»Altså, man er en tøsedreng, hvis man ikke vælter regeringen?«

Dagens overblik: Socialdemokraterne beskylder Løkke for at lave en champagnereform med gevinst til de rige, men partiet gav selv til direktøren - betalt af de syge og arbejdsløse - som regeringsparti. Søren Pape vil ikke vælte regeringen - uanset hvad, og så er der et opråb fra en 15-årig pige, der frygter 2025-planen vil koste hendes familie huset.

Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en omgang politisk overblik lige til morgenkaffen eller formiddagsbollen, eller hvornår du nu læser med.

I dag skal vi forbi en hidsig debat om Langkaer gymnasiums opdeling af elever efter etnicitet, et opråb fra en 15-årig dansk pige med 10 søskende, der risikerer at miste alt, hvis 2025-planen gennemføres, og Søren Pape Poulsen, der lover ikke at røre regeringen, uanset om K får sine krav igennem i 2025-planen. Og så er der en blomsterpige og en rugbrødspolitiker sidst i morgenposten.

Men først til dagens store historie i Berlingske om Socialdemokraterne, der bliver kaldt hykleriske. Det gør de, fordi partiet selv gav store skattelettelser til højtlønnede betalt af de syge og arbejdsløse, da partiet var i regering, men nu kritiserer Venstre-regeringen for at gøre det samme.

Siden Lars Løkke i sidste uge fremlagde regeringens 2025-plan, der giver store skattelettelser til dem med de højeste indkomster, har Mette Frederiksens parti tordnet i pressen og på de sociale medier mod det, de kalder 'champagne-reformen'.

I forrige uge offentliggjorde partiet en plakat på Facebook med en åben champagneflaske i en kølespand på en blå baggrund.

»TILLYKKE TIL DIREKTØREN,« skrev Socialdemokraterne:

»DER FÅR 30.000 KRONER OM ÅRET I LØKKES CHAMPAGNE-REFORM. BETALT AF DÅRLIGERE VELFÆRD, LAVERE SU OG HØJERE PENSIONSALDER.«

Men da Socialdemokraterne havde regeringsmagten, havde fordelingen af goderne tilsvarende sigte. I 2012 gennemførte S en skattereform, der gav en gevinst på 20.500 kroner om året for en »direktørfamilie«, og samtidig gav dagpengemodtagere 7.000 kroner mindre om året. Samme billede gør sig gældende på en lang række andre områder - at socialdemokraterne gav til dem med høje indkomster og tog fra dem med færre midler - samtidig med at uligheden steg næsten ligeså meget, som den vil gøre med Løkkes forslag.

Socialdemokraternes støtteparti fra regeringsdagene, Enhedslisten, mener, at champagneretorikken fra S er hyklerisk.

»For det var præcis, hvad de selv gjorde,« siger Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted.

Han mener samtidig, at Socialdemokraterne har et »stort medansvar« for Løkke-regeringens foreslåede topskattelettelser.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»For det var dem, der åbnede ballet med at mindreregulere overførselsindkomsterne, og derfor står Socialdemokraterne svagt, når de nu kritiserer højrefløjen for at gøre det samme. Det håber jeg, de vil reflektere over,« siger han.

Også Socialdemokraternes tidligere regeringspartner, Det Radikale Venstre, undrer sig over kritikken af »den sociale balance« i det, Løkke-regeringen nu foreslår, fordi det minder »meget om den øvelse, som vi selv lavede«.

Socialdemokraterne har ladet skatteordfører Jesper Petersen svare på kritikken, og han ankerkender, at de overordnede linjer er de samme, men mener at formålet er helt forskelligt.

»Der er en kæmpe forskel på, om man laver en skattereform, der sænker skatten for almindelige lønmodtagere og løfter almindelige lønmodtagere ud af topskatten, som vi gjorde, og så på at sænke topskatteprocenten, sådan som Venstre-regeringen nu vil,« siger han.

Du kan læse her historien om champagnereform 1 og 2 her, og læse et stort kritisk interview med Jesper Petersen her.

