Den gode, den onde og den grusomme: »Den grusomme løsning er regeringens«

Dagens overblik: Omprioriteringsbidraget spiller nok en gang hovedrollen i dagens politiske historier - i dag med en henvisning til en Clint Eastwood-western. Og så skal vi også rundt om en række S-borgmestre, der går i rette med partilinjen.

Billedet her er fra partilederrunden i Fællessalen på Christiansborg efter folkeafstemningen om det danske retsforbehold. Netop Thulesen Dahl, Frederiksen og Løkke er hovedpersoner i dagens store politiske historie: S-udmeldingen om, at man vil tilbageføre pengene fra omprioriteringsbidraget til kommunerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen. Det er blevet onsdag, og du skal selvfølgelig have dit daglige politiske overblik.

Så det får du her.

Og vi starter med Mette Frederiksen, der ifølge Politiken nu træder ud af Bjarne Corydons skygge. Det er avisens politiske analytiker, Sigge Winther Nielsen, der skriver, at Frederiksen nu glider væk fra den tidligere finansministers »kassemesterlogik«. Mette Frederiksen afviger fra dydens smalle sti og den stramme økonomiske kurs, som Corydon udstak i Finansministeriet, skriver Sigge Winther Nielsen.

Og hvad er det så, der gør, at Mette Frederiksen tilsyneladende udstikker en helt ny kurs?

Fordi hun har besluttet at sende et beslutningsforslag til afstemning i folketingssalen. Et beslutningsforslag, der skal pålægge statsministeren at tilbageføre milliarder af kroner fra det omstridte omprioriteringsbidrag til kommunerne. Forslaget bliver støttet af en enig rød blok og møder også positive toner fra Dansk Folkeparti, skriver Politiken.

Og vupti, så tegner der sig muligheden for et finanspolitisk flertal udenom regeringen -  faktisk præcis det, Mette Frederiksen i sommer gjorde klart, at hun ikke ville medvirke til.

Frederiksens dobbelte sigte

Men hvorfor gør hun det så?

Selv udlægger Frederiksen sin nye offensiv som et velfærdspolitisk slagsmål med statsministeren og V-regeringen.

»Det her er i bund og grund et spørgsmål om, hvorvidt man er enig eller uenig i, at man kan tillade sig at tage penge fra kommunerne og bruge dem til andre formål,« siger hun i Politiken. Frederiksen gør sig til frontkæmperen mod de planlagte blå skattelettelser.

Og der kommer så måske også den anden grund til udspillet; Frederiksen vil presse Dansk Folkeparti, der ifølge Frederiksen med sit ja til omprioriteringsbidraget bærer en stor del af skylden for, at den borgernære velfærd forringes i kommunerne, skriver Politiken.

Mette Frederiksen afviser i øvrigt i avisens dækning af beslutningsforslaget, at hun går imod sine sommerord om ikke at bruge et alternativt finanspolitisk flertal imod regeringen. Med forslaget vil S nemlig pålægge regeringen at indkalde til »brede« forhandlinger. Regeringen har naturligvis noget at skulle have sagt inden for den ramme, understreger Frederiksen.

Analyse: S vil have en valgplatform

Og så vender vi for en stund tilbage til Politikens politiske analytiker, Sigge Winther Nielsen. Ifølge ham er Frederiksens beslutning nemlig i høj grad begrundet af ønsket om at have en finanspolitisk platform at stå på i tilfælde af et snarligt valg. En finanspolitisk platform med kant til både V og DF, vel at mærke. En nødvendighed, der blev forstærket af de forgangne ugers regeringskrise om landbrugspakken, skriver Sigge Winther Nielsen i dagens Politiken:

»Kigger vi tilbage, viste den blå samarbejdskrise, at der er muligheder for at teste sammenholdet hos de borgerlige. Men den viste også, at et valg kan komme når som helst. På den baggrund blev det tydeligt, at Socialdemokraterne savner en politisk platform, der på væsentlige politikområder skaber kant til Venstre og Dansk Folkeparti. Det kan dagens træk om kommuneøkonomi medvirke til. Kigger vi frem, holder Kommunernes Landsforening i morgen topmøde i Aalborg. Her kommer allehånde borgmestre og økonomichefer. Dagens melding er timet til at smøre det kommunale bagland, som til næste år møder vælgerne. Alt imens Thulesen Dahl og Løkke, som deltager i topmødet, må forklare og forsvare, om de vil frede kommunerne,« skriver Sigge Winther Nielsen i en analyse, der i skrivende stund ikke er lagt på nettet.

Den gode, den onde og den grusomme

Og inden vi helt forlader S-udmeldingen om omprioriteringsbidraget, skal vi tilbage til dagens morgenpost-overskrift om den berømte westernfilm med Clint Eastwood.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Venstres Martin Damm, tager nemlig imod S-forslaget med følgende bemærkning:

»Der findes en western, der hedder ’Den gode, den onde og den grusomme’. Den gode løsning er en situation, hvor der ikke er et omprioriteringsbidrag. Den onde løsning er Socialdemokraternes forslag, hvor man tager penge og fører dem tilbage til os. Og den grusomme løsning er regeringens«.

