»Chancen for forbrødring i blå blok nu er større end risikoen for sammenbrud og valg«

Dagens overblik: Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil snart fremlægge et udspil om boligskat. Og det tyder på en nyfunden tro på en blå 2025-plan, siger flere eksperter. Og så skal vi også forbi en opsigtsvækkende efterrationalisering fra Anders Samuelsen.

Lars Løkke Rasmussen, Kristian Thulesen Dahl og Anders Samuelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Godmorgen og velkommen til det, man, uden at overdrive, kan kalde en helt særlig dag i dansk politik.

Det er nemlig i dag, Folketinget formelt og helt officielt åbner.

Derfor er Christiansborg gjort klar til fest. Der er gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, der er besøg fra Kongehuset, og kort efter klokken 12 åbner statsminister Lars Løkke Rasmussen Folketinget.

Det sker med en cirka 40 minutter lang tale, der ifølge Grundloven skal redegøre for rigets tilstand og fortælle om regeringens planer for det folketingsår, der står for døren.

Vil statsministeren så udskrive valg fra talerstolen? Det forventer Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, ikke, siger han i dag i BT. Men over for Jyllands-Posten erkender han, at Lars Løkke Rasmussen stirrer direkte ind i et svært politisk efterår:

»Det ville være en anelse komisk, hvis jeg hævdede, at alt er fryd og gammen.«

Der er nok at tage fat på i dag. Et enormt slagsmål om Dannebrog med Pia Kjærsgaard i centrum, fem analyser af den politiske situation lige nu, og så fortæller Pernille Vermund, at rødvin var med til at overtale hende til at blive formand for Nye Borgerlige.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Samuelsen i opsigtsvækkende efterrationalisering

Men vi starter et andet sted. Vi starter med at spole tiden tilbage til i går, mandag.

Ved et Børsen-arrangement sagde Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, nemlig her, at han skulle have væltet Lars Løkke Rasmussen den dag, statsministeren fremlagde sin 2025-plan.

Det var 30. august.

»Allerede der skulle jeg have væltet Lars Løkke, fordi han ikke længere havde den ambition, der var betingelse for, at han kunne være statsminister. Men vi er flinke folk i Liberal Alliance, og nu prøver vi så at løbe den hjem selv,« sagde Samuelsen ifølge Børsen og gentog, at han anser det for sikkert, at det hele ender med en aftale.

Og så kan Løkke, Thulesen Dahl og alle andre i øvrigt godt begynde at forberede sig på nye topskattelettelseskampe, varslede Samuelsen:

»Næste gang, der skal laves en stor reform, så er det 5 procentpoint igen. Næste gang igen 5 procentpoint mere,« remsede LA-lederen op.

Opbakningen til topskattelettelser svinder og svinder

Vi bliver for en stund hos Liberal Alliance, kampen for topskattelettelser og i Børsen.

Avisen har nemlig kigget på opbakningen til de fire danske partier, der ønsker at sænke topskatten. Og billedet er ifølge Børsen ret entydigt. Ved valget i 2011 fik Venstre, Liberal Alliance, de Konservative og de Radikale tilsammen 46,1 procent af stemmerne.

I januar 2012 toppede de med 52,5 procents opbakning. Siden er den faldet. Og faldet. Ved valget sidste år var opbakningen på 35 procent. Og i oktober 2016 - i en dugfrisk Greens-måling, der giver rødt flertal - har de fire partier samlet 30,5 procent.

Dertil skal dog lægges Nye Borgerlige, der også ønsker topskattereduktioner, og som i målingen står til 3,4 procent af stemmerne.

»Det er det kontante resultat af de andre borgerlige partiers angst for vælgerne. Se bare Lars Løkke Rasmussen, som på et pressemøde siger, at han ikke vil kæmpe for folk med ekstravagante lønninger. Han fedter med socialdemokratisk retorik, men det burde jo aldrig komme ud af munden på en liberal statsminister,« siger Anders Samuelsen til Børsen.

Fem analyser og en nyfunden tro på en blå 2025-aftale

I går klokken 16.13 indløb der følgende meddelelse fra nyhedsbureauet Ritzau:

»Inden efterårsferien vil regeringen fremlægge forslag til et nyt system for ejendomsvurderinger og boligskat. Det bekræfter regeringskilder over for Ritzau.«

Fint nok, men hvorfor er det så interessant?, tænker du måske.

