»Der er altså grænser for, hvor useriøse spørgsmål jeg vil svare på«

Dagens overblik: Forskere følte sig presset af embedsmænd, landets kommuner vil af med spændetrøjen, og så bliver der lagt op til opgør med SUen. Du får hele dit politiske overblik her.

Foto: Henning Bagger

Her får du ugens sidste gennemgang af alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi lægger fra land i Berlingske.

Avisen fortæller i dag, hvordan flere af de forskere, der skulle levere beregninger og analyser til den omstridte landsbrugspakke, var under massivt pres fra embedsværket for at levere beregninger, der kunne legitimere regeringens politik om mere gødning i naturen.

Det viser bl.a. en gennemgang af en lang række interne mails, som blev udvekslet mellem forskere og embedsmænd, og som Berlingske har gennemgået.

I mailkorrespondancerne kan man bl.a. læse, hvordan forskere igen og igen afviser at foretage bestemte beregninger, da de ikke har tilstrækkeligt fagligt grundlag, og hvordan en forsker til sidst svarer en embedsmand:

»Der er altså grænser for, hvor useriøse spørgsmål jeg vil svare på.«

»Vi bliver ført bag lyset«

Samtidig fortæller de to forskere fra Aarhus Universitet, som på vegne af forskerne stod for den primære korrespondance med embedsmændene, at trykket fra embedsværket var højst usædvanligt.

»Jeg har aldrig før oplevet at blive udsat for sådan et pres fra embedsværket i forbindelse med udførelsen af en opgave for en offentlig myndighed,« siger Karen Timmermann, seniorforsker ved Aarhus Universitet.

»Gentagne gange bad embedsfolk os om at lave nye beregninger og analyser, hvor præmisserne var skruet sammen på en måde, så resultatet var givet på forhånd: Det ville på den ene eller anden måde resultere i lempeligere krav til udledningen af kvælstof fra Danmark.«

Hverken den afgående miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, den nyudnævnte Esben Lunde Larsen (V) eller Miljø- og Fødevareministeriet har ønsket at kommentere sagen over for Berlingske. Du kan læse hele historien her.

Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, gør det klart, at Esben Lunde Larsen kommer til at blive spurgt ind til sagen på et kommende samråd.

»Som befolkning og som Folketing skal vi kunne stole på, at embedsmænd fastholder deres faglighed og ikke forsøger at fordreje og manipulere med virkeligheden, så vi bliver ført bag lyset.«

Artiklen fortsætter under opslaget

Ny afsløring i den skandaløse sag om gyllegate: embedsmænd har lagt et helt urimeligt pres på forskere for at få dem til...

Opslået af Maria Reumert Gjerding på 3. marts 2016

Og lad os så se på dagens andre politiske nyheder.

Verdens mest generøse SU-system

Politiken kan i dag løfte sløret for de anbefalinger til en nytænkning af hele uddannelsessystemet, som en ekspertgruppe i dag fremlægger på en konference, hvor ministre, rektorer og topfolk fra erhvervslivet deltager.

Som så ofte før bliver et af de store fokuspunkter SUen.

Ifølge gruppen skal SUen på kandidatuddannelserne laves om fra stipendier til et rentefrit lån, som de studerende kan tage på sidste del af deres uddannelse.

»Der er brug for, at de (de studerende, red) i højere grad træffer et valg. Vil de uddanne sig videre for lånte penge, eller vil de ud og tjene nogle penge«, siger Carsten Koch, der er formand for Beskæftigelsesrådet og sidder i spidsen for ekspertpanelet, til avisen.

En anden anbefaling fra eksperterne lyder, at færre overordnet set skal tage en kandidatuddannelse.

I et skriftligt svar kalder uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) panelets anbefalinger for »interessante«:

»Vi har verdens mest generøse SU-system. Det er naturligt, at det er til debat«.

Du kan læse hele historien her.

Af med spændetrøjen

Kommunerne beder nu regeringen om at blive fritaget fra det budgetloft, som skal sikre, at kommunernes forbrug holder sig inden for det aftalte.

Til Berlingske siger Martin Damm (V), formand for Kommunernes Landsforening (KL), at flygtninge­krisen medfører så dyre ekstraopgaver, at regeringen må droppe den økonomiske straf mod kommuner, som overskrider budgetterne.

»Regeringen er nødt til at flytte grænsen for, hvornår kommunerne straffes. Regeringen beslutter hvor mange flygtninge, vi skal integrere, og det må regeringen tage konsekvensen af,« siger Martin Damm:

»Ellers skal vi skære ned på service til danskerne. Og det vil næppe være hjælpsomt for integrationen.«

Finansminister Claus Hjort Frederiksen, som tidligere har sagt, at han aldrig hører »andet end jammer fra kommunerne« afviser at ændre på de økonomiske rammer i forbindelse med topartsforhandlingerne. Du kan læse hvorfor og resten af historien hos Berlingske her.

Ifølge en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for netavisen Altinget, mener mere end fire ud af fem danske vælgere, at regeringen skal dække kommunernes ekstraudgifter til blandt andet indkvartering og integration af flygtninge.

»Det er jo det eneste rimelige,« siger Martin Damm til netavisen. Målingen og den historie her.

Frank Underwoods stjerner

En del af den politiske morgenposts læsere skal formentlig bruge weekenden på at se den nye sæson af »House of Cards«, som i dag bliver tilgængelig på Netflix.

Som en lille service har politiko.dk fra morgenstunden samlet til bunke blandt de mange anmeldelser af den nye sæson.

