Anders Samuelsens drøm, Brian Mikkelsens lykketræf og udkantsnyt

Dagens overblik: »Jeg lægger mig fladt ned,« siger Anders Samuelsen, efter flere eksperter har betegnet partistøtte til Liberal Alliance som værende i strid med reglerne. Og så har Brian Mikkelsen fået sin Apple-drøm opfyldt. Her er dit overblik over dagens historier i dansk politik.

Arkivfoto: Anders Samuelsen (LA). Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ligner en tilståelsessag for Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen.

»Jeg lægger mig fladt ned. Hvis der er eksperter, som siger, at det er partistøtte, så er det partistøtte,« siger han i dag til Berlingske, som afdækker, hvordan Dansk Erhverv betalte regningen på knap 70.000 kr. for Liberal Alliances beregninger af partiets økonomiske politik i 2011.

Udskrivningen på de beregninger, der blev lavet af Dream-forskerne, oversteg 20.000 kr., og derfor burde Liberal Alliance have oplyst myndighederne og offentligheden om støtten.

Men det skete ikke, og eksperterne er ikke så meget i tvivl.

»Der er ikke så meget at diskutere,« siger juraprofessor Jørgen Albæk Jensen.

»Klart brud på partistøttereglerne,« siger Roger Buch, forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Samuelsen forklarer, at han ville ønske, han havde kendt til det noget før, så Dansk Erhverv kunne have fremgået af partiregnskaberne.

Den forklaring falder i øvrigt i god jord hos Venstres Martin Geertsen, som på Twitter sender et virtuelt skulderklap til Samuelsen - samt en stikpille og en smiley til de »forargede medier«.

Og så til dagens andre historier.

Udkantsdanmark er ikke glemt

Otte ud af 10 danskere ønsker ekstra støtte til yderområderne herhjemme til f.eks. at opretholde skoler, uddannelsessteder og praktiserende læger. Det viser en undersøgelse i Jyllands-Posten.

»Vi har vedtaget for mange love, som er gift for udkantsområderne,« siger SFs landdistriktsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt. Partiet foreslået i den forbindelse bl.a. at oprette et særligt realkreditinstitut, som skal gøre det lettere at låne penge til bolig i yderområder samt et ændret udligningssystemet.

Carsten Hansen (S), minister for by, bolig og landdistrikter, kalder det i avisen for en »meget spændende måling, som jeg er glad for.«

»Jeg vil bestemt ikke afvise, at der skal bruges endnu flere penge på at binde landet bedre sammen i fremtiden. For mig handler det om at skabe vækst og udvikling, fordi vi ved, at der er forsvundet virksomheder og arbejdspladser i yderområderne,« siger han og tilføjer:

»Men vi kan jo ikke tvinge folk til at blive boende.«

Brian Mikkelsens lykketræf

Til stor glæde for landets politikere - ikke mindst i Viborg - kom det i går frem, at IT-giganten Apple vil bygge et af sine største datacentre ved den jyske by.

Godt to uger før Apple-afsløringen skrev de Konservatives Brian Mikkelsen i et indlæg på hjemmesiden Version 2, at det var præcist sådan noget, som Danmark havde brug for. Brian Mikkelsen ville blandt andet arbejde for, at datacentre kunne få adgang til billigere el, så det blev mere attraktivt at slå sig ned i Danmark.

»Derfor vil jeg nu rejse sagen i Folketinget, så vi forhåbentlig kan få skabt et politisk flertal. Facebook har etableret sig i Sverige, Google i Finland. Et fælles mål kunne være, at Apple eller Microsoft slog sig ned i Danmark,« hed det.

Politiko.dk har prikket Mikkelsen på skulderen, men han afviser, at han havde forhåndskendskab til den store handel - selvom hans partiformand, Søren Pape (K), i sin tid som Viborg-borgmester var med til at arbejde for at tiltrække sådan et center.

»Nej, de forhandlinger, Viborg Kommune har haft med Apple, har været fortrolige, og derfor har Søren Pape naturligvis ikke orienteret mig om dem,« skriver han i en SMS.

Klarer Alternativet skærene?

Først et tweet:

Uffe Elbæks parti, Alternativet, nåede nemlig i går aftes sit mål om verificerede vælgererklæringer, og nu kan partiet komme på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg.

Det betyder, at danskerne har 10 forskellige partier at vælge mellem, når det bliver den tid.

Sidste gang, der var 10 valgmuligheder i stemmeboksen, var ved folketingsvalget i 2005. Dengang klarede Kristendemokraterne, Centrum-Demokraterne og Minoritetspartiet dog ikke spærregrænsen på 2 pct.

Også i dagens spalter:

Dansk Folkeparti vil af med muligheden for betinget udvisning som følge af en meget omtalt voldssag fra i julen:

»Nu er det ved at være nok,« siger Peter Skaarup til avisen. Venstre er ikke umiddeltbart med på idéen.

Dagens tal: 530.
Så mange ture har de nye el-bycykler, der blev lanceret i København og Frederiksberg sidste april, været i brug i den første halvdel af december. Derudover har blot 256 mennesker tegnet abonnement på el-bycyklen, skriver Politiken i dag.

De Konservatives Rasmus Jarlov er ikke begejstret:

»Det er et overflødigt projekt, som alene er sat i verden, så der var nogle politikere, der kunne vise, hvor miljø- og cykelvenlige, de var,« siger han til avisen.

Venstres Jakob Engel-Schmidt ej heller:

Det sker i dag:

8:00: Thorning har ifølge netavisen Altinget.dk indkaldt partilederne til forhandlinger om en afskaffelse af det danske retsforbehold i Statsministeriet.

Tre gange samråd.

14:00: Skatteudvalget har kaldt skatteminister Benny Engelbrecht (S) og økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (RV) i samråd om anonyme anmeldeordninger. De to ministre skal blandt andet forklare, hvordan regeringen ser på offentlige myndigheders mulighed for at benytte den slags ordninger.

14.30: Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) skal i et i åbent samråd svare på spørgsmål sagen om en psykiaters fejlbehandlinger af patienter. Mere om den sag her.

15.30: Justitsminister Mette Frederiksen skal i samråd om kontraktpensionen Fyn. Her skal hun forsøge at redegøre for, »hvilke konsekvenser den seneste tids afdækning af aktiviteterne på udslusningsinstitutionen Kontraktpensionen Fyn vil få b.la. for den måde institutionen drives på,« som det hedder.

Som følge af begravelsen af filminstruktøren Finn Nørgaard, som mistede livet under terrorangrebet i sidste weekend, er tirsdagsspørgetimen med Helle Thorning-Schmidt (S) aflyst. Statsministeren skal deltage i ceremonien.