»Alle som én ønsker støttepartierne, at Løkke har lært, at han ikke kan bosse sig igennem«

Dagens overblik: Hvad nu, Løkke? Ugens første morgenpost samler trådene fra sidste uge og ser fremad mod forhandlinger om tillægspakke og en ministerudnævnelse. Og så skal vi forbi flygtningelandsbyer og Grimhøj-moskeen.

Lars Løkke Rasmussen Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en ny, spændende uge i dansk politik.

Vi indleder ugens første morgenpost med et analytisk tilbageblik på ugen, der gik.

For sidste uge var i sandhed en vild uge i dansk politik. En uge, der lørdag kulminerede med, at Eva Kjer Hansen lørdag trak sig som miljø- og fødevareminister, efter at de Konservative siden et samråd i tirsdags havde fastholdt sin mistillid til hende.

Det afstedkom søndag en Berlingske-forside med billedet af en tænksom Lars Løkke Rasmussen og Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsens, dom over ugen: »Et fuldtonet nederlag«.

Statsministeren forsøgte at »true sig frem, men det virkede ikke«, og dermed blev der anrettet nye skader på regeringschefens prestige og autoritet, skriver Thomas Larsen om Løkke, som ifølge Larsen bærer det fulde ansvar for den fuldtonede krise, V-regeringen er havnet i:

»Det var Løkke, som oprindelig reagerede impulsivt og voldsomt på nyheden om, at de Konservative havde mistet tilliden til Eva Kjer Hansen. Det var Løkke, som ud af det blå begyndte at rejse diskussionen om, hvor vidt der overhovedet var grundlag for at køre videre som regering. Og det var Løkke, der begyndte at true med et folketingsvalg,« skriver Thomas Larsen i sin analyse.

Analyse-rundtur: »Svækket« Løkke får hug

Vi fortsætter den analytiske rundtur i dagens aviser i Børsen, hvor politisk kommentator Helle Ib skriver, at Løkkes kvote for tomme valgtrusler er brugt op. Det er kun Løkke, der er bange for et valg, skriver Ib og argumenterer ved at gennemgå Løkkes venner i det borgerlige Danmark:

»Det består af Anders Samuelsens (LA) hyppige trusler om at vælte regeringen, eftersom LA sætter indflydelsen over fred og sikkerheden for egne mandater. Ved siden af ham den nystyrkede Søren Pape, der ikke lod sig skræmme af valgtruslen. Og endelig et DF, hvis leder Kristian Thulesen Dahl senest vakte opsigt med sit håb om, at de ambitiøst anlagte trepartsforhandlinger mislykkes. I lyset af målingerne og manøvremulighederne er det heller ikke DF, som må frygte et valg.«

Også den tidligere Løkke-rådgiver, BTs politiske kommentator Søs Marie Serup, dømmer i BT statsministeren hårdt i sin analyse af sidste uges forløb:

»Alle som én ønsker støttepartierne, at Løkke har lært, at han ikke kan bosse sig igennem, som om han var i spidsen for en stor og stærk regering. De henviser til, hvad man kan lære af den indtil nu eneste konservative statsminister, Poul Schlüter, som forstod, at det handlede om at holde partierne omkring sig tilfredse. De spørger sig selv, hvornår Venstre ’opdager, at Fogh er rejst’. Det har de opdaget i Venstre!«

I Information skriver avisens politiske journalist Kim Kristensen om »den dysfunktionelle blå familie«:

»Lars Løkke Rasmussen har med en mild underdrivelse erkendt, at »det borgerlige-liberale Danmark står svækket« efter forløbet omkring Eva Kjer Hansens afgang. Et forløb som afslører, at denne blå familie – trods Lars Løkke Rasmussens forsøg på gruppeterapi på Marienborg – mest af alt minder om en dysfunktionel af slagsen. En dysfunktionel familie som er kendetegnet ved, at kommunikationen blandt familiemedlemmerne ikke fungerer, respekten for de enkeltes grænser mangler, og at der er forvirring om rollerne.«

Hvem bliver Kjers afløser?

Og så er vi fremme ved fremtiden.

For hvad får den borgerlige krise af konsekvenser?

På den korte bane betyder den, at Løkke »efter weekenden vil gå til Hendes Majestæt Dronningen med henblik på at udnævne en ny miljø- og fødevareminister«. Det meddelte statsministeren lørdag.

Mens vi venter på Løkkes nye minister, kan du fodre din indre spekulationssult her, hvor Berlingske gennemgår nogle af de emner, der ifølge kommentatorer og analytikere er oplagte bud på en ny miljø- og fødevareminister.

Går det, som det er gået hidtil under Løkke, skal du i øvrigt holde øje med statsministerens egen facebookprofil for at få navnet på den nye mand/kvinde.

Rød blok gør kur til K, der afventer (og slækker lidt på sine krav)

Men hvad så politisk? Hvad med den tillægsaftale, som de blå partier forhandlede om i sidste uge?

Godt spørgsmål, egentlig.

