Blandet kritik af Løkkes nye plan: »Det minder om en bil, der er flad på alle fire dæk, og hvor lydpotten trækker hen ad vejen«

Dagens overblik: Økonomer, pensionsselskaber, politikere og analytikere er skeptiske i forhold til regeringens nye 2025-plan, V-politiker langer ud efter Politiken i Støjberg-sag, og så skal to ministre i samråd om jihadisters millionsvindel med skattekroner.

Foto: Claus Bech.
Læs mere
Fold sammen

Velkommen til den politiske morgenpost, hvor Berlingske hver dag giver dig overblikket over dansk politik.

Mens dagens udgave er midtvejsposten i denne uge, er politikerne nået til dette års afslutningsdebat i Folketinget.

Den begynder klokken 9, og her hos Berlingske kan du følge en liveblog under hele debatten, der har det med at udvikle sig til en midnatsforestilling, hvor der bliver gået til stålet.

Et af de punkter, der med garanti vil blive diskuteret flittigt i debatten, er den 2025-plan, som regeringen i går præsenterede. Den fyldte alt i går, og den fylder også alt i dagens aviser.

Derfor følger der nu en ordentlig omgang med de vigtigste elementer i planen, analyser og reaktioner. Har du allerede læst det hele, så spring det over og hop ned til en historie om, at der nu tegner sig et flertal for at afskaffe blasfemiparagraffen.

Hovedpunkterne i planen er, at regeringen vil løfte det økonomiske råderum med 15 milliarder kroner til i alt 50,6 milliarder kroner i 2025.

Det skal ske gennem reformer, der øger arbejdsudbuddet med 55-60.000 personer.

Blandt andet vil regeringen lave en reform af SUen, som skal få unge hurtigere ud på arbejdsmarkedet, danskernes gennemsnitlige arbejdstid skal være højere, og forskellige incitamenter skal få danskerne til at blive længere på arbejdsmarkedet i stedet for at tvinge dem til det ved at øge pensionsalderen, som regeringen i forrige uge måtte sløjfe.

Politiken har lavet en god overbliksartikel over fire af de store håndtag, regeringen vil dreje på i sin drejebog for dansk økonomi frem mod 2025. Den kan du læse her.

Herunder kan du i en faktaboks se hovedpunkterne i planen:

Et af de vigtigste elementer i planen er regeringens tanker om at få danskerne til at arbejde længere. Regeringen vil give danskerne mulighed for at få udbetalt efterløn skattefrit, ligesom der venter en højere folkepension, hvis man bliver længere på arbejdsmarkedet.

Du kan læse mere om detaljerne i udspillet hos Berlingske her.

Her kan du hos Jyllands-Postens Finans.dk læse, at en del af finansieringen for pensionstiltagene skal betales af lavere ydelser til flygninge og indvandrere.

Hos Børsen kan du læse, at en række pensionskasser er meget utilfredse med udspillet, som de slet ikke mener løser problemet med, at det for mange ikke kan betale sig at spare op til pension. Læs om det her.

Det øgede råderum vil regeringen blandt andet bruge på at sænke skatten både i toppen og i bunden, på væksttiltag og på at styrke danskernes sikkerhed.

Og hvad siger de forskellige parter så om planen:

Økonomerne:

Overvismand Michael Svarer i Jyllands-Posten:

»Vi mangler klart at se de konkrete bud på, hvordan regeringen vil løfte arbejdsudbuddet så markant,« lød det fra professor i økonomi og økonomisk overvismand Michael Svarer, der fortsatte: »Det er tvivlsomt, om regeringen kan udvide arbejdsstyrken med 55.000 danskere ved at lave mindre justeringer på skatten eller forenkle beskæftigelsesindsatsen for ledige.«.

