»Anders Samuelsen har udnævnt sig selv til Danmarks spøgelsesbilist nummer 1«

Dagens overblik: Naser Khader vil have lov til personligt at afhøre personer, der søger om dansk statsborgerskab. Anders Samuelsen får en gedigen kindhest af blå eksministre, og regeringen har underdrevet uligheden i 2025-planen. Og så skal vi også forbi et besynderligt jobskifte i dansk politik og storros fra rød til blå.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste morgenpost.

Der har - igen - været knald på i denne uge, og vi runder ugen af med masser af gode historier. Vi skal bla. forbi Hjorts 'ups' om ulighed, en ordentlig verbal kindhest til Anders Samuelsen fra tidligere blå ministre, et hav af Løkke-selfies, og så vil Naser Khader have lov til at være forhørsleder.

Vi begynder med sidstnævnte, for Politiken kan i dag fortælle, at står det til Konservative og Dansk Folkeparti, skal ansøgere om dansk statsborgerskab ikke bare kunne fremvise solide danskkundskaber, bestået indfødsretsprøve, ren straffeattest, en underskrift på, at man er loyal over for de demokratiske idéer, og en vurdering fra PET på, at man ikke er til fare for rigets sikkerhed, for at kunne blive danskere.

Fremover skal Folketinget kunne indkalde ansøgere til en samtale hos politikerne, der så kan udspørge dem om alle mulige forhold for at finde ud af, om de er islamister eller på anden måde ekstremister.

Det forslag vil den konservative Naser Khader nu fremsætte i Folketinget.

»Jeg vil gerne kunne sidde og udspørge nogle af dem, der gerne vil have statsborgerskab: Hvorfor vil du egentlig gerne have statsborgerskab? Hvad er din holdning til vores demokrati, frihedstraditioner, kønsligestilling og til homoseksuelle og så videre«, siger Khader.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, synes forslaget »er glimrende«, og Socialdemokraterne tager imod med »åbent sind«.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har ikke ønsket at kommentere forslaget.

Du kan læse den historie her.

En kindhest til Samuelsen

Vi iler videre til den verbale kindhest, som i går blev langet ud efter Anders Samuelsen og hans trusler om at vælte regeringen, der som bekendt bunder i et krav om topskattelettelser på minimum fem procentpoint.

De to tidligere blå ministre, tidligere K-formand og nuværende EP-medlem Bendt Bendtsen og Birte Rønn Hornbech, smækkede hos DR Nyheder i går til Anders Samuelsen så det sang.

De kalder Samuelsen for en udemokratisk amatør og frygter, at han er ved at kaste blå blok ud i en årelang krise og give regeringsmagten til S-formand Mette Frederiksen og resten af rød blok.

»Anders Samuelsen har udnævnt sig selv til Danmarks spøgelsesbilist nummer 1. Han er på vej ned ad den blå motorvej imod færdselsretningen, og det ser ud til at ende galt,« siger tidligere vicestatsminister gennem syv år - og tidligere betjent, så han kender færdselsreglerne - Bendt Bendtsen (K).

Birthe Rønn Hornbech mener, at Anders Samuelsen tilsyneladende ikke kender til de to vigtigste regler på Christiansborg: Man skal kunne tælle til 90, og man skal opføre sig ordentligt.

»Det er det mest tåbelige, uparlamentariske og udemokratiske, jeg nogensinde har været ude for. Det er meget i strid med vores parlamentariske regler. Anders Samuelsen ønsker ikke det samarbejdende folkestyre men tror, han kan trumfe noget igennem. Det hører hjemme i helt andre regimer end det danske,« siger hun.

Anders Samuelsen har ikke ønsket at kommentere på kindhestene.

Læs den historie her.

DRs politiske korrespondent, Uffe Tang, har lavet en analyse om de to brøl. Han mener, de siger det, andre i blå blok ikke tør.

Det kan du læse her.

Regeringen underdriver ulighed i 2025-plan

Videre til Jyllands-Posten, der har fanget regeringen og finansminister Claus Hjort Frederiksen i en 'ups'.

For i den netop fremlagte 2025-plan har regeringen undladt nogle helt centrale og væsentlige parametre, når man skal måle, hvad planen gør i forhold til uligheden i Danmark.

