Blodig Løkke på krykker med tre et halvt flueben, Enhedslistens regeringsdrømme og Thulesens kolde karklud

Dagens overblik: På dagen, hvor Folketinget officielt lukker ned for i år, er der gang i udmeldingerne på Christiansborg. Enhedslisten vil gerne i regering med SF og Alternativet, Thulesen afviser Løkkes skatteplan, Løkke roser sig selv og så bliver Anders Fogh kaldt »en af de dummeste« Nato-generalsekretærer i historien. Se hvem der er afsender og få det politiske overblik lige her.

Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen og velkommen til denne onsdags politiske overblik.

På en dag, hvor Politiken i dag kan melde om, at der venter en »stor baby-sommer«, kommer morgenposten i dag til at handle meget om den afslutningsdebat, som fra klokken 09.00 lægger beslag på en meget stor del af Folketingets politikere. Afslutningsdebatter er ofte maraton-lange, i 1994 varede den 16 timer og 41 minutter.

Her på politiko.dk dækker vi statussen over folketingsåret direkte. Du kan både følge debatten via et tv-signal og du kan følge med, når vi og fire folketingspolitikere kommenterer og analyserer på det, der bliver sagt i folketingssalen. Det er Ida Auken (R), Jakob Engel-Schmidt (V), Jacob Mark (SF) og Christina Egelund (LA), der er klar til at tage dig med helt ind i folketingssalen i løbet af debatten.

Allerede nu kan du læse alt om dagens maratonforestilling i folketingssalen her. Blandt andet kan du blive klogere på rækkefølgen, regelsættet og pausetraditionerne.

Men, men, men. Inden vi når så langt, skal vi lige runde onsdagens politiske historier, så du er klædt på til dagen.

Thulesens kolde karklud til Løkke

Vi starter med at spole tiden tilbage til i går aftes. Her kunne DR nemlig fortælle, at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, sender en våd - og kold - karklud i hovedet på Løkke.

Det kan ikke komme på tale at hæve bundskatten for at fjerne den såkaldte PSO-afgift inden sommerferien, lyder budskabet fra DF-formand Kristian Thulesen Dahl. »Det vil være helt forkert over for dem med lave indkomster,« siger DF-formanden, der ikke overraskende modtager jublende opbakning fra både LA og K. Regeringen i skikkelse af finansminister Claus Hjort Frederiksen nøjes derimod med at »notere« Thulesens melding.

Løkke ville i går ikke kommentere udmeldingen, men da DRs Ask Rostrup i går på Twitter skrev, at det ikke er nemt at være Løkke, var statsministeren klar med en kommentar:

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, kalder på baggrund af Thulesens melding klimaet i blå blok for »dårligt«:

»Det er i høj grad et udtryk for det dårlige forhold, der er i blå blok. Det siger noget om, at samarbejdet ikke fungerer - partierne stoler ikke på hinanden,« siger han på tv2.dk.

I april afviste Thulesen Dahl i øvrigt kategorisk, at skattelettelser kunne komme på tale før næste folketingsvalg. To dage senere i Berlingske åbnede DF-formanden så alligevel for diskussion om lavere skat - hvis han til gengæld kunne få en »grundlæggende strategiændring« i dansk udlændingepolitik, der vil bringe flygtninge- og migrantregningen ned.

ELs topstrateg åbner for EL-SF-Alternativet-regering

Og mens skattesnakken volder Løkke og blå blok problemer, er det ikke stort bedre på den anden side af folketingssalen. Slet ikke.

For mens Socialdemokraternes gruppeformand Henrik Sass Larsen forleden gjorde det klart, at en ny S-ledet regering agter at samarbejde med de blå om den økonomiske politik, kommer der i dagens Jyllands-Posten et kraftigt modsvar fra Enhedslisten.

Partiets finansordfører, Pelle Dragsted, der i dag er ordfører for Enhedslisten i afslutningsdebatten, åbner nemlig for en venstrefløjsregering bestående af Enhedslisten, SF og Alternativet - hvis de tre partier ved næste valg bliver større end S tilsammen.

