Den dyre ordning, Frank Jensens invitation og Mads Holgers nye hug

Dagens overblik: Jobrotationsordning får en merpris på 88 procent, de Radikale er med på noget, som engang var »skadelig og problematisk«, og så er Mads Holger igen ude med riven. Her er dit overblik over dagens politiske historier.

Københavns overborgmester, Frank Jensen, er havnet i et verbalt skænderi med lavprisselskabet Ryanair. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen

Godmorgen.

Det er blevet tid til ugens sidste omgang politisk morgenpost. Den får du her:

Den såkaldte jobrotationsordning har sidste år kostet skatteborgerne dyrt herhjemme. Berlingske skriver i dag, hvordan ordningen har overskredet budgettet med hele 88 procent.

Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, kaldet STAR, budgetterede således med 859,9 mio. kr. til, at virksomheder kunne ansætte vikarer, mens deres medarbejdere opkvalificerede sig. Men man brugte 754,5 mio. kr. mere end budgetteret.

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, ønsker et møde i forligskredsen bag ordningen.

»Jeg synes også, jobrotationsordningen kunne give anledning til, at Rigsrevisionen skulle kigge på hele beskæftigelsesområdet for at se, om vi har tilstrækkeligt tilsyn og kontrol med de op imod 12 mia. kr. årligt til hele beskæftigelsesindsatsen,« siger han.

Mindre end minimum

Regeringen fremlagde torsdag sin børnepakke »En god start på livet for alle børn«, der samlet set skal sørge for et dagtilbudløft på 2,5 mia. kr. over de næste fire år.

Med et af tiltagene vil regeringen sørge for, at flere børn havner i 30 timers obligatorisk dagtilbud. Det sker ved at true forældrene med at skære i børneydelsen.

Forældre til tosprogede børn kan allerede, som reglerne er i dag, få frataget børnefamilieydelsen, hvis deres barn bl.a. ikke går i dagtilbud. Regeringen strammer nu de regler, så det også gælder etsprogede børn.

Jyllands-Posten beskriver i dag, hvor de Radikale kaldte idéen »skadelig og problematisk«, da den forhenværende regering indførte muligheden for økonomiske sanktioner. Partiets socialordfører, Lotte Rod (R), får i Jyllands-Posten lov at svare.

Da man lavede ordningen i 2010, stemte I imod. Kan du ikke se, det virker lidt sjovt, at I vil udvide en ordning, som I har været imod?

»Vi ændrer ikke på sanktionerne. Det her handler ikke om sanktioner. Det handler om, at alle børn skal have chancen for selv at vælge deres liv, og at sproget er afgørende,« siger hun til avisen.

Regeringens plan betyder også, at man vinker farvel til ønsket om minimumnormeringer, altså en nedre grænse for antallet af voksne pr. barn, som Socialdemokraterne og de Radikale ellers tidligere har støttet. Reaktioner fra egen blok:

Johanne Schmidt-Nielsen (EL) i Berlingske: »For Søren hvor er det ærgerligt, at man spilder en gylden chance for at få indført minimumsnormeringer.«

Pia Olsen Dyhr (SF) i samme avis: »Det er små babyskridt, der bliver taget. Hvis regeringen virkelig vil gøre noget for de mindste børn, er man nødt til at ansætte flere voksne.«

Thornings procentpopularitet

En måling foretaget for netavisen Altinget.dk viser, at 37 procent af de adspurgte foretrækker Helle Thorning-Schmidt (S) som statsminister, mens 27 procent hellere vil have Løkke.

I forhold til en lignende målæing fra sammen måned er Thornings popularitet vokset med fem procentpoint, mens Løkke må nøjes med en fremgang på et enkelt procentpoint.

Dagens invitation

Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), er havnet i et verbalt skænderi med lavprisselskabet Ryanair, som bl.a. har medført en kamp på sociale medier, hvor Ryanair gør grin med overborgmesteren. Striden drejer sig om, hvordan Ryanair behandler sine stewardesser og piloter.

Nu inviterer Eddie Wilson, personaledirektør i Ryanair, Jensen til til at besøge selskabets hovedkvarter i Dublin til et møde om de ansattes arbejdsvilkår. Men ikke uden endnu et udfald mod borgmesteren:

»Politikere her og alle andre steder er generelt fejlinformerede og populistiske, og jeg forstår ikke, hvad Københavns overborgmester er ude på. Jeg vil meget gerne mødes med ham og gennemgå sagerne,« siger Eddie Wilson til Berlingske Business

Thornings test

Skal valget udskrives før eller efter sommerferien? Politiko.dk har sat sig for at hjælpe statsministeren med netop den beslutning.

Prøv den store valgtest med 10 svære dilemmaer til Thorning her.

Dagens citat

Mads Holger, folketingskandidat for de Konservative, i Berlingske.

»Det Konservative Folkeparti lider af et håndboldsyndrom. Dette skal forstås således, at vi i Danmark betragter os selv som en verdenssensation, når vi vinder i håndbold. Imidlertid har ingen herhjemme rigtigt ofret opmærksomhed på, at denne sportsgren, som vi selv har opfundet, slet ikke eksisterer i resten af verdens bevidsthed. Den virkelige verden er fløjtende ligeglad med håndbold, og sådan risikerer det også at ende med Det Konservative Folkeparti, dersom ikke der handles nu.«

Holger har for nyligt i et interview med Information beskrevet, hvordan partiet risikerer at blive et »småborgerligt parti«.

Dagens citat II

Asger Aamund, bestyrelsesformand:

»Hvad enten Lars Løkke eller Helle Thorning bliver regeringschef, vil alt være som før. Ingen vækstreformer. Den krybende rigor mortis fortsætter, indtil der hverken er råd til sygeplejersker eller moderne medicin.«

Andet nyt:

1) Flere folketingspolitikere har meldt afbud til et debatarrangement arrangeret af LA, som krævede betaling af deltagerne.

2) Skatteministeriets tidligere departementschef Peter Loft, der siden 2012 har været fritaget for tjeneste, er ifølge Politiken færdig som topembedsmand.

Politisk morgenpost opdateres løbende. Senest 9.30.