»De er totalt utroværdige. Men de har mange venner i systemet og blandt naive journalister«

Dagens overblik: Naser Khader rejser nye anklager mod to kvinder. Mette Frederiksen fortalte pludselig torsdag aften, at hun er klar til et omdiskuteret forbud. Og så afslører Thorning efter flere år den selfie, hun tog med Barack Obama og David Cameron.

De Konservatives Naser Khader anklager de to kvinder bag Exitcirklen, direktør og imam Sherin Khankan og juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani. for at sige »de rigtige ting for at få snablen i de offentlige kasser.« Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er – endelig – blevet fredag, og her får du derfor ugens sidste overflyvning af dagens vigtigste politiske nyheder.

I dagens politiske morgenpost kan du læse om de Konservatives Naser Khader, der rejser nye anklager mod kvinderne bag Exitcirklen, Sherin Khankan og Khaterah Parwani. Du kan se den mest kendte selfie, som Helle Thorning-Schmidt nogensinde har taget. Og du kan læse om en ret stor rabat, som Danmark kan miste.

Men vi begynder med en debat, som i den grad har sat sit aftryk på denne politiske uge.

Debatten om et eventuelt burkaforbud.

Venstre meldte onsdag ud, at man i dag vil mødes i folketingsgruppen og diskutere, hvordan partiet skal stille sig i forhold Dansk Folkepartis forslag om at forbyde »maskering og heldækkende beklædning i det offentlige rum«.

Partiet kommer til at mødes med to friske burkamålinger i ryggen, som du får serveret her.

I en rundspørge til Venstres byrådsmedlemmer, herunder borgmestre, som Berlingske har fået foretaget, erklærer flertallet - 52 procent af 233 respondenter -  sig som tilhængere af et burkaforbud i det offentlige rum.

Omvendt viser rundspørgen, at et stort mindretal på 27 procent af de kommunalbestyrelsesmedlemmer, der har deltaget i rundspørgen, er modstandere af et decideret forbud.

Brønderslev-borgmester Mikael Klitgaard (V) forklarer sin støtte til forslaget ved at afsløre, hvad han selv går klædt i.

»Hjemme på min gård går jeg i kedeldragt, kasket og gummistøvler, og det tager jeg da af, når jeg møder på kontoret. Jeg er ligeglad med, hvad folk går i derhjemme, men på arbejdet og i det offentlige rum tager man det på, der passer til lejligheden og til det land, man bor i. Det er almindelig respekt.«

Du kan dykke ned i historien og målingen hos Berlingske her (kræver abonnement).

Også TV 2 og Politiken er gået måling-vejen.

I en måling, som Megafon har lavet for de to medier, svarer 66 procent af de adspurgte Venstre-vælgere, at de er tilhængere af et forbud mod burka og niqab i det offentlige rum, mens kun 17 procent af Venstre-vælgerne i undersøgelsen er modstandere.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) har været en af de mest markante modstandere af et forbud. I forbindelse med Venstres sommergruppemøde i år sagde han ifølge Politiken:

»Det vil grundlæggende skabe ufred i vores fællesskab, og det vil samtidig sikre propagandisterne og islamisterne en mulighed for at påpege et evident hykleri i forhold til de grundfæstede rettigheder, som vi står på mål for«.

Adspurgt, om han fortsat er modstander af et forbud mod at gå med burka, siger Pind til avisen:

»Jeg har sagt det, jeg har sagt, og jeg har ikke så meget at føje til«.

Vil du kunne stemme for, hvis gruppen beslutter sig for, at det er det, partiet mener?

»Jeg er en del af et parti, det har jeg altid været«.

Læs mere om målingen og find flere reaktioner hos Politiken her.

I Weekendavisen i dag siger tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) umiddelbart, at hun ikke vil stemme for et forbud.