Dragsted, der i mange år inden han blev folkevalgt, styrede strategien som rådgiver for partiets politiske ordfører, arbejder på det, han selv kalder en »forandringsalliance« med de to partier, skriver Jyllands-Posten. S har ikke villet kommentere, SF heller ikke. Uffe Elbæk kalder tanken »interessant«, mens de Radikales Morten Østergaard er mere usikker på en sådan regeringskonstellation:

»Umiddelbart er der større sandsynlighed for, at Frank Aaen bliver overvismand, end at Enhedslisten kommer i regering,« lyder den radikale afvisning.

Løkke giver sig selv 3 1/2 ud af 4

Da Lars Løkke Rasmussen i sommer satte sig i landets mest magtfulde stol, opstillede han fire politiske mål, som skulle definere, om han og hans regeringen bliver en »succes« eller en »fiasko«.

Målene er, at der skal være færre offentligt forsørgede, at der skal være flere privat beskæftigede, at kernevelfærden skal styrkes, og at der skal komme »styr« på asyltilstrømningen. Og Løkke er tilsyneladende godt tilfreds med sig selv og sine minstre.

»Jeg vil sætte hak ud for tre og en halv af de fire pejlemærker, når jeg skal gøre status,« konkluderer Løkke i dag i Berlingske inden afslutningsdebatten, hvor han skal gøre...ja, status.

Anerkender du ikke, at Danmark helt automatisk ville udvikle sig i den rigtige retning, når det kommer til antallet af offentligt forsørgede og privat beskæftigede, selv hvis du overhovedet ikke foretog dig noget?, spørger Berlingskes journalist.

»Jeg anerkender fuldt ud, at konjunkturerne også spiller en rolle. Men det rykker ikke ved, at jeg står til ansvar for hvilken situation, Danmark står i. Det bliver lidt for feinschmeckere, hvis man skal gøre op, hvad der er politisk bestemt i fortiden, i nutiden, hvad der skyldes forventninger til fremtiden, og hvad der skyldes konjunkturer,« svarer Løkke.

Løkkes selvros bliver givetvis et af de større samtaleemner ved dagens afslutningsdebat.

3 af de korte

  • Det milliardstore hul i Togfonden kan lukkes, hvis der årligt findes 200 millioner kroner, viser et notat fra Finansministeriet. Claus Hjort Frederiksen (V) tog ellers de dramatiske gloser i brug, da han for knap en måned siden kunne fortælle, at den forhenværende regerings stort anlagte infrastrukturprojekt Togfonden mangler mere end halvdelen af budgettet. Den historie, og Socialdemokraternes kommentar, kan du læse her.
  • I Børsen kan man læse, at de økonomiske vismænd foreslår at udfase landbrugets rabat på grundskyld. En øget jordskat på 165.000 kr. til den gennemsnitlige landmand foreslår vismænd konkret. Den historie, og landmændenes svar, kan du læse her.
  • Anders Fogh Rasmussen er en »tegneseriespion« og »en af de dummeste« NATO-generalsekretærer i alliancens historie. Det siger i hvert fald den Kreml-loyale TV-boss Dmitrij Kiseljov på Ruslands største statslige TV-kanal i går. Læs hele historien på b.dk her.

Christiabsborgs apanage-hovedpine er væk

Hvor mange medlemmer af den royale familie skal have apanage - det der også hedder årpenge? Det spørgsmål har Politiken rejst. Og i går kom Amalienborg og den royale familie så Christiansborg til undsætning og reddede politikerne ud af kattepinen med eventuelt at skulle skære i den royale apanage.

Dronning Margrethe lod nemlig gennem hoffets kommunikationschef forstå, at det kun er kronprins Frederiks ældste søn, prins Christian, der forventes at få årpenge. I Politiken i dag beskriver avisens politiske reporter Kristian Klarskov, hvordan kongehuset, trods knap en måneds betænkningstid, ellers indtil i går ikke havde haft nogen kommentarer til de historier, Politiken skrev på om apanagen til den royale familie. I BT er der ros til dronningen for udmeldingen. Både fra Enhedslisten, SF, Dansk Folkeparti og de Konservative.

Og hvis ønsker en astrologs bud på, hvordan det kommer til at gå de royale børn, er BT leveringsdygtige i det. Kun dronningens førstefødte barnebarn har astrologen ikke nogen fremtidsforudsigelser for.

Blodig, bandageindbundet statsminister i svær balancegang

Politiken giver i dag hele overblikket over det »usædvanlige« folketingsår, der nu går på hæld.

