»Alle hvisker om, hvad Løkkes exit-plan er«

Dagens overblik: Støjberg lukker asylcentre på stribe, der er status på smykkeloven, otte mænd ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning, og så spekuleres der i, hvad Løkkes exit-plan er, lyder det fra kommentator.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen og velkommen til endnu en uge, hvor du alle hverdage får de vigtigste politiske historier kondenseret ned i en artikel.

I dag får du status på smykkeloven, en hidsig debat mellem Liberal Alliance og tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S), det sværeste interview en LA-minister nogensinde har givet, og så snakkes der heftigt om, hvad Løkkes exit-plan mon er, lyder det fra kommentator.

Vi begynder dog dagens overblik hos DR, der kan fortælle, at der det seneste år er blevet lukket 41 asylcentre landet over i takt med det faldende antal asylansøger, der kommer til Danmark.

I januar 2016 var der således 94 centre, mens der nu kun er 53 tilbage, og den udvikling glæder udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

»Sidste år var vi i modsatte situation, da vi måtte åbne mange centre. Nu kan vi lukke dem, og det er godt i sig selv, siger Støjberg, der fremhæver, at pengene nu kan bruges i nærområderne i stedet.

»Det er en sidegevinst, at vi kan bruge over en milliard kroner i nærområderne. Det kommer nogle af de svagere flygtninge til gode, og det synes jeg selvfølgelig er en meget glædelig udvikling,« siger Inger Støjberg.

Hun peger på strammere regler på udlændingeområdet, grænsekontrol samt aftalen mellem EU og Tyrkiet om at stoppe flygtningestrømmen til Europa fra Tyrkiet, som årsager til det faldende antal asylansøgere.

På Facebook har Inger Støjberg delt artiklen og skrevet:

»Vi skal fortsætte i samme spor, så der kommer så få asylansøgere til landet Som muligt. Jeg er slet ikke færdig endnu...«

DR har ikke snakket med andre om, hvordan de tolker de lukkede asylcentre og det lavere antal asylansøgere.

»Alle hvisker om, hvad Løkkes exit-plan er«

I BT har avisens politiske kommentator, Søs Marie Serup, skrevet en analyse om Lars Løkkes kamp for at få flere tidligere politikere til at fungere som danske ambassadører. Som da han forsøgte at gøre Bertel Haarder til konsul i Flensburg, inden Haarder selv trak sig fra posten efter kritik af beslutningen i grænselandet.

Løkkes tanker er på mange måder fornuftige, skriver Søs Marie Serup, men den største forhindring er Løkke selv - »eller rettere, spekulationerne om hans fremtid«, som ifølge Serup florerer heftigt.

»Det er på alle måder relevant at se på, om det danske diplomati vil have godt af lidt paprika i kartoffelmosen, men så længe alle hvisker om, hvad Løkkes exit-plan er, vil det overskygge temaet. Det er en skam,« skriver Serup.

Du kan læse analysen her.

Otte mænd ejer lige så meget som halvdelen af jordens befolkning

Vi iler videre til Information, der kan fortælle, at Facebook-stifter Mark Zuckerberg, Microsoft-grundlægger Bill Gates og den mexicanske rigmand bag Grupo Carso, Carlos Slim Helú, sammen med fem andre velstående mænd ejer lige så meget som den fattigste halvdel af jordens befolkning, ca. 3,6 milliarder mennesker.

Det skriver avisen på baggrund af en ny rapport fra den internationale udviklingsorganisation Oxfam, der har som mål at bekæmpe fattigdom.

»Tallene viser frem for alt en økonomi, der er syg og ikke virker for mennesker. Det gør den ikke, fordi den økonomiske model, vi har, fremmer kortsigtede investeringer frem for langsigtede. Det kalder vi ' kvartals-kapitalisme'. Bl.a. ser vi, at selskaber i stigende grad udbetaler deres overskud til aktionærerne i stedet for at geninvestere det i udvikling og innovation,« siger Lars Koch, international chef i Oxfam IBIS.

Rapporten kommer op til det årlige World Economic Forum-møde for verdens politiske og økonomiske ledere i Davos. Allerede i sidste uge var der fokus på uligheden i verden. I World Economic Forums egen rapport blev verdens ulighed nævnt som den klart største udfordring, som verden står over for lige nu (det kan du læse om her).

Her kan du læse Informations artikel om de otte rige mænd (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Omstridt smykkelov brugt fire gange

Få love har fået så meget omtale som den omstridte lovpakke L87, bedre kendt som smykkeloven. Loven betød, at visse grupper af flygtninge nu skal vente helt op til tre år på at få familiesammenføring, og samtidig fik politiet mulighed for at beslaglægge beløb over 10.000 kroner for asylansøgere, der kommer til Danmark.