Du får dit overblik her:

Jyllands-Posten: Fem stjerner.

»Man kan indvende, at det i disse Trump-tider kan være sin sag at overgå virkeligheden i amerikansk politik, men den karnevalisering af politikken, som Trump repræsenterer, havde næppe gjort sig på fjernsyn; som skikkelse er Trump simpelthen for outlandish og larger than life til at bidrage positivt til et drama, der skal være troværdigt.«

Politiken: Fem stjerner.

»Kevin Spacey, der spiller Underwood, forener sine færdigheder som filmskuespiller med sine erfaringer fra teatret. Det lykkes i de bedste momenter at kombinere vores samtids besættelse af spin og magtspil som konspiration og Shakespeares sans for intrigen som et menneskeligt vilkår.«

Information: Avisen giver ikke stjerner.

»Den amerikanske præsident og hans frue, Frank og Claire Underwood, går i krig med hinanden i fjerde sæson af ‘House of Cards’. Det er stadig kulørt og underholdende, men den smule menneskelighed, man som seer hidtil har kunnet klynge sig til, er ved at forsvinde helt«

Tre historier du også skal have med i dag

1: Dansk Folkeparti åbner nu døren på klem for at ændre det omdiskuterede kontanthjælpsloft.

Det sker efter, at endnu en gruppe af handicappede ser ud til at blive ramt hårdt af de nye kontanthjælpsregler, der i disse uger færdigbehandles i Folketinget. Det skriver DR Nyheder.

»Jeg vil på ingen måde afvise noget, for det skal også være sådan i en lovproces, at man ikke skal lukke øjnene for, at der kan komme nogle ting, der kan gøre det endnu bedre,« siger formand for Beskæftigelsesudvalget Marlene Harpsøe (DF) til DR lige her.

2: Medicinsk cannabis kan dyrkes på Danmarks småøer. Det siger stedfortrædende folketingsmedlem Nikolaj Amstrup fra Alternativet til DR Nyheder.

»Hvis vi vedtager et forslag om medicinsk cannabis, så ville det være klogt, hvis det understøttede en ny landbrugsmulighed, og det vil øerne jo være perfekte til,« siger det stedfortrædende folketingsmedlem. Mere om det her.

3: Dansk Folkeparti-politikere fra flere østjyske kommuner er rede til et opgør med alt fra halalkød til badeforhæng i kommunale svømmehaller. Det skriver Berlingske.

»Der foregår en langsom tilpasning, hvor danskerne må træde i baggrunden for andre kulturers krav. De vil ikke have det ene, de vil ikke have det andet – hvad bliver det næste? Det er som at skive efter skive bliver skåret af rullepølsen. Nu må den her tilpasningssyge stoppe,« siger Steen Jensen fra DF i Norddjurs til Berlingske. Mere om den sag her.

Fik du læst?

TV 2 sendte i går aftes anden del af dokumentaren »Moskeerne bag sløret«. Den blev sendt samme dag, som Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, på forsiden af Berlingske erklærede »frihedskamp« for de unge muslimer.

I forbindelse med dokumentaren og interviewet med Frederiksen talte politiko.dk med formanden for Grimhøj-moskéen, Oussama Mohammad El-Saadi,

Han mener, at de danske politikere er dobbeltmoralske, og så påpeger han, at det ikke giver mening at lukke moskéen, sådan som flere politikere, herunder både Inger Støjberg og Mette Frederiksen har foreslået.

»Vi er danskere, og vi er integreret, og vi bor i Danmark. Men hvad vil de gøre, vil de lukke alle moskéer? Er det krig mod islam så? Hvis man lukker moskéen, så vil der åbne ti moskéer. Hvis du lukker ti moskéer, så vil vi praktisere vores religion hjemme hos os. I stedet for at sige alle mulige dårlige ting om islam, så kom og forstå, kom og snak.«

Læs hele interviewet her.

Dagens kronik

»Kvinder i dansk middelalder var faktisk ikke så undertrykt, som kvinder er i nogle islamiske lande i dag. Det er en af hovedforklaringerne på det kultursammenstød, der udspiller sig for vore øjne i Europa lige nu, bl.a. som man så det i Köln nytårsnat.«

Marie Krarup, medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti, i Berlingske.

Det sker i dag

10:00 Møde i folketingssalen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ventes at redegøre for regeringens værdipolitik.

10:00 Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn. Følgende emner er på dagsordenen: Irak/Syrien, internationale operationer, Saudi-Arabien og udenrigspolitisk engagement i Afrika med fokus på Nigeria og Mali.

10:00 I dag forventes forligskredsen at træffe en endelig beslutning om en fast forbindelse mellem Danmark og Tyskland via Femern Bælt.

10:15 Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er kaldt i åbent samråd. Her skal ministeren redegøre for, hvordan man skaffer ledige boliger som er til at betale for de modtagere af kontanthjælp, uddannelseshjælp og integrationsydelse, der ikke længere kan betale huslejen i deres nuværende bolig som følge af kontanthjælpsloft og 225-timersregel.

13:00 Justitsminister Søren Pind holder pressemøde i forlængelse af, at »myndighederne har afleveret deres redegørelse om en række forhold om varetægtsfængslingen af arrestanterne i sagen om angrebet ved Krudttønden samt Københavns Synagoge,« oplyser ministeriet.

14.00 Forhandlingsmøde i Finansministeriet i forbindelse med de igangværende drøftelser mellem regeringen og KL om en styrkelse af integrationsindsatsen.

Den politiske morgenpost holder lang weekend, men vender tilbage på tirsdag i næste uge.