»Danmark - især da jeg var statsminister - har intet at skamme sig over«

Dagens overblik: Morgenposten i dag har fokus på Thornings exit, men vi skal også forbi et opgør mellem Claus Hjort og kommunerne, grænsekontrol og et Alternativet, der har vokseværk.

Thorning gav i juni depechen videre til Lars Løkke Rasmussen. Nu forlader hun helt dansk politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet torsdag, og vi har nok at se til i dagens politiske morgenpost.

Derfor springer vi lige ud i det, og vi begynder med at spole tiden tilbage til i går aftes.

Her kom det nemlig frem, at tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skifter den politiske karriere og arbejdet i Folketinget, hvor hun i dag er næstformand og medlem af præsidiet, ud med stillingen som direktør for Save the Children International.

Farvel til dansk politik, farvel til København og Danmark og goddag til London og livet som chef for en NGO.

Thorning selv er »dybt beæret« og kalder det et »drømmejob«. Men hvad er Save the Children International egentlig for en størrelse?

Det er den internationale paraplyorganisation for Red Barnet, der har underorganisationer i en lang række lande - herunder Red Barnet Danmark. Det er en organisation med et årligt budget på 6,9 milliarder kroner og et sted, hvor Helle Thorning-Schmidt bliver chef for 25.000 medarbejdere.

Og så er det en organisation - den danske del, altså - der harcelerede kraftigt over Thorning-regeringens lovforslag om at begrænse mulighederne for familiesammenføring for flygtninge med midlertidigt asyl:

»Vi mener, at regeringen hverken lever op til sin forpligtelse til at lade familiesammenføring ske på en human eller en hurtig måde,« skrev organisationen i 2014 i et høringssvar ifølge Information.

Lykønskninger og analyser

Thorning følger dermed Margrethe Vestager og Bjarne Corydon ud af dansk politik. Men hvordan husker du Thorning?

På Politiko.dk har vi samlet otte af de mest markante citater fra Thornings tid i politik. Alt fra »jeg kan slå Anders Fogh« til »der kommer en rigtig god løsning i morgen«.

Nyheden om Thornings farvel affødte med det samme en strøm af lykønskninger og kommentarer til og om Helle Thorning-Schmidt.

»Helle har den nødvendige viljestyrke og vil gøre en positiv forskel til gavn for de børn i verden, der har mest brug for det. Tillykke Helle, og tak for din indsats for Danmark og for Socialdemokratiet,« skrev Socialdemokraternes formand og Thornings efterfølger, Mette Frederiksen, i en kommentar til Helle Thorning-Schmidts jobskifte til Ritzau.

Chefredaktør på Fyns Amts Avis, Troels Mylenberg, gav denne karakteristik af Thornings politiske resultater: »Politisk står det tilbage, at Helle Thorning var en statsminister, der ikke fik sat noget som helst politisk aftryk«.

DRs politiske analytiker, Jens Ringberg, sammenfattede på dr.dk Thorning således:

»Helle Thorning-Schmidt trådte ud af den relative anonymitet i Bruxelles direkte ind på formandsposten i et parti, hvis formænd som hovedregel bliver statsministre i Danmark. Det blev hun også - men kun i en enkelt periode, som Danmarks første kvindelig af slagsen. Og så forsvandt hun igen ud af landet.«

På Twitter var Thorning kvinden i centrum i går aftes. Vi har samlet et udpluk af reaktionerne. Tryk på de orange pile for at se de forskellige.

...og en afskedssalut fra formanden

...for Folketinget, altså. Pia Kjærsgaard blev i går interviewet af DR om Thorning. Tillykke, blev der sagt, ligesom den tidligere DF-formand ikke lagde skjul på, at hun godt har kunnet mærke, at Thorning hellere ville noget andet end at sidde i formandsstolen i folketingssalen. Og hvordan beskriver Kjærsgaard så Thorning? Her er, hvad hun sagde til DR i går.

»Uha. Det ligger efterhånden så langt tilbage, så jeg ikke kan huske det. Et halvt år er lang tid i politik,« siger Pia Kjærsgaard og fortsætter:

»Men hvordan vil jeg beskrive hende? Meget ambitiøs, men det gik jo ikke, som hun gerne selv ville have, det skulle gå.«

Thorning selv: Jeg er stolt over vores asylpolitik

Politiken bringer i dag et længere interview med Thorning, hvor hun ser tilbage på sin politiske karriere og frem mod sin nye.

Og Thorning lægger ikke skjul på, at hun er stolt over den asylpolitik, hun og regeringen har ført. Og hun mener ikke, at Danmark skal skamme sig over vores internationale indsats. Især ikke, dengang hun selv sad ved rattet.

»Hvis alle lande gjorde det som Danmark, da jeg var statsminister, både i forhold til at give udviklingsbistand og tage imod flygtninge, så ville verden være et helt andet sted, end vi desværre er nu,« siger Helle Thorning-Schmidt i dagens Politiken.

Claus Hjort nægter at bevilge flere penge til flygtninge

Dermed farvel til Thorning for denne gang. Og videre til et interessant opgør.