Socialdemokraterne har i øvrigt lagt et opslag på Facebook, hvor partiet også skriver, der er stor forskel på de to reformer:

»Anders Samuelsen har taget Lars Løkke som gidsel«

Vi forlader kritikken af Socialdemokraterne og hopper tilbage til en god gammel kending, krisen i blå blok.

Den borgerlige kommentator Jarl Cordua skriver i en klumme på Altinget, at »Anders Samuelsen har taget Lars Løkke som gidsel« i klummen »På vej mod et historisk kollaps for blå blok?«.

»I historisk sammenhæng er der tale om en ret enestående politisk gidseltagning af blå bloks statsminister helt uden politiske fortilfælde. For LA's Anders Samuelsen har taget Lars Løkke som gidsel og siger nu til Kristian Thulesen Dahl, at han ”trækker tæppet væk” under blå bloks statsminister, hvis ikke han får sit krav igennem. Hvad gør DF's Kristian Thulesen Dahl? Dropper sin egen politik og lægger sig ud med store dele af sine vælgere for at frelse Løkke? Eller siger han: "Go ahead - make my day" til Anders Samuelsen, der så enten lader Løkke overleve for så selv at blive til grin eller trækker i tæppet, og dermed udløser et historisk valg.«

Du kan læse den klumme her.

Pape freder regeringen - men vil ikke kaldes tøsedreng

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, sagde i et interview i går med Ugebrevet A4, at hans parti vil kæmpe for boligejerne, men ikke kommer til at vælte regeringen - uanset hvad.

»Vi vælter ikke en regering, hvis vi ikke får vores vilje, det gør vi ikke. Jeg synes ikke, at det er rigtigt at ødelægge det borgerlige Danmark. Hvis vi vælter den her regering, er sandsynligheden for, at Mette Frederiksen kommer til, nok ret stor,« sagde han.

Det fik i går en person på Twitter til at kalde Pape for en tøsedreng og Pape til at svare:

»Sikke en mærkelig logik. Altså, man er en tøsedreng, hvis man ikke vælter regeringen?«

Du kan læse interviewet med Pape her.

Hidsig debat om etnisk inddeling på gymnasium

Gårsdagens helt store historie var sagen om Langkaer gymnasium, der inddeler sine elever efter etnicitet, som Jyllands-Posten beskrev.

Den kører i dag videre i de fleste aviser med en hidsig debat. Nogle synes, det er en god idé, andre en meget dårlig.

I Berlingske er Inger Støjberg stillet overfor LAs Merete Riisager.

Støjberg: God idé.

»Vi bor og lever i Danmark, og derfor er det jo ikke en helt irrelevant betragtning, at man sørger for, at danske elever får et almindeligt dansk skoleforløb.«

Riisager: Dårlig idé.

»De skal stå ved de vestlige værdier, som det danske uddannelsessystemet er bygget på. Vi skal blive meget bedre til at bære vores danske værdier uden på tøjet, hvis vi overhovedet skal klare den her integrationsopgave.«

Det kan du læse her.

I BT er udlændingeordfører Dan Jørgensen (S) og den tidligere SFer Özlem Cekic sat overfor hinanden.

Jørgensen: God idé.

»Jeg forstår godt, at man på Langkaer Gymnasium har været nødt til at fordele eleverne, som de har gjort. Jeg synes faktisk ikke, vi politikere skal gå og slå en stakkels rektor i hovedet med det. Han prøver bare at få sin hverdag og sit gymnasium til at fungere på en rimelig måde. Men vi bør slet ikke komme dertil, hvor det er nødvendigt.«

Cekic: Dårlig idé.

»Det er ikke okay at opdele unge efter hudfarve eller etnicitet. Børn skal vurderes ud fra deres kompetencer og handlinger. Man skal huske, at selvom børnene er brune, er de stadig danske. Opdeling efter etnicitet er med til at grave grøfter mellem forskellige befolkningsgrupper i stedet for at bygge bro.«

Inger Støjberg var i øvrigt ikke enig med sin ministerkollega, Ellen Trane Nørby, der modsat Støjberg var utilfreds med inddelingen på Langkaer gymnasium.

Det kan du læse her.

