Danskerne sender Liberal Alliances ministre til bunds: Vi siger også de upopulære ting

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussen »æder sig ind på Mette Frederiksen«. Liberal Alliances ministerhold får hug i måling. Og så går tre ministre i kronik-krig med Mette Frederiksen, som de beskylder for at fordreje danmarkshistorien. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er nået til den første tirsdag i oktober – dagen, hvor Folketinget officielt åbner, og det parlamentariske hamsterhjul løbes i gang.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skyder det hele i gang med en tale fra Folketingets talerstol klokken 12, hvor han blandt andet vil se frem mod et politisk efterår, der blandt andet byder på forhandlinger om en ny finanslov, et nyt forsvarsforlig samt kommune- og regionsvalg.

I medierne bliver mærkedagen i høj grad brugt til at måle og veje både regeringen og dens politiske modstandere. Det dykker vi ned i her.

I Berlingske kan du læse, hvordan »Løkke æder sig ind på Mette Frederiksen«.

Mens Socialdemokraternes formand i danskernes øjne stadig er den foretrukne kandidat, når det gælder statsministerposten, så er modkandidaten, statsminister Lars Løkke Rasmussen, ved at hale ind på hende.

Det viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Berlingske. Her har 1.042 danskere svaret på, hvem af de to kandidater, der klarer sig bedst ud fra 22 parametre – blandt andet velfærd, skat og udlændinge.

På 13 ud af 22 spørgsmål vinder Mette Frederiksen danskernes gunst. Det er et ringere resultat end sidste år, hvor hun i en lignende måling foretaget for Berlingske vandt på 18 ud af 20 identiske spørgsmål over Lars Løkke Rasmussen. To nye er siden føjet til.

Her kan du selv klikke dig rundt i undersøgelsen. Artiklen fortsætter under grafikken.

Selv om Mette Frederiksen så småt kan se Løkke i bakspejlet, er Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, ikke bekymret.

»Måling efter måling viser, at danskerne foretrækker Mette Frederiksen som stats­minis­ter. Dansk politik er blevet tættere, og jeg hæfter mig ved, at Mette Frederiksen stadig fører på en lang række områder.«

Er det bekymrende, at hun går tilbage på flere områder – især i lyset af, at et kommunalvalg banker på døren?, spørger avisen.

»Mette Frederiksen er Danmarks stærkeste statsministerkandidat. Jeg hæfter mig ved, at hun fortsat står stærkest på de områder, som også optager sindene ved kommunalvalg.«

Selv om Mette Frederiksen stadig fører over Lars Løkke, ligger hun alligevel ikke særligt lunt i svinget frem mod næste folketingsvalg, vurderer lektor ved Institut for Statskundskab Karina Kosiara-Pedersen.

»Selv om velfærd altid er et tema op til et folketingsvalg, er problemet for Mette Frederiksen, at den økonomiske politik og spørgsmålet om flygtninge og indvandrere fylder meget. Og dem har hun ikke ejerskab over,« siger Karina Kosiara-Pedersen:

»Mette Frederiksen er ikke home safe.«

Du kan læse hele historien samt reaktioner fra flere eksperter og Venstre her (kræver abonnement). Og her kan du læse en analyse fra Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, som er dykket ned i tallene (kræver – også – abonnement).

Historisk

Hos Jyllands-Posten ser avisen i dag nærmere på de aftaler, som trekløverregeringen har indgået, siden den kom til. Den gennemgang viser, at regeringen i praksis samarbejder mere bredt, end det var tilfældet med den smalle Venstre-regering.

VLAK-regeringen har opgjort sin foreløbige resultatliste til 43 politiske aftaler. Socialdemokratiet er med i 91 pct. af aftalerne. Kun fire gange er en aftale lavet alene mellem de blå partier. Det svarer til ni pct.

Til sammenligning stod et smalt, blåt flertal bag 24 pct. af de 38 aftaler, som den lille V-regering lavede i de første 11 måneder ved magten, viser Jyllands-Postens gennemgang.

Lektor på Roskilde Universitet Flemming Juul Christiansen, som bl.a. forsket i politiske aftaler og undersøgt Dansk Folkepartis udvikling, påpeger, at netop Dansk Folkeparti nøglen til at forstå, hvorfor blokpolitikken er så begrænset i dag:

»Fra 2001 til 2011 var DFs projekt at etablere sig som et pålideligt parti, som regeringen kunne regne med. I dag er situationen anderledes. Nu er der tre store partier, V, S og DF, som kæmper om de samme vælgere. De lurer på hinanden, og DF vil gerne have S med i aftaler for ikke at åbne en flanke for kritik. Derfor har regeringen ikke samme mulighed for at føre blokpolitik. Den er ikke i stand til at kommandere et flertal på plads på samme måde, som Anders Fogh kunne,« siger han til avisen.