Claus Hjort slog på pressemødet for præsentationen af planen fast, at uligheden vil stige med 0,4 procentpoint målt på den såkaldte ginikoefficient, vi i Danmark bruger til at måle ulighed.

Men regeringen har ikke medregnet effekten af lavere SU, tvungen pensionsopsparing og visse skattelettelser i sin plan.

»Den samlede plan vil skabe mere ulighed end det. Man kan undre sig over, at de ikke har regnet uligheden for hele planen ud. Det burde de kunne gøre,« siger professor i økonomi Bo Sandemann Rasmussen.

Samme konklusion har cheføkonom i tænketanken Cepos, Mads Lundby Hansen, der har regnet ud, at alene beskæringen af SU vil øge uligheden yderligere med omkring 0,2 procentpoint.

Claus Hjort Frederiksen mener ikke, at det giver mening at se på de »umiddelbare effekter« af SU-udspillet og den tvungne pensionsopsparing.

Han anerkender dog, han har givet fejlagtige informationer om den stigende ulighed.

Det kan du læse mere om her.

Vi når målet for pensionsalder - om 100 år

Videre til den tredje af de store morgenaviser, Berlingske, som har historien om, at den politiske aftale om, at danskerne skal kunne nyde livet på pension i kun 14,5 år har lange udsigter.

Faktisk vil der gå 100 år, før danskernes otium når det tal.

»Jeg tror aldrig før, man har oplevet, at det tager mere end 100 år at indføre en reform,« siger underdirektør i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen, der har regnet på tallene.

I dag har en 60-årig dansker udsigt til at 18,5 år på folkepension, mens en 60-årig dansker i 2100 kan regne 15,3 år på pension.

Morgenposten fortsætter under grafikken

Du kan læse mere her, hvor du også kan se reaktioner fra flere økonomer, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, de Konservative og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen.

Du kan læse den historie her.

Fire hurtige nyheder

1) Information skriver, at regeringen ignorerer klimamål fra EU i 2025-planen. Og der kan være store krav om reduktioner i udledningen af drivhusgasser er på vej fra EU, som vil få alvorlige konsekvenser for de offentlige danske finanser, lyder det.

Læs mere her.

2) Børsen har lavet en meningsmåling, hvor avisen konkluderer, at »Løkke får historisk mavepuster af vælgerne«. Venstre står til en tilbagegang i målingen, mens Liberal Alliance går frem. Her kan du også læse, at der er god opbakning blandt LAs vælgere til Samuelsens trusler om valg.

Læs om den undersøgelse her.

3) Der bliver ikke udpeget nogen syndebukke i den milliardstore skandalesag om uretmæssig refusion af udbytteskat, som har kostet Skat - og danskerne - 12,3 mia. kroner. Det står klart, efter Kammeradvokaten i går konkluderede, at der ikke er grundlag for at indlede et såkaldt tjenstligt forhør af tre hjemsendte chefer. Noget myndighederne har accepteret.

Det kan du læse om her.

Her kan du læse ministeren forklare, hvordan han kan leve med den beslutning.

4) Ifølge formand Pernille Vermund fra Nye Borgerlige er det indvandrerkritiske parti tæt på at have indsamlet nok underskrifter til at kunne stille op til Folketinget.

Læs mere her.

Fik du set Løkke i deadline?

Hvis ikke, så kan du her se statsministeren blive småsur på værten og forklare sin 2025-plan.

Fik du set Løkke få taget selfies?

Statsministeren besøgte i går ungdomsfolkemødet i Søndermakren i København. Og der var der rift om at få taget selfies med Løkke.

Se billederne her.

Dagens analyse

Er i Politiken og er skrevet af avisens nye politiske redaktør, Anders Bæksgaard.

Han skriver, at Mette Frederiksen »skæver varmt til Vestagers guldfinte«.

Og hvad er det for guldfinte? Jo, det drejer sig om den aftale, Vestager indgik med statsminister Lars Løkke 1 i 2011 om en reform af efterlønnen.

Ifølge Bæksgaard går Mette Frederiksen og drømmer om at lave en tilsvarende aftale med V og DF på udlændingeområdet, der kan holde de øvrige røde partier ude fra det politiske spor og fastsætte rammerne på området i mange år frem.

