Brevet, striden og annoncerne, der viser strategien i slutfasen

Dagens overblik: Socialdemokraterne og de Radikale støder igen sammen i udlændingepolitikken, Thorning sender post til 1,5 mio. husstande, og så kaster vi et blik på alle annoncerne i dagens aviser, der siger lidt om, hvordan partierne vil vinde valget. Få overblikket over dagens historier her.

Foto: Keld Navntoft.
Læs mere
Fold sammen

Velkommen til politisk morgenpost, dit letlæste overblik over dagens historier i valgkampen.

Der er to dage tilbage af valgkampen, og kampagnemaskinerne sprutter. De digitale medier er pakket ind i partiledere, 1,5 mio. husstande vil snart modtage et brev om nulvækst fra statsminister Helle Thorning-Schmidt eller den lokale S-borgmester, og aviserne er spækket med annoncer.

Dem vender vi tilbage til.

Først: Dagens nyheder.

Kort fortalt
- De Radikale vil give flere udlændinge lov til at bo og arbejde i Danmark efter afsluttede studier her i landet. I dag kan en ph.d. eller kandidat automatisk få opholdstilladelse i to år. Det skal også gælde udlændinge, der udklækkes fra andre videregående uddannelser i Danmark, mener partiet. S siger nej til det radikale forslag. Igen-igen-igen. Læs mere på Politiko.dk.

- Socialdemokraterne nedjusterede i sin 2025-plan for nylig det offentlige forbrug efter 2020 fra lidt over 1 pct. til 0,6 pct. Det efterlader et økonomisk råderum, som ifølge økonomer stort set kan løse det meget omtalte hængekøjeproblem, dvs. de stigende underskud efter 2020, som karambolerer med underskudsgrænserne i budgetloven og forskrifterne fra EU. Læs mere hos Børsen.

- Venstres lave udlændingeydelse vil også ramme danskere, erkender integrationsordfører Martin Geertsen (V). Det var nemlig også tilfældet med VK-regeringens starthjælp. V mener dog, at den nye ydelse vil gælde for færre, fordi man kan stige fra SU-niveau til kontanthjælp, hvis man f.eks. kan tale dansk. Læs mere hos Jyllands-Posten.

- Vi ved, at Lars Løkke (V) vil udnævne en europaminister, hvis han vinder magten. I dag gør han det klart, at også Integrationsministeriet vil genopstå. Læs mere hos DR.

- Landets ældre har vundet politikernes opmærksomhed i valgkampens slutfase. Thorning vil lave »en samlet plan for ældrelivet i Danmark«. Løkke vil bl.a. lave en »ældremedicinsk handlingsplan«. Læs mere det her.

- Løkke-fonden fik i januar en donation fra et it-firma, som i dag er sigtet i den opsigtsvækkende sag om bestikkelse i den offentlige sektor, skriver Ekstra Bladet i dag. »Hvis der er noget i den sag, så bliver pengene returneret,« siger Løkke til avisen.

Dagens annoncer
Indrømmet. Jeg har en svaghed for politiske avisannoncer.

Dels fordi der er noget schwung over dem i en tid, hvor ethvert budskab kan målrettes på Facebook i en detaljeringsgrad, så det når ud til kvinder, der bor i Middelfart og læser Lisa Marklund. Dels fordi annoncerne under valgkampen er så dyre, at partierne skal bruge al evne og tankekraft på at spidsformulere sine budskaber. Dels fordi at de blotlægger partiernes strategier og siger noget om, hvordan de satser på at valget.

Se bare Løkke-annoncen, der fokuserer på udlændingepolitik. Et emne, der kom på dagsordenen i valgkampens anden uge, hvorefter blå blok begyndte at gå frem. Se Thorning, der får kys, og en tekst, der gør hele folketingsvalget til ét stort spørgsmål om personer og troværdighed. Eller se Alternativet, som bare efterlyser nye tanker.

Alle annoncer set i dagens aviser 16. juni 2015. Fold sammen
Læs mere

Lærerne flygter til EL og Elbæk
Valgkamp er tiden og stedet, hvor det kortlægges, hvad alle mulige faggrupper vil stemme. For nylig viste en rundspørge, at hver femte præst vil stemme socialdemokratisk. I dag er det lærerne, som ingenlunde er lige så begejstrede for S, R og SF som ved sidste valg. De tre partier sad som bekendt i regering, da lockouten blev afsluttet med et lovindgreb.

Læs mere her.

Respektstatus
Jyllands-Posten tager temperaturen på danskernes syn på politikerne.

Skiftende meldinger
Vi skal også lige have samlet op på mandagens noget skiftende meldinger om, hvordan fradraget for fagforeningskontingenter kommer til at se ud på selvangivelsen, hvis det står til Venstre.

Med finansloven for 2015 blev fradraget for fagforeningskontingenter fordoblet til 6.000 kr. Venstre foreslog i sit seneste finanslovsudspil at sænke det igen til 3.000 kr. for at skaffe finansiering til f.eks. håndværkerfradraget. Mandag fremkom ledende V-folk så med vidt forskellige holdninger til spørgsmålet.

Kl. 6.00: »Vi har ikke nogen planer om at ændre på fradragsretten for faglige kontingenter,« sagde Kristian Jensen til avisen.dk.

Kl. 11.36: Kristian Jensen uddybede over for Politiko.dk: »Hvis fagforeningen vil yde deres bidrag med at få omkostningerne nedad, så kan fradraget sagtens bestå, sådan som vi kender det i dag.«

Kl. 11.57: Claus Hjort (V) irettesatte V-næstformanden i metroxpress: »Vores politik er, at fradraget for faglige kontingenter skal beskæres, jeg er også forvirret på et højere plan over Kristian Jensens udmelding.«

Kl. 14.30: Løkke undsagde Hjort og bekræftede Jensens udlægning – dog uden den indbyggede trussel: »Nu har jeg sendt en invitation af sted til forhandlinger, hvor vi sætter os ned alle sammen: regering, lønmodtagere og arbejdsgivere. Så ville det være en underlig måde at byde op til dans ved at starte med at give en af parterne et rap over fingrene,« sagde formanden til Berlingske Nyhedsbureau.

Og det er så der, at linjen ligger.

Det. Er. Uhyggeligt.
Blå blok: 51,3 pct.
Rød blok: 48,7 pct.

Kristendemokraterne ligger fortsat under spærregrænsen, hvilket vil give stemmespild i blå blok og dermed er der altså dødt løb i dansk politik.

Pyha. Se mere i Berlingske Barometer.

Stillingen mellem blokkene i løbet af valgkampen ifølge Berlingske Barometer. Fold sammen
Læs mere

Dagens analyse
»Morten Østergaard har - efter socialdemokratiske kilders opfattelse - systematisk under denne valgkamp præsenteret kontroversielle og besværlige R-forslag præcis de dage, hvor Thorning skulle i tv-dueller med Lars Løkke, eller hvor S havde planlagt præsentation af egne forslag. Eller som en topsocialdemokrat formulerer det: 'Nu smadrer de radikale os igen-igen-igen'«.

Politisk kommentator Hans Engell.

Læs hele analysen hos Ekstra Bladet.

Dagens citat
Stig Grenov - Kristendemokraternes formand, der mente, at homoseksualitet var unormalt - forholder sig til emnet igen i dag.

»Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at grunden til dette postyr er, at vi træder på en meget stærk lobbyorganisation. Der udøves en civil tankekontrol visse steder, som gør, at homoseksuelle er blevet vor tids urørlige. Og de bør kunne rammes, ligesom jeg kan på mine holdninger, uden at man skal udstilles som homofob.«

Set i Jyllands-Posten.

Det skal vi se i aften
Partilederrunde og Demokratiets aften på DR1 kl. 20.

Opdateret kl. 09.17