Alternativet afviser at betale penge fra skattely tilbage: »De har gjort gavn«

Dagens overblik: Alternativet har modtaget penge fra skattely, du får alt om den nye bilskat, og så er Socialdemokratiet skeptisk over for Lunde Larsens fremtidsgris.

Alternativet fik 450.000 fra et firma i skattely i valgkampen i 2015. Her den efterfølgende fest på Papirøen i København, da partiet havde sikret sig plads i Folketinget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til fredagens morgenpost.

Inden weekenden kalder, skal du lige have ugens sidste omgang politisk overblik med dig. I dag får du blandt andet en udførlig beskrivelse af Troels Lund Poulsens mave, alt om den nye bilafgift og nyt om Esben Lunde Larsens fremtidsgris.

Men først skal vi forbi en afsløring i Ekstra Bladet.

For mens Alternativet med politisk leder Uffe Elbæk i spidsen med næb og klør vil bekæmpe skattely og spekulation i forskellige landes skattesystemer, har partiet selv modtaget 450.000 kroner til partikassen fra firmaet »The Xi'an 2009 trust« via de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg.

Det skete op til valgkampen i 2015, hvor partiet for første gang sikrede sig plads i Folketinget.

Pengene er gået til landsorganisationen og en af partiets storkredse og er doneret af den danske rigmand Ditlev Bredahl, som bor i London.

Han har et eller flere postboksselskaber i skattelyet Gibraltar, skriver Ekstra Bladet.

Alternativet erkender, at de har modtaget pengene fra skattelylande, men partiets politiske ordfører, Carolina Magdalene Maier, vil ikke udtale sig om sagen.

Hun henviser til partiets hovedbestyrelse, men forperson der, Nilas Bay-Foged, har ikke ønsket at stille op til et interview med Ekstra Bladet. I stedet har han svaret skriftligt på spørgsmål. Avisen spørger bl.a., om Alternativet vil betale pengene tilbage, når de nu kommer fra et skattely, som de er imod:

»Nej, vi vil ikke sende dem tilbage til Gibraltar eller Luxembourg. Vi har modtaget dem for knap 2,5 år siden, og de har gjort gavn i Alternativets arbejde for en bæredygtig omstilling - herunder det politiske arbejde for at bekæmpe skattely,« skriver Nilas Bay-Foged.

Du kan læse flere svar og hele afsløringen i Ekstra Bladet lige her.

Både SF og Enhedslisten vil have Alternativet til at lægge alt frem om pengene fra skattely.

»Alternativet har tit en noget belærende pegefinger over for alle andre partier, om at vi burde lave om på vores kultur og være politikere på nye måder. Det kan der i et vist omfang være en pointe i, og derfor går jeg ud fra, at de med det samme lægger alt frem, som en del af deres politiske kultur, så alle kan gennemskue sagen,« siger SFs Karsten Hønge.

Læs om det - også i Ekstra Bladet - her.

Uffe Elbæk har på Facebook kommenteret historien.

»Nu er der måske nogen, som vil spørge om vi vil sende pengene tilbage? Det gør vi ikke. For det er da langt bedre, at de er blevet brugt på den grønne omstilling i Danmark end i et skattelyland.
Pengene er i øvrigt også brugt for længst – og vi synes ikke pengene skal tages fra vores medlemmer.«

Men partiets profil på Facebook skriver »øv« om sagen og runder af med at bede deres følgere om flere penge til partikassen og linker til alternativet.dk/givetbidrag:

»Har du rene penge i posen, tager vi til gengæld imod dem med kyshånd,« skriver partiet.

Så kom den lavere bilskat

Efter ugers tovtrækkeri og en del brok i pressen den sidste uge fra Dansk Folkeparti over regeringen, lykkedes det i går for regeringen og Dansk Folkeparti at blive enige om en aftale, der sænker skatten på biler.

Registreringsafgiften bliver sænket, så danskerne fremover skal betale 85 procent af bilens værdi op til en grænse på 185.000 kroner. Før aftalen skulle man betale 105 procent, og grænsen lå på 106.600 kroner. Knækket og den højere afgift på 150 procent bevares, men altså nu med en højere grænse fra de 185.000 kroner.

Her kan du læse flere detaljer om afgiften.

Her kan du se, hvor meget billigere din bil (eller en tilsvarende model) bliver.

En del af finansieringen findes ved, at udlændinge nu skal til at betale for at køre på de danske veje. Regeringen sigter mod en model, som den Tyskland er ved at indføre. Det kan du læse mere om her.

Regeringen og DF har samtidig aftalt at gøre det 25 procent billigere at køre over Storebæltsbroen, og at der skal bygges mere motorvej på Fyn. Det kan du læse mere om her.

Her kan du læse, at Elbil-branchen er dybt skuffede over, at elbiler ikke tilgodeses i den nye aftale. Og her flere reaktioner fra branchen.

Hos DR kan du læse og se, at regeringen nu mener, der kommer ro på bilområdet.

Her kan du læse, at Socialdemokratiet kalder aftalen for spiselig og herunder, at Enhedslisten er knap så glad for aftalen:

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, skriver i en analyse, at aftalen om lavere bilafgifter viser, »at det borgerlige Danmark ikke er kollapset - endnu«.

»De var alle glade for resultatet, men ansigterne var foldet i anderledes og mere alvorlige miner, end man er vant til at se. Aftalen om lavere registreringsafgift, som blev indgået torsdag aften, handler om meget mere end blot billigere familiebiler. Det er – også på de indre linjer – en generalprøve på det borgerlige samarbejdes duelighed i Danmark.«

Læs den analyse her.