Politisk ordfører Nicolai Wammen (S) mener, at S-DF-samarbejdet har »forhindret de værste ulykker« fra regeringen.

»Vi har en historisk svag regering, som puster sig op som den mest borgerlige-liberale regering, men som har brug for hjælp til at få vedtaget sin politik,« siger han.

Wammen har i øvrigt en forkærlighed for det historiske. Da Eva Kjer Hansen (V) i februar 2016 valgte at trække sig som miljø- og fødevareminister, sagde Wammen til Ritzau.

»Eva Kjer Hansens afgang efterlader Lars Løkke Rasmussen som en historisk svag statsminister.«

Og så tweetede han for resten sådan her tidligere på året.

Du kan læse hele Jyllands-Postens grundige gennemgang af VLAK-regeringens aftaler her (kræver abonnement).

Liberal Alliances klump

Vi slutter temperaturtagningen på regeringen hos BT og Metroxpress, hvor man har fået lavet en måling over ministrenes popularitet. Og målingen er formentlig ikke rar læsning for regeringens LA-ministre, da flere af dem »klumpet sammen som en stor bundprop nederst«, som det er formuleret i spalterne.

Anders Samuelsen er nr. 18 ud af 22. Og under ham ligger tre af hans kolleger: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll, transportminister Ole Birk Olesen og ældreminister Thyra Frank.

Den eneste, der scorer ringere end dem, er miljø-og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), der for nylig blev degraderet og mistede fiskeriministeriet.

Det er Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, der som den heldige vinder får lov at forsvare ministrenes placeringer. Til BT og Metroxpress siger hun:

»I LA har vi ikke for vane at pakke tingene ind. Vi siger vores mening rimelig direkte - også ting, der måtte være upopulære. Vi er ikke så optaget af at komme med populære budskaber. F. eks. synes vi ikke, der er noget galt med ulighed. Jeg tror primært, det er derfor, vores ministre ligger lavt.«

Du tror ikke, det kan have noget at gøre med, at jeres politik i regering er anderledes, end den I havde før I kom i regering?.

»Nej, for når man måler partiets tilslutning, ligger vi ret stabilt. Der er vi ikke dykket, men ligger tæt på valgresultatet.«

Listen toppes i øvrigt af minister for fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde, Karen Ellemann. Statsminister Lars Løkke Rasmussen ligger solidt i midten på en 11. plads.

Alle placeringerne kan du finde i dagens BT og Metroxpress. Artiklen er ikke online hos BT, men det er den til gengæld hos MX her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Dagens kronik-krig

Hos Politiken går Kristian Jensen (V), Mette Bock (LA) og Mai Mercado (K) i rette med blandt andet en kronik, som Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, tidligere har skrevet.

Det gør de tre ministre i.... en kronik.

I kronikken, som har fået navnet »Socialdemokraterne har ikke skabt Danmark«, skriver de tre:

»Mette Frederiksen fordrejer danmarkshistorien og svigter sit partis stolte arv med hensyn til ansvarlige reformer og tilpasninger af velfærdsstaten. Det er brandærgerligt.«

I den ret så lange tekst hedder det blandt andet:

»Jo, politikerne fortjener faktisk et lidt bedre ry end brugtvognsforhandlere. Men måske er det ikke så underligt, at vi ender i den kategori. Det fortjener vi faktisk, når vi politikere overdriver vores rolle.

Et påfaldende – og ærgerligt – eksempel er Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksens, retorik i en kronik i Politiken 29.8. Med henvisning til socialdemokraternes historiske rolle skriver Frederiksen: »Sådan har vi skabt Danmark. Skridt for skridt, aftale for aftale«.

Dermed blæser hun til den vildfarelse, at Danmark er en ’opfindelse’ eller et ’projekt’ skabt af socialdemokraterne. Som om nogen har opfundet Danmark! Vores fædreland er ikke en opfindelse, men et organisk fremvokset fællesskab. Når man sidestiller Danmark med en opfindelse, antyder man, at politikere kan gøre hvad som helst, og at et land er at betragte som en social konstruktion skabt fra oven af politikere og embedsmænd. Men et land er både en stat og et folk. Et land er både forskellige individer og et menneskeligt fællesskab.«

Du kan læse hele kronikken her (kræver abonnement).

Her er fire nyheder, du også skal kende til i dag

1: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bliver nu udsat for ny kritik fra regeringens støtteparti og flere andre partier i Folketinget. Det skriver Politiken i dag.

Oven på en debat om tilstanden i det danske grundvand i foråret lovede Esben Lunde Larsen Folketinget en fuldstændig uvildig rapport udført »uafhængigt af ministeriet«.

Men flere partier stiller nu spørgsmål til kontakten mellem ministeriet og konsulenthuset Cowi i forbindelse med udarbejdelsen af rapporten, skriver avisen.

