»Der findes ikke et nationalt svar«

Dagens overblik: De Radikale ser EU som eneste løsning på flygtningekrisen. Og så siger en bykonge farvel, en udlændingestramning er måske ulovlig, flagstanggate bliver opklaret, og så viser det sig, at også Tyskland tager værdier fra flygtninge.

ARKIVFOTO: Sofie Carsten Nielsen, Radikale Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen.

Er det fredag? Ja. Er der morgenpost? Selvfølgelig.

Igen i dag kredser dansk politik i høj grad om flygtninge- og udlændingeområdet, men først skal vi lige et smut forbi Fyn og Finansministeriet.

For efter samlet tyve år som Odenses borgmester siger socialdemokraternes Anker Boye nu stop. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Borgmesteren vil ikke være at finde på stemmesedlen til kommunalvalget i 2017, men han beholder borgmesterkæden på indtil da, forsikrer han. Og så er det i øvrigt en »gammel« beslutning, som han allerede traf i forbindelse med valgkampen i 2013:

»Da aftalte jeg med min kone, at det var sidste gang, jeg stillede op,« siger Anker Boye til Fyens Stiftstidende. Læs portræt af Anker Boye her.

Flytteregning med vokseværk

Politiken fortsætter sit fokus på regeringens planer om at udflytte 3.900 statslige arbejdspladser og kan i dag - med henvisning til et internt notat fra Finansministeriet - at regningen for flytteøvelsen ender på næsten en milliard kroner, hvilket er mere end dobbelt så meget, som finansminister Claus Hjort Frederiksen foreløbig har afsat.

Politiken skriver, at alle ministerier er blevet bedt om at sende en implementeringsplan til Finansministeriet, og i øjeblikket bliver det så vurderet i regeringstoppen, om der er behov for at justere på de oprindelige planer, fordi udflytningen visse steder viser sig at blive for dyre.

Ifølge notatet bliver prisen pr. arbejdsplads højest ved udflytningerne under Kulturministeriet, Udenrigsministeriet og Energiministeriet. Læs hele historien her.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen skal i øvrigt i samråd i dag om bl.a. økonomien i udflytningen. Læs mere længere nede ...

Tyskland gør det også ...

Videre til udlændinge- og flygtningeområdet. På tirsdag skal Folketinget tage stilling til en række udlændingestramninger - og det har især været det såkaldte »smykkeforslag« og udskydelsen af familiesammenføring, der har affødt kritik og heftig debat.

Det er også de to forslag, det handler om her.

Først beslaglæggelsen af værdier hos asylansøgere. For det viser sig nu, at det, som Danmark har fået så grueligt mange tæsk for, både i ind- og udland, er en praksis, der længe har været anvendt i Tyskland. Det skriver flere medier i dag, og sagen var omtalt af den tyske avis Bild i går.

I de to sydtyske delstater Bayern og Baden-Württemberg har politiet længe konfiskeret kontanter fra asylansøgere. I Bayern kan kontanter og værdier på over 750 euros, som svarer til ca. 5.600 danske kroner, konfiskeres, mens det i Baden-Württemberg gælder beløb på blot 350 euros (ca. 2.600 kr.), skriver Berlingske.

»Hvis man i Tyskland gør krav på statslige socialydelser, skal man være trængende. Derfor skal man i første omgang anvende sin egen formue […] til at betale for leveomkostninger, før man kan gøre krav på statslige ydelser. Det gælder ikke kun for asylansøgere, men også for tyske statsborgere,« skriver Burkhard Lischka, indenrigspolitisk talmand for det socialdemokratiske parti SPD, i en mail til Berlingske.

Stramning skal prøves ved domstole

Planerne om at udskyde retten til familiesammenføring fra ét til tre år for flygtninge med midlertidigt ophold kan resultere i et længere retsligt efterspil.

Foreningen af Udlænidngeretsadvokater vil arbejde på at få en sag indbragt for domstolene og ført helt til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Det skriver Politiken.

Institut for Menneskerettigheder har allerede besluttet sig for, at de vil støtte en kommende sag:

»Vi kan ikke selv anlægge retssager. Det skal borgerne selv gøre. Men vi kan indtræde i en sag og støtte den ene part, og det vil vi gøre«, siger instituttets direktør Jonas Christoffersen til avisen.

I Information kan du desuden læse en nyhedsanalyse om dette lovforslag, L87:

»Det, der gør L87 så usædvanligt, er, at embedsmændene i Inger Støjbergs ministerium åbenhjertigt i lovbemærkningerne erkender, at der er »en vis risiko for, at Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i forbindelse med prøvelse af en konkret sag« vil mene, at en sådan generel treårsfrist strider mod Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8 om retten til familieliv.« Læs analysen her (kræver abonnement).

​Radikale og de mulige løsninger

Det er helt misforstået, at Radikale Venstre vil åbne Danmarks døre og lade flygtninge strømme hertil. Det fastslår partiets næstformand Sofie Carsten Nielsen i et større interview med Jyllands-Posten.

Her lægger hun ikke skjul på, at den rigtige kurs i den nuværende flygtninge- og migrantkrise er en fælles EU-løsning.

Hvornår kan en EU-løsning realistisk set være køreklar? Om et halvt år, 1 år, 5 år, 10 år? spørger Jyllands-Postens journalist.

»Det er et spørgsmål om politisk vilje. Hvor længe tog det at komme igennem finanskrisen? Fire-fem år? Men jeg er ikke sikker på, hvor det her ender. Det kan også ende med at bryde sammen. Det er det, der er så uhyggeligt.«

Hvad er jeres svar, imens vi venter, og hvis det bryder sammen?

»Der findes ikke et nationalt svar.« Hele interviewet her (kræver Premium).

Men så alligevel. For i Berlingske kommer Radikale med et konkret forslag som alternativ til S og DFs ønske om flygtningelandsbyer: I stedet skal der opføres 5.000 flygtningeboliger ude i kommunerne. Boligselskaberne skal stå for 90 pct. af finansieringen, resten betaler staten.

Og Venstre vil se på forslaget:

»Det er langt mere gennemtænkt end løsningen fra Socialdemokraterne, der har forelsket sig i flygtningelandsbyer, uden at der er substans i det. Vi kigger på alle seriøse forslag, men jeg kan endnu ikke sige ja eller nej til det ene eller andet,« siger partiets udlændingeordfører Marcus Knuth til Berlingske.

Sverige undtager ambulancer og skoleklasser

Transportminister Hans Christian Schmidt (V) kom i går hjem fra Amsterdam med småt, men godt nyt om Sveriges ID-kontrol.

I forbindelse med en europæisk luftfartskonference holdt han møde med sin svenske kollega, infrastrukturminister Anna Johansson, som led i en længerevarende dialog om netop den svenske kontrol og udfordringerne, den giver i Danmark.

Helt konkret har Sverige nu givet håndslag på, at ambulancekørsel er undtaget ID-kontrol, og at skolebørn - eksempelvis på vej på lejrtur på Bornholm - kan rejse uden ID, når de er ledsaget af en lærer. Det oplyser ministeriet.

»Der er stadig udeståender, som vi skal have afklaret, og derfor har jeg også aftalt med ministeren, at vi mødes i Stockholm hurtigst muligt. Det er vigtigt, at vi fortsætter dialogen,« siger Hans Christian Schmidt i en pressemeddelelse.

Fælles nordisk venstrefløjsfront - uden SF

Fem nordiske venstrefløjspartier har udarbejdet en fælles erklæring, hvor de opfordrer til tættere nordisk samarbejde på flygtningeområdet og eksempelvis at indføre fælles minimumsniveauer ofr at stoppe »kapløbet mod bunden«. Erklæringen er i dag trykt i Information og en række andre nordiske dagblade.

Enhedslisten er medunderskriver, men det er SF ikke, hvilket undrer Enhedslisten, skriver Information. Forklaringen skyldes blandt andet holdningen til EU, forklarer SFs næstformand Signe Munk:

»Vi ville gerne have nogle mere håndfaste formuleringer omkring EU. Vi vil gerne være en del af EU's asylpolitik og et overstatsligt samarbejde. Det vil de andre partier bare ikke,« siger hun til avisen.

​Ny ekspertgruppe om uddannelse

Regeringen nedsætter i dag en ekspertgruppe på uddannelsesområdet, der bl.a. skal komme med anbefalinger til, hvordan flere unge kan få en ungdomsuddannelse, og hvordan vejen til den rette uddannelse kan blive mere direkte for unge mennesker.

Det offentligør statsminister Lars Løkke Rasmussen og undervisningsminister Ellen Trane Nørby i et debatindlæg, bragt i Jyllands-Posten i dag.

»Der er brug for et kulturskifte i vejledningen af de unge. Der er nok en tendens til at lægge for stor vægt på det boglige, hvor denne gruppe af unge jo ofte har problemer, og for lille vægt på de områder, hvor de unge har større chance for at få succes,« skriver de to ministre blandt andet.

Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang tvivler i en analyse i dagens printudgave af Politiken på succesen for den kommende ekspertgruppe:

»Opgaven, som den nye gruppe har foran sig, er imidlertid gigantisk, og selvom optimismen i dag vil lyse ud af Ellen, er faren for fiasko desværre stor. Det skyldes dels, at regeringen har gjort opgaven endnu sværere, end den var i forvejen, og dels at problemet er meget komplekst. Fandtes der en snuptagsløsning, var den grebet for længe siden,« skriver Jakob Fuglsang i analysen, som står på side 2 i printavisen, men ikke ligger online.

Flagstanggate: Her er forklaringen

Sagen har affødt mystik, forundring og træk på smilebåndet på Christiansborgs gange, i avisspalterne og ude i det ganske, danske land. Men nu er flagstanggate opklaret. Og som Berlingske, der har fulgt sagen tæt, skriver:

»Onde tunger ville måske sige, at løsningen på gåden tangerer det kedelige.«

Statsministeriet har ønsket at undersøge muligheden for, at vi i Danmark kan flage med færøsk flag på Færøernes flagdag og grønlandsk flag på Grønlands flagdag. Og statsminister Lars Løkke Rasmussen forklarer det selv på Facebook:

Jeg er KÆMPE tilhænger af Rigsfællesskabet. Elsker Grønland, Færøerne og Danmark - og synes, at vi skal værdsætte vores...

Posted by Lars Løkke Rasmussen on Thursday, January 21, 2016

Dagens nyhedsanalyse ...

... finder vi i Berlingske, hvor udlandsreporter Ole Damkjær skriver om Danmark, og udenrigsminister Kristian Jensens, eksamination hos FNs Menneskerettighedsråd torsdag. Og der var hug til Danmark, også fra vennerne. Men:

»Omvendt skal ridsen heller ikke overdramatiseres. For det første fordi de kritiske bemærkninger ikke får økonomiske konsekvenser i form af tabte eksportordre eller boykot af danske varer – Danmark handler jo også ivrigt videre med Kina, Saudi-Arabien og alle de andre lande, som får dansk kritik, når de er til eksamen i FNs Menneskerettighedsråd. For det andet har menneskerettighederne det langt, langt værre i mange af de 87 lande, som i går sagde deres officielle mening om forholdene i Danmark,« skriver han. Læs hele analysen her.

Engells spådomme: Hjort forlader regeringen - Gade træder ind

Politiko.dk satte onsdag gang i en konkurrence: Kan du spå om dansk politik i 2016, og er du bedre end politisk kommentator Hans Engell til at forudsige tingenes gang i dansk politik?

Rigtig mange læsere har allerede givet deres bud, og nu får du mulighed for at se, hvad Hans Engell har svaret. Og hvorfor han tror, at finansministeren måske er på vej til et exit. Læs med her.

Ligner du Donald Trump?

Det er jo fredag, så vi slutter lige med lidt gøgl - og det får vi hos Politiken, der har sammensat en test over, hvilken republikansk præsidentkandidat man ligner mest.

»Er du flamboyant som Donald Trump? From som Ben Carson? Eller giftig som Ted Cruz?« spørger avisen. Og du kan teste dig selv her.

Det sker i dag:

kl. 10: Møde i Folketingssalen med flere sager på dagsordenen. Blandt andet skal regeringens forslag om at indføre værdighedspolitikker for ældreplejen til førstebehandling.

Det samme skal justitsminister Søren Pinds forslag om at skærpe straffen for voldtægt, for overgreb mod børn og for falske anmeldelser af de to forbrydelser.

Den del af lovforslaget, der handler om at skærpe straffen for falsk anmeldelse af voldtægt - som Politiko skrev om i oktober - har nu fået Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper op i det røde felt.

Og så er der en række samråd på programmet.

Kl. 10 skal skatteminister Karsten Lauritzeni samråd om regeringens ændringer af udligningsskatten på pension.

Kl. 10.30 skal udenrigsminister Kristian Jensen i samråd i Folketingets udenrigsudvalg, og det drejer sig om forbedring af pressefriheden i Tyrkiet og tager udgangspunkt i sagen om en dansk journalist, der blev overfaldet af tyrkiske myndigheder.

Kl. 12 fortsætter Kristian Jensen i samråd, men denne gang om arbejdet med FNs nye verdensmål.

Kl. 14.30 skal finansminister Claus Hjort Frederiksen i samråd om udflytningen af statslige arbejdspladser. Han skal blandt andet redegøre for økonomien og forklare, hvordan regeringen vil mindske kompetencetab og produktivitetsfald som konsekvens af udflytningen.

Politisk morgenpost skrives løbende. Senest opdateret kl. 8.55.