Blå skattekrig og værdikamp med ukendt afslutning for Løkke: »Det går sgu meget godt, jeg har lige brug for lidt vand«

Dagens overblik: En topskattelettelse på fem procentpoint - men ikke for de rigeste, 250.000 flere i arbejde og 0,5 procent offentlig vækst om året. Regeringens 2025-plan begynder at tage form. Vi giver dig hele overblikket, reaktionerne og analyserne. Og selvfølgelig også dagens spilforslag og dagens John Wayne.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til.

Lars Løkke Rasmussen har indledt en ny værdikamp om skattepolitikken. Han har sågar åbnet en blå skattekrig med sit stort anlagte 2025-udspil, som er starten på et blåt balancenummer med en ukendt afslutning.

Og selvom statsministerens sicilianske tilbud bliver svært for de andre blå partier at afslå, så forbereder Løkke og regeringen sig på et snarligt valg - og sender en syngende lussing til Anders Samuelsen.

Sådan kan de danske avisers forsideoverskrifter sammenfattes dagen efter, at Lars Løkke Rasmussen i en direkte tale til interesserede danskere (heriblandt en hel del danske journalister) løftede lidt af sløret for regeringens længe ventede 2025-plan.

Den plan, der indleder et forhandlingsforløb, der kan ende med at være startskuddet på en valgkamp. Men også den plan, der indleder et forhandlingsforløb, der kan ende med at være startskuddet på et blåt kompromis, der fremtidssikrer det borgerlige samarbejde på Christiansborg. Og Danmark. Det er i hvert fald statsministerens forhåbning.

»For mig handler det her ikke om næste folketingsvalg. Det handler om den næste generation. Derfor vil jeg gerne appellere til, at vi nu finder sammen om at udvikle Danmark, så kommende generationer vil sige, at de lagde til, de trak ikke fra. De turde træffe nogle beslutninger, som gjorde Danmark stærkere«, sagde statsministeren i går i sin tale i det, der nok var lige dele opfordring og inderlig forhåbning fra Løkkes side.

Og lad det være sagt med det samme; denne politiske morgenpost kommer i høj grad til at handle om regeringens 2025-plan og de dele af den, vi nu kender. Og hvis du skulle være i tvivl om, hvad dagen i dag kommer til at gå med, så er her regeringens plan på dagen:

Ja, som du kan se, er der nok at tage fat på, så vi springer direkte ud i det.

2025-planens nøgletal: Alt fra 250.000 til 65.000.000.000

Ifølge Lars Løkke Rasmussen selv har han brugt »i hundredevis af arbejdstimer de seneste uger og måneder« på at forberede den 2025-plan, hvis indhold - i hvert fald alt det positive - han i går fortalte om. I det følgende gennemgår vi det vigtigste af det, vi nu ved om planen.

Statsministeren og regeringen vil i sin plan med det mundrette navn »Helhedsplan - for et stærkere Danmark« finde 65 milliarder kroner frem mod 2025. De penge skal først og fremmest bruges på en jobreform, der skal få 250.000 flere mennesker i arbejde.

Det skal blandt andet ske gennem en ny, stor skattereform, der skal omkalfatre opbygningen af det danske skattesystem. Topskatten skal lettes med fem procentpoint for personer, der tjener mellem 470.000 kroner og 1.000.000 kroner om året.

Og så er vi fremme ved en af de ting, der kan få Løkkes plan til at gå fra at være et banebrydende blå kompromis til et valgoplæg. For med topskattelettelsen til danskere, der tjener mindre end en million, afskærer Løkke-regeringen nemlig de rigeste danskere fra at få den topskattelettelse, som Liberal Alliances Anders Samuelsen har gjort til sit ultimative krav for at kunne bakke op om en 2025-plan.

Regeringens plan letter dog ikke kun skatten i toppen. Løkke vil også indføre et jobfradrag, så skatten for dem med de laveste indkomster bliver lettet med omkring syv procent. Samtidig skal en såkaldt jobpræmie få flere langtidsledige i arbejde.

Regeringen vil samtidig lade det offentlige forbrug vokse med 0,5 procent årligt frem til 2025. Dermed indeholder planen 22 mia. kroner mere til velfærd frem mod 2025 et løft, der går i direkte modstrid med Løkkes valgløfte om nulvækst.