Professor i økonomi ved Aarhus Universitet, Bo Sandemann Rasmussen også i Jyllands-Posten:

»Det virker noget løst, at regeringen indregner så usikre faktorer som sygefravær, uddannelsesveje for unge og en bedre beskæftigelsesindsats i jobcentrene, når man præsenterer en tung økonomisk plan. Det er svært for Finansministeriet at regne med konkrete effekter af den slags tiltag.«

Økonom i tænketanken Kraka, Niels Storm Knigge i Børsen:

»Det er en meget ambitiøs målsætning. Den gamle Venstre-regerings 2025-plan ville øge arbejdsudbuddet med 40.000 personer, heraf var 32.500 anvist i udspillet. 12.000 personer skulle komme fra en forhøjelse af pensionsalderen. Nu har man fjernet det største element fra det gamle udspil og skruet ambitionen op til 60.000 personer.«

I øvrigt fremlagde også de økonomiske vismænd i går deres syn på dansk økonomi, og det var med et nærmest lyserødt billede. Vækstkrisen er slut, og den danske økonomi er på vej ind på en drømmekurs, lød udlægningen, der dog også indebar en advarsel mod overophedning af den danske økonomi.

Det kan du læse mere om hos Berlingske Business her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Politikerne:

Finansminister, Kristian Jensen (V) i Politiken:

»Vi ønsker at flere kommer i job, og at flere danskere bliver selvforsynende. Det er også vigtigt, hvor klogt, man arbejder. Produktiviteten er gået i stå. Vores mål er at øge råderummet med 80 milliarder kroner. Samtidig skal vi have en økonomi, der er i balance«, siger Kristian Jensen.

Formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, i sit ugebrev:

»De ting, der nu skal forhandles de kommende uger, revolutionerer på ingen måde vores samfund. Jeg vil derimod karakterisere dem som forhold ”i maskinrummet”, der blot skal justeres. Ting, som danskerne må have en berettiget forventning om, at vi politikere får håndteret. Det handler om, at det for alle danskere naturligvis skal kunne betale sig at spare op. Det kræver en justering. Det handler om, at vi som samfund vinder ved at motivere flere danskere til at blive flere år på arbejdsmarkedet. Men uden at hæve pensionsalderen yderligere for alle. For de nedslidte skal også have gode år i pensionslivet.«

Finansordfører Benny Engelbrecht (S) i Berlingske:

»Det var urealistisk at nå målsætningen om 55-60.000 i øget arbejdsudbud, da regeringen havde en plan om at tvangshæve pensionsalderen. Når det nu er taget ud af ligningen, giver det sig selv, at det kun er blevet mere urealistisk.«

Han undrer sig også over, at S ikke er indkaldt til forhandlinger. Det er kun Dansk Folkeparti – i første omgang om pension.

Den radikale leder, Morten Østergaard, siger i BT, at 2025-planen går fra »at være ambitiøs til at være et luftkastel«.

»Det minder om en bil, der er flad på alle fire dæk, og hvor lydpotten trækker hen ad vejen, og så står man klar med sprinklervæske. Det kommer økonomien ikke op at køre med i det omfang, der kræves, hvis vi skal kunne investere i børn og unge og i uddannelse.«

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøl (LA) truer Dansk Folkeparti med udenlandsk arbejdskraft, kan du læse i Politiken:

»Jeg vil understrege, at det kan blive nødvendigt med større hjælp udefra, hvis ikke man politisk er parat til at gennemføre de reformer, som vi foreslår.«

Analyserne:

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, skriver på forsiden af sin avis, at »2025-plan udstiller Løkkes regeringskrise«.

»Der har på det seneste bredt sig et billede af, at regeringen ikke kan regere. At det hele står i stampe, fordi den ikke kan skaffe flertal for sin politik. Og at det liberale regeringsgrundlag ikke er det papir værd, som det er skrevet på. Kritikken fik ny luft, da statsministeren allerede før præsentationen af sin 2025-plan måtte trække i land på den afgørende reform af pensionsalderen. Derfor har regeringen nu brug for at sætte en ny ramme for sin egen politiske fortælling. Med fremlæggelsen af en storstilet plan for sin økonomiske politik havde VLAK mulighed for at tegne en tydelig retning og forklare danskerne, hvad den egentlig vil. Der stod et vindue på klem. Men det er svært at se, at det vindue for alvor blev udnyttet.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver i sin analyse, at udspillet lægger op til »forsigtig forbrødning mellem Løkke og Thulesen«.

