Dengang Løkke tog Putin med i Tivoli - og andre anekdoter fra formændene

Dagens overblik:: Partilederne pryder forsiden af Euroman, hvor man kan læse, hvordan Danmarks statsminister for fem år siden kunne joke i telefonen med den russiske regeringschef. I dag anklager Putin vesten for at »flå« den russiske bjørn. Læs mere i årets sidste udgave af politisk morgenpost.

Vladimir Putin besøgte som premierminister Danmark den 26. april 2011. Her samtaler han med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Det var dengang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Årets sidste udgave af politisk morgenpost begynder med en anbefaling.

Samtlige partiledere er nemlig på forsiden af den nye udgave af Euroman, hvor Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen bl.a. fortæller om en episode fra 2011, hvor han endte med Vladimir Putin i Tivoli en sen aften.

»Så sad vi på Færgekroen på sådan en ponton ude i vandet og snakkede. Han fortalte blandt andet om sin tid som KGB-agent i Østtyskland,« beretter Løkke om passiaren med Putin, der skulle være fløjet hjem kl. 19, men blev til midnat.

Allerede da Løkke overtog Statsministeriet efter Anders Fogh i 2009, indløb der et telefonopkald fra Moskva.

»Vi talte om, at jeg var den tredje statsminister i træk, der hed Rasmussen til efternavn, og at det kunne blive et problem, når jeg skulle til Afrika og prøve at udbrede tanken om demokrati, hvis de troede, vi havde stammestyring i Danmark. Det, syntes han, var skidesjovt,« siger Løkke i Euroman.

Efter de officielle pligter under statsbesøget i 2011 var overstået, blev det til til et besøg i Tivoli sammen med et stort opbud af sikkerhedsfolk. Løkke og Putin blev hængende til langt ud på aftenen, fortæller Venstre-formanden i det nye nummer af Euroman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen.

De gamle, joviale anekdoter og venskabelige scener er tankevækkende i en tid, hvor Putin anklager fjenderne i vest for at forsøge at »flå« den uskyldige, russiske bjørn.

»De vil altid forsøge at lænke ham. Og når de har lænket ham, så flår de hans tænder og hans kløer ud,« sagde præsidenten i går under et timelangt, tv-transmitteret pressemøde, som Rusland-korrespondent Simon Kruse summasummarumer her.

Andre guldkorn fra det nyeste nummer af Euroman
Helle Thorning-Schmidt: »Det der billede af, at jeg skulle være en fin dame, der ikke har nogen føling med det liv, som de fleste danskere lever, det kan jeg simpelthen ikke genkende. Jeg kommer aldrig til at forstå, hvordan det billede blev til.«

Anbefaling: Nylig, tænksom analyse i Politiken om netop det emne og om S-formanden som fodboldfan.

Kristian Thulesen Dahl: »27. maj 2005 spillede vi (Liverpool, red.) Champions League-finale mod Milan. Vi var bagud med 0-3, men vandt efter straffesparkskonkurrence. Jeg har kampen på dvd, og hvis det f.eks. går dårligt i en valgkamp, kan jeg finde på at sætte den på. Og så går jeg hele følelsesregistret igennem igen.«

Note: Det må i så fald have været i 2011. Det eneste valgår siden 1998, hvor Dansk Folkeparti er gået tilbage.

Johanne Schmidt-Nielsen: »Selvfølgelig er jeg træt af det klip, hvor jeg står og siger, at regeringen pisser på vælgerne. Jeg har set det virkelig, virkelig mange gange.«

Anbefaling: Se tv-klippet her

Der er mange andre gode guldkorn i de otte interviews med partilederne. Euroman er på gaden i dag.

Apropos Rusland
EU står fast på sanktionerne over for landet, lød det i aftes fra Thorning, der er til EU-topmøde i Bruxelles.

Status
Politiken analyserer Eritrea-sagen og konstaterer, at for selv de mest kampivrige oppositionspolitikere er ministerstormen mod Mette Frederiksen (S) blæst af. Til gengæld er Udlændingestyrelsen på stikkerne, bemærkes det. Da Politiken bad om aktindsigt i en e-mail, som underminerede udsagn fra sygemeldt, kritisk embedsmand, brugte styrelsen bogstaveligt talt blot to minutter på at udlevere mailen. Da Politiko.dk i oktober bad om aktindsigt i dokumenter om fejlagtige asyltal tog det syv dage, før styrelsen sendte et afslag.

Modangrebet fra Udlændingestyrelsen bliver i øvrigt skarpt kritiseret i Berlingske af ekspert, fagforening og SF.

Selskabsskat
Konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R) åbner for at begrænse ræset mod bunden. Et begreb, der dækker over, at når et land sænker selskabsskatten, så ventes andre lande at følge trop for at tiltrække virksomheder og skattebetalinger.

»Vi kan få større åbenhed gennem en fælles base, og dermed kan vi måske hen over årene få en minimumssats for selskabsskat, så det ikke kun gælder om, hvem der kan gå lavest ned. Det, synes jeg, vil være et kæmpestort fremskridt,« siger hun til Jyllands-Posten.

Fandme nej
Politiken beskriver i dag i avisen, hvordan den socialdemokratiske firebande af topfolk »trækker mere på samme hammel end meget længe«. For jo tættere vi er på et valg, jo mere rykker Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon, Henrik Sass Larssen og Mette Frederiksen sammen. En sjælden rødvinsaften for nylig med deltagelse af Thorning og Sass står som en symbolsk markør på samhørigheden, konstaterer avisen, der forsøgte at få en kommentar til partiets indre magtbalancer fra Henrik Sass Larsen.

»Jeg vil ikke deltage i det. Under no fucking circumstances,« lød svaret.

Fik du læst?
I går tog folketingskandidaten Pelle Dragsted (EL) og arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) debatten om, hvorvidt ledige bør »lette røven«, eller om det er en ignorant og forkølet opsang fra 20-årige Mette Højmark Mikkelsen. Det kom der en interessant og nuanceret diskussion ud af.

Lille forspring

Ingen gevinst
Bookmakerfirmaet Betsafe lukker for væddemål om, hvem der er forfatteren bag bogen »Den Hemmelige Socialdemokrat«, hvor flest spillede på transportordfører Rasmus Prehn (S), der gav pengene tre gange igen.

»I dag må vi erkende, at spekulationerne aldrig resulterede i en klar afsløring. Og det tager vi nu konsekvensen af ved at tilbagebetale indskuddene til vores kunder,« siger Betsafes oddssætter Thomas Holm i en pressemeddelelse.

Julehygge
Kristian Jensens banemænd og aktionsgruppen, der holdt Lars Løkke i formandsstolen under forårets opgør, holder julefrokost. Monstro det vil sætte fornyet fut i rygterne om Søren Gades mulige genkomst i dansk politik ...

Det sker i dag
- Årets sidste mødedag i Folketinget, der skal nå at vedtage et væld af lovforslag, inden kalenderbladet skifter til 2015.

- Politisk morgenpost går på juleferie og er tilbage 5. januar. Glædelig jul og godt nytår til alle derude.