Et år efter er det sket fire gange, og samlet set er 117.600 kroner blevet beslaglagt af politiet hos flygtninge som følge af smykkeloven, skriver DR.

Selvom det ikke er blevet til flere beslaglæggelser, er udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) »glad for, at vi indførte smykkeloven«.

»Det er det princip, der ligger i smykkeloven, der er det væsentlige, nemlig at kan man forsørge sig selv, så skal man. Det skal man både, hvis man er født og opvokset i Danmark, og det skal man selvfølgelig også, hvis man kommer hertil,« siger hun til DR.

Læs hele den historie her.

Folketingets lønninger mørkelagt

Ekstra Bladet skriver i dag, at prisen for at drive Folketinget er næsten fordoblet siden 1998, hvor Poul Nyrup Rasmussen (S) var statsminister.

Dengang kostede det 590 millioner kroner at drive folkestyret, men i dag koster det mere end 1,1 mia. kroner.

Blandt andet blev der i 2015 brugt 73 millioner kroner på boliger til folketingets medlemmer og 17 millioner kroner i eftervederlag.

Men dybere nede i tallene kan borgerne ikke komme, for Folketingets udgifter er undtaget for aktindsigt. Forskningschef ved Journalisthøjskolen Roger Buch har svært ved at se, hvorfor stigningen i udgifterne skulle være nødvendige, og han undrer sig over, hvorfor danskerne ikke må se de folkevalgte efter i kortene.

»Det er påfaldende, at når det kommer til gennemsigtighed og kontrol med politikerne på Christiansborg, så er der en meget lav standard i forhold til krav til borgerne,« siger Roger Buch.

Tidligere lagde Folketinget en liste ud over, hvad hver enkelt politiker havde haft af transportture, dobbelt husførelse og hotelovernatninger.

Artiklen kan læses i dagens Ekstra Bladet, men er endnu ikke online.

3. runde af Samuelsen vs Krag

I begyndelsen af december satte udenrigsminister Anders Samuelsen sig en sen søndag aften sig til tasterne og gik på Facebook til angreb på tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) i et forsvar for sin partifælle, ældreminister Thyra Frank (LA).

Årsagen var, at Astrid Krag selv havde skrevet på Facebook, at hun aldrig i sine ni år i Folketinget havde oplevet noget lignende efter at have set et indslag på TV 2 med Thyra Frank.

»Hvorfor skulle vi have en ældreminister, Lars Løkke? Når I nu ikke vil føre en politik, der kan løfte ældreplejen? Og hvor skulle du vælge en, Anders Samuelsen, der ikke mener hun har noget at gøre i forhold til de ældres kår?,« skrev hun på Facebook.

Samuelsen svarede igen med at skrive »hvor dobbeltmoralsk og manipulerende er det lige af dig?«.

5. januar var de to igen i clinch på Facebook om Thyra Franks arbejde, og nu tager de to igen en runde om ældreministeren.

Denne gang begyndte det med et blogindlæg på TV 2 fra LAs medlem af Sundheds- og Ældreudvalget, Laura Lindahl. Her skrev hun:

»Vi får ikke mennesker fra det virkelig liv til at gå ind i politik, hvis vi behandler dem som Astrid Krag i øjeblikket behandler Thyra Frank. Hun har på kun 4 arbejdsuger formået at stillet 12 paragraf20-spørgsmål, indkaldt til 10 samrådsspørgsmål og stillet 3 udvalgsspørgsmål. Naturligvis skal partierne kunne stille spørgsmål og kalde ministeren i samråd, men man er nødt til at finde en balance. Astrid Krags person-hetz mod Thyra Frank har på bare 4 arbejdsuger kostet i omegnen af 175.000 skattekroner plus ufattelige mængder tid brugt på ting, der ikke har forbedret forholdene for en eneste ældre,« står der i indlægget.

Anders Samuelsen fulgte på Facebook op:

»Måske skulle alle nu bare give Thyra tid til at gøre sit arbejde - i stedet for at blive jagtet rundt til ligegyldige samråd af systemmennesker?«

Astrid Krag har på Twitter skrevet, at det ikke bare er hende, der har interesseret sig for Thyra Franks fortid som forstander på plejehjemmet Lotte, hvor der bl.a. har været historier om forkert anvendelse af medicin til de ældre beboere, men også andre partier.

»LA's selv-hellige paradoks: må gerne selv slå stort på tromme for Thyra Franks Lotte-fortid - men kigger andre på den er det hetz. Suk.«

Løkke udskriver valg

Torsdag den 2. februar 2017 skal danskerne til stemmeurnerne for at sammensætte et nyt folketing. Det oplyser Lars Løkke Rasmussen i en pressemeddelelse.

