Ægte historisk

Dagens overblik: Man skal bladre om til de mest gulnede sider i Sveriges politiske historiebøger for at finde tilsvarende situationer. Hvis overhovedet. Og så stiller endnu en ekspert sig bag i køen af kritikere, der ryster på hovedet over dansk rapport om Eritrea.

Foto: 10050 Pontus Lundahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at der er gået inflation i brugen af ordet i dansk politik og presse, men det, der nu er sket i Sverige, er vitterligt: Historisk.

Efter Sverigesdemokraterne stemte for oppositionens budgetforslag og imod regeringens, valgte statsminister Stefan Löfven (S) at udskrive valg i utide. Det er ikke sket siden 1958.

Löfven må frem til valgdagen den 22. marts 2015 regere ud fra de borgerlige partiers finanslovsforslag. Det er aldrig sket før.

Med valgdatoen vil den rødgrønne regering have siddet i bare 176 dage. Det er ifølge Politiken den korteste periode siden 1953.

»Jeg kan ikke lade Sverigesdemokraterne diktere vilkårene. Jeg synes, det er ansvarsløst, og det har intet sidestykke i svensk politisk historie,« sagde den afgående statsminister selv, mens Sverigesdemokraternes fungerende leder, Mattias Karlsson, beskrev det kommende valg som »en folkeafstemning for eller imod øget indvandring«.

Dermed er der lagt op til en reprise af en valgkamp: Sverigesdemokraterne mod rov.

»Vi vil ikke blive et af de lande, der lader et lille fremmedfjendsk parti bestemme den førte politik,« lød det fra Gustav Fridolin, minister og talsmand for Löfvens regeringsmakker, Miljöpartiet.

Berlingskes samfundsredaktør, Bent Winther, analyserer situationen i Sverige og konstaterer, at en kommende regering har to muligheder:

»Enten et brud med blokpolitikken eller et samarbejde med dem, som ingen vil lege med. Begge dele vil være historisk.«

Måling foretaget af Sveriges svar på Danmarks Statistik. Bogstavforklaring: Centerpartiet, Folkpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet og Sverigedemokraterna

Mere kritik
Udenlandske eksperter står i kø for at kritisere Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea. Mød Dan Connel, amerikansk forsker, der har beskæftiget sig med Eritrea i 40 år.

»Det er en sjusket rapport, der forekommer at være designet til politisk brug nærmere end til at udforske et emne. Den er forkert ud i det absurde på flere punkter,« siger han til Politiken.

En lignende kritik fremføres af et netværk af eritreanske eksilorganisationer, der kalder sig Stop Slavery in Eritrea.

»De danske myndigheder må være blevet vildledt,« siger talsmand Feruz Tewelde til Berlingske om Udlændingestyrelsens påstand om, at eritreanere på flugt fra årelang værnepligt kan vende hjem. Det kan kun venner af regimet, som Feruz Tewelde opfordrer Danmark til at stramme asylreglerne over for.

Information beskriver i dag, hvordan regimevenlige medier og Eritreas politiske ledelse bruger den danske rapport til at sværte folk, der kritiserer styret for at krænke menneskerettigheder.

Indre splittelse
Socialdemokrater er ifølge Børsen sure over, at Morten Østergaard (R) under en lukket middag med bankdirektører lod forstå, at de skal forberede sig på at Danmark går med i en fælleseuropæisk bankunion, når Henrik Sass Larsen (S) netop havde lagt en afventende linje an fra talerstolen på Finansrådets årsmøde.

»Han er temmelig sikkert helt afklaret, det virker i hvert fald sådan, og det er helt fint. Men for vores vedkommende mener vi, at det er for tidligt,« siger EU-ordfører Morten Bødskov (S) til Børsen.

Det sker i dag
Kl. 10: Folketinget skal efter planen i dag stemme om fremtiden for DR's Underholdningsorkester, hvis situation fortsat er uafklaret.

Kl. 11: Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) skal på et samråd forklare Sundhedsstyrelsens tilsyn med psykiateren Arne Mejlhede, der i 17 år har drevet klinik i Hobro trods advarsler fra patienter, pårørende og læger. En sag, som har været medvirkende årsag til at topchefer i styrelsen er stoppet.

Kl. 13: Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og socialminister Manu Sareen (R) skal på et samråd redegøre for regeringens indsatser over for sexchikane på arbejdspladsen.

Spåmand
Apropos Morten Bødskov og apropos Sverige. Den tidligere justitsminister, der ynder at drille politiske prognosemagere, kastede sig selv flot ud i genren, inden det stod klart, om Stefan Löfven ville udskrive valg, omdanne regeringen eller forsøge at forhandle. I går prøvede han igen med spådommen: »Sosserna vinder!«