Dansk Folkeparti kaldte penge til organisation for »ren Halløj på Badehotellet« – Nu stemmer partiet selv for millionstøtte

Dagens overblik: DF støtter organisation, som ikke var »værdig til at få en krone«. Søren Pape Poulsen varsler opgør mod en bande. Og Lars Løkke Rasmussen retter blikket mod kriminelle udlændinge. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Liselotte Sabroe. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt i 2013 et historisk langt pressemøde om sine rejser på 1. klasse for GGGI. Dengang talte Dansk Folkeparti om, at Danmark ikke længere skulle støtte organisationen. Men det var dengang.
Læs mere
Fold sammen

God-fredag-morgen.

Vi er nået til ugens sidste overflyvning over alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

I dag kan du læse om en justitsminister på jagt efter bander. Om konventionerne, der står i vejen. Og om tre valgplakater, som vækker begejstring på Twitter.

Vi begynder dog med en rask fredagskovending.

Dansk Folkeparti støtter således, at der gives et nyt millionbeløb til klimaorganisationen GGGI, som partiet ellers gentagne gange har afvist at tildele en eneste krone.

Det skriver Jyllands-Posten.

I 2013 sagde udviklingsordfører Hans Kristian Skibby (DF) for eksempel, at »der er ingen gode argumenter for at påbegynde den her støtte igen«.

Og i 2014 var den også helt gal med GGGI:

»Der er absolut ingen grund til at give endnu flere danske skattekroner til en NGO-organisation, der har bevist, den ikke er værdig til at få en krone. Det er jo ren 'Halløj på Badehotellet',« sagde Hans Kristian Skibby til DR.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Men for tre uger siden sagde Dansk Folkeparti alligevel ja til en anmodning fra regeringen om at tildele organisationen 60 mio. kr. over tre år.

DFs finansordfører, René Christensen, forklarer til avisen, at han stemte for, fordi der alligevel tegnede sig et stort flertal for at tildele pengene.

I har ellers kaldt GGGI for ren halløj på badehotellet?, spørger Jyllands-Posten.

»Det var nok ikke mig, der var ude og sige det.«

Det var jeres ordfører. Forpligter det ikke til at sætte sig dybt ind i sagen og se på, om der er ryddet op i organisationen?

»Jo, men det vigtige for mig var at se, om det ville have en praktisk betydning. Og det havde været ligegyldigt, om vi stemte rødt eller grønt, for der var et flertal udenom.«

Det var der også i 2013, men dengang stemte DF i mod alligevel?

»Ja, det er rigtigt. Men det er sådan, det er,« svarer René Christensen.

Læs hele historien hos Jyllands-Posten her.

Og så videre til dagens andre historier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Det er en historisk beslutning«

Vi skal videre til et opgør.

Regeringen med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen lægger nemlig op til et opgør med bandegruppen Loyal to Familia (LTF).

Justitsministeren vil således bede Rigsadvokaten forberede en retssag med det formål at opløse banden. Den historie kan du læse hos stort set alle medier.

Papes opfordring til Rigsadvokaten kommer, efter Rigsadvokaten har meddelt, at der er grundlag for at gå videre med en sag om opløsning af LTF.

»Det er en historisk beslutning. Vi sender nu et klart signal til banderne om, at vi ikke vil finde os i brutal vold, organiseret kriminalitet og skyderier på åben gade,« siger justitsministeren i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Rigsadvokaten har tidligere undersøgt, hvorvidt det var muligt at forbyde rockerklubberne Hells Angels og Bandidos og den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir, men har alle gange vurderet, at en eventuel retssag næppe ville kunne ende med, at grupperne blev opløst.

Du kan læse hele historien hos Berlingske her.

De Konservatives politiske ordfører mødte i øvrigt Pape i går, da hun cyklede gennem København.

Løkkes opgør

Også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) går med planer om et opgør.

Han har blikket rettet mod kriminelle udlændinge – og de danske domstole. Det kan du læse om i Politiken.

Som avisen skriver:

Gang på gang har ledende regeringsmedlemmer det forgangne år kritiseret Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for, at dens praksis og principielle domme forhindrer danske domstole i at udvise flere kriminelle udlændinge. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender nu, at problemerne ikke kun ligger i Strasbourg.

»Hidtil har vi haft opfattelsen af, at konventionerne stod i vejen, men meget tyder på, at der faktisk er videre muligheder for at udvise kriminelle udlændinge, samtidig med at vi holder os fint inden for konventionerne«, mener statsministeren.

Statsministeren henviser ifølge Politiken til en undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, der for nylig viste, at danske domstole i en række sager om kriminelle udlændinge har været mere tilbageholdende med at udvise, end menneskerettighedsdomstolen har tilladt i sammenlignelige sager.

Danmark overtager i denne måned formandskabet i Europarådet, og det er i den anledning, at Politiken har mødt Løkke.

Ifølge Løkke skal formandskabet også bruges til at begrænse menneskerettighedsdomstolens praksis.

I en pressemeddelelse på Statsministeriets hjemmeside forklarede Løkke i går:

»Europarådet har gennem generationer kæmpet for de værdier, vi som moderne samfund bygger på. Kæmpet for at mennesker skal være frie og have lige muligheder. Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har imidlertid på nogle områder haft en praksis, som fører til en urimelig situation. Fx når vi ikke kan udvise dybt kriminelle udlændinge fra Danmark. Derfor vil regeringen bl.a. bruge formandskabet til at rejse en diskussion af Domstolens fortolkning af dele af menneskerettighedskonventionen. Der skal mere fornuft og rimelighed i fortolkningen af konventionens bogstav.«

Du kan læse interviewet med Løkke i Politiken her (kræver abonnement).

Her er fire andre historier, du også bør kende til denne fredag

1: De danske myndigheder har endnu engang givet våbengiganten BAE Systems tilladelse til at forsyne en diktaturstat med masseovervågningsteknologi.

Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Information har fået aktindsigt i.

Hele historien her

2: Tidligere transportminister og nuværende forsvarsordfører fra Socialdemokraterne, Henrik Dam Kristensen, tager nu regeringen i forsvar i sagen om milliardindkøbet af 27 F35-kampfly. Det gør han i Jyllands-Posten.

Onsdag kunne avisen fortælle, hvordan en beretning fra Rigsrevisionen afslører store huller i de beregninger, der ligger til grund for Danmarks investering i de 27 kampfly. Det får dog alligevel ikke Henrik Dam Kristensen til at ryste på hånden.

»I det jeg har set fra Rigsrevisionen, er der p.t. intet, der får mig til at sige, at det her er kørt af sporet, eller, at der er væsentlige forhold, der gør, at vi nu må ændre på forudsætningerne,« siger han.

Hele den historie her.

3: Der er store forskelle på, hvor længe borgerne i Danmark må vente på en ambulance, når de har akut brug for hjælp. Det viser en kortlægning, som Jyllands-Posten har lavet.

Du kan dykke ned i tallene her (kræver abonnement).

4: Et flertal på Christiansborg vil give sklerosepatienter, rygmarvsskadede, patienter i behandling med kemoterapi og smertepatienter mulighed for at købe medicinsk cannabis efter nytår.

Men der kommer ikke til at følge noget tilskud med.

Sundhedsministeriet vurderer, at patienterne må betale 2.790 kroner om måneden. Det skriver Politiken.

Dagens historier om kommunalvalget

1: Landets kommuner kan hente en gevinst på 5,5 mia. kroner, hvis de kan bringe ikke-vestlige indvandrere i job i samme omfang som indvandrere fra vestlige lande, viser nye beregninger.

Det skriver Berlingske i dag.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) mener, at opgørelsen bør ses som en økonomisk gulerod ude i kommunerne.

»Der ligger både en arbejdskraftreserve, men også en økonomisk reserve, så hvis man vil styrke kernevelfærden ude i kommunen, så handler det bare om at smøge ærmerne op. Det er den bedste velkomstgave, man kan give til de nye borgmestre og de nye byråd, at hvis man laver en plan for en mere effektiv integration, så er der friske penge at samle op,« siger Troels Lund Poulsen.

Hele historien om den gave her (kræver abonnement).

2: Kommunekasserne boomer med samlet 43 mia. kroner.

Alligevel sættes kommuneskatten op, og skattelettelser er fraværende i valgkampen.

Det får nu økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) til i Berlingske at komme med en klar opfordring til kommunerne: Sænk skatten.

»Jeg synes ikke, det er rimeligt, at vores kommuner sådan a la carte vælger at tage borgernes penge, uden at de har brug for det. Der er en historisk høj likviditet i kommunerne. Derfor er der et godt rum mange steder til at sætte skatten ned, uden at det har nogen som helst betydning for det serviceniveau, som borgerne oplever.«

Hele den opfordring og et svar fra kommunerne her.

3: København vil bruge 300 mio. kr. på 4.000 gadetræer.

Det skriver Børsen i dag.

Teknik-og miljøborgmester i København Morten Kabell (EL) erkender, at prisen er høj, men holder fast i, at det er en god idé.

Den historie her (kræver abonnement).

Dagens RØV (Det er jo fredag)

På Twitter i går efterlyste en journalist fra Ekstra Bladet en valgplakat fra Venstre for at fuldende billedet.

Heldigvis kom svaret senere. Med lidt hjælp fra Photoshop.

Dagens slåfejl

Dagens besøg

Organisationen Exitcirklen kom i fokus, da de tre borgerlige udlændingeordførere Naser Khader (K), Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF) forsøgte at stoppe en statsstøtte på 680.000 kroner til projektet og de to kvinder bag.

Berlingske har besøgt Exitcirklen for at høre om arbejdet med især kvinder, der har været udsat for psykisk vold og social kontrol.

Du får indledningen her:

Hun husker stadig de mange blå mærker, hans vold efterlod på hendes krop. Hun husker de mange nætter, hvor hun blev tvunget til at sove på gulvet. Hun husker den næsten daglige frygt, når han tjekkede hendes telefon og computer for beskeder fra venner eller bekendte.

Var reaktionen endnu en knytnæve eller et nedladende råb i hovedet om at være »en fucking luder«? Da Sofie mødte sin muslimske kæreste med tilknytning til bandemiljøet, var det ellers en stormfuld forelskelse. Hun var omkring 18 år gammel og var tiltrukket af ham og miljøet.

Men efter godt et halvt år skete der en forandring.

Historien er endnu ikke på nettet, men kan findes i den trykte avis.

Det sker i dag

08:00 Thorbjørn Jagland besøger dansk formandskab for Europarådet
Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, besøger Danmark forud for det danske formandskab for ministerkomitéen. Formandskabet løber et halvt år fra 15. november. Og Jagland får en ret ministertung dag.
Klokken 8.00 møder Jagland udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), mens han klokken 9.10 møder justitsminister Søren Pape Poulsen (K). Klokken 10.00 er det Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, som Jagland mødes med. Efter dette mødes han med Udenrigsudvalget fra klokken 10.35.
Thorbjørn Jagland spiser arbejdsfrokost med ligestillingsminister Karen Ellemann (V) klokken 12.00, mens han møder statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) klokken 13.10. Efter mødet er der pressemøde med Jagland, Løkke og Samuelsen klokken 13.40.

10:00 Lancering af kampagne om fædreorlov
Ligestillingsminister Karen Ellemann (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) lancerer i dag kampagnen 'Orlov – ta' det som en mand' sammen med andre aktører i Aktion Fars Orlov.

14:00 Ældreministeren besøger Madservice Kronjylland
Ældreminister Thyra Frank (LA) besøger Randers Kommunes storkøkken Madservice Kronjylland. Madservice Kronjylland leverer ugentligt blandt andet cirka 12.000 middagsretter til ældre borgere i Randers Kommune.

Og så sker der ikke så meget mere.

Hav en god weekend – og tak fordi du læste med. Vi læses forhåbentlig ved i næste uge.