Dams manøvre, Foghs verden og Barfoeds evner

Dagens overblik: Beskæftigelsesministeren forsøger sig i folketingssalen, eks-statsministeren revser fortiden og nutiden, og den tidligere K-formand kan ikke forklare visdommen i partiets kampagne mod nazi-islamisme. Få overblikket over dagens politiske historier her.

I stedet for at forhandle en aftale på plads bag lukkede døre lægger regeringen sit integrationsudspil ned i folketingssalen.

Med den eneste ændring, at udlændinge som minimum skal være 10 timer om ugen i nyttejob, virksomhedspraktik løntilskudsjob under deres tre-årige integrationsprogram. Før opererede regeringen ikke med sådan en grænse, skriver Jyllands-Posten.

Manøvren svarer til, hvad Morten Østergaard (R) gjorde som skatteminister i februar 2014. Her prøvede han at forhandle og på forhånd finde et flertal for ændre reglerne om børnecheck til EU-borgere. Men forgæves. I stedet fremsatte han et lovforslag for Folketinget i et forsøg på at presse de borgerlige partier til at stemme for.

Den gik ikke, og det tyder heller ikke på, at beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen vil lykkes. Indtil videre har Venstre, DF og Enhedslisten sagt nej til at stemme for forslaget, som fremsættes for Folketinget i dag.

Dagens citat

»Jeg har ikke evner til at forklare nærmere om visdommen i den markedsføring.«

Lars Barfoed, tidligere konservativ formand, forholder sig til partiets nazi-islamisme-plakater.

Læs mere hos Politiken.

Verden ifølge Fogh

Tidl. statsminister og NATO-generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er i dag at finde i både Berlingske og Jyllands-Posten.

I den første avis skærper han kritikken af samarbejdspolitikken under 2. Verdenskrig.

»Danmark sejlede under bekvemmelighedsflag, lod andre bløde og lide i kampen mod tyranniet og høstede tilmed profit af underkastelsen over for nazisterne,« sagde han tirsdag i en tale, der markeringen af 70 året for Danmarks befrielse.

I den anden avis taler han om, at det internationale samfund har svigtet lande som Irak, Afghanistan og Libyen.

Han mener, der er behov for at oprette en alliance af demokratiske lande, der mødes mindst en gang årligt og koordinerer holdninger, som dernæst kan sættes igennem i FN-systemet.

»Hvis jeg skal se selvkritisk på nogle af de militære operationer, der har fundet sted, så har det internationale samfund været for dårligt til bagefter at følge op med en velgennemtænkt politisk strategi,« siger Anders Fogh i Jyllands-Posten.

Håbet er lyserødt

På fredag fejrer venstrefløjen og almindeligt fadølstørstige 1. maj. Her håber mange socialdemokrater på klarere dagpengesvar fra formanden, og det næres af en nylig melding fra 3F-formand Per Christensen i Information.

»Drop den store ændring af dagpengesystemet. Vi har brug for én afgørende ting, og det er en halvering af genoptjeningsperioden,« sagde manden, som ifølge en S-kilde næppe udtaler sig så skarpt uden vished om, at det sandsynligvis kan blive til noget.

»Blandt socialdemokrater tolkes det som et signal til S-toppen om, at de kan få fred for dagpengene i valgkampen, hvis de går til valg på at lempe genoptjeningsreglerne. I hvert fald fra fagbevægelsen,« lyder det i en analyse i Jyllands-Posten skrevet af politisk redaktør Christine Cordsen.

Den australske model

Efter den store dødsulykke i Middelhavet har en del danske politikere talt om den australske løsning, hvor plimsoller med flygtninge ombord bliver vendt rundt og sendt hjem, og hvor asylansøgere placeres i lande som Papua Ny Guinea og Nauru mod betaling.

Nikolas Feith Tan, ph.d.-stipendiat på Institut for Menneskerettigheder og Aarhus Universitet, skriver i en kronik, hvorfor det næppe vil virke for EU.

Løkke-Løkke-Løkke

»Det er altså en misforståelse at tro, at danskerne kun ved, hvor vi vil hen, hvis vi kun lover noget som i lover-lover-lover, og vi så også blander blod på det og gør det til et kardinalspørgsmål«.

V-formand Lars Løkke Rasmussen forklarer over for Mandag Morgen, hvad partiet går til valg på og hvordan. Lidt ligesom han udlagde Venstres udgiftsstop i februar.

»Det er jo ikke sådan: nulvækst-nulvækst-nulvækst, og hvis ikke det er nulvækst, så kan ingenting lade sig gøre,« sagde han dengang til Politiko.dk

Ny sektion i grøntafdelingen?

Erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) og skatteminister Benny Engelbrecht (S) slår på tromme for, at erhvervslivet indfører skattens svar på Svanemærket, et såkaldt fair skat-mærke, der klistres på varer fra selskaber med særlig åbenhed om deres skatteforhold.

»Et fair tax-mærke vil bringe den åbenhed helt ud til køledisken, helt ud til forbrugerne. Hvordan mærket skal skrues sammen, vil regeringen ikke bestemme. Det må være op til erhvervslivet selv at finde den rigtige model,« skriver de to ministre i Politiken om mærket, som udspringer af en politisk aftale fra december.

Dagens tal

Beskæftigelsen er på sit højeste niveau siden september 2009, viser tal, som Danmarks Statistik offentliggjorde i går, og som sikkert har udløst highfives mellem radikale og socialdemokratiske strateger.

Merkel-højdepunkter

Om hvorvidt kansleren kom til Danmark for at støtte Thorning forud for valgkampen: »Får man en invitation fra en god veninde, kommer man.«

Om en finansskat, som Tyskland støtter, men som den danske regering er imod: »Det er jeres opgave at overbevise jeres statsminister. Og jeg vil naturligvis glæde mig, hvis hun bliver overbevist«.

Om et europæisk asylsystem som svar på situationen i Middelhavet: »Jeg håber, at Europa, når det gælder flygtningepolitikken, bliver bedre til at dele byrden.«

Det sker i dag

Dansk Byggeri holder årsmøde i Tivoli Congress Center.

Kl. 13.05: Helle Thorning-Schmidt holder åbningstalen
Kl. 13.30: DF-formand Kristian Thulesen Dahl er i debat om udfordringer på arbejdsmarkedet
Kl. 14.20: Lars Løkke Rasmussen holder oplæg.

Se hele programmet her.