Årelang kritiker af Dong-salg: Henrik Sass er »helt ude i hampen«

Dagens overblik: Rigsrevisionen kritiserer Finansministeriet i sagen om Dong-salget til Goldman Sachs. Den kritik kalder Henrik Sass Larsen »en pure frifindelse« af blandt andre Bjarne Corydon. Og dén udlægning møder stor kritik fra både politiske modstandere og en tidligere S-statsminister. Og så skal vi også forbi en ting, der i går samlede de politiske fløje i en (stort set) hidtil uset grad. Få hele dit politiske overblik her.

Henrik Sass Larsen fra Socialdemokratiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen. Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost - Berlingskes daglige overblik med alt det vigtigste, der sker i dansk politik.

Og der sker rigeligt i dag. Så vi springer fluks ud i det.

Vi begynder med en historie, der kom i går eftermiddag.

Her afleverede Rigsrevisionen nemlig sin undersøgelse af statens salg af DONG-aktier til Goldman Sachs. Salget, der førte til store politiske slagsmål og bl.a. endte med, at SF måtte trække sig fra den daværende Thorning-regering efter intern uro.

Rigsrevisionen kritiserer, at der er en række sorte huller i det materiale, som den har fået overdraget fra Finansministeriet om sagen. Det er både »i strid med god forvaltningsskik« og »meget utilfredsstillende«, lyder det.

Læs mere om Rigsrevisionens kritik, der af Enhedslisten og Dansk Folkeparti blev modtaget med ord som »skandale«, »helt bizart« og »voldsomt rystende«, her.

I Socialdemokratiet hæfter gruppeformand og partiets statsrevisor Henrik Sass Larsen sig i en pressemeddelelse ved, at Rigsrevisionen ikke rejser nogen politisk kritik af det forløb, som førte til salget af DONG-aktier. Sass kalder Rigsrevisionens beretning for »en pure frifindelse af den politiske ledelse – herunder den daværende finansminister Bjarne Corydon«.

Og dén udtalelse får i dagens aviser hårde ord med på vejen:

Dansk Folkepartis statsrevisor, Henrik Thorup, kalder det »et godt spørgsmål«, hvordan Sass er nået frem til, at Rigsrevisionens beretning er en frifindelse af Bjarne Corydon. Thorup afviser i Ekstra Bladet, at man kan frifinde nogen på det grundlag, som beretningen bygger på.

I samme avis tordner Enhedslistens mangeårige kritiker af Dong-salget, Frank Aaen, mod Sass:

»Så mener Sass Larsen så åbenbart, at man kan frifinde den daværende finansminister og de daværende forligspartier fuldstændigt. Det er jo helt ude i hampen,« siger Frank Aaen, hvortil Ekstra Bladet spørger, om man kan kalde Sass for komiske Ali.

»Hvis du vil bruge det ord, så vil jeg ikke gå imod,« svarer Frank Aaen.

I Politiken går Henrik Sass Larsens partikammerat, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen også direkte imod den nuværende gruppeformand:

»Der er ingen, der er frikendt«, siger Poul Nyrup Rasmussen.

Finansministeriet tog i går eftermiddag i en pressemeddelelse Rigsrevisionens kritik »til efterretning«.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Og så ellers videre til dagens øvrige politiske historier.

Løkke var tæt på nulvækst sidste år

Det samlede offentlige forbrug, som dækker udgifter til alt fra undervisning til sundhed og ældrepleje, var i 2016 meget tæt på at holde sig på samme niveau som året før.

Det skriver Jyllands-Posten i dag på baggrund af de foreløbige regnskabstal fra Danmarks Statistik, der viser, at det offentlige forbrug voksede med blot 0,1 pct. sammenlignet med 2015, hvilket faktisk er tæt på den nulvækst, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gik til valg på for to år siden.