Regeringen og kommunerne er nemlig nu i åbent opgør om udgifter til flygtninge. Det skriver dr.dk i dag. Finansministeren afviser at bevilge flere penge til kommunerne til at dække de øgede udgifter til at håndtere de mange flygtninge, der er kommet til Danmark.

Det vil han tidligst til sommer, og det får kommunernes formand, Claus Hjorts partifælle Martin Damm (V), til at anklage ministeren for at løbe fra en klar aftale. Mere om det her.

Socialdemokraterne forsøger at presser regeringen til at lytte til KL:

»Det nytter ikke noget, at vi har en finansminister, der vil sidde på hænderne indtil sommer,« siger partiets politiske ordfører, Nicolai Wammen, til DR.

Et nyt Alternativet - og flere måske på vej

Fra et slagsmål i den hjemlige andedam til et projekt med vokseværk i udlandet.

Alternativet har nemlig ikke kun klaret sig godt herhjemme - partiet inspirerer også i udlandet. Alternativet Norge er officielt etableret (Det skete i øvrigt på Oslobåden på vej hjem fra et møde med Elbæk og co. i Danmark), i Sverige afholdes dialogmøder og det unge, danske parti er løbende i kontakt med folk i hele Europa om bl.a. udviklingen af en ny politisk kultur.

Det er inspirerende, motiverende og »rimelig vildt«, lyder det fra Uffe Elbæk.

Læs hele historien og hør om det norske partis ideer og overvejelser her på politiko.dk.

Danskerne vil have permanent grænsekontrol

Vi bliver lidt ved flygtningeemnet, vi skal nemlig have fat på grænsekontrollen. Regeringen valgte i går at udnytte muligheden for at forlænge kontrollen ved den dansk-tyske grænse med 20 dage. Der bliver ikke ændret på metoden - det er fortsat stikprøvekontroller.

Og ifølge en ny Gallup-undersøgelse er der opbakning til den beslutning i befolkningen. 40 procent af de adspurgte mener således, at alle rejsende over grænsen skal tjekkes, mens blot 20 procent mener, at grænsekontrollen bør afskaffes. Især i blå blok er der opbakning til at tjekke alle. Og et flertal mener desuden, at grænsekontrollen bør være permanent - sådan som DF også gør det.

Gå på opdagelse i resultaterne her:

Det står der også i aviserne i dag:

1: Der er et politisk flertal for at sende mandlige asylansøgere på kursus i seksualmoral - ligesom man gør i Norge. Venstre afviser ikke, at lade sig inspirere af vores naboer mod nord. Den historie står i Berlingske. Ifølge Jyllands-Posten er Røde Kors på vej med nyt materiale om danske seksuelle normer.

2: Politiken skriver i dag, at en række myndigheder aldrig har sendt deres millionaftaler på it-området i udbud. Rigsrevisionen, anført af den tidligere konservative formand Lars Barfoed, vil nu granske spildet af skattekroner. Flere eksperter siger til avisen, at både Rigspolitiet og Skat har lavet »klokkeklare« overtrædelser af EUs udbudsregler.

3: Socialdemokraterne åbner en bette dør på klem for, hvordan de måske kan sluge et topskattedyk. Det skriver Børsen. Partiet afviser ikke, at kunne støtte en model, hvor man hæver loftet for, hvornår der skal betales topskat. LA jubler, og også V kvitterer for et skattepolitisk ryk.

Det sker i dag

Kl. 09:00 Konference om udfordringer på fremtidens arbejdsmarked
I dag holder Finanssektorens Arbejdsgiverforening konference i Fællessalen på Christiansborg om udfordringer på fremtidens arbejdsmarked. Politikere, repræsentanter fra erhvervslivet, universiteterne samt arbejdsmarkedet vil debattere udfordringer og løsninger.

Kl. 10:00 Møde i folketingssalen med lovforslag baseret på Hafida-sagen
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor der vil være 1. og 2. behandling af en række lovforslag - heriblandt et lovforslag baseret på en af årets kriminalsager, hvor faren slog moren til deres fælles børn ihjel og efterfølgende fik forældremyndigheden, den såkaldte Hafida-sag.

Kl. 10:15 Åbent samråd om bilers emission og brændstoføkonomi
Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen er kaldt i samråd om statslig kontrol med bilers emissioner og brændstoføkonomi. Ministeren skal svare på, om hun agter at etablere en national kontrolvirksomhed, som gennem stikprøver skal holde øje med om bilfirmaernes oplysninger om emission og brændstoføkonomi passer. Det er EL, der har indkaldt.

Kl. 12:00 Forskningstopmøde
Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen inviterer 100 centrale aktører på forsknings- og innovationsområdet til Kolding for at debattere, hvordan man i endnu højere grad bringer forskningen i spil i samfundet.

Desuden mødes landets 98 kommuner i dag og i morgen til Kommunaløkonomisk Forum. Allerøverst på dagsordenen er flygtningesituationen og håndteringen af de mange nye borgere, som kommunerne skal tage sig af.

»Vi kan se frem til 50.000-60.000 nye borgere i løbet af kort tid. Det svarer til indbyggertallet i en gennemsnitskommune, så det betyder, at en helt ny by skal bygges på en bar mark uden veje og pædagoger,« siger KL-formand Martin Damm (V) i dag i Jyllands-Posten.