Alt om Brexit, Løkkes heks og en DF-günther til regeringen

Dagens overblik: Dansk Folkeparti er trætte af Løkkes undvigende holdning til at svare på spørgsmål om landbrugspakken. Derfor overvejer partiet nu at tildele den samlede regering en næse. Du får selvfølgelig også alt om dagens folkeafstemning i Storbritannien, og så skal vi også forbi statsministerens heks.

Lars Løkke Rasmussen afholdt også i 2010 Sankt Hans-aften på Marienborg. Det gentager han i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen

Godmorgen og velkommen til en dag, hvor 46.499.537 mennesker i Storbritannien i dag skal tage stilling til briternes EU-fremtid i en historisk folkeafstemning, der fylder alt i selv de danske medier i dag.

Derfor kommer spørgsmålet om Brexit/Bremain også til at fylde en stor del i denne morgenpost. Du får hele overblikket serveret i (relativ) kort form og på en (forhåbentlig) overskuelig måde.

Men vi starter et helt andet sted. For vi skal også forbi Lars Løkkes Sankt Hans-heks, DFs mulige næse til regeringen og to DF'eres opsang til deres eget parti.

Klar? Fedt.

Vi starter med historien om, at Dansk Folkeparti åbner for at tildele regeringen en såkaldt næse. Men inden vi når så langt, spoler vi lige tiden tilbage til i går. Her kom det frem, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har afvist at dukke op i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for at svare på spørgsmål om sin rolle i kvælstofsagen.

Men statsministerens afvisning får et flertal i Folketinget til at presse regeringstoppen. De folkevalgte insisterer på at få forklaret, hvorfor regeringen tilsyneladende underinformerede Folketinget om landbrugspakken, skriver Berlingske i dag.

Sagen, der tidligere i år kostede miljøminister Eva Kjer Hansen livet som minister, får i dag regeringens største støtteparti, Dansk Folkeparti til at spille med musklerne.

»Nu er jeg formand for Miljø- og Fødevareudvalget, så jeg vil ikke bare beslutte det, men jeg synes, at vi skal tage muligheden for en næse op i udvalget. Jeg synes ikke, at det er i orden, det, der er foregået,« siger Pia Adelsteen (DF). Hvis det ender med et DF-forslag om en næse, er det næppe noget, rød blok skal tænke længe over at tilslutte sig. Løkke har i øvrigt allerede én gang afvist at svare på spørgsmål om sin rolle i sagen.

Den nuværende afvisning kommer, efter at Berlingske i sidste uge kunne afsløre, at flere af regeringstoppens ministre og Statsministeriet vidste betydeligt mere om problemerne med blå bloks landbrugspakke, end Folketinget fik oplyst.

Hvor stor den eventuelle næse skal være på tidligere klima- og udenrigsminister Martin Lidegaards (R) berømte günther-skala vides selvsagt ikke endnu.

DFere: Vi er blevet for pæne

Og inden vi dykker ned i dagens britiske EU-folkeafstemning, kan vi lige nå at komme forbi en opsigtsvækkende historie, som tv2.dk kunne bringe i går.

Dansk Folkeparti har nemlig mistet evnen til at sige tingene ligeud, mener DF’s ægtepar Kim Christiansen og Pia Adelsteen. TV2 har talt med de to under det netop overståede Folkemøde på Bornholm.

Og de to MFeres budskab er klart. Dansk Folkepartis skarpeste sværd - det bramfri ord - er ved at ruste i skeden, som tv2.dk skrev.

»Jeg synes, vi er blevet for pæne. Vi pakker tingene ind. Hør her, alle kender Pia Kjærsgaard. Det er der én eneste årsag til; hun kalder en skovl for en skovl. I dag synes jeg, at vi er blevet for pæne. Jeg er det også selv. Jeg tænker; ahh, det er nok for groft og holder mig selv tilbage. Pakker det lidt ind,» siger Pia Adelsteen til tv2.dk.

Kritikken, som de to i øvrigt ifølge tv2.dk flere gange understregede slet, slet ikke handler om partiets ledelse, bliver dog blankt afvist af netop DF-ledelsen.

»Jeg synes, det er noget vrøvl. Jeg forstår ikke, hvad de siger. Vi siger det samme i Dansk Folkeparti som for 20 år siden. Det passer altså ikke. Det er de andre, som er begyndt at sige det samme os. Vi skal være glade, hver gang Socialdemokraterne kopierer vores politik og taler som os,« siger DFs næstformand, Søren Espersen, til tv2.dk og tilføjer så

»I øvrigt er der ikke noget galt i at være pæn. Jeg betragter mig selv som den pæneste mand på Christiansborg.«

Men selvom Søren Espersen melder hus forbi og altså overhovedet ikke forstår, hvad hans partifæller mener med deres kritik, var sagen en anden, da politiko.dk i sidste uge talte med DF-formand Kristian Thulesen Dahl om DFs første år som Løkke-regeringens største støtteparti. Her erkendte DF-formanden, at modus operandi i DF har ændret sig.