I Venstre er der glæde. Finansminister Kristian Jensen siger:

»Det er glædeligt, at vi kan opretholde så højt et niveau i den offentligt sektor, som vi kan, selvom der stort set har været nulvækst. Men uanset hvad jeg gik til valg på, var aftalen for 2016 ikke, at der skulle være nulvækst. Der skulle være vækst i for eksempel de kommunale serviceudgifter, men vi kan konstatere, at kommunerne har brugt 3 mia. mindre end aftalt.«

I Socialdemokratiet fører den lave vækst ikke til glæde. Tværtimod:

»Vi har politisk haft mange diskussioner om, hvordan det skulle gå de offentlige udgifter, og mens regeringen har holdt stædigt fast i, at der faktisk er brugt flere penge, viser de nøgne tal, at vi har nulvækst,« siger partiets finansordfører, Benny Engelbrecht, til Jyllands-Posten.

En historie, du bør læse i dag

Vi spoler lige tiden tilbage til mandag eftermiddag. Og til den fælles pressemeddelelse, som Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti udsendte med et krav om en kommissionsundersøgelse af milliardskandalerne i Skat.

For hvordan gik det til, at Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl endnu en gang formåede at lægge et fælles pres på Lars Løkke Rasmussen? Berlingske er dykket ned i forløbet, hvor partitoppen fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mandag aften blev enige om at kræve en kulegravning af skandalerne i Skat. Et krav, der fik regeringen til at rette ind.

Her får du en snas fra artiklen, som du kan læse i sin fulde længde her (kræver abonnement):

»Kristian Thulesen Dahl mødte op på S-formandens kontor med Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, og partiets pressechef, Søren Søndergaard. Mette Frederiksen var flankeret af sin rådgiver, Martin Rossen.

Der blev budt på tærte med hønsekød og en tilhørende salat, som skulle gøre det ud for en let aftensmad, mens der også var disket op med sodavand og kaffe. Stemningen var god, og tærten var lun.

Allerede tidligt på mødet stod det klart, at Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl var så enige, at de var parat til at gå ud med en fælles erklæring om, at de mange problemer, der har martret det danske skattevæsen, skal undersøges til bunds.«

Læs historien her.

Skal der være en tunnel fra Helsingør til Helsingborg?

Ifølge Børsen er en tunnelforbindelse rykket nærmere, efter at Liberal Alliances transportminister Ole Birk Olesen i et skriftligt svar til avisen har skrevet, at regeringen gerne vil »undersøge mulighederne for at brugerfinansiere nye infrastrukturprojekter, og en fast HH-forbindelse er et projekt, man kan overveje at undersøge nærmere, hvis svenskerne ønsker det.«

HH-forbindelsen, ministeren omtaler, er en ny tunnel under Øresund.

Ole Birk Olesens udtalelse vækker glæde i Sverige og hos den svenske transportminister, Anna Johansson (S), skriver Børsen. Og mens den konservative borgmester i Helsingør, Benedikte Kiær, er ret lun på ideen, så er både DF, de Radikale og Socialdemokratiet på Christiansborg skeptiske. Du kan læse Børsens historie her.

Skal dit cpr-nummer afsløre, om du er mand eller kvinde?

Nej, mener Alternativet. Cpr-numre skal gøres neutrale, så det ikke fremgår af de sidste fire cifre, om man er mand eller kvinde, lyder det i et beslutningsforslag fra partiet, som skal behandles torsdag i Folketinget. Her forventes der dog ikke opbakning. Det kan du læse mere om i Information her.

Dagens analyse: Løkke glemte nærheden

Berlingskes samfundsredaktør, Bent Winther, skriver i dag om kommunalreformen fra 2005 og dens betydning for de mange skandaler i Skat og i flere andre områder af det danske samfund:

»Formålet med at samle inddrivelsen af al offentlig gæld i 30 skattecentre rundt om i landet, var, »at sikre fagligt stærke miljøer og effektiv opgavevaretagelse«, som det hed i regeringens lovforslag. Resten af historien er velkendt. Inddrivelsen kom aldrig til at fungere, og gæld for 100 milliarder står i dag til at blive stemplet som umulig at inddrive. Det, der skulle forbedre ekspertisen og skabe stordriftsfordele, destruerede i stedet vigtig lokal viden og skabte stordriftsulemper.