»Jeg vil gerne give jer muligheden for at kæmpe for jeres holdninger. Derfor har jeg indstillet til Hendes Majestæt Dronningen, at der udskrives Skolevalg til afholdelse i Danmark torsdag den 2. februar,« siger statsministeren.

Der er altså tale om et skolevalg for elever i grundskolens 8.-10. klasse, som Folketinget og Undervisningsministeriet står bag for anden gang. Mere end 670 skoler og 63.000 elever over hele landet deltager, og de kan stemme på de samme partier som til et helt almindeligt folketingsvalg.

https://www.regeringen.dk/nyheder/skolevalg-2017/Du kan læse mere om skolevalget her.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor de to tidligere justitsministre Lars Barfoed (K) og Morten Bødskov (S) advarer mod, hvad de kalder udenrigsminister Anders Samuelsens EU-skepsis.

»Som justitsministre har vi haft detaljeret indblik i den terrortrussel, der er mod Danmark. Vi har begge set truslen udfolde sig og set, hvor afgørende et tæt europæisk samarbejde er for dansk politi og efterretningstjenester. Vi er bekymrede for konsekvenserne af Samuelsens entré i Udenrigsministeriet. Hvad betyder det for Danmarks forsvar mod kriminalitet og terror? Skal Danmark ikke længere arbejde for en placering så tæt på kernen af EU-samarbejdet som muligt? Hvad betyder det, når udenrigsministeren siger, at EU-samarbejdet skal tilbage til kernen, frihandel og fred og ikke så meget andet?,« skriver de.

Du kan læse hele kronikken her.

Dagens debat 2

Finder vi i Berlingske, hvor finansminister Kristian Jensen går i rette med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, og hendes nuværende kampagne, hvor hun kalder Danmark for den bedste danske opfindelse.

»Jeg er enig med Mette Frederiksen i, at det danske samfund rummer en stor indbyrdes tillid. Noget som man ser, når danskere opstiller ubemandede boder med friske jordbær og nye kartofler og en cigarkasse til kontanterne. Det skal vi glæde os over. Men den tillid er ikke et produkt af politiske beslutninger. Den bygger på folkelige erfaringer. Vi er tillidsfulde, fordi historien har vist os, at vi kan være det. Vores indbyrdes tillid er imidlertid udfordret af virkeligheden. Huse bliver ofte udsat for indbrud. Unge bliver udsat for vold i nattelivet. Ekstremister vælger at begå terror. Og kriminelle vælger at fuppe statskassen – f.eks. i forbindelse med skandalen om udbytteskat, hvor systemets tillid viste sig at være alt, alt for stor.«

Hele indlægget her.

Weekendens vigtigste

Weekenden har budt på en del nævneværdige historier fra det politiske landskab. Dem får du her:

Den tidligere miljø - og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) går mod sin egen regering og kalder det omstridte og kritiserede uddannelsesloft for en fejl. Hun håber, man i løbet af i år vil indse, at loven er en fejl.

Læs om det her.

Men det kan hun glemme alt om, lyder det fra hendes parti i denne artikel.

Efter flere år med intern debat skifter Socialdemokratiet nu holdning og er klar til at stemme for at indføre en finansskat. Det skrev Politiken lørdag.

Der tegner sig nu et flertal i Borgerrepræsentationen i København for, at Københavns Kommunes 45.000 medarbejdere - Danmarks største arbejdsplads - i fremtiden kan skrue op og ned for arbejdstiden efter behov. Det kunne man læse på forsiden af Berlingske lørdag.

Simon Emil Ammitzbøll mistede sin mand til kræften: "Havde Henning levet, var jeg ikke blevet minister"

»Man kan ikke forberede sig på døden. Det ændrer alting på et øjeblik. Og det er virkelig gået op for mig, at kærlighed er en lang samtale, der aldrig slutter.«

Citatet er økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll, og når du på et tidspunkt i dag har 10 minutter, så sæt dig ned med en kop kaffe, og læs det her blændende interview i Fyens Stiftstidende.

Her fortæller Simon Emil Ammitzbøll om, da han i en alder af 38 år blev enkemand, da hans mand, Henning Olsen, døde efter lang tids kræftsygdom. Og at han ikke var blevet minister, hvis hans mand stadig havde levet.

Læs det her.

Kend din folketingspolitiker

Han elsker at debattere med Inger Støjberg og Claus Hjort Frederiksen, fordi de er hurtige og har blink i øjet. Og så gjorde det ondt på ham, at skulle forringe efterlønnen. Men han accepterede, at det var prisen for at komme af med 10 års borgerligt styre. Kom tættere på Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, der er dagens 'Kend din folketingspolitiker'.

Det sker i dag

Der er et motorhistorisk møde, men ellers ikke noget af større betydning på programmet i Folketinget i dag.