»Meget vil afhænge af de kommende måneders konsultationer mellem statsminister Lars Løkke Rasmussen og Kristian Thulesen Dahl. Et godt gæt er, at DF næppe vil levere den skattepakke, som Anders Samuelsen ønsker sig. Til gengæld kan andre vigtige dele af regeringens nye planer blive realiseret, og man bør lægge mærke til, at Thulesen i sit ugebrev var usædvanlig positiv. Først noterede han, at det var godt, at regeringen forleden droppede planerne om at hæve pensionsalderen yderligere. For dermed blev en vigtig hurdle fjernet. Dernæst erklærede han, at DF er parat til at forhandle om tiltag, der skal føre til, at det for alle danskere skal kunne betale sig at spare op til pensionen. Han vil også gerne sikre, at flere danskere bliver længere på jobbet, når det vel at mærke ikke sker ved at hæve pensionsalderen for alle. Dermed kan et dramatisk folketingsår, hvor regeringen og DF i uhørt grad har været i offentligt klammeri, måske ende i en sjælden tilstand af fred og forlig.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib, skriver, at »nu skal Kristian Thulesen Dahl ud af S-favnen.«

»Signalet til DF er ikke til at tage fejl af. Medvirker støttepartiet til tiltag, der løfter arbejdsudbuddet, kan væksten løftes på de velfærdsområder, som betyder noget for DF. Selv om blå blok ikke kommer tilbage til de tider, hvor loyaliteten og reformaccepten drev Dansk Folkeparti, er essensen af VLAK's meldinger klar. DF skal tilbage i folden, og første step er en aftale før sommer om forslag, der skal få seniorer til frivilligt at arbejde længere. Aftalen kombineres med stramninger overfor udlændinge og flygtninge, der typisk kan se frem til færre penge i integrationsydelse og i pensionsalderen.«

Og så lover vi, at der ikke er mere om 2025 (i dag).

Venstre klar til at droppe blasfemiparagraf

I går besluttede Venstres folketingsgruppe at bakke op om et forslag fra Enhedslisten om at droppe blasfemiparagraffen.

Derfor tyder alt nu på, at et massivt flertal på fredag vil stemme for at afskaffe blasfemiparagraffen, der forbyder at forhåne religioner.

Begge de øvrige regeringspartier, Liberal Alliance og de Konservative, har gennem længere tid ønsket bestemmelsen afskaffet, og nu har Venstre altså sluttet op om det, på trods af at PET har advaret mod, at det kan øge truslen mod Danmark.

»Vi prøver at tage aktuel bestik af situationen. Vi er i en situation, hvor du på 151 år har haft to domme, der dømmer efter blasfemi. Så man kunne jo med rette have den opfattelse, at bestemmelsen er forældet. Det er den ene ting. Den anden ting er, hvad der vil ske, hvis man afskaffer den. Der har vi fået en landehøring, som viser, at i andre lande, hvor man har afskaffet den, er der populært sagt ikke sket noget. Mon ikke det har været et af de uslagsgivende argumenter,« siger Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen til Berlingske.

Læs mere om det her.

»Det er helt tydeligt, at Politiken ikke kan udstå Inger Støjberg«

En omdiskuteret og ikke offentliggjort e-mail sendt til Udlændinge- og Integrationsministeriet får nu Venstres Jakob Engel-Schmidt til at lange kraftigt ud efter dagbladet Politiken, skriver Berlingske.

I en lang række artikler har avisen beskrevet, hvordan udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i februar udsendte en instruks om at tvangsadskille unge par på landets asylcentre – også selvom hun ifølge avisen forinden var blevet advaret om, at det ville være i strid med loven.

Ifølge Politikens oplysninger blev der bl.a. sendt en e-mail til ministeriets top, hvor embedsmænd gjorde opmærksom på juridiske problemer i forbindelse med instruksen.