»Et forbud er bare den lette løsning, og det strider mod mine liberale værdier. I stedet skulle vi være mere konsekvente og håndhæve, at man for eksempel ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis man er fuldstændig tildækket, og at man selvfølgelig skal vise sit ansigt hos lægen.«

Så du vil stadig stemme imod forslaget?

»Jeg er stadig modstander af et forbud. Og det vil jeg gøre gældende på Venstres gruppemøde fredag.«.

Det er stadig uvist, hvordan Venstre kommer til at forholde sig til et eventuelt forbud, men ledelsen i partiet lader til at tale for idéen.

TV 2 erfarede således i går aftes, at Venstres gruppeledelse vil støtte et forbud.

»Man er klar med en indstilling fra Venstres ledelse om, at man vil forbyde burkaer. Det bliver indstillingen fra Venstres gruppeledelse på gruppemødet fredag formiddag,« siger Anders Langballe, politisk redaktør på TV 2, til TV-stationen.

Mette Frederiksens sene svar

Socialdemokratiet har tidligere ikke ønsket at forholde sig til, hvorvidt partiet vil støtte DF-forslaget.

Men det ændrede sig sent i går aftes under åbningsdebatten i Folketinget.

Her sagde Mette Frederiksen ved 22.30-tiden pludselig, at partiet vil stille sig bag et forbud.

»Vi er fra Socialdemokratiets side klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til, for at vi sikrer et Danmark, hvor der ikke er burka,« sagde S-formanden fra talerstolen efter en lang dag, hvor flere havde forsøgt at få hende til at tage stilling til netop det spørgsmål.

»Det er ikke så svært at stemme for et forbud, det svære er finde en måde at gøre det på, som ikke bare bliver et symbolslag i luften,« sagde Mette Frederiksen yderligere.

Netop den overvejelse tager Weekendavisens politiske journalist Hans Mortensen også kortvarigt fat på i sin gennemgang i dag:

Hvis beslutningsforslaget vedtages og senere skal omsættes til lov, kan man så slås om strafferamme og afgrænsning i forhold til eksempelvis motorcyklister og julemænd eller fastsætte dispensationsregler for, hvornår det er koldt nok til, at man må tage sit halstørklæde op foran munden.

En rapport fra 2009 anslår i øvrigt, at der er mellem 100 og 200 kvinder i Danmark, der bærer niqab eller den heldækkende klædedragt burka, hvor der er et net for øjnene. Men altså, det betyder øjensynligt ikke, at spørgsmålet ikke kan fylde virkelig meget på Christiansborg.

Som justitsminister sagde Mette Frederiksen i øvrigt i 2014:

»Efter min mening er det helt ude af proportioner at begynde at lovgive om det. Det er trods alt et meget lille problem, og brugen af burka er ikke særlig udbredt i Danmark.«

Og så ikke mere om det i denne morgenpost.

Vi går videre til dagens andre nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»De har mange venner i systemet og blandt naive journalister«

Den konservative politiker Naser Khader retter nu et nyt angreb mod de to kvinder bag Exitcirklen, direktør og imam Sherin Khankan og juridisk rådgiver og debattør Khaterah Parwani. Det skriver Berlingske i dag.

Khader har tidligere i en e-mail til udlændingeordførerne Josephine Fock (ALT), Sofie Carsten Nielsen (R) og Holger K. Nielsen (SF) forsøgt at overtale de tre politikere til at droppe statsstøtte via de såkaldte satspuljemidler til Exitcirklen. Støtten til Exitcirklen består af i alt 680.000 kroner.

I e-mailen anklagede Khader sammen med Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V) blandt andet Sherin Khankan for ikke at ville tage afstand fra stening, ikke at ville afvise sharialov samt at forsvare piskeslag for utroskab. Khaterah Parwani har - ifølge de tre - forsvaret Hizb ut-Tahrir offentligt.

Berlingske har kunnet dokumentere, hvordan flere påstande er taget ud af en sammenhæng, og at de to kvinder for længst har taget afstand fra det, de er anklaget for.