På samme måde er det gået med ejendomsskatten. Før kommunalreformen var det kommunale vurderingsmænd, der tog stilling til, hvad den offentlige ejendomsvurdering skulle være. De vidste, hvad et hus og en lejlighed var værd i deres kommune, og hvad der betød noget for prisen i et bestemt område.

Det har indtil videre vist sig umuligt at erstatte denne nærhed, kendskabet til det lokale ejendomsmarked med et it-sytstem og i dag ansættes hundredvis af vurderingsmænd til at klare opgaven.«

Du kan læse hele analysen her.

En (anden) historie, du bør læse i dag

Børsen bringer i dag en lang fortælling om, hvordan LO-formand Lizette Risgaard indtog formandskontoret og blandt andet længe forinden, hun blev valgt, havde besluttet at fyre hele topledelsen, sådan som hun gjorde det tre dage efter sin tiltræden. En beslutning, der skabte bølgeskvulp og kritik, men som Risgaard i Børsen forklarer således:

»For mig var det vigtigt, at det skete fra start. For mig var det enkle, at jeg var blevet leder i den her organisation, og jeg ville gerne sætte mig eget hold. De her mennesker skulle ikke med på den rejse.«

Få historien om LO-formanden her.

Tre politiske aftaler, der faldt på plads i går

  • Millioner til asbestramte børn: Tidligere har det kun været ægtefæller og samlevere til asbestarbejdere, der har fået hjælp. Men fremover skal det også gælde for søskende og børn. Det sker, efter at sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har indgået en bred politisk aftale om en ny ordning, skriver BT i dag.
  • Ny fiskeriaftale: Samtlige Folketingets partier enedes i går om udmøntningen af 972 millioner kroner til dansk fiskeri 2018-2020. Det skriver Politiken i dag. Kort fortalt betyder aftalen, at det kystnære og lokale fiskeri får flere penge, mens bevillingen til havbrug bliver halveret. Politiken har ikke lagt artiklen online. Men du kan læse mere om aftalen på regeringen.dk her.
  • Et gok i nøden på nasserne: Alle Folketingets partier er blevet enige om at skærpe indsatsen mod skattely. Danmark får dermed et nyt center mod skattely, som får 25 millioner om året over fire år. Og det bliver et »et ordentligt gok i nøden på dem, som nasser på vores velfærdssamfund og ikke betaler den skat, vi andre gør,« siger Enhedslistens skatteordfører Rune Lund. Mere om aftalen her.

Alternativet straks-ekskluderer medlem

Alternativet har ekskluderet partimedlemmet Rolf Jackson, skriver Ekstra Bladet i dag. Ifølge avisen, som er i besiddelse af en intern mail, hvor forpersonen for Alternativets hovedbestyrelse, Nilas Bay-Foged, forklarer han eksklusionen med »at Rolf Jackson, set med ledelsens øjne, ikke har levet op til det udvidede ansvar, der følger med at være politisk kandidat og tillidsvalgt.«

Til Ekstra Bladet siger det nu tidligere medlem af Alternativet:

»Formelt er jeg blevet ekskluderet for på et internt forum at have kritiseret, at landsmødet var for dyrt for de enkelte medlemmer. Jeg synes, at det er meget usagligt. Dertil kommer brugen af en akut-klausul som efter min mening, og de jurister jeg har konsulteret, slet ikke kan anvendes her. Det er en tynd begrundelse og en stærkt kritisabel metode, som jeg derfor af principielle grunde ankede til vores vedtægtsudvalg, men som har stadfæstet den.«

Læs hele historien her.

AGF kan få politisk uenige politikere til at enes

Nu til et emne, der sjældent får plads i den politiske morgenpost: Fodbold.