Og så ikke mere om bilafgifter i denne morgenpost.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

S er skeptisk over for Lunde Larsens fremtidsgris

Og så som lovet i begyndelsen til nyt om fremtidens gris.

I går kunne du i morgenposten og i Jyllands-Posten læse, at fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) vil udvikle fremtidens gris. Det vil han, fordi en ordning med dyrevelfærdsmærkning af svinekød har vist sig som en stor succes. Derfor skal fremtidens gris i Danmark smage mere af dyrevelfærd, lød det fra ministeren.

Men de udtalelser er man skeptiske over for i Socialdemokratiet.

»Jeg er temmelig skeptisk, når regeringen taler om dyrevelfærd, for det er ikke noget, som den hidtil har gjort det mindste ved, men jeg er interesseret i at lave bindende og effektive tiltag på området, så jeg vælger at tage det som en fremstrakt hånd,« lyder det fra dyrevelfærdsordfører Simon Kollerup (S).

Læs mere om det i Jyllands-Posten (kræver abonnement).

Fire hurtige fredagsnyheder, du skal have med inden weekenden

1) En privat østersvirksomhed bliver klemt af statens finanslovsmillioner, som bl.a. går til at støtte en anden østersvirksomhed i nabokommunen, skriver Jyllands-Posten. Det forvrider konkurrencen, lyder kritikken.

Læs mere om det her.

2) Et enigt Folketing indgik i går en aftale om at bekæmpe sort arbejde. Aftalen skal øge skattevæsenets kontrolmuligheder over for især små og mellemstore virksomheder. Du kan læse mere om tiltagende hos TV 2.

3) Først forventede Udlændingestyrelsen, at der ville komme 10.000 flygtninge til de danske kommuner i år. Så blev skønnet sat ned til 4.000, og nu bliver det yderligere nedjusteret til 2.200. Det skriver Ritzau.

4) De Konservative oplever for første gang i 12 år fremgang i medlemstallene. Forud for partiets landsråd i weekenden er antallet løftet med 400 medlemmer, siden partiet gik i regering sidste år. Nu har partiet 9.750 medlemmer, oplyser partiet til Altinget.

Giver din kommune overskud?

Er din kommune en god eller dårlig forretning for Danmark? Det kan du nu klikke dig ind og få at vide på et kort hos Berlingske, efter at en ny analyse viser, hvordan skatter, afgifter og tilskud bliver omfordelt mellem kommunerne i Danmark.

Det kan du gøre her.

Dagens fortælling

Danmarks tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K) fortæller til Berlingske, hvordan han var helt tæt på terrorangrebet i New York 11. september 2011.

Blandt andet at han kort før angrebet på Pentagon var på vej ind i det amerikanske forsvarsministeriums bygning:

»Så ser jeg det her fly lave en mærkelig bevægelse.«

Læs om hans oplevelse her.

Dagens analyse

Finder vi i Berlingske, hvor avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som ifølge Larsen har bevæget sig fra »fra fadbamse til statsmand«, bl.a. efter at han har sat sig i spidsen for en international sammenslutning i kampen mod klimaforandringer.

»Lanceringen er tydeligvis udtryk for en ny selvtillid hos statsministeren. Mange vil huske, hvordan han på klimatopmødet i København i 2009 blev gjort til syndebuk for sammenbruddet og fremstod som en nybegynder på den internationale scene.

I dag er han ikke længere den nye dreng i klassen. Tværtimod har han lært at begå sig og formået at knytte værdifulde kontakter, og lanceringen i New York viser med al tydelighed, at han er begyndt at udnytte de åbninger, der på udvalgte, men vigtige felter kan opstå for et lille land,« skriver Thomas Larsen, der også nævner, at  Løkke var »noget nær den perfekte vært« i 'Statsministrene' på DR.

Læs den analyse her.

Dagens debat

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor de Konservatives Naser Khader skriver, at assimilation er nødvendig, hvis Danmark skal overleve som nation.

»Multikulturalisme har fejlet alle steder. Parallelsamfund skaber ustabilitet. Det, der har ændret min holdning, er, at der i Danmark i dag er både tredje og fjerde generations muslimer, som stadig er i konstant opposition til samfundet. De er mere loyale over for deres bedsteforældres hjemland end over for det land, de er født i og har givet dem alt. De nægter at definere sig som danske. De skal ikke kun assimileres i forhold til demokratiet og lovgivningen, men også delvist kulturelt. Det kan godt lade sig gøre uden at give køb på, hvem man er. Jøderne er jo stadig jøder, på trods af at de er blevet kulturelt assimileret. De er en del af det danske samfund og går ikke og kræver særrettigheder hele tiden.«

Læs indlægget her.

Dagens »endnu større kølle«

Dagens mave

Vi skal som lovet lige nå at runde beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens (V) mave.

Det er Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, der detaljeret beskriver ministerens mave.

»Han er en flot fyr med en pæn mave, men vi er nødt til engang imellem at kigge på fakta og ikke kun kigge på vores egen mavefornemmelse.«

S-ordføreren savner vished for, om regeringens reform af kontanthjælp virker efter hensigten og flytter ledige i job, som regeringen er overbevist om.

Det er Socialdemokratiet ikke, og derfor vil S nu have en uvildig ekspert­undersøgelse, der kan kortlægge de præcise effekter af de politiske initiativer.

Troels Lund mener derimod, at Leif Lahn lider af »varm luft«.

Læs om maver og varm luft her.

Det sker i dag

Der er ikke rigtig noget på programmet, så vi ønsker i stedet rigtig god weekend.