Det bliver efter alt at dømme en af den nye ministers første opgaver at tage stilling til, hvordan de forhandlinger, der jo endte uden resultat, skal fortsætte. I øjeblikket ligger landet som følger:

DF »ser ikke det store behov« for en tillægspakke, skriver Berlingske i dag. Og Liberal Alliance afviser helt, at der er et behov i samme avis. Til gengæld tegner der sig et klokkeklart alternativt og rødt flertal for en sådan pakke. Og både i Berlingske og i Børsen i dag rækker en samlet rød blok hånden ud til Søren Pape Poulsen og de Konservative med ønsket om at lave en miljøpakke uden om regeringen.

På Twitter var der i går aftes gang i den mellem de Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, og politisk kommentator Henrik Qvortrup:

I Berlingske siger Rasmus Jarlov, tak, men nej tak til den røde tilnærmelse. Først vil K snakke med den nye minister, bedyrer han.

Ifølge Politiken »nedtoner« K nu sine krav om en grøn tillægspakke.

Men er tillægsaftalen et krav eller et ønske fra de Konservative?, spørger Politikens journalist.

»Jeg ved ikke, hvad forskellen er på de to – vi har jo ikke flertal for det på forhånd, så jeg kan kun sige, at det er et ønske«, svarer Jarlov.

De konservatives miljøordfører, Mette Abildgaard, afviser dog på Twitter, at K er ved at bakke på sine krav:

Støjbergs nej til flygtningelandsbyer

Vi forlader  regeringskrisen, snakken om tillægsaftale og spekulationerne om en ny minister for denne gang. Men husk at du kan følge den seneste udvikling - og lære den nye minister at kende, når vedkommende er udnævnt, lige her på politiko.dk.

Og så skal vi ellers videre til noget helt andet.

Regeringen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg afviser nemlig nu endegyldigt, at der skal oprettes statsdrevne flygtningelandsbyer for at lette presset på kommunerne. Det gør hun på forsiden af Jyllands-Posten.

»Helt generelt må man sige, at hvis vi opretter flygtningelandsbyer, vil det hæmme integrationen og på alle måder blive fordyrende,« siger Inger Støjberg til avisen.

»Det er ærgerligt, at Venstre gør det, som partiet så tit gør. Nemlig at bruge konventionerne til at afvise yderligere stramninger i asylpolitikken,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF). Han afviser i samme ombæring at opgive kravet om flygtningelandsbyer.

Politikere: Luk Grimhøj-moskeen

Vi skal også lige nå at runde gårsdagens store historie fra TV 2.

På skjulte optagelser underviser den danske imam Abu Bilal fra moskeen på Grimhøjvej i Aarhus muslimer om de islamiske regler for stening og pisk.

»Hvis en ægteskabsbryder, enten mand eller kvinde, begår hor, så er deres blod halal, og de skal dræbes ved stening. Hvis hun er jomfru, så er straffen piskeslag,« siger Abu Bilal blandt andet ifølge TV 2 på optagelserne.

Og det har fået de danske politikere til at reagere. DF vil have lukket moskeen, siger integrationsordfører Martin Henriksen til TV 2:

»Det er sindssygt, men desværre er det ikke overraskende. Vi må konstatere, at det kan være svært at finde moderate imamer og moderate moskéer. Det her er jo så et eksempel på, at vi desværre har nogen, som er meget ekstreme og forskruede i deres tilgang til tilværelsen.«

Over for Berlingske siger også de Konservatives Naser Khader, at moskeen skal lukkes og imanen udvises af Danmark. Også Socialdemokraterne, de Radikale og SF er oprørte over indholdet på TV 2s optagelser:

Dagens citat

Står svineproducent og formand for Landbo Syd, Mogens Dall fra Bovrup ved Aabenraa, for i Ekstra Bladet:

»Det er en børnehave. Med landbrugspakken fik vi et håb for fremtiden i landbruget, og så ender det i et personspørgsmål, hvor de konservative åbenbart er blevet fornærmet over, at Eva Kjer Hansen bad dem om at læse på lektien.«

To hurtige fra dagens aviser

1) USA vil have Danmark til at bruge flere penge på forsvar. Det skriver Berlingske i dag.

»Jeg tror godt, at den danske regering ved, hvad jeg som amerikansk ambassadør mener om det danske forsvarsbudget. I meget lang tid har vi vidst, at de europæiske lande over en bred kam skærer i deres forsvarsudgifter. Men nu er det på tide at reinvestere. Det bliver et meget vigtigt emne op til topmødet i Warszawa i juli,« siger den amerikanske ambassadør i Danmark, Rufus Gifford, til avisen.

2) Langt flere borgere end tidligere får aldrig undersøgt deres sag til bunds, når de klager til borgernes vagthund, Folketingets Ombudsmand. Det skriver Politiken i dag.

De seneste fire år er antallet af klager, som ombudsmanden afviser at igangsætte en undersøgelse af, steget med 40 procent. Fra 908 afviste klager i 2012 til 1.281 klager i 2015. I alt er klager fra mere end 4.500 borgere blevet afvist siden 2012.

Det sker i dag...måske

Lars Løkke Rasmussen har sagt, at han »efter weekenden« vil udnævne en ny miljø- og fødevareminister. Det kunne blive i dag. Men vi ved det ikke med sikkerhed.