»I toppen af Socialdemokratiet har flere stemmer svært ved at se, hvordan udlændingeminister Inger Støjberg (V) kan smide stramninger på bordet, som Socialdemokraterne ikke vil være villige til at æde. I kulisserne holdes der løbende møder mellem topfolk i Socialdemokratiet og topfolk i Dansk Folkeparti. Går man ture i Københavns gader, har man kunnet se DF's pressechef drikke uformel kaffe med Mette Frederiksens særlige rådgiver. For hvordan skal situationen egentlig håndteres, hvis partilederne gør alvor af al den snak om en S-DF-V-alliance?,« skriver han.

Analysen er endnu ikke online.

Dagens debat

Finder vi i BT, hvor Naser Khader (K) skriver, at Barack Obamas ifølge ham har været en svag præsident, og det gør, at der nu er plads til en type som Donald Trump.

»Obama er en fremragende taler, han har charme og en sød familie, men det er ikke nok. Trump ville sandsynligvis ikke have haft den succes, hvis ikke det var fordi, han kom efter Obama, og det er sørgeligt, for amerikanerne har fortjent bedre.«

Indlægget er endnu ikke online.

Dagens Langkaer

Historien fra gymnasiet i Aarhus, der følge Jyllands-Postens historie i denne uge har klasseinddelt de nye 1.g.-elever efter etnicitet er nu nået ud over landets grænser.
Den amerikanske avis Washington Posts Europa-korrespondent har således beskrevet historien under overskriften:
»En dansk skole adskiller nu børn efter etnicitet«.

I øvrigt er artiklen ledsaget af et billede fra teltlejren ved Vordingborg.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby har allerede bedt Langkaer Gymnasium om en redegørelse i sagen. Men ifølge Socialdemokraternes integrationsordfører, Dan Jørgensen, har regeringen talt med to tunger i sagen.
Integrationsminister Inger Støjberg har bakket rektorens beslutning op, mens undervisningsministeren i et Facebook-opslag slog fast, at reglerne er klare; man må ikke opdele efter etnicitet.
Det er en »meget underlig situation« siger Dan Jørgensen til Ritzau. Han har derfor nu kaldt begge ministre i samråd om sagen.
Socialdemokraterne mener i øvrigt, at det er i orden, at rektoren har valgt at opdele klasserne, så hele klasser består af tosprogede elever.

DFer glæder sig over britisk flygtningemur

Storbritannien finansierer en mur, der bliver bygge i ved den såkaldte junglelejr i den nordfranske havneby Calais, hvor der lever tusindvis af migranter og flygtninge

Muren skal beskytte havneområdet og vejstrækningen frem til Den Engelske Kanal, og Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth ønskede i går briterne tillykke med den »fine nye mur«:

Dagens ros fra rød til »behagelige« Pape

Ned med skatten - op med humøret

Debatten på DR2 satte onsdag aften fokus på det danske skattesystem og stillede spørgsmålet: Er det fair?

Både Søren Pape Poulsen og Morten Østergaard, der begge var gæster, havde allerede inden programmet helt klart gjort deres holdning op. Og hvis skatten kommer ned, kommer humøret også op, skrev den konservative partiformand:

Dagens jobskifte

Hvad er det naturlige næste skridt, når man har været kommunikationschef i Cepos, pressetalsmand i A.P. Møller-Mærsk, arbejdet som reporter på TV 2 Nyhederne, BT og Kristeligt Dagblad, været blogger på Jyllands-Posten og nu blandt andet ER radikal folketingskandidat i Gladsaxe-kredsen?

Det er at blive presseansvarlig for de Konservative.

I hvert fald udnævnte Søren Pape Poulsen og co. i går Angela Brink som ny presseansvarlig. Hun har nu droppet sit radikale kandidatur.

Det kan du læse om her.

Dagens spion

TV 2s politiske journalist Sophie Bremer spottede i går en ganske særlig spion i vinduet i Finansministeriet, i forbindelse med et møde med blandt andre de blå partier i ministeriet.
Her stod finansministeren selv og betragtede, hvordan hans blå kolleger agerede over for pressen.
Godt set, siger vi.

​Det sker i dag

Der er ikke noget af relevans på programmet i Folketinget.

Rigtig god weekend.