Vi ved stadig ikke, hvordan regeringen vil finansiere 2025-planen konkret. Men vi ved, at regeringen har nedjusteret forventningen til antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark. Det vil spare statskassen for tre milliarder kroner. Derudover er det forventningen, at besparelser på SU og en forhøjelse af pensionsalderen til 68 år allerede i 2025 i stedet for først i 2030 er finansieringskilder.

Løkke: Vi skriver danmarkshistorie

Ifølge Børsen svarer Lars Løkke Rasmussens plan til, at hver indbygger i Danmark bliver 11.500 kroner rigere.

Og det sikrer, at vi kan holde velstandstrit med nabolande som Sverige og Tyskland.

Ifølge statsministeren selv skriver han og regeringens 2025-plan danmarkshistorie med så stor en fokus på skattelettelser til de lavestlønnede - Løkke selv gik til valg på skattelettelser i bunden. Og statsministeren sammenfattede i går de skattelettelser, han lægger op til, således:

»Meget i bunden, en del i toppen og allermest for den langtidsledige, der kommer i job.«

Og skal man tro statsministeren, så går 2025-lanceringen egentlig ret godt.

»Det går sgu meget godt, jeg har lige brug for lidt vand,« sagde han ifølge Politiken i går som det første, da signalet til live-talen på Facebook blev åbnet.

Ifølge Politiken er det den seneste tid kun en yderst snæver kreds af ministre og topembedsfolk, der har kendskab til og overblik over, hvad regeringen har barslet med.

»Relevante dokumenter er blevet håndbaret i forsejlede kuverter, når de skulle transporteres fra Finansministeriet til Statsministeriet,« står der blandt andet i avisen i dag.

Alles øjne er nu rettet mod Samuelsen. Og mod de øvrige blå partier

Med Løkkes Facebook-optræden i går ved vi altså nu, hvad regeringen gerne vil. Også selvom vi stadig ikke ved, hvordan den vil finansiere det.

Men vi kender Løkkes skatteambitioner og udspil, og derfor er alles øjne nu rettet mod manden, der stålsat har proklameret, at han vælter regeringen, hvis ikke han får en topskattelettelse på fem procentpoint: Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen.

Han har endnu ikke ytret et eneste ord om sin holdning til Løkkes udspil. Men det har flere af hans folk.

Partiets skatteordfører Joachim B. Olsen understreger over for Berlingske, at regeringen ikke er i mål i forhold til at tilfredsstille LA:

»Vi synes, det samlede udspil er positivt. Med hensyn til topskatten er det et godt udgangspunkt for forhandlingerne. Vi er 90 procent i mål i forhold til vores ønske, så jeg ser frem til forhandlingerne,« siger han.

Partiets finansordfører, Ole Birk Olesen, skrev i går i en sms til Ekstra Bladet:

»Vi taler om vores syn på Løkkes topskatteforslag om et par dage.«

Ifølge Berlingskes oplysninger har regeringens udspil to formål: For det første skal det sikre, at LA ikke kommer med for voldsomme krav. Havde regeringen givet fem procentpoint i topskattelettelse allerede i sit udspil, ville Samuelsen og hans folk blot have skruet op for deres krav. Det havde gjort et svært forhandlingsforløb endnu sværere, lyder analysen ifølge Berlingskes kilder.

Derudover skal planen sikre, at Venstre - hvis det ender med et valg - ikke kun har delt skattelettelseskagen op i stykker til de rigeste.

DF klapper ikke i hænderne - og savner finansiering

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen klapper ikke i hænderne over regeringens foreslåede topskattelettelse, siger han til Jyllands-Posten:

»Vi har hele tiden haft svært ved at se, hvor der skulle findes penge til skattelettelser, og vi har også sagt, at hvis pengene kan findes, så skal de bruges i bunden. Det gik Venstre jo også til valg på. De havde store reklamer, hvor de lovede skattelettelser i bunden,« siger han.

Overfor Berlingske betoner han, at han savner finansieringen:

»Det var kun alle gaverne, han nævnte, men hvordan vil han for eksempel få 250.000 flere i job? Og så er vi noget skeptiske omkring skattelettelserne i mellemsegmentet, selvom det er positivt med muligheden for et jobfradrag,« siger han.

