Advarsel på advarsel: Regeringen lokker danskerne med »farligt tilbud«

Dagens overblik: Regeringen lokker danskerne med »et farligt tilbud«, minister vil tage internettet fra de unge, og så skabte Martin Henriksens påklædning bekymring i Dansk Folkeparti. Hele dit politiske overblik her.

»Det er et farligt tilbud, som regeringen lokker danskerne med,« siger forbrugerøkonom om den aftale, som regeringen og Dansk Folkeparti tirsdag indgik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sarah Christine Nørgaard

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost spækket med alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder dagen med at se nærmere på en aftale, som landede i Finansministeriet i går.

Her nåede regeringen og Dansk Folkeparti til enighed om en aftale, hvor man med økonomisk lokkemad vil belønne de danskere, der bliver nogle ekstra år på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage, så snart det er muligt.

Med aftalen bliver det fremover mere fleksibelt at få udbetalt sin folkepension på et senere tidspunkt, hvis man vælger at arbejde efter den fastsatte folkepensionsalder. Det betyder, at den enkelte selv kan vælge, om den udskudte pension skal udbetales som et engangsbeløb eller over en længere periode.

Samtidig bliver det muligt at få udbetalt sine efterlønsbidrag skattefrit, hvis man til gengæld giver afkald på muligheden for at gå på efterløn.

Desuden får flygtninge eller familiesammenførte udsigt til en lavere integrationsydelse. I forvejen har integrationsydelsen mødt kritik for at være lav, men den sættes yderligere tre procent ned.

Du kan læse mere om aftalen hos Berlingske her. Og hos Ritzau kan du læse en række reaktioner på aftalen.

De fleste medier har nærstuderet den nye pensionsaftale, ligesom kommentatorer har haft den under lup. Herunder får du en gennemgang af, hvad nærlæsningen har kastet af sig.

»Det er et farligt tilbud«

Hos Jyllands-Posten advarer både økonomer og a-kasser danskerne mod at tage imod aftalens tilbud om at få udbetalt ens efterlønsbidrag skattefrit her og nu og dermed frasige sig retten til efterløn og seniorjob for altid.

»Det er et farligt tilbud, som regeringen lokker danskerne med. En ting er, at det ikke kan betale sig økonomisk for de fleste danskere. Men noget andet er, at efterlønstilbuddet ikke har en fortrydelsesret,« siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

Formanden for Danske A-Kasser, Torben Poulsen, advarer også:

»Regeringen vifter med nogle skattefrie penge, som man kan få ned i baglommen nu. Men i mange tilfælde giver man afkald på et noget større beløb. Selv hvis man ikke går på efterløn, vil det for mange være bedre at blive i ordningen.«

Jyllands-Posten har inde i avisen et interview med finansminister Kristian Jensen (V), der mener, at danskerne sagtens kan vurdere, om det vil være en god forretning at hæve pengene og forlade efterlønsordningen.

»Og det er jo ikke noget, vi beslutter for danskerne. Vi giver dem frihed.«

Men det er vel svært for den almindelige dansker at se 10, 20 eller 30 år ud fremtiden og lave de økonomiske regnestykker. Der vil vel være nogen, der vil træffe et dårligt valg for dem selv?, spørger avisen.

»For at sikre, at færrest mulige træffer et forkert valg, så øger vi informationsindsatsen.«

Men så indrømmer du, at der er nogen, der vil træffe dårlige beslutninger?

»Det ved jeg ikke. Det kan være, at de selv mener, de har truffet den rigtige beslutning. Vi giver dem en frihed,« siger Kristian Jensen.

Du kan læse nyheden hos Jyllands-Posten her. Og en længere baggrund her (kræver abonnement)

Den klarer vi senere

Børsen fokuserer på, at regeringen med aftalen har droppet et helt centralt element i sit pensionsudspil fra slutningen af maj, nemlig at alle danskere skal tvinges til at spare mindst to pct. af deres indkomst op på en pensionsopsparing.

»Det er ikke manglende vilje til at finde en løsning. Det blev simpelthen for kompliceret, og så var vi nødt til at skubbe det til efteråret, hvor skattespørgsmålet også tages op,« siger René Christensen, finansordfører for Dansk Folkeparti, til avisen.