Martin Henriksens bedste tur - nogensinde

»Jeg vil gå så vidt som til at sige, at det her måske har været min bedste studietur med Folketinget nogensinde.«

Sådan opsummerer Dansk Folkepartis udlændingeordfører Martin Henriksen, efter han sammen med en række folketingskollegaer er kommet hjem efter en ugelang studietur til Australien.

En tur, hvor i alt seks danske politikere skulle se nærmere på landets omdiskuterede asyl- og integrationspolitik , men hvor et besøg i den omdiskuterede flygtningelejr på Nauru kontroversielt blev aflyst til allersidst.

Du kan læse et interview med Martin Henriksen om turen lige her.

Opråb fra 15-årig dansk pige med 10 søskende: Vi risikerer at miste alt

»Hej. Jeg er en pige på 15 år, der hedder Isabella. Jeg kommer fra en familie på 13. Vi er 11 børn, har alle de samme forældre, og der er ingen tvillinger i vores søskendeflok.«

Sådan indledte 15-årige Isabella Bramstrup Christensen en mail, hun sendte til Kristeligt Dagblad forleden som et opråb mod regerings forslag om at ændre i børnechecken, så der kun gives børnepenge for to børn og halv ydelse for det tredje barn og helt fjerner ydelsen fra det fjerde barn og opefter.

De ændringer vil ifølge familien Bramstrup Christensen med 11 børn betyde 7000 kroner mindre om måneden og et farvel til det hus, de købte for halvandet år siden langt ude på landet på Mors. I øvrigt med en grisefarmer som nærmeste nabo og i en forfatning, »der krævede både knofedt, håndværkere og en god fantasi«.

»Jeg hørte min mor fortælle min storebror, at hvis 2025- planen går igennem, så kan vi ikke blive her mere. Så ryger huset på tvangsauktion, for vi kan ikke lige finde 7000 kroner ekstra om måneden,« siger Isabella til avisen.

Du kan læse den historie her.

Tre hurtige nyheder

1) Skats køb af dokumenter fra Panama Papers er et klart lovbrud, mener en advokat. Han vil derfor nu anmelde Folketinget for hæleri.

Den historie kan du læse her.

2) Energiminister Lars Chr. Lilleholt lovede på klimatopmødet i Paris blandt andre Bill Gates, at Danmark vil give 580 mio. kr. til grøn forskning. Men på finansloven er der kun afsat 53 mio. kr, skriver BT. Historien er endnu ikke online.

3) I foråret regnede Løkke med 18.000 flere ansatte i det offentlige. Men det er nu aflyst med 2025-planen, hvor der ikke regnes med flere ansatte i det offentlige, selvom befolkningsvæksten stiger, skriver Politiken.

Dagens citat

»Hvis man tror, at man ved at skrive »din fucking naziluder« til mig kan få ændret på noget, går man gruelig galt i byen. Man får lige nøjagtigt det modsatte.«

Inger Støjberg i BT som kommentar til de mange hadefulde mails, hun modtager.

Dagens debat

Kommer fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der også var med på inspirationsturen til Australien. Det kan læses i Politiken.

»Netop nu raser debatten om håndteringen af flygtninge også her i Europa. Højrefløjen roser den australske model. For at komme i nærheden af at overveje modellen bør man kunne svare på i hvert fald disse to spørgsmål: Hvordan sikrer man, at forholdene i centrene lever op til både menneskerettigheder og flygtningekonvention? Og hvordan sikrer man, at der faktisk er et realistisk perspektiv for genbosætning?«

Dagens rugbrødspolitiker

Venstres Torsten Schack har lavet et opslag på Facebook, hvor han beskriver en typisk dag for en »rugbrødspolitiker«.

Dagens gode blå-røde forhold

Er mellem Jakob Engel-Schmidt (V) og Christine Antorini (S):

Dagens blomsterpige?

Michael Aastrup Jensen (V) har tilsyneladende udnævnt sig selv til Folketingets blomsterpige.

Folketingets blomsterpige i fuld aktion i dag overfor Kronprinsessen :-) #dkpol #blomsterpige #livetsomfolketingsmedlem

Et billede slået op af Michael Aastrup Jensen (@michaelaastrupjensen) den

Det sker i dag

10.30 Skatteudvalget har kaldt skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om sagen om svindel med refusion af udbytteskat.