»Udfordringen har været, at folk skal vænne sig til, at når vi pludselig sidder inde ved bordet og opnår resultater, kommer der også færre konflikter med dem, vi samarbejder med. Vi råber ikke så ofte ud ad vinduet længere. Mange har været vant til, at vi har været nødt til at råbe ud af vinduet for at gøre opmærksom på de problemer, der er. Så det er på en anden måde, vi arbejder på end tidligere.«

Han afviste i øvrigt, at det var Pia Kjærsgaard, der tidligere havde været god til at råbe ud af vinduet.

Brexit/Bremain: Fem nedslag om dagens britiske folkeafstemning

Nå. Så kan vi ikke komme uden om den folkeafstemning mere. Ikke fordi vi ønsker det, egentlig. Men det er dagens største historie i de danske medier. Med afstand, i øvrigt. Og her får du de vigtigste historier i den afdeling:

1) Fylder alt på avisforsiderne
Alle de store morgenaviser har spørgsmålet om briternes EU-fremtid på forsiden i dag. Børsen endda med en dansk solovinkel om Fritz Hansens frygt for møbelsalget til Londons finansbosser i tilfælde af et britisk »leave«.

Ifølge en Greens-rundspørge for Børsen frygter 29 procent af 409 danske topchefer, at et britisk farvel til EU vil påvirke deres afsætning negativt.

2) Hvad sker der ved et britisk »leave«?
Vi bliver i Børsen og bladrer om på side 4, hvor professor og EU-ekspert Rebecca Adler-Nissen har skrevet en kronik om Storbritanniens muligheder, hvis briterne i dag stemmer for, at Storbritannien skal forlade EU.

Det korte svar er, skriver professoren, at ingen ved, hvad der vil ske. Virkeligheden vil afhænge af, hvilket nyt forhold der kan og skal etableres mellem Storbritannien og EU, indleder Rebecca Adler-Nissen og runder tre mulige scenarier for Storbritannien efter et nej. Du kan læse hele kronikken her. Vi nøjes med at gengive den ene mulighed. Den flest nej-briter har sat næsen op efter:

»Den model, som mange briter har talt om, er den norske. Den ville betyde, at Storbritannien ikke længere var medlem af EU, men af EØS-samarbejdet (med Norge, Island og Liechtenstein). Problemet er, at EØS ikke vil give Storbritannien det politiske handlerum, der kræves for at respektere et brexit,« skriver Rebecca Adler-Nissen og konkluderer senere:

»Der findes ikke nogen model, der frigør Storbritannien fra dilemmaet mellem politisk uafhængighed og adgang til EU's fælles goder.«

3) Danskerne er mere vilde med EU end briterne - trods alt
Der har været sagt og skrevet meget om, hvad de danske politiske konsekvenser af et Brexit vil være. I Berlingske i dag kan man få en forudsigelse:

»Hvis briterne stemmer Storbritannien ud af EU efter 43 år i det europæiske fællesskab, vil ikke blot Cameron og hans EU-trosfæller få »elektrisk stød«. Toppolitikere fra alle Europas hovedstæder vil føle det, som om de står med to fingre direkte inde i en stikkontakt, og herhjemme vil et britisk nej til EU også få debatten om det europæiske samarbejde til at sitre, som gik der strøm med 220 volt gennem landet.«

Berlingske har i øvrigt spurgt danskerne om deres holdning til EU, deres holdning til et britisk »leave« og deres holdning til afholdelsen af en dansk folkeafstemning, hvis det bliver et britisk nej:

Artiklen fortsætter under grafikken

Danmarks udenrigsminister, Venstres næstformand Kristian Jensen, glæder sig over meningsmålingen. Han ser heller ingen grund til en folkeafstemning om dansk EU-medlemskab, sådan som Kristian Thulesen Dahl har foreslået.

»Ligesom der ikke er grund til at spørge din ægtefælle, om vi skal skilles, hvis du slet ikke vil skilles, er der heller ikke nogen grund til at spørge danskerne, om vi skal ud af EU, når de slet ikke vil ud af EU,« siger Kristian Jensen til Berlingske.

Du kan i øvrigt læse alt om, hvad dit parti mener om folkeafstemningen herunder:

4) Analyse: Brexit vil føre til dansk EU-strid

I Politiken i dag analyserer Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, et eventuelt britisk »leave«

»Under afstemningen om retsforbeholdet i december, gik hovedspørgsmålet i den danske EU-debat stadig på, om Danmark skulle af med et EU-forbehold og rykke tættere på kernen af det europæiske samarbejde. Kun Enhedslisten ville helt ud af EU. I dag er billedet ændret. Allerede inden briterne går til valgstederne for at stemme om Storbritanniens EU-fremtid, er den danske EU-debat kommet til at handle om selve medlemskabet,« skriver Jesper Thobo-Carlsen og fortsætter:

»Ender det ligefrem med en britisk exit, er der udsigt til mange års politisk strid om den danske EU-linje uden nogen udsigt til en afklaring. Hvis briterne stemmer ’leave’ – altså forlade EU – vil Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, kræve en fremtidig dansk folkeafstemning om det danske medlemskab.«

5) LA vs. R om Brexit
Berlingske bringer i dag to lange indlæg fra danske partier om Brexit.

Det ene underskrevet af den radikale partitop. Det andet underskrevet af politikere fra Liberal Alliance.

Du kan læse dem i sin fulde længde via links herunde. De er ikke enige...

Løkkes Sankt Hans-heks

Børnehuset Spurvehuset i Nordsjælland fik forleden et meget fint brev, skriver BT i dag. Afsenderen var nemlig ingen ringere end statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Han spurgte, om børnene ville lave ham en 1.20 meter høj heks, som han kan sætte fut i til aftenens Sankt Hans-fejring på Marienborg. Det takkede børnene ja til, og derfor er de i dag indbudt til saftevand og småkager klokken 10.30 på Marienborg med Løkke selv som vært.

Også i 2011 fik statsministeren leveret en heks til sit sankthansbål i Marienborgs baghave. Dengang var det børn fra Børneinstitutionen Nybrogård i Gladsaxe, der havde lavet Løkkes heks. De fik i øvrigt ikke saftevand og småkager, men hyldeblomstsaft, frugt og chokoladekiks.

Sådan er der så meget.

Glædelig Sankt Hans.

Sådan skal du bruge natten, hvis du ikke kan vente med at få resultatet, til du vågner

Vi stiller om til Berlingskes mand i Storbritannien, Uffe Taudal:

Lidt under halvdelen af delresultaterne er sandsynligvis offentliggjort omkring klokken 4, dansk tid.

Så kommer delresultatet fra Lancaster i det nordøstlige England. Valganalytikere siger, at byen har sammensætning og et syn på EU, der kunne afspejle det endelige resultat for hele Storbritannien.

Omkring klokken 5, dansk tid vil BBC og andre TV-stationer måske begynde at overveje at erklære valget for afgjort.

Omkring klokken 7, dansk tid, skulle de fleste delresultater være på plads. Hvis resultatet ikke står klar på det tidspunkt er det rigtig tæt.

Det sker i dag

Der er fuld gang i den i #dkpol på dagen for den britiske folkeafstemning. Vi har samlet de vigtigste begivenheder herunder.

10:30 Åbent samråd om pesticidrester i børns urin
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er i dag kaldt i samråd om en rapport om pesticidrester i børn og deres mødres urin.

11:00 Åbent samråd om Siemens Wind Power og Vestas
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er i dag kaldt i åbent samråd om arbejdsmiljøet på Siemens Wind Power og Vestas og om substitution på arbejdsmiljøområdet.

11:00 Møde i Udenrigspolitisk Nævn
I dag er der møde i Det Udenrigspolitiske Nævn, hvor blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), udenrigsminister Kristian Jensen (V) og forsvarsminister Peter Christensen (V) deltager.

11:45 Møde i Europaudvalget
I dag afholdes der møde i Europaudvalget. På dagsordenen er mødet i Det Europæiske Råd 28.-29., hvilket statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fremlægger for udvalget.

13:00 Åbent samråd om milliard-regning for bankpakkerne
Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) er i dag kaldt i samråd om om milliard-regningen for bankpakkerne efter finanskrisen og renteudgiften til de 30-årige obligationer, der blev udstedt som led i statens redning af danske banker under finanskrisen.

15:00 Åbent samråd om håndtering af fanger i Irak
Forsvarsminister Peter Christensen (V) er i dag kaldt i samråd om forsvarets håndtering af fanger i Irak. Ministeren skal blandt andet redegøre for, om Danmark har overholdt den internationale lov i forbindelse med overdragelse af fanger til irakiske myndigheder, og om forsvarets kendskab til, hvad der efterfølgende skete med fangerne.

15:45 Åbent samråd om ytringsfrihed i Forsvaret
Forsvarsminister Peter Christensen (V) er i dag kaldt i samråd om ytringsfrihed for Forsvarets ansatte. Ministeren skal svare på, om det hæmmer den demokratiske debat, hvis der udøves direkte eller indirekte censur overfor fagpersoner i Forsvaret, som udtaler sig offentligt.