I søndagens udgave af TV 2 News-programmet Presselogen forklarede Politikens chefredaktør, Christian Jensen, at avisen ikke er i besiddelse af den pågældende mail, men har fået den refereret »af flere centrale kilder.«

Ifølge Jakob Engel-Schmidt er det »rystende ringe«, at Politiken refererer fra en mail, som avisen ikke har set. Til Berlingske siger han:

»Det minder om en redaktion på en meget specifik mission – en meget specifik politisk mission. Det er helt tydeligt, at Politiken ikke kan udstå Inger Støjberg og ikke kan udstå, at Venstre har den holdning til det spørgsmål (spørgsmålet om adskillelse af asylparrene, red.), som vi nu engang har.«

Du kan læse hele historien og en reaktion fra Politikens chefredaktør hos Berlingske her.

To ministre skal i samråd om jihadisters millionsvindel

Retsordførere fra S, DF, SF og EL vil nu kalde både justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd, efter at Jyllands-Posten og DR har kunnet afsløre et jihadistisk netværk, der har snydt de danske skatteydere for flere millioner kroner.

I 2014 rettede de spanske myndigheder kontakt til det danske bagmandspoliti, SØIK, med oplysninger om, at flere danske virksomheder blev drevet af personer med forbindelser til terrorbevægelser. Men tilsyneladende satte de danske myndigheder ikke en stopper for svindlen, og det reagerer de fire partier nu på, skriver Jyllands-Posten.

»Det er en decideret farlig cocktail, når momssvindel i millionklassen begås af jihadister. Folketinget gør alt, hvad det kan, for at tage luften af pengestrømmen til terror, og så skal myndighederne selvfølgelig også reagere på sådan en sag,« siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen.

Du kan læse den historie her.

Regionerne advarer mod »absurd krav om nedskæringer fra regeringen«

Det vil være ødelæggende for busdriften og skade Udkantsdanmark alvorligt, hvis regeringen kommer igennem med et krav om over de næste tre år at skære 10 procent af midlerne til bla. busdrift.

Det mener regionerne, der netop i disse dage forhandler med regeringen om næste års økonomi, skriver Jyllands-Posten.

»Hvis man insisterer på, at vi skal skære 10 pct. af vores budget til regional udvikling, hvor den kollektive trafik udgør en meget stor andel, vil det betyde færre busser og tog og oprensning af færre forurenede grunde,« siger næstformand i Danske Regioner og regionsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), der kalder udspillet fra finansminister Kristian Jensen (V) »på grænsen til det absurde«.

Læs mere om det her.

To hurtige nyheder

1) På grund af lavere udgifter til asylansøgere end beregnet i 2016 er der 400 hundrede millioner ubrugte ulandskroner tilbage. Men de skal ikke gå til nærområderne, sagde finansminister Kristian Jensen i går på et samråd.

»Vi har givet mere end de 0,7 procent, som vi egentlig var forpligtet til. Vi udbetalte 0,75 procent i BNI i 2016, så man kan sådan set sige, at vi betalte mere, end hvad der var regeringens oplæg,« sagde finansministeren.

Læs den historie her.

2) Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) har sat gang i et gennemsyn af syvtrinsskalaen, der går fra -3 til 12, skriver Ritzau.

Når det gennemsyn er lavet, vil regeringen tage stilling til, om der er behov for en justering.

»Jeg synes, vi mangler en karakter til det helt exceptionelle. Samtidig skal vi se på, om systemet bruges ensartet,« udtaler Søren Pind i en pressemeddelelse.

Læs om det her.

Dagens debat

Finder vi Politiken, hvor læge og formand for Vidensråd for Forebyggelse, Morten Grønbæk, skriver, at »rygning er det største tabu på Christiansborg«.

»Størstedelen af dem, der ryger, ønsker at holde op, og over halvdelen af danskerne ønsker højere tobaksafgifter. Så nu spørger jeg én gang for alle: Hvor er de visionære politikere i Danmark, der tør begrænse tobakken hurtigst muligt? Vi ved, hvad der skal til for at forebygge, at færre børn og unge begynder at ryge, og hjælpe flere til at blive røgfri. Politikerne burde stå i kø for at ville implementere disse tiltag, men ubegribeligt nok er køen skræmmende kort.«

Læs hele kronikken her.

Det sker i dag

9.00 Afslutningsdebat med et punkt på dagsordenen:

»Forespørgsel til statsministeren om den indenrigs- og udenrigspolitiske situation.«

Husk, du kan følge den her på Berlingske hele dagen. Det gør du her.