På Twitter får både forslaget og Damms reaktion opmærksomhed:

S-borgmestre trodser partilinje om indslusningsløn

Vi lægger omprioriteringsbidraget til side og iler videre til dagens øvrige historier.

Til det formål skal vi have fat i dagens Berlingske. Her trodser en række Socialdemokratiske borg­mestre fra Københavns Vestegn nemlig partitoppens anbefalinger og foreslår at anvende indslusningsløn eller elevløn til at få flygtninge i arbejde. Udfordringerne med at integrere de tusindvis af flygtninge og indvandrere er så store, at man er nødt til at tænke i alternative baner, lyder det.

»For mig at se handler det først og fremmest om at få dem i arbejde, og så må man finde lønformer, der kan imødekomme det. Det kunne være indslusningsløn eller andet, for det gælder om at få dem i arbejde, og det må man tage op i trepartsforhandlingerne,« siger Ishøjs socialdemokratiske borgmester, Ole Bjørstorp for eksempel til avisen.

LO har lavet en analyse af 5.500 flygtninge, der begyndte i det nuværende treårige integrationsprogram i perioden 2010-2012. Analysen viste, at 40 pct. på intet tidspunkt havde været ude i en virksomhed. Kun 27 pct. af gruppen er i dag i beskæftigelse eller under uddannelse.

I dagens Børsen er Carsten Koch, tidligere skatteminister (S) og formand for Carsten Koch-udvalget, der under SR-regeringen kulegravede beskæftigelsesindsatsen, i øvrigt ude med et lignende budskab: LO og DA risikerer et politisk indgreb, hvis de fastholder modstanden mod indslusningsløn, siger han i avisen.

Trepartsforhandlingerne fortsætter de kommende dage og ventes afsluttet inden månedens udgang.

Frederiksen: Lyt til borgmestrene

I øvrigt kommer S-borgmestrenes opgør med partilinjen omkring indslusningsløn samme dag, som Socialdemokraterne i en stribe landsdækkende aviser lancerer en kampagne med budskabet, at man bør lytte til Danmarks borgmestre.

Annoncerne handler retteligt om førnævnte udspil i Politiken omkring omprioriteringsbidraget.

Dagens citat

Vi bliver i Berlingske, men vender blikket mod bilkøer. For ovenpå en analyse af trængslen i København og omegn, der tydeligt viser, at ventetiden på vejene kun bliver værre de kommende år, er teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell (EL), klar i mælet:

»Alle ved, hvad der skal laves, men ingen tør rigtig at gå i gang. Hvis ikke der sker noget, så sander byen helt og aldeles til. Det er grundlæggende tåbeligt at bruge så mange timer på at sidde i kø.«

Dagens debat

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, langer i dagens Politiken ud efter Nykredits børsnotering, som han kalder et »kup mod kundedemokratiet«:

»Det er faktisk svært at karakterisere det, der er foregået i Nykredit, som andet end et kup begået af en snæver ledelse uden reel demokratisk forankring blandt de kunder, der burde bestemme. Ledelsen har nemlig gjort det nærmest umuligt for kunderne at gøre deres indflydelse gældende ved hjælp af et uigennemtrængeligt valgsystem af kafkaske dimensioner.«

3 nedslag i dagens aviser

Jyllands-Postens forsidehistorie handler om, at regeringens store asylstramning, der blev vedtaget i slutningen af januar, får konsekvenser med tilbagevirkende kraft. 1.216 flygtninge, blandt dem flest fra Syrien, der havde fået ret til at søge om familiesammenføring efter ét år i Danmark, har nu fået at vide, at der går tre år, før de kan søge om at få deres familier hertil, skriver avisen.

Information kan fortælle, at Folketingets retsudvalg i en ny beretning klart skriver, at en tidsfrist på 72 timer for anmeldelse af voldtægt, hvis offeret skal opnå erstatning, er uhensigtsmæssig. Justitsministeriet skriver i en mail til avisen, at man agter at tage en drøftelse med partiernes retsordførere om, hvad resultaterne af en igangværende undersøgelse af 72-timers reglen giver anledning til.

I Børsen revser både LA og K jobcentrene. Det er en falliterklæring, at 73 pct. af virksomhederne ikke er blevet kontaktet af det kommunale jobcenter i forhold til at få ansat flygtninge eller ikke-vestlige indvandrere i virksomhedspraktik eller i ansættelse med løntilskud, mener partierne.

Dagens måling af temperaturen på forholdet mellem V & K

Er for en gangs skyld positiv. De konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, betoner på Twitter, at hun og K er glade for, at den nye miljøminister, Esben Lunde Larsen, har lyttet til partiet:

Det sker i dag

Ikke så forfærdelig meget, faktisk. Der er eksempelvis ikke nogen samråd eller andet, der er planlagt på forhånd, i hvert fald. Det er fordi, det er rejseuge for udvalgene og derfor mødefri uge.