Naser Khader har ikke ønsket at forholde sig til den dokumentation, der er lagt frem om anklagerne, men i et opslag på Facebook gentager han flere af anklagerne og rejser helt nye.

»Nu siger de de rigtige ting for at få snablen i de offentlige kasser. Jeg stoler ganske enkelt ikke på de to. De er totalt utroværdige. Men de har mange venner i systemet og blandt naive journalister,« skrev han i opslaget sent mandag aften.

En af de nye anklager er, at Khaterah Parwani ifølge Khader tidligere har sagt, »at man ikke er rigtig dansker, hvis man definerer sig som kristen«.

Khaterah Parwani afviser, at hun nogensinde skulle have sagt noget i den retning, og at det på ingen måde er et synspunkt, hun har.

»Det giver jo ikke nogen mening. Jeg sidder og arbejder for, at man stopper med at kalde mig nydansker, og så skulle jeg sige, at fordi man er kristen, så er man ikke dansker? Det modarbejder jo alt, hvad jeg nogensinde har sagt,« siger hun til avisen.

Berlingske har siden tirsdag eftermiddag ad flere omgange forsøgt at få Naser Khader til at uddybe sine påstande på Facebook og i e-mailen. Men han har trods flere opkald og SMSer ikke svaret.

Du kan læse hele historien samt et svar fra Khaders formand, justitsminister Søren Pape Poulsen, her (kræver abonnement). Og et svar fra Naser Khader selv kan du forhåbentlig læse en anden dag, hvis han får lyst til at tage sin telefon.

Thornings selfie

Og så til en nyhed i den liiiidt lettere afdeling.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt afslører nu for første gang, hvordan den ikoniske selfie hun tog med den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og tidligere britiske premierminister David Cameron, ser ud.

Det fortæller BT, der såmænd også har en video, hvor man kan se selfien.

Helle Thorning-Schmidt tog selfien sammen med Barack Obama og David Cameron 10. december 2013, da hun deltog i en mindehøjtidelighed for den sydafrikanske frihedshelt og senere præsident Nelson Mandela, der var død få dage forinden.

Og selv om det ikke har skortet på utallige opfordringer, har Thorning indtil nu nægtet at offentliggøre selfien.

»Vi ser fjogede ud,« har forklaringen lydt.

Men nu har Helle Thorning-Schmidt valgt at offentliggøre selfien i sin nye bog »Hvad man ikke dør af«, som er skrevet af journalist Nina Munch-Perrin i tæt samarbejde med Thorning selv. Bogen udkommer 12. oktober.

Du kan se videoen og læse meget mere hos BT her.

Og her er så fire nyheder, du ikke skal snyde dig selv for

1: Storbritanniens farvel til EU kan blive en dyr fornøjelse for Danmark og den øvrige håndfuld EU-lande, der i dag får rabat på deres bidrag til fællesskabet. Det skriver Jyllands-Posten.

Rabatterne er nemlig oprindelig en britisk opfindelse, og EU-Kommissionen lægger op til, at alle rabataftaler annulleres, når brexit er gennemført.

»Når briterne siger farvel, siger alle rabatters moder også farvel. Og når moderen går, synes jeg også, man skal lade børnene gå. Derfor foreslår vi, at alle rabatter skal forsvinde,« sagde budgetkommissær Günther Oettinger ifølge avisen på en konference i Bruxelles i sidste uge.

Finansminister Kristian Jensen (V) mener, at spørgsmålet om fremtidige rabatter først er aktuelt »at se på, når vi kender den samlede regnings størrelse«, forklarer han.

Læs den historie her.

2: Regeringen og Dansk Folkeparti ønsker at indføre en vejafgift, der er møntet på udlændinge, som medfinansiering af de nye bilafgifter.

Det sker efter tysk forbillede.

Men den tyske model kan ende for EU-Domstolen, fordi den ifølge nabolandet Østrig diskriminerer andre EU-borgere, skriver Berlingske Business. Også FDM vurderer, at vejafgiften kan være i strid med EU-retten.

Mere her (kræver abonnement).

3: Regeringen har indsat bevæbnede soldater til bevogtningen af synagogen i Krystalgade i København på et utidssvarende og uklart juridisk grundlag. Sådan lyder det fra en af landets førende eksperter i politiret, Ib Lennart Henricson, der er ekstern lektor ved juridisk institut på Aarhus Universitet og har skrevet den kommenterede udgave af Politiloven, i dagens udgave af Information.

»Der er ikke hjemmel til, at soldaterne f.eks. beder om dit navn og din adresse. Når de optræder som politi, skal de have delegeret den myndighedsudøvelse, som politiet har.«

Hele den historie hos Information.

4: Da Liberal Alliances Joachim B. Olsen i går fik ordet under åbningsdebatten fortalte han om et svar til Folketinget, han netop havde modtaget.

Finansministeriet var blevet bedt om at vurdere, hvilke effekter det socialdemokratiske finanslovsoplæg »Velfærd først« vil få for økonomien i Danmark.

I svaret konstateres det, skriver Jyllands-Posten i dag, at »der for en række af prioriteringerne i Socialdemokratiets udspil ikke er angivet, hvor meget der ønskes prioriteret til et givent initiativ«.

»Det har derfor i en række tilfælde ikke været muligt at vurdere udgiften forbundet med prioriteringerne i udspillet,« står der i svaret.

Læs den historie og svar fra Socialdemokratiet her (kræver abonnement).

Fik du læst?

Den tidligere kirke- og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech gik torsdag hos Berlingske i rette med sit eget parti.

Hun gruer for fremtidens Venstre og partiets ånd, hvis ikke Lars Løkke Rasmussen får bremset Inger Støjbergs indflydelse.

»Ånden flyver lavt i Venstres gruppeværelse. Paulus siger det, Grundtvig siger det, og jeg siger: Hvor der er ånd, er der frihed. Men hvis der ikke er ånd, stækkes friheden. Og det er det, der mangler. Det hele handler om kroner og øre og populisme,« sagde Birthe Rønn Hornbech og tilføjede:

»Det her er ikke Lars Løkke. Sådan er Lars jo ikke.«

Hvem er det så?, spurgte Berlingske.

»Det er Støjberg, der får lov til at løbe med stafetten. Jeg forudser, at det ikke bliver ved med at gå. Han bliver nødt til direkte at stoppe hende på et tidspunkt,« sagde den tidligere minister.

Læs hele interviewet, hvor Birthe Rønn Hornbech beskylder Inger Støjberg for at drømme om Muhammed om natten, hos Berlingske her (kræver abonnement).

Dagens billede

De Konservatives gruppeformand og politisk ordfører for alt mellem himmel og jord, Mette Abildgaard, delte i går dette skud fra folketingssalen.

Det sker i dag

07:00 Åbent samråd om arbejdsmiljø på hospitaler
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i samråd i Beskæftigelsesudvalget. Ministeren skal blandt andet redegøre for omfanget af problemerne med dårligt arbejdsmiljø på landets hospitaler, herunder særligt det psykiske arbejdsmiljø og stress.

09:00 Burkamøde hos Venstre
Det har været længe ventet, hvad Venstre mener om et burkaforbud. Efter dagens gruppemøde vil partiet melde sin holdning ud, så det kan komme på plads inden landsmødet i weekenden.

10:00 Åbent samråd om regeringens EU-politik
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er kaldt i samråd i Europaudvalget om regeringens EU-politik. Her skal ministeren blandt andet redegøre for regeringens politik og svare på, om han mener, Danmark skal være i kernen af Europa.

Og det var det.

Ha' en god weekend. Og tak fordi du læste med hele vejen til bunden.