Fire toppolitikere mødtes i går på en bar i København for at se deres fælles kærlighed spille nedrykningsdrama. AGF mødte Esbjerg, og det overværede Peter Skaarup (DF), Nicolai Wammen (S), Uffe Elbæk (ALT) og Morten Østergaard (R) sammen. Noget, der ifølge dem alle fire ikke skal undervurderes, når der skal laves politiske aftaler:

»Sådan en som Peter Skaarup og jeg er nok så politisk uenige, som man kan være. Men vi har jo noget sammen, bl.a. Aarhus og AGF. Selv i de mest svære forhandlingssituationer er det rart at have noget, der samler. Det betyder meget mere i politik, end man tror,« siger Morten Østergaard i dagens BT og bliver bakket op af Nicolai Wammen:

»Det betyder også, at vi snakker om det på arbejdet. Det første emne, der kommer op, når vi snakker, er AGF. Hvis der er en dag, hvor vi er meget uenige politisk, så er det godt at kunne snakke lidt om ’De Hvi’e, og så kommer smilene frem igen.«

BT har ikke lagt artiklen online. Men her får du et billede fra gårsdagens seance:

Sådan ser det ud, når politikere fra fire forskellige og ofte ret uenige partier mødes om noget, de er helt enige om: AGF. Uffe Elbæk (ALT), Nicolai Wammen (S), Morten Østergaard (B) og Peter Skaarup (DF) er alle AGF fans og mødtes i aftes for at se AGF-Esbjerg på Den Glade Gris i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest.

AGF vandt i øvrigt kampen 3-1.

En (tredje) historie, du bør læse i dag

Ekstra Bladet har været en tur ned af fortidens allé og gransket de måneder og år, hvor det blev besluttet, at inddrivelsen af danskernes gæld skulle flyttes fra kommunerne til staten. Avisen indleder sådan:

»De havde en plan. De synes nok selv, den var genial.

Fire magtfulde mænd præsenterede en forårsdag for 13 år siden deres vision for fremtidens offentlige Danmark.

Pragtnummeret i struktur-reformen var lukningen af to ud af tre kommuner og amternes død.

Men et dyk ned i udspillet viser, at Fogh og hans medsammensvorne også havde andre vidtrækkende planer.«

Artiklen er ikke lagt online. Så den kan foreløbig læses på side seks og syv i dagens Ekstra Bladet.

Professor om kommissionsundersøgelse: Borgeren får ikke placeret et ansvar

BT har i dagens avis spurgt professor i samfundsvidenskab på RUC og medlem af Skatterådet, Bent Greve, hvad den almindelige skatteborger kan regne med at få ud af den kommission, der nu skal undersøge skandalerne i Skat:

»Jeg tror ikke på, at man ender med at kunne pege på, hvem der har haft ansvaret. Så borgeren får ikke placeret et ansvar. Der går lang tid, inden kommissionen er færdig, og der har været så mange folk involveret i processen, og nogle vil formentlig ikke kunne huske, hvad der skete for 10-12 år siden i detaljer. Det bedste, man kan håbe på, er, at man får lært noget om, hvordan man undgår, at det gentager sig, og hvordan man tilrettelægger den offentlige administration, så man ikke eksempelvis sparer på medarbejderne, før it-systemerne fungerer,« svarer han.

Artiklen er online her.

Grønland trækker sin klage over Danmark tilbage

I går i den politiske morgenpost skrev vi, at Grønland med et »hidtil uset træk« har indklaget den danske regering for tre forskellige FN-organer, der efterforsker krænkelser af menneskerettighederne. Det havde Grønland også. Men nu har Grønland trukket klagen tilbage. På grund af unøjagtigheder. Læs mere her.

Københavnske konservative vil give københavnerne gratis parkering i egen bydel

Københavnerne skal ikke længere betale for at parkere i deres egen bydel, byen skal have mere skråparkering, og så skal legegaderne lukkes op for parkering i nattetimerne.

Sådan lyder tre af i alt ni punkter i de Konservative i Københavns parkeringsplan, som er fremsat som ændringsforslag til den nuværende parkeringsredegