»Der er en stor mulighed for, at det hele bryder sammen i løbet efteråret«

Dagens overblik: Dansk Folkepartis formand forudser svære 2025-forhandlinger og langer hårdt ud efter Anders Samuelsen. Og så skal vi forbi et mystisk tweet fra en af regeringens topministre og et nyt skattefradrag fra Lars Løkkes store plan.

Anders Samuelsens retorik kan betyde, at 2025-forhandlingerne i løbet af efteråret bryder sammen og regeringen tvinges til at udskrive folketingsvalg, mener Kristian Thulesen Dahl. Det er faktisk »meget, meget sandsynligt«, siger DF-formanden, der kritiserer LA-formanden for at bruge trusler forud for de svære forhandlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en afgørende uge i dansk politik. Så meget tør vi godt love.

Der bliver knald på, når regeringen i morgen præsenterer sit finanslovsudspil og - bekræftede statsministeren i går på Facebook - også sit udspil til den 2025-plan, der skal afgøre, om Venstre-regeringen og Lars Løkke Rasmussen kan blive siddende. Eller om Liberal Alliance vælter regeringen.

Selvom den officielle præsentation først er i morgen klokken 10, kan interesserede danskere dog allerede i aften følge med, når Lars Løkke Rasmussen fortæller lidt om planen klokken 20, har statsministeren her til morgen skrevet på Facebook:

Alt det kommer vi tilbage til, for det er netop finanslovsudspil og 2025-plan, der fylder i dagens medier. Og der er nok at tage fat på. Så det gør vi. Nu.

Børsen: Løkke spiller ud med nyt skattefradrag

Det har været småt med lækkede ting fra regeringens kommende 2025-plan. Men i dag skriver Børsen, at de fra flere af hinanden uafhængige kilder har, at folk med lønninger under topskattegrænsen kan se frem til at få et ekstra fradrag på 4500 kr., når de betaler ind på en pensionsopsparing.

Børsen skriver ikke, hvilken slags kilder det er, men initiativet skal gøre det mere attraktivt for personer med en almindelig indkomst at spare op på en pensionsordning, skriver avisen.

Fradraget bliver på 15 procent på indbetalinger på pensionsopsparinger og vil ifølge Cepos betyde, at ca. to mio. danskere får gavn af ordningen. I dag er skattesystemet indrettet på en sådan måde, at personer der betaler topskat, får et højere fradrag på indbetalinger til pension end folk, der ikke betaler topskat.

Der er ingen regerings- eller Venstre-kilder, der kommenterer forslaget. Læs hele artiklen her.

Et folketingsvalg er »meget sandsynligt«

Og så skruer vi lige tiden tilbage til i går, hvor DR i TV Avisen blændede op for DF-formand Kristian Thulesen Dahl, der varmede op til den kommende uge og regeringens 2025-plan med en kritik af en af dem, han om føje tid skal lægge arm med.

»Det er meget sandsynligt, at det kan ende med, at der ikke kan laves de fornødne aftaler, og at et folketingsvalg så kan blive nødvendigt. Simpelthen fordi Liberal Alliance stiller ultimative krav,« sagde Kristian Thulesen Dahl til DR.

DF-formanden havde i går samlet partiets tillidsfolk i Horsens for netop at forberede dem på, at et folketingsvalg kan være lige om hjørnet. Og over for DR lagde Thulesen Dahl ikke skjul på, hvad han mener om Liberal Alliances partileder:

»Det med at komme med revolveren trukket på forhånd og sige, at hvis ikke jeg får min vilje, så skyder jeg, det synes jeg ikke er klogt. De her ultimative trusler, og at man vil vælte folk, altså det er ikke den måde, man bør forhandle på,« sagde han.

Læs hele nyheden - og se eller gense gårsdagens indslag fra TV Avisen - her.

Fik du læst?: Her er blå bloks krav før 2025-slagsmålet

Politiko.dk gav dig i weekenden overblikket over, hvor partierne står, inden startskuddet til et hæsblæsende efterår i dansk politik går i morgen.

Læs hvad Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og de Konservative har af krav, og hvad de bestemt ikke vil være med til.

Og få overblikket over de to røde jokere, der forsøger at blande sig i processen.

Guide til »super tirsdag«

I BT i dag klæder avisens politiske kommentator, den tidligere V-rådgiver Søs Marie Serup, læserne på til morgendagens store dag i #dkpol.

Den skal I ikke snyde for. Derfor er her Søs Serups guide til, hvad der sker i dag, i morgen og ugen ud.

1)
»Regeringen smider et par velvalgte lunser ud før tid, fordi man skal fodre bæstet (pressen), hvis ikke man vil ædes af den.«

2)
»Tirsdag vil regeringen så drukne os alle sammen i informationer, publikationer og pressemøder. Det er værd at bemærke, at regeringen ønsker at overskygge sit eget forslag til finanslov med sin 2025-plan. Det tegner kedeligt og/eller dystert.«

3)
»Så snart store præsentationsdag – eller super tirsdag – er overstået, indledes råbekonkurrencen. Alle partier vil kæmpe om at få sat en bestemt overskrift på næste dags gengivelse af, hvad det hele handler om.«

4)
»Det man i første omgang skal hæfte sig ved, er, hvilke forslag der kommer på veto-listen. Hvem udelukker hvad fra begyndelsen. Allerede på søndag vil man have et overblik over, hvor der er lagt stopklodser foran regeringen.«

Læs hele guiden her.

Samuelsen: Derfor bliver de næste måneder i dansk politik »meget, meget vigtige«

Det var i går ikke muligt for DR at få en kommentar fra Anders Samuelsen.

Han har i stedet skrevet en lang FB-opdatering om det »fundament, Liberal Alliance bygger på« og hvorfor de kommende uger og måneder i dansk politik er »meget, meget vigtige«.

Anders Samuelsen advarer selv om, at teksten tager lidt mere end to minutter at læse. Lange tekster har vi ikke noget imod her på politiko.dk, så derfor får du den i sin helhed herunder:

Portræt: Ingen topskattelettelser, ingen LA-eksistensberettigelse

Apropros Anders Samuelsen, havde Berlingske i weekenden et stort portræt af LA-lederen, hvor Samuelsen understreger, at både regeringen og hans eget partis eksistensberettigelse afhænger af udfaldet af det 2025-forløb, der bliver sat i gang på tirsdag.

»Hvis LA ikke står fast på kravet om topskattelettelser nu, har vi ingen eksistensberettigelse som liberalt parti. Det her er også et afgørende øjeblik for os. Og det drejer sig ikke kun om de økonomiske effekter men også om værdipolitik,« siger Anders Samuelsen.

Og han fortsætter:

»Jeg har lagt hovedet på blokken nu. Hvornår skulle vi ellers træde i karakter? Ingen andre kommer og giver os topskattelettelserne, og vi er nødt til at kæmpe for dem. Jeg forsøger at skabe en situation, hvor man kan se, at vi har været her.«

Læs hele portrættet lige her.

Samuelsens topskattelettelse-drømme deles i øvrigt ikke af et flertal i befolkningen. I hvert fald ikke, hvis man skal tro en meningsmåling, som Wilke har lavet for Jyllands-Posten. Den viste i weekenden, at 58 procent af de adspurgte ikke støtter en sænkelse af topskatten fra 15 til 10 procent. 29 procent støtter forslaget. Læs mere her.

Slagsmålet om SUen

Der synes at herske relativ bred enighed om, at SUen er et af de områder, Lars Løkke Rasmussen og regeringen kommer til at kigge på, når der skal findes finansiering til de udgifter, der er i 2025-planen.

Med fire konkrete forslag anviser tænketanken Kraka i dagens Berlingske, hvordan der kan spares fem mia. kr. på SUen. Tænketanken foreslår blandt andet at sløjfe den hjemmeboende SU helt og at differentiere SUen efter, hvor stor en gevinst de studerende bliver for samfundet. Her er forslagene:

Finanslov: Større motorvej, trecifret millionebeløb til udenrigstjenesten og et klippekort til ældre

Som tidligere beskrevet, bliver tirsdag noget af en dag i dansk politik, når regeringen både fremlægger 2025-udspil og finanslovsudspil.

Hen over weekenden kom det frem, at regeringen i finansloven sætter penge af til, at E45 udvides fra 4 til 6 spor mellem Aarhus S og Skanderborg S. Og her tager vi et blik på, hvad der er kommet frem om indholdet i finansloven.

Vi starter i dagens Jyllands-Posten, hvor udenrigsminister Kristian Jensen kan fortælle, at regeringen vil afsætte et trecifret millionbeløb over de kommende år til en generel styrkelse af »det klassiske diplomati« og det danske udenrigsarbejde.

Pengene vil først blive endeligt fordelt, når regeringen fremlægger en ny udenrigspolitisk strategi, som bl.a. skal bygge på anbefalinger i den store udredning fra regeringens udenrigsgransker, ambassadør Peter Taksøe-Jensen. Men i JP siger Kristian Jensen, at pengene blandt andet skal gå til en oprustning af den danske EU-repræsentation i Bruxelles.

Vi ved også, at regeringen ønsker at bruge 720 millioner kroner til de cirka 46.000 ældre, der bor på plejehjem og i plejeboliger. De penge skal gå til en halv times ekstra hjælp og støtte hver 14. dag via et såkaldt klippekort. Hvad klippekortet skal bruges til, kan være alt fra pudsning af sølvtøj til selskab på en spadseretur.

Derudover er der meldt ud, at regeringen ønsker skærpede straffe for grov gruppevold og bedre behandling af kræftramte og ingen unge rygere i 2030.

Ritzau har lavet et overblik, som du blandt andet kan læse her.

Dagens P

I går kort efter middag sendte erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen et tweet ud, der har skabt en hel del mere forvirring og forsøg på at tyde betydningen, end det har skabt klarhed.

Tweetet lød i alt sin (forvirrende) enkelthed: »P«.

Troels Lund Poulsen har hverken slettet eller forklaret tweetet, og da vi her på redaktionen ikke har indsigt nok til at tyde betydningen, stiller vi i stedet om til en række mere eller mindre sansynlige bud på, hvad det mon kan betyde:

Tja...Vi hører gerne fra jer læsere, hvis I mener, I har knækket p-koden.

Fik du læst?: Baggrunden om skandalen Skat

Skatteminister Karsten Lauritzen fremlagde fredag en redningsplan for det skandaleramte Skat. Der skal tilføres 7 mia. kr. for at sætte en prop i danskernes milliardtab.

Vi har skrevet en ordentlig moppedreng af en baggrund om historien om skandalen Skat, der blandt andet tæller 9 ministre, 5.000 fyringer og et hav af tabte milliarder.

Det hele begyndte tilbage i 2005 med masser advarsler, der nu er blevet til virkelighed. Sæt dig godt til rette og få hele historien her.

Dagens tegning

Det sker i dag

Der sker ikke det store i dag. Det er stilhed før stormen, kan man sige.

Men i aften kan du følge med live på Facebook, når statsministeren »fortæller om regeringens helhedsplan for et stærkere Danmark«. Venstre har diskret indrykket en enkelt avisannonce om eventet i Ekstra Bladet og reklamerer også for det på partiets hjemmeside.

Mere information var det ikke blevet til endnu, før statsministeren selv her til morgen på Facebook fortalte, at han ved eventet løfter lidt af sløret for den 2025-plan, han fremlægger i morgen

»I morgen offentliggør jeg regeringens 2025-plan, men allerede i aften vil jeg gerne fortælle mere om, hvorfor der er brug for en helhedsplan - og hvad vi gerne vil opnå med den. Du kan se med her kl. 20.00,« skriver Lars Løkke Rasmussen.

Klokken 20 i aften bliver vi altså (måske) klogere på, hvad Venstre-regeringen har i pipelinen.