Den grundige måned for måned-gennemgang er akkompagneret af en tegning, der viser en blodig, bandageindbundet statsminister i iturevet jakkesæt med en krykke i hånden, balancerende på det ene ben på en line i toppen af siden. Nedenunder står repræsentanterne for Løkkes parlamentariske grundlag, Thulesen Dahl, Samuelsen og Søren Pape Poulsen.

Selvom de står klar til at gribe Venstres statsminister, siger Samuelsen til den vaklende Løkke: »Du skal ikke regne med, at vi redder dig«.

Højdepunkterne - eller lavpunkterne afhængig af øjnene, der ser - er ifølge Politikens skribenter »en gudfrygtig minister, flygtninge på motorvejen og et forsmædeligt EU-nederlag. Dertil en gyllesag, der nær fik kvalt det borgerlige samarbejde«. Artiklen er endnu ikke online, men den står på avisens side 4.

Støjbergs hastestramninger

Efter en afgørelse fra EU-domstolen strammer regeringen nu reglerne for familiesammenføring. Børn, der er fyldt seks år, og som har en forælder i hjemlandet, skal integrationvurderes, før de kan blive familiesammenført i Danmark, lyder regeringens forslag.

Lovforslaget blev fremsat i går med ønske om hastebehandling - noget, der har fået både organisationer og partier til at rette heftig kritik af integrationsminister Inger Støjberg. Blandt andet skrev Enhedslistens integrationsordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, i går en af sine »længste statusopdateringer jeg nogensinde har skrevet«:

Ritzau havde i går fat i Støjberg:

I haster lovgivning igennem – er det noget, regeringen slår sig op på?

»Nej, men jeg kan jo ikke stå og se på, at familiesammenføringsområdet i virkelighedens verden er brudt sammen. Det er afgørende, at vi har vores regler og en fast udlændingepolitik. Og derfor bliver vi nødt til at haste det igennem Folketinget.«

Hvorfor er det nødvendigt at haste igennem?

»Fordi jeg kan ikke se til, uden at gøre noget, at det bliver meget nemmere at blive familiesammenført til Danmark.«

Lovforslaget sendes i høring samtidig med fremsættelsen, og loven vil træde i kraft umiddelbart efter vedtagelsen, som forventes fredag.

Venstre siger tak til de andre

I anledning af dagens afslutningsdebat har Venstre indrykket en stribe helsidesannoncer i flere af landets aviser.

Hovedbudskabet, som kan læses i bl.a. Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken, er rettet mod Folketingets øvrige partier. I annoncen oplister Venstre således en række af de resultater, som partiet har kunnet sætte flueben ud for som følge af samarbejdet med de andre partier.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, forklarer baggrunden for »takke«-annoncerne til politiko.dk:

»Ideen er at give et meget visuelt billede af, at regeringen har leveret en hulens masse resultater, men også en anerkendelse af, at det har regeringen ikke gjort med Venstre alene. Så for ikke at tage æren for alting, så æres den, der æres bør.«

Han afviser i samme ombæring, at annoncerne har skyggen af provokation gemt mellem linjerne, selvom flere af de røde partier for eksempel ikke har været med til at stramme kravene til statsborgerskab, der er et af de resultater, som står listet.

»Annoncerne er absolut ikke sådan ment. Det er ment som dels en præsentation af, hvad vi har leveret, dels anerkendelse af, at vi ikke var kommet dertil alene. Vi ønsker ikke at tage alle partier til indtægt for alt, hvad der står på den liste. Det er ikke hensigten, og det tror jeg godt, de fleste kan gennemskue.«

Alternativets Uffe Elbæk kalder annoncen »god stil«:

Socialdemokraterne annoncerer også...

Det sker med en digital annonce, der fokuserer på Lars Løkke Rasmussens meritter på sundhedsområdet.

Socialdemokraterne har udvalgt fire områder, som Løkke ifølge partiet enten har »droppet« eller »kraftigt beskåret«. I alt har statsministeren og regeringen skåret for 725 mio. kr, lyder kritikken fra S:

Kunne du tænke dig at styre 50 milliarder kroner?

Er du en robust person, der bevarer overblikket i pressede situationer? Er du omhyggelig og kvalitetsbevidst?