Dansk Folkepartis miljøordfører, Pia Adelsteen, der også er formand for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, mener, at ministeriet ud fra de forelagte oplysninger har været for tæt involveret i konsulentfirmaet Cowi’s arbejde med rapporten.

»Det er problematisk, synes jeg. Nu må jeg bede ministeren om at redegøre for forløbet«, siger Pia Adelsteen.

Du kan læse hele den grundige gennemgang hos Politiken her.

2: Mens det stadig er en stor hemmelighed for offentligheden, hvordan regeringen vil betale for en væsentlig del af sin skattereform, viser et regeringsnotat, at planen skal få næsten dobbelt så mange i arbejde som hidtil antaget. Det skriver Børsen i dag på sin forside.

Regeringen planlægger således at finde 5,25 mia. kr. ved at skære i overførselsindkomsterne, der bl.a. rummer SU, dagpenge og kontanthjælp, for at give skattelettelser. Regeringen vil ikke fortælle, hvordan det skal ske konkret, men et notat fra Finansministeriet viser, at overførselshugget skal skabe 7.200 job i form af et øget arbejdsudbud.

»Det er faktisk første gang, jeg hører det med arbejdsudbud, hvis jeg skal være helt ærlig. Jeg troede kun, at regeringen ville bruge de lavere overførselsindkomster som en finansieringskilde,« siger finansordfører René Christensen (DF), som skal forhandle skattereform med regeringen.

Hele den historie og kommentarer fra finansminister Kristian Jensen (V) hos Børsen her (kræver abonnement).

3: Maersk opdagede sidste år, at nordkoreanere formentlig har været med til at bygge seks skibe for dem. Skibene blev bygget på det polske værft, som også har hyret nordkoreanske tvangsarbejdere til at bygge dansk krigsskib.

Den historie kan du læse hos Information her (kræver abonnement).

4: Universiteterne bør ikke lave konsulentarbejde for eksterne bidragsydere, da det sætter spørgsmål ved forskningens uafhængighed. Det mener en række af partiernes forskningsordførere på baggrund af Informations historie om Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet (KU), der sidste efterår indgik en kontrakt med Landbrug & Fødevarers videnscenter SEGES.

Du finder historien hos Information her.

Dagens »aggressive og løgnagtige« journalister

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, skrev i går et indlæg på det socialdemokratiske medie piopio.dk.

Indlægget, der fik titlen »Dansk presse dyrker forargelse fremfor fakta«, delte hun på sin Facebook, hvor hun blandt andet skrev:

»På de seks år jeg har siddet i Folketinget har jeg oplevet, hvordan nogle medier og journalister er blevet stadig mere aggressive og løgnagtige. Det er en trussel mod vores demokrati. Det er en trussel, som vi bliver nødt til at diskutere.«

I indlægget skrev hun desuden:

»Deres (pressens, red.) primære formål er at skabe forargelse – ikke oplysning. Historier vinkles ud fra clikbaitværdi – ikke saglig information. Og centrale pointer, analyser, tanker eller forklaringer undlades.«

Tak for det, Trine Bramsen.

Du kan læse hele indlægget hos det socialdemokratiske medie piopio.dk her.

Dagens klumme

Hos Politiken skriver avisens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, at politikerne er bedre end deres rygte.

Det er en fin og læseværdig klumme, som du får et kort uddrag fra her.

Hånden på hjertet har jeg ikke tal på, hvor mange gange vores redaktion tippes om historier fra partier, der vil udstille modstanderes fejl til egen fordel. Det sker flere gange om ugen. Fra alle kanter uden undtagelser. Langt de fleste tip siger vi nej til. Andre går vi videre med, fordi vi vurderer, at det har offentlighedens interesse og en indflydelse på borgernes hverdag.

Paradokset er åbenlyst. Partierne lever af al den uenighed og splid mellem blokkene, som er med til at skabe den politikerlede, som folkestyret lider under. Og det gør medierne på sin vis også. Men tro mig, politikerne er bedre end deres rygte.

Når kameralinsen er slukket, og politikerne mødes i Snapsetinget, er humøret højt, når frokosten oftest deles på tværs af partiskel. Vi journalister må ikke tage billeder her, men det ville med garanti give dig et anderledes indtryk af et mere smilende Folketing.

For sådan er hverdagen på Christiansborg. Partierne samarbejder og har det godt sammen. Konflikterne nedskaleres, når først det politiske scenetæppe er faldet.

Hele klummen kan læses hos Politiken her (kræver abonnement).

Det endelige opgør

DRs politiske korrespondent, Uffe Tang, tweetede i går, at det måske var på tide med et opgør med en særlig form for fodtøj samt lidt for lange shorts.

Det synspunkt mødte opbakning hos de Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard.

Vi ser frem til lovforslaget.

Det sker i dag

12:00: Folketingets åbning. Kongehuset overværer åbningen, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) holder åbningstalen.