K: Du glemmer boligejerne, Løkke

Hos de Konservative mener partiet, at Løkke i sin plan har glemt boligejerne. Boligskatterne skal der gøres noget ved, fastholder Mette Abildgaard, der er partiets politiske ordfører:

Se øvrige reaktioner på Twitter herunder:

Analyserne: Løkkes plads i historien, det sicilianske tilbud og Samuelsens mistillidsvotum

De foreløbige afsløringer af Løkkes plan har - helt efter planen - kastet en bunke analyser af sig. Vi tager herunder en rundtur i det analytiske hav:

1) Gigantisk plan vil definere Løkkes plads i historien.
Under den overskrift skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, at Løkke lægger op til at presse de andre partier hårdt i de kommende forhandlinger. Ingen af partierne » vil kunne genkende sig selv 100 procent i planen,« skriver han. For det er Løkkes plan.

»Vil planen gå igennem? Løkke ved det ikke. Han er klar over, at han bliver nødt til at give og tage i forhandlingerne, men han er i sidste ende afhængig af, at samarbejdspartnerne i blå blok samt S og R i rød blok vil deltage. Hvis ikke, er risikoen for valg stor, og her udgør Anders Samuelsen en selvstændig fare, hvis LA insisterer på at få lettelser af topskatten på minimum fem procent,« skriver Thomas Larsen, der mener at risikoen for at valg kan aflæses direkte i udspillet, fordi det skal kunne holde til et valg:

»Derfor foreslår han ikke topskattelettelser på fem procent. Han er mere optaget af at hjælpe LO-familien end af at belønne Saxo Bankdirektør Lars Seier Christensen og hans ligesindede i den absolutte top,« lyder det.

Analysen kan læses her.

2) Samuelsen afgør, om vi skal til valg inden jul
Den overskrift tilhører Ekstra Bladets politiske analytiker, Hans Engell, der skriver:

»Tager den samlede profil på regeringens udspil, ligner det mest en invitation til DF, S og til dels de radikale og konservative. Problemet er bare, at hvis ikke LA er med, har Samuelsen et mistillidsvotum i lommen, og det vil både S og R stemme for. Dermed er regeringen færdig. Det er i det lys, man skal bedømme Løkkes meget massive og velforberedte markedsføring af Helhedsplan. Han håber på forlig, men forbereder sig på valg,« skriver Engell, der også vurderer, at man også kan læse noget om Løkkes planer ud fra titlen på 2025-planen,»Helhedsplan – for et stærkere Danmark«.

»Løkke har med vilje valgt formuleringen ' Helhedsplan' for at tilkendegive, at den samlede plan skal være tilfredsstillende for ham, hvis ikke han skal udskrive valg. Omvendt er planen ikke ultimativ, og dele kan tages ud, uden at han ringer med valg-klokken. Spørgsmålet er så, hvor meget Løkke er parat til at sænke barren, før han udskriver valg,« skriver Engell.

Analysen er endnu ikke online, men kan læses på side 6 i dagens Ekstra Bladet.

3) Løkke holdt nytårstale i utide
Den overskrift har DR valgt til analysen fra statsradiofoniens politiske analytiker Jens Ringberg.

Han siger, at Løkke som ved en nytårstale » serverede sødt til aftenkaffen – men gemte det sure til i morgen,« fordi talen slet ikke berørte de tidsler og mindre behagelige elementer, der er i regeringens plan.

»Så status er, at statsministeren har sagt, at Danmark kan blive 65 milliarder kroner rigere i 2025, men han mangler en del af forklaringen på, hvordan det kan ske. Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har talt om, at man kiggede i ”et katalog af ubehageligheder”, men vi ved ikke, hvad regeringen har fundet,« siger Jens Ringberg.

Det kan du læse her.

4) Løkkes sicilianske tilbud til Anders Samuelsen
Er overskfiten på den sidste analyse, vi svømmer forbi, og er skrevet af Børsens politiske kommentator, Helle IB, som forudser, at ingen partier præcist vil få, hvad de har krævet, men at regeringen satser på, at en helstøbt 2025-plan vil være vanskelig at afvise.

»Nok er der ikke direkte mafialignende tilstande i dansk politik med presset mod regeringen - men begrebet et siciliansk tilbud kan måske alligevel blive essensen af historien om den 2025-plan, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer tirsdag,« skriver IB, der også mener, det helt store spørgsmål nu er:

»Om Lars Løkke Rasmussen har en chance for at komme igennem med sin plan ved at angribe skattedramaet på en lidt anden måde end den, Liberal Alliance har dikteret?«.

Det kan du læse her (kræver abonnement).

Nå, ja. Der er også lige en finanslov

Normalt er regeringens udspil til en ny finanslov en af årets helt store politiske historier, men den er nærmest druknet i 2025-plan og Samuelsens trusler om valg.

Men. Finanslovsudspillet bliver altså også præsenteret i dag, og allerede nu har flere medier fået fat i aftalen.

Der lægges op til højere straffe og er penge til veteraner og sundhed, mens der er besparelser på uddannelse og asyl.

Du kan læse om udspillet her og se de mange punkter, som regeringen vil give til og tage fra.

Og så er der som altid de mindre og mere kuriøse forslag i finansloven:

Dagens John Wayne

DFs næstformand, Søren Espersen, proklamerede allerede i går, at han ikke skulle se Løkkes Facebook-fremlæggelse.

Dagens spilforslag

Kommer fra Anders Samuelsen, der mener, at man skal spille på, at han får sin topskattelettelse på 5 procentpoint igennem. Ret skal dog være ret, det havde trods alt også været en større nyhed, hvis LA-lederen havde anbefalet det modsatte.

Dagens P

Er lidt af et antiklimaks, må vi sige.

For efter de mange gode forslag til, hvad erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen mon mente med sit P-tweet i søndags, afslørede ministeren i går, hvad der faktisk var grunden til tweetet.

Og i posen med forklaringen er Troels Lund Poulsen desværre landet på den mindst interessante af dem alle...det var en tastefejl...

Tre hurtige nyheder, der ikke handler om 2025-planen

I
Alternativet er klar med et forslag til statslig hjælp med at få fjernet billeder, hvis man ufrivilligt får delt sine nøgenbilleder og sexvideoer på nettet, skriver Politiken.

Der skal indføres et nyt statsligt organ, som skal yde akut førstehjælp til ofre for såkaldt hævnporno, lyder det fra partiet.

»Unge, der får delt intime billeder på nettet, fortæller i stor stil, at de føler sig magtesløse overfor at få fjernet billederne fra nettet. De aner ikke, hvad de skal stille op, fordi billederne lynhurtigt kan ligge på alle mulige servere. Derfor foreslår vi, at der oprettes et statsligt organ, der blandt andet træder til med teknisk assistance i forhold til at få billederne fjernet fra digitale sites og søgemaskiner«, siger partiets retsordfører Carolina Maier.

Den historie kan du læse her.

II
Politikerne skal nu ligesom danskerne også senere på pension. Det blev…politikerne enige om i går i Folketinget.

Det kan du læse her.

III
Er dansk økonomi tyndfed eller sund? Det vurderer tre tre af landets mest fremtrædende økonomer i Berlingske, hvor de peger på de tre største udfordringer for dansk økonomi og giver en samlet karakter til vores allesammens finanser.

Du kan læse karaktererne og vurderingen her.

Det sker i dag

Det er blevet juleaften for politiske nørder. Dagen hvor både regeringens finanslovsforslag og 2025-plan bliver lanceret er endelig kommet.

10:00 Lars Løkke Rasmussen fremlægger helhedsplan
Statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlægger i dag regeringens "Helhedsplan - for et stærkere Danmark".

12:15 Finansministeren fremlægger forslag til finanslov
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) vil i dag fremlægge regeringens forslag til finanslov. Økonomisk Redegørelse, der er regeringens status over tilstanden i dansk økonomi, fremlægges også i dag.

Derudover vil der dagen igennem være en række andre pressemøder med regeringens ministre:

Søren Pind har dog ikke meget tid til at følge debatten og reaktionerne. Klokken 13:45 skal han nemlig i åbent samråd om Scandinavian Star. Her skal han redegøre for Justitsministeriets og Rigsadvokatens rolle i forhold til manglende videregivelse af Flemming Thue Jensens henvendelse fra juli 2014 til de norske myndigheder.