Til efteråret skal regeringen og Dansk Folkeparti forhandle om den pulje på 2,4 mia. kr., som regeringen har afsat til et fradrag for indbetalinger på pensionen, der skal gøre, at det bedre kan betale sig at spare op. Den tvungne pensionsopsparing bliver nu en del af de forhandlinger, forklarer finansministeren.

Hele den historie her (kræver abonnement)

Og hvad siger kommentatorerne og analytikerne så?

Aftalen har naturligvis først og fremmest betydning for danskerne, men den har også betydning for forholdet mellem Dansk Folkeparti og regeringen. Og dermed også Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Det har en række politiske iagttagere set nærmere på.

DRs politiske analytiker, Jens Ringberg:

»Det centrale og farlige spørgsmål om selve pensionsalderen er for en tid kørt i garage og parkeret med håndbremsen trukket. Men det kommer tilbage - om ikke før, så når danskernes pensionsalder stiger i 2025, fordi vi lever længere. Det følger af Velfærdsaftalen fra 2006, som alle Folketingets store partier har skrevet under på.

Det skal mange nok blive sure over til den tid.

I mellemtiden kan statsministeren glæde sig over at han ikke længere kan anklages for at ville hæve danskernes pensionsalder sådan lige nu. Og han kan ikke mindst glæde sig over, at der stadig er så meget krudt i temaet, at det har skilt DF og S. I det mindste for en tid.«

Politisk kommentator på Børsen Helle Ib: (Analysen kræver abonnement)

»Tirsdagens aftale er ikke, hvad VLAK oprindeligt gik efter. Idéen om at fremrykke forhøjelsen af danskernes pensionsalder med bare et halvt år fra 2025 blev droppet for nyligt i erkendelse af, at et flertal er umuligt at stampe op. Dermed er der heller det ekstra råderum på ca. 4 mia. kr., som forslaget kunne have indbragt.

Når den nye aftale alligevel er vigtig, skyldes det sideeffekterne på det strategiske plan.

Efter en længere periode, hvor S-DF-aksen har domineret, er det lykkedes regeringen at stikke en kile ind og fastholde blå blok samlet ved at kæde pensionsinitiativer sammen med udlændingestramninger og faserne i den jobreform, som skal gøre det mere attraktivt at arbejde.«

BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup: (Analysen er ikke online endnu)

»DF har fået en markant stramning ind i aftalen, som betyder, at det bliver sværere at opnå fuld ret til folkepension, førtidspension og ældrechecken. Fremover skal man have boet ni tiendedele af sit liv (fra man bliver 15 år) i Danmark, Grønland eller Færøerne for at have ret til de fulde ydelser. Det er naturligvis designet til at ramme indvandrere, men de mange danskere, som arbejder i udlandet i en årrække, risikerer også at blive ramt.

Aftalen indeholder en række fine elementer, men man må sige, at der bestemt også vokser nogle gigantiske tidsler på pensionsmarken. Ve den dansker, der formaster sig til at arbejde seks år for f. eks. Google i Californien.

Den landsbymentalitet er plantet af DF. Og er det overhovedet tilladeligt inden for EU-reglerne? Aftalen udgør et tiltrængt pusterum for regeringen. Det KAN lade sig gøre at regere - sammen med DF.

Men prisen har også været tårnhøj.«

Og så ellers ikke mere om den nye pensionsaftale i dag. Vi ser kort på, hvad der ellers er af politiske historier i dagens medier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

De unges net

Undervisningsminister Merete Riis­ager (LA) lægger nu op til at tage nye metoder i brug for at sætte ind over for eksamenssnyd i gymnasiet. Det skriver Berlingske i dag.

Snyd ved skriftlige eksaminer på landets gymnasier er »et eskalerende problem«, understreger ministeren, der blandt andet peger på, at det skyldes, at der er mulighed for internetadgang ved flere eksaminer.

»Man har givet eleverne direkte adgang til nettet i forhåbning om, at de ville benytte det til at indhente informationer. Udfordringen er, at unge er så vant til at begå sig på nettet, at de i løbet af få sekunder kan downloade en hel besvarelse på en eksamen eller tage kontakt til en kammerat eller en tutor uden for eksamenslokalet, der kan hjælpe med at løse opgaven,« siger Merete Riisager.

Derfor åbner ministeren nu for at fjerne internetadgangen ved flere skriftlige eksaminer.

