Blå blok bryder borgfreden - Khader og Camre melder ud

Dagens overblik: Ventetiden er forbi for både blå blok og Naser Khader, og så skal Dansk Folkeparti atter brandslukke efter åbenmundende medlemmer. Få dit overblik over dagens historier i dansk politik her.

Tilliden og den gode stemning mellem lederne i blå blok blev senest demonstreret for offentligheden, da Lars Løkke Rasmussen overraskende afsluttede Venstres landsmøde i år med en diskussion med de tre øvrige borgerlige partiers formænd: Liberal Alliances Anders Samuelsen (tv.), de Konservatives Søren Pape Poulsen og DFs Kristian Thulesen Dahl. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor lang tid kan partilederne i blå blok vente på, at regeringen kommer med et udspil om styrkelse af politiet og efterretningstjenesten herhjemme?

Svar: 42 dage.

Det er nemlig præcis så mange dage siden, at det franske satiremagasin Charlie Hebdo blev udsat for et terrorangreb. Det er desuden fire dage siden, at den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein indledte sit angreb på kulturhuset Krudttønden i København.

Og nu bryder partilederne i blå blok borgfreden og kommer med fem krav til en kommende terrorpakke. Det sker i en kronik i Jyllands-Posten med Lars Løkke (V), Kristian Thulesen Dahl (DF), Anders Samuelsen (LA) og Søren Pape Poulsen (K) som penneførere.

Udspillet fra de borgerlige partiledere hviler på fem punkter, som de fleste danskere nok vil have svært ved at have noget imod:

(1) Ekstra ressourcer til politiet og efterretningstjenesterne. (2) Bedre udstyr og mere træning til betjentene. (3) Bedre samarbejde mellem danske og internationale myndigheder. (4) Mere moderne teknologi til terrorbekæmpelse. (5) Styrket indsats for at undgå radikalisering i fængslerne.

Med sit udspil kommer blå blok regeringen i forkøbet. Både Jyllands-Posten og Politiken skriver således onsdag, hvordan regeringen er snublende tæt på at være i mål med sit eget udspil.

I den trykte udgave af Politiken hedder det i en analyse, at regeringen inden weekenden nærmest var »nået til enighed om de centrale punkter«.

Et udspil med »bidrag fra bl.a. Justitsministeriet, Forsvarsministeriet og Udenrigsministeriet er stort set klar til offentliggørelse - tidspunktet er et spørgsmål om timing,« hedder det videre.

En ny dag - en ny DF'er

Siden weekendens terrorangreb har toppen i Dansk Folkeparti haft travlt. Flere partimedlemmer har været ude med udmeldinger, som ledelsen har måttet forholde sig til.

Mandag beskyldte Dansk Folkepartis folketingskandidat Aia Fog de Radikale og Socialdemokraterne for at have »et direkte medansvar for, at vi ikke undgik dette frygtelige terrorangreb«, og onsdag melder det tidligere folketings- og europaparlamentsmedlem Mogens Camre sig på banen i Berlingske.

»Jeg vil sige det på den måde: Alle, der har sagt nej til vores krav om at lukke grænserne er medskyldige,« siger Camre, som i dag sidder i Gladsaxe Byråd for Dansk Folkeparti

Men udtalelsen fra Camre er »i mine øjne regulært vrøvl,« siger næstformand i Dansk Folkeparti, Søren Espersen, til Berlingske Nyhedsbureau, der fangede ham for en kommentar.

»Den skyldige er ham, der trykkede på aftrækkeren og hans medsammensvorne, der hjalp ham med at gemme sig og skaffe skydevåben,« siger han.

Camre er dog ikke den eneste DFer, som partitoppen i midtugen har skullet forholde sig til. Ejler Schütt, byrådsmedlem og viceborgmester i Aabenraa, har således sagt, der er brug for at indføre dødsstraf i Danmark i kølvandet på weekendens terrorangreb i København.

 

Peter Skaarup (DF) slukker ilden.

Dengang Naser Khader afviste et comeback

Vi begynder med to spørgsmål og to svar:

Du skal ikke tilbage til dansk politik?

»Nej.«

Har du endegyldigt lukket den politiske dør?

»Ja, det har jeg. Det, jeg laver nu, giver mere mening for mig. Nu laver jeg noget, der virkelig står mit hjerte nær. Det, der i sin tid gjorde mig politisk interesseret.«

Spørgsmålene blev stillet i november 2012 af Elisabet Svane, politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, og svarene blev givet af Naser Khader, som havde fundet sig til rette i sit nye job som seniorforsker i tænketanken Hudson Institute i Washington.

Men så skete der her i går aftes:

I Jyllands-Posten i dag sætter Khader ord på, hvorfor han nu vil tilbage. Det skyldes bl.a., at de nuværende politikere på Christiansborg ikke ved nok om islam, om islamismen og om tankegangen hos de danske muslimer.

»Jeg har været frustreret over at stå på sidelinjen og observere, at flere af mine tidligere kolleger simpelthen ikke ved, hvad de har med at gøre,« siger Khader til avisen.

Naser Khader er i øvrigt udset til at opstille i de to eftertragtede kredse Aarhus Syd og Skanderborg, hvor det traditionelt set er godt af være konservativ.

Andre nyheder fra i dag:

Politikere vil opruste i kampen mod radikalisering i fængslerne. Set i Berlingske.

Jøder herhjemme mener ikke, at sikkerheden er blevet højnet herhjemme efter terrorangrebet i Paris. Også selvom Thorning lovede det.

»Siden er der faktisk ikke sket noget. Der er ikke sket en ændring. Jeg har ikke nogen viden om, at der er sket en forhøjelse af sikkerhedsniveauet,« siger formanden for Det Mosaiske Troessamfund, Dan Rosenberg Asmussen, til Jyllands-Posten

Forsinkelse og stor prisstigning truer Femernforbindelse. Den kan du læse om i Berlingske.

Dagens tal: 500.000

Så mange overvågningskameraer skønnes at være installeret rundt omkring i Danmark. Peter Skaarup kræver handling, og Socialdemokraterne lader til at være med på den. Skriver Politiken.