Det er det, fordi en fremlæggelse af et udspil om boligskat ifølge flere analytikere og kommentatorer er et signal om, at Lars Løkke Rasmussen og Venstres top nu tror mere på en blå aftale om 2025-planen. Og på deres egen overlevelse.

Vi stiller om til fem analyser af det politiske øjebliksbillede:

Vi starter i Politiken:

»Når boligplanen varsles nu, skyldes det en analyse i regeringstoppen af, at chancen for forbrødring i blå blok nu er større end risikoen for sammenbrud og valg(...)Men lige så klar talen er, når regeringstoppen spår fine chancer for en blå aftale inden nytår, lige så mudret er svaret, når man for slukkede mikrofoner spørger til, hvordan i alverden den aftale skal se ud,« skriver politisk redaktør Anders Bæksgaard og Carl Emil Arnfred. Hele analysen her.

Videre til Berlingske:

»Lykkes det for Løkke at få de Konservative og LA til at gå ind i seriøse forhandlinger om boligskat, kan det måske være en vej ud af den politiske stillingskrig på Borgen. I modsat fald vil der snart være udsigt til et valg, hvor udlændinge- og asylpolitik - sammen med boligskat - vil spille en helt afgørende rolle,« skriver politisk kommentator Thomas Larsen. Hele analysen her.

Over til DR:

»Når regeringstoppen nu er klar til at fremlægge sit forslag til ny boligskat, er det et signal om, at statsminister Lars Løkke Rasmussen er rimeligt fortrøstningsfuld, når det gælder regeringens chancer for at overleve efterårets politiske nervekrig mellem især Liberal Alliance og Dansk Folkeparti om topskatten. Realiteten er nemlig, at regeringen i et stykke tid har lurepasset med boligskatte-udspillet for lige at vurdere, om forhandlingerne om 2025-planen ville ende med et hurtigt valg,« skriver politisk korrespondent, Christine Cordsen. Hele analysen her.

Og så til Børsen:

»Når regeringen nu har besluttet at fremlægge det nye system og forslagene til opgør med det gamle boligskattestop fra 2001, må det tilskrives en vis optimisme hos regeringstoppen: At Lars Løkke Rasmussen har en tro på, at blå blok kan enes dette efterår og undgå valg - om end statsministerens optimisme kan virke en anelse mystisk i betragtning af de ekstremt kategoriske meldinger, der er kommet fra DF's Kristian Thulesen Dahl og LA's Anders Samuelsen,« skriver politisk kommentator, Helle Ib. Hele analysen her.

Videre til Jyllands-Posten:

»Regeringen tror dog så meget på sin egen overlevelse, at den inden efterårsferien vil fremlægge en ny model for boligbeskatningen. Hidtil har regeringen holdt den tilbage af frygt for, at efteråret ville ende i et valg, og at udspillet kunne fremstilles som et angreb på boligejerne, mens Socialdemokratiet ville forsvare det nuværende boligskattestop,« skriver Martin Kaae, leder af Jyllands-Postens politiske redaktion. Hele analysen her.

Dannebrog skaber kæmpe debat

Når Lars Løkke Rasmussen (V) afholder sin åbningstale kort efter klokken 12, sker det foran et kæmpestort Dannebrog.

Det danske flag er hængt op midt i folketingssalen bagved talerstolen, skriver Ekstra Bladet.

Dannebrog erstatter dermed vægtæppet 'Som en rejselysten flåde', der har hængt på samme plads i næsten 30 år.

Det har medført en hel del palaver:

Dagens citat I:

»Udgangspunktet for Løkke var, at han med en lille mindretalsregering med kun 37 mandater bag sig skulle opføre sig ydmygt. Det kan man ikke sige, er lykkedes.«

- Gruppeformand i Dansk Folkeparti Peter Skaarup til Jyllands-Posten (kræver abonemment).

Her er toppolitikernes karisma

Dagens citat II

»Løkke er som en ål i mudder, men spørgsmålet er, om han er havnet i en ruse.«

- citatet er anonymt, men står at læse i dagens Jyllands-Posten (kræver abonemment). Bag står ifølge avisen »en kilde på Christiansborg«.