Den historie får du i sin helhed her.

Martin Henriksens slips

Dansk Folkepartis Martin Henriksen er blevet medlem af sit partis daglige ledelse, og i den anledning tegner Information et portræt af ham i dagens avis.

Det er en længere sag, men her får du et kort uddrag fra om dengang, Martin Henriksen kom ind i partiet.

Den nye MF-er blev fra starten populær i Dansk Folkepartis folketingsgruppe og ikke mindst i partiets presseafdeling, fordi han var hurtigt opfattende, altid velforberedt og gjorde og sagde, hvad der blev sagt. I Dansk Folkeparti blev folketingsmedlemmerne inddelt i fire kategorier: Der var dem, som godt ville, men ikke kunne. Dem, som kunne, men ikke ville. Dem som hverken ville eller kunne. Og endelig var der dem hvilket var den mindste gruppe som både ville og kunne.

Martin Henriksen og den jævnaldrende Morten Messerschmidt, som også var blevet valgt til Folketinget i 2005, tilhørte sidstnævnte gruppe.

Presseafdelingen havde kun ét problem. Martin Henriksens tøjstil. Eller mangel på samme. Det nyvalgte folketingsmedlems enlige lyse jakkesæt, som han tit satte sammen med en sort skjorte og et hvidt slips, gav uheldige associationer i pressen til Al Capone og forbudstidens Chicago.

Du kan læse det hele hos Information her (kræver abonnement)

Her er fire nyheder, du også skal have med i dag

1: Alle regler er fulgt.

Det siger erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), efter at Information har afsløret, at de danske myndigheder har tilladt salg af masseovervågningsteknologi til regimerne i lande som Saudi-Arabien, Oman og Qatar.

»De sager er helt efter bogen i forhold til den måde, som vi har behandlet dem på,« siger han.

Men er der ikke meget stor risiko for, at Saudi-Arabien kunne finde på at bruge sådan noget masseovervågningsudstyr til at gå efter systemkritikere?, spørger avisen længere nede i artiklen.

»Det ved jeg ikke noget om. Altså seriøst, det ved jeg intet om. Det er jo derfor, vi har et system, hvor man spørger Udenrigsministeriet til råds. Det er ikke os, der er eksperter i det,« lyder svaret.

Hele historien hos Information her.

2: Uligheden er stigende i Danmark, som dog stadig er blandt de lande i OECD-samarbejdet med den højeste lighed.

Det er konklusionen i den årlige rapport ’Fordeling og incitamenter’, som onsdag udgives af Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Mere hos Politiken her.

3: Efter en anmodning fra USA sender Danmark i løbet af kort tid 55 ekstra soldater af sted til Afghanistan, hvor de i hovedstaden Kabul skal varetage sikrings-, bevogtnings- og transportopgaver. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Regeringen har på forhånd sikret sig et politisk flertal bag oprustningen, som formelt forventes godkendt på torsdag under et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn, skriver avisen.

Dansk Folkeparti er skeptisk over for oprustningen, men har alligevel besluttet sig for at støtte det.

»Det er et meget nølende og tøvende ja til at udvide den eksisterende indsats, og det har været en meget, meget svær beslutning for os. Vi mener ikke, at der skal ske yderligere optrapning i Afghanistan,« siger Søren Espersen (DF), formand for Udenrigspolitisk Nævn.

Historien finder du her.

4: Den socialdemokratiske Odense-borgmester Peter Rahbæk Juels Twitter-konto er betalt og drevet af Odense Kommune. Flere eksperter mener, at borgmesterforvaltningen bruger den til partipolitisk propaganda.

Mere hos TV 2 Fyn her.

Dagens citat

Hos Ritzau afviser tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, at han har et medansvar for problemerne i Skat.

Eller at han oplever en sammenhæng mellem problemerne og de politiske beslutninger om at centralisere skatteopkrævningen og skære ned på antallet af medarbejdere:

»Nej, det gør jeg ikke overhovedet. Det gør jeg ikke.«

Hele historie her.

Det sker i dag

13:30 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) besøger de gamle baneterræner ved Fisketorvet i København. Her vil ministeren tage på insektsafari i selskab med blandt andre Morten D.D. Hansen, naturvejleder og museumsinspektør. Vi håber, de finder noget.