Advokat fører sag mod Støjbergs ministerium: »Det vil være en bombe under hele udlændingepolitikken«

Dagens overblik: Østre Landsret er kommet i tvivl om en hjørnesten i dansk udlændingepolitik. S-ordfører mangler togpapir. Og DF og S skærper kvote-kritikken af statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hele dit politiske overblik her.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) under et besøg hos Ali Parnians bageri i Tingbjerg i København, som havde været ramt af hærværk. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dit tirsdagsoverblik over alt, hvad der er værd at vide om dansk politik i dag.

Vi begynder på forsiden af Politiken med en ret så interessant historie.

Avisen skriver således, at en hjørnesten i dansk udlændingepolitik – det såkaldte tilknytningskrav – nu skal vurderes af EU-Domstolen.

Østre Landsret er nemlig kommet i tvivl om, hvorvidt tilknytningskravet kan bruges til lovligt at nægte tyrkere ægtefællesammenføring. Derfor har man bedt om EU-Domstolens vurdering. Hvis tilknytningskravet undererkendes, har Danmark givet ulovlige afslag på ægtefællesammenføring af tyrkere siden 2003, og tusindvis af sager skal genoptages, skriver Politiken.

Advokat Thomas Ryhl fra Njord Law Firm fører en række sager om ægtefællesammenføring mod Udlændinge- og Integrationsministeriet. Han vurderer over for Politiken, at staten kan have blåstemplet ulovlige afvisninger i op mod 7-8.000 sager.

»Det vil være en bombe under hele udlændingepolitikken. I hvert fald den del, der i 15 år har forhindret tyrkiske statsborgere, der bor og arbejder i Danmark, i at få ægtefælle- og familiesammenføring,« siger han til avisen.

Udlændinge- og Integrationsministeriet ønsker ikke at kommentere sagen. Ministeriet »forholder sig ikke til hypotetiske spørgsmål. Vi afventer EUs vurdering og vurderer efterfølgende dommens betydning«, skriver ministeriet i et svar til Politiken.

Du kan læse hele historien og alle dens detaljer her.

Og så skal vi ellers videre til dagens andre nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Togpapir

Vi springer videre til Jyllands-Posten, som i dag har en tognyhed.

Avisen skriver således, at Folketingets partier i dag mødes for at diskutere, hvordan fremtidens tog skal se ud – og hvem der skal vedligeholde dem.

Man er allerede enige om, at Danmark fremover skal have eltog – sådan ca. 200 nye eltog til en samlet pris af mellem 17 og 22 mia. kr.

»Det eneste, vi mangler, er en aftale om, hvordan fremtidens tog skal vedligeholdes. Om det er en opgave, der skal ligge hos DSB, eller om vi i stedet skal købe tog, hvor leverandøren fremover også skal stå for vedligeholdet,« lyder det fra Venstres transportordfører, Kristian Pihl Lorentzen, til avisen.

Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, er enig i, at der skal sættes gang i indkøbet af nye tog –  Men han tror ikke på, at den endelige beslutning bliver truffet på mødet i dag. Han mangler simpelthen papirer, forklarer han.

»Jeg har forud for mødet bedt om at få tilsendt de nødvendige papirer fra Transportministeriet, men det har jeg ikke fået.«

Læs hele historien hos Jyllands-Posten her (kræver abonnement).

Forsvaret er »også en slags velfærd«

Regeringen blev søndag sammen med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og de Radikale enige om et nyt forsvarsforlig, der tilfører yderligere 12,8 mia. kr. til forsvaret over de næste seks år.

Flere medier er i løbet af dagen i går dykket ned i aftalen. Herunder får du et udpluk af de nyheder, det har kastet af sig i dag.

1: I forligsteksten står der, at aftalen finansieres af råderummet, og dermed, siger cheføkonom Jens Hauch fra Kraka i dagens Berlingske, bruger man »nogle af fremtidens penge«.

»Ordet »råderum« lyder, som om det er nogle »funny money«, man bare kan bruge, uden at det rigtig koster noget,« siger Jens Hauch og konstaterer, at »det er forkert«.

I avisen kritiserer flere partier på venstrefløjen, at pengene ikke i stedet bruges på uddannelse og velfærd. Men ifølge Socialdemokratiets Bjarne Laustsen, der er medlem af Forsvarsudvalget, er forsvaret »også en slags velfærd«.

»Det er jo med til at sikre, at vi i Danmark kan leve trygt, at vores allierede kan leve trygt, og vi kan blive ved med at agere som et suverænt land,« forklarer han.

Mere hos Berlingske her.

2: Med det nye forsvarsforlig har det politiske flertal besluttet, at »forsvarets evne til at støtte politiet styrkes markant,« som det hedder i forsvarsaftalen.

Det betyder blandt andet, skriver Jyllands-Posten, at flere soldater og nye militære vagthold skal støtte politiet med bevogtning og i kriser.

Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, kritiserer i avisen, at soldaternes rolle nu udvides. Når Danmark ikke er i krig, skal der ikke stå soldater i gaderne, mener hun.

»Soldater i bybilledet og ved grænsen skaber en ubehagelig og utryg stemning, fordi man forbinder det med krig. Det er dybt uansvarligt, at regeringen vælger at gå videre ad det spor,« siger Flyvholm.

Flere detaljer hos Jyllands-Posten her (kræver abonnement).

3: Information har hæftet sig ved, at forliget for første gang omtaler, at forsvaret skal tage højde for »virksomheders samfundsansvar«.

Det står kun nævnt med en enkelt sætning. Men det er et signal til Forsvarsministeriet om, at ministeriet skal stramme op i forbindelse med indkøb af nyt krigsmateriel, skriver avisen.

Baggrunden er blandt andet byggeriet af det danske krigsskib Lauge Koch. Som Information og DR afslørede i efteråret, blev skibets skrog bygget med hjælp fra nordkoreanske tvangsarbejdere på et værft i Polen.

Du kan læse mere om den ene sætning hos Information her

Løkkes kvote

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet skærper kritikken af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forud for et samråd i morgen om statsministerens kendskab til de såkaldte kvotekonger.

Det skriver blandt andre Ekstra Bladet og Ritzau.

Kritikken kommer, efter mediet FødevareWatch mandag afslørede, at Løkke har holdt møde med en række storfiskere forud for et pengeindsamlingsarrangement i LøkkeFonden.

»LøkkeFonden minder mere og mere om en erhvervsklub, hvor man – trods det gode formål – kan købe sig adgang til landets højeste embede,« siger Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, til Ekstra Bladet.

Løkke bliver i forbindelse med samrådet blandt andet beskyldt for at tilbageholde oplysninger for Folketinget om sin relation til den vestjyske storfisker John-Anker Hametner Larsen. Berlingske har tidligere – ord for ord – set nærmere på Løkkes forklaring.

Det kan du dykke ned i her.

Her er tre nyheder i kort form, som du også bør kende til

1: Sammen med statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i dag regeringens digitale vækstplan.

En af hjørnestenene – skriver Berlingske Business – bliver en såkaldt digital hub – Digital Hub Denmark – der på fire konkrete områder skal styrke Danmarks formåen inden for teknologier som kunstig intelligens, Internet of Things og Big data.

Det kan du læse mere om her.

Også Børsen har en af hjørnestenene i aftalen, skriver avisen.

Helt konkret vil regeringen afsætte 10 mio. kr. i 2018 og 20 mio. kr. om året fra 2019 og frem for at sætte skub i små og mellemstore virksomheders eksport via e-handel, skriver avisen.

Mere om det her (kræver abonnement).

2: I et åbent brev kritiserer seks danske NGOer regeringen for manglende åbenhed om baggrunden for, at Danmark afbryder støtten til en række civilsamfundsorganisationer i Palæstina.

»Vi må have slået fast, om det er Israel eller Danmarks regering, der fører dansk udenrigspolitik,« siger Tim Whyte fra Mellemfolkeligt Samvirke til Information, som har hele den historie.

Læs mere her.

3: Danske virksomheder eksporterer illegalt fetaost til lande uden for det indre marked, som EU har samhandelsaftaler med.

Og det er i strid med EU-lovgivningen.

Sådan lyder det fra EU-Kommissionen. Kommissionen har i et brev bedt regeringen stoppe den ulovlige handel med feta. Det skriver Altinget.

Mere her.

Det sker i dag

12:45 Præsentation af Strategi for Danmarks digitale vækst
Disruptionrådet afslutter i dag deres møderække i Herning. Efter dagens møde præsenterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) »Strategi for Danmarks digitale vækst«.
På Aarhus Universitet i Herning.

13:00 Møde i salen
En stribe lovforslag bliver behandlet på dagens møde, heriblandt ophævelse af forældelsesfrister for gerningsmandens strafansvar i sager om seksuelt misbrug af børn og for erstatningskrav mod forvaltningsmyndigheder.

15:00 Åbent samråd om salg af cigaretter til børn og mindreårige
I dag er justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) indkaldt i et samråd om salg af cigaretter til børn og mindreårige. Her skal ministrene redegøre for, om regeringen er tilfreds med, at det i dag i Danmark reelt er straffrit at bryde lovgivningen ved at sælge cigaretter til børn og mindreårige.

16:30 Åbent samråd om afskaffelse af afgift på alkoholsodavand
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i dag indkaldt i samråd, hvor ministeren skal redegøre for, hvilken forebyggelsesmæssig overvejelse der ligger til grund for regeringens beslutning om at afskaffe afgiften på alkoholsodavand, samtidig med at man reducerer puljen til uddannelse af alkoholbehandlere og indsatser vedrørende børn og unges alkoholforbrug med 50 pct.