Her er toppolitikernes troværdighed

Fire korte nyheder, du også skal læse

 • Nyhed I
  Når man sammenligner toppen og bunden af indkomstskalaen, er der ingen tvivl om, at det er dem i toppen med de højeste indkomster, der både i procent og i kroner og øre har fået mest ud af de mange reformer, der er blevet gennemført af skatten på arbejde de seneste 20 år. Det fremgår af en ny analyse, som den uafhængige tænketank Kraka har udarbejdet. Det skriver Berlingske i dag.
 • Nyhed II
  Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mødes onsdag med flere partier for at drøfte en kulegravning af skandalen om svindel med dansk udbytteskat for 12,3 mia. kr. I et nyt notat vurderer ministeriet, at en kommission vil kræve flere end 100 afhøringer. Enten er sagen vokset, eller også er det et skræmmebillede, lyder kritikken. Det skriver Berlingske i dag.
 • Nyhed III
  »Vores politikere er landsforrædere,« lyder overskriften på et indlæg i Politiken, der er skrevet af forfatteren Jacob Skyggebjerg:
  »Det er landsforræderi, når politikere træffer falde-på-halen-beslutninger, der kun har til formål at foregøgle et i befolkningen populært standpunkt, der resulterer i de mest mærkværdige, dog selvfølgelige konsekvenser, som alle erfaringer og eksperter fra starten havde peget på,« skriver han.
 • Nyhed IIII
  Politiet har nu haft den tidligere regionsrådsformand og Venstre-minister Carl Holst til afhøring. Det oplyser Sydøstjyllands Politi over for DR Syd. Carl Holst blev i november sidste år politianmeldt af sine tidligere kolleger i Region Syddanmark på grund af mistanke om misbrug af regionens penge. Læs hele historien her.

Rødvin gjorde udslaget

»Både Peter og Svend punkede mig allerede fra sidste valg og sagde, at vi skulle danne vores eget parti. Og så var det først den aften, vi sad hjemme hos Peter og drak rødvin, at jeg blev overtalt,« siger Nye Borgerliges partileder Pernille Vermund til Ekstra Bladet:

Hvad overtalte dig?, spørger journalisten:

»Jeg tror, det var mængden af rødvin, ha-ha. Rigeligt af det. Jeg vågnede faktisk næste morgen og tænkte 'fuck, hvad har jeg gjort?'.«

Artiklen er ikke online.

Mor er den bedste i verden...

...Sådan indleder statsminister Lars Løkke Rasmussen sin Facebook-status aftenen inden, Folketinget officielt åbner.

Løkkes mor lærte ham, skriver Venstres formand, at man skal ville noget med politik, hvis man vil have succes. »Politik er ikke for sjov,« skriver Løkke og genkalder sig noget, hans mor sagde til ham, da han var ny i politik:

»Du kan ikke være populær hos alle – du skal gøre det, du selv tror på.«

Og hvad betyder det så? Det løfter Løkke lidt af sløret for i næste sætning:

»Jeg står i gæld til min mor, som vi alle gør det til vores mødre. Til generationerne før vores. Først og fremmest giver det en forpligtelse til at følge op på hendes – deres – drøm: Næste generation skal nå længere, stile højere, have flere muligheder end vores.«

Dagens forhudsforsnævring

På et samråd i går fik Enhedslistens Søren Søndergaard Danmarks statsminister til at lave en grimasse, vi sjældent har set.

Det er i øvrigt ikke engang tre måneder siden, at Søren Søndergaard sidst brugte samme ord:

Det sker i dag

I dag fejrer vi som sagt demokratiet, når Folketinget åbner.

Og du kan godt sætte dig klar med kaffe og popcorn i sofaen derhjemme. I dag slutter politikernes sommerferie nemlig officielt, når Folketinget formelt åbner og et nyt folketingsår indledes.

Klokken 10.00 indledes dagen med gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke, mens det første møde for Folketinget begynder præcis klokken 12.00.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder åbningstalen. Det følger af Grundloven, at statsministeren i sin tale skal gøre status over rigets tilstand samt præsentere nogle af regeringens initiativer for det kommende år.

I år ventes dronning Margrethe, kronprins Frederik, kronprinsesse Mary, prins Joachim, prinsesse Marie og prinsesse Benedikte at overvære åbningen.

Læs meget mere om programmet og de ting, der skal ske i dag, her.