De fleste af jer tror på tidligt valg

Dagens overblik: Næsten 1.000 personer har deltaget i Politiko.dk's quiz om dansk politik i 2015. Flertallet tror på et valg i første halvår. Det gør politisk kommentator Hans Engell også. Læs hvorfor her.

Foto: Claus Bech. Flertallet af brugerne på Politiko.dk tror på et tidligt folketingsvalg mellem hovedmodstanderne, Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt (S). Her ses de to under valgkampen i 2011.
Læs mere
Fold sammen

Tirsdag søsatte vi på Politiko.dk en dyst om at forudse valgåret 2015. Det har været så populært, at vi i et øjeblik lige ved dvæle ved de foreløbige resultater på en i øvrigt stille dag i dansk politik.

Præcis 929 personer har indtil videre givet deres bud på det kommende år, og af dem tror 54,5 pct. på, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) går efter at afholde et tidligt valg i månederne fra januar til maj. 45,5 pct. tror på et sensommervalg. Svaret fra flertallet stemmer overens med buddet fra politisk kommentator Hans Engell, der har svaret ja på quizzens første spørgsmål om, hvorvidt folketingsvalget bliver afholdt tidligt på året.

»Jeg tror, det kommer i maj,« siger han til Politiko.dk og uddyber:

»På det tidspunkt vil regeringens arbejdsprogram være udtømt. Der er ikke mere at byde på. Valget skal enten udskrives i maj eller i august/september, og jeg tror ikke, Thorning vil køre hen over en sommerferie, hvor overraskelsesmomentet er helt væk, og hvor det kan være meget tilfældigt, hvad den politiske debat kommer til at handle om. Det ser desuden ud til, at hun er startet året med en konkret arbejdsplan i baglommen med nytårstale, annoncer, Bilka-besøg og politiske udspil. Med det tempo, hun kører nu, kan hun ikke holde den kørende til august/september.«

Også Aarhus Kommune troede øjensynligt på et endog meget tidligt folketingsvalg. I hvert fald har kommunen udsendt valgkort til 20 borgere med valgdatoen 5. januar 2015.

»Vi er ved at forberede os på valget. Aarhus Kommunes ambition er altid at tænke nyt og gøre det bedst mulige. Vi tester blandt andet nye valgkort, og i den forbindelse fik vi som led i en solid test lavet et prøvetryk på 14.000 kort. Sent fredag opdagede vi, at der ved en fejl var blevet sendt og omdelt 20 kort ud til århusianske adresser,« forklarer ansvarlig for kommunens valgsekretariat, Lene Hartig Danielsen, til Århus Stiftstidende.

Senere i dag bringer Politiko.dk alle Hans Engells svar på de 13 spørgsmål om 2015. Du kan stadig nå at være med i kampen om æren og stempelkanden, der går til den, der bedst til at spå i kaffegrums.

Deltag i quizzen her.

Dagens nyheder
Splid. Dansk Folkeparti kritiserer i Jyllands-Posten Venstre for at forhale processen med at få vedtaget regeringens forslag til stramninger af asylreglerne. Partiet støtter som udgangspunkt forslaget, men har krævet en ekstra udvalgsbehandling for at få belyst konsekvenserne.

Konsekvens. En DR-dokumentar om Grimhøj-moskeen løb over skærmen i aftes, og det har igen affødt politiske krav om, at moskeen lukkes. »Men hvis man lukker moskeen, vil problemet med radikalisering af unge ikke forsvinde. De vil gå under jorden og være endnu sværere at sætte ind overfor,« advarer den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp i Berlingske.

Fyring. Børsen har i dag en historie om iværksætteren Michael Søren Holstein, der kritiserer den offentlige institution, Center for Undervisningsmidler Sjælland, for at have planket hans produkt, et læringsspil til skolebørn. Liberal Alliance og Venstre buser frem og kræver allerede nu de ansvarlige fyret.

Farvel. Udenrigsordfører John Dyrby Paulsen (S) siger det lige ud. Når han ikke kunne blive minister, vil han ikke mere. Han genopstiller derfor ikke til folketingsvalget. »Det ville jeg gerne have været. Hvis jeg gerne vil prøve noget andet interessant i mit arbejdsliv, så skal det være nu,« siger han til Jyllands-Posten. Dyrbys navn har ad flere omgange cirkuleret på rygtebørsen i forbindelse med en af Thornings talrige rokader. Nu rygtes han i stedet at gå efter borgmesterposten i Slagelse, hvilket ifølge socialdemokraten bestemt er en mulighed. Ifølge Jyllands-Posten kan den ledige folketingskreds blive overtaget af Helle Blak, datteren til manden bag øgenavnet »Gucci-Helle«, Freddy Blak.

Sundhed. Både regioner, regering og Venstre er klar til at tage livtag med det mantra, der har styret sundhedsvæsenet i årevis. Nemlig at jo flere operationer og konsultationer, jo flere penge til hospitaler og sygehuse. »Vi har udviklet et sundhedsvæsen, der er mere gearet til at levere mange behandlinger og i mindre grad gode resultater, der holder,« siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) til Politiken.

Det sker i dag
Kl. 14.45: Pressemøde i Statsministeriet, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) mødes med den nyslåede formand for det grønlandske selvstyre, Kim Kielsen fra Siumut. De skal drøfte aktuelle sager i det dansk-grønlandske forhold.

Kl. 19: Vælgermøde med Lars Løkke Rasmussen arrangeret af Venstre i i Lejre. Det koster 75 kr. at deltage. Men så er der også kaffe og kage.