Så er det måske dig, der kan komme til at styre 50 mia. kr. hvert år. Uddannelses- og Forskningsministeriet søger nemlig en såkaldt finanslovskoordinator. Vedkommende, der skal have en relevant akademisk uddannelse med gode resultater, bliver ansvarlig for koordineringen af de ministeriets finanslovsarbejde og skal for eksempel udarbejde politiske prioriteringsoplæg.

Var det noget? Så vil det være en fordel, hvis du har »erfaring med koordinering af finanslovsbidrag, budgetforhandling og budgetanalyser« samt »ministerbetjening og forelæggelser for regeringens økonomiudvalg«, som ministeriet skriver i jobopslaget.

Dagens farvel

Skete egentlig i går, hvor et meget afholdt menneske på Christiansborg sagde farvel og gik på pension. Det drejer sig om Snapstingets Margrethe Hichmann, som i næsten en menneskealder har holdt styr på Folketingets kantine.

»Politikere forgår, men Snapstingets Margrethe består. Sådan har det været i næsten en menneskealder, hvor Margrethe Hichmann med fast hånd og små smil har styret slagets gang i Snapstinget,« skrev altinget.dk i går i forbindelse med receptionen, hvor blandt andet Ida Auken, Mogens Jensen og mange, mange andre politikere dukkede op og efterfølgende lagde dette billede på de sociale medier:

S-medlem og fagbevægelsestopfigur forlader S i protest mod Sass

Jan Villadsen var indtil i går medlem af Socialdemokraterne og formand for transportgruppen i 3F. Det sidste er han stadig, men i dag står der SF på partibeviset, efter at han i går meldte sig ud af S og under fanerne hos Pia Olsen Dyhr og folkesocialisterne. Uber og Henrik Sass Larsen blev afgørende.

»Det er trist at opleve, hvordan en enkelt mand kan styre socialdemokraternes Uber-politik hen over hovederne på sine partifæller,« skrev Villadsen i går på Facebook.

I dagens BT uddyber han sin beslutning og konkretiserer kritikken af Henrik Sass Larsen:

»Jeg har kun hørt én eneste socialdemokrat udtale sig positivt om Uber. Og det er gruppeformanden (Henrik Sass Larsen, red.). Jeg ved ikke, hvor stor magt han har, men åbenbart meget stor.«

Og det ser ud som om, Jan Villadsen både føler sig og er velkommen i SF. I hvert fald har SF-formand Pia Olsen Dyhr budt sin nye partikammerat:

Dagens debat: Er vores løsning at lade dem drukne?

Det er Socialdemokraternes Mette Gjerskov, der i et indlæg i Politiken kritiserer regeringens besparelser på udviklingsbistanden. Den tidligere minister skriver, at vi i Danmark »er så optaget af vores egne trakasserier, at vi åbenbart slet ikke magter at hjælpe andre«.

»Lige nu ser vi passivt på, mens hundredvis af mennesker drukner. Kan vi virkelig komme så langt ud, at det er svaret? Er vi parate til at lade flygtninge og migranter drukne i Middelhavet for at holde dem ude?« slutter Mette Gjerskov sit indlæg af.

Gymnasiereformen kom...heller ikke i mål i går

Forhandlingerne er inde i den afgørende fase. Og de har varet længe allerede. Men heller ikke på et møde i går lykkedes det for parterne at blive enige om en gymnasiereform, skriver SFs Jakob Mark på Facebook. Også Liberal Alliances Merete Riisager kommenterede gårsdagens forhandlinger på Facebook:

Det sker i dag

Dagen i dag står i afslutningsdebattens tegn. Den starter klokken 09.00, og du kan som skrevet tidligere følge med direkte hele dagen her på politiko.dk.

Vi sender debatten direkte, og kommenterer og analyserer løbende det, der bliver sagt. Det gør vi sammen med de Radikales Ida Auken, Venstres Jakob Engel-Schmidt, SFs Jacob Mark og Liberal Alliances Christina Egelund. Så du kan trygt sætte dig til rette med din kaffe og popcorn og nyde dagen.

Eneste anden, planlagte begivenhed er i øvrigt et samråd med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen. Det starter klokken 07.30 og handler om lovforslag L 181. Det er dagpengereformen. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Enhedslistens Finn Sørensen og drejer sig om lovforslagets konsekvenser for de ledige.