Søren Pind om, at bestemmelserne rettede sig mod situationer med asylansøgere, der kom hertil »med en kuffert fuld af diamanter«.

Det fik Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen til tasterne for at afkræve udlændinge- og integrationsministeren svar på, hvor ofte det lige sker.

Og svaret er kommet:

Aldrig ... altså inden for de seneste 50 år, og hvad ministeriet ved af ...

Det sker i dag:

Fra i dag og ugen ud afholder World Economic Forum deres traditionelle årsmøde i Davos i Schweiz. Fra regeringen deltager erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, og han skal tale ved to arrangementer på topmødets første dag.

Temaet for dette års Davos-møde lyder »Den fjerde industrielle revolution«, og erhvervs- og vækstministeren har timet sin deltagelse med præsentationen af en ny vækstplan for Danmark, der netop sigter mod at sikre arbejdspladser ved hjælp af digitale løsninger, robotter og automatiseringer. Det skrev Berlingske Business i tirsdags. Læs den historie her.

Kl. 13.00 skal udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbjerg (V) i hasteforespørgselsdebat i Folketingssalen. Det er DFs Martin Henriksen og Peter Skaarup, der har indkaldt, og ministeren skal redegøre for det »stærkt stigende antal asylansøgere« samt hvilken økonomisk betydning det vil få for kommunerne, både i år og de kommende år.

Kl. 14 falder der i byretten på Frederiksberg dom over en 32-årig mand i en sag om terrortrusler, herunder trusler mod statsminister Lars Løkke Rasmussen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg. Truslerne blev sendt i e-mails i juni 2015. Manden er allerede kendt skyldig i anklagerne, og i dag vil retten derfor udmåle straffen og afsige dom. Læs om skyldskendelsen her.

Politisk morgenpost skrives løbende, og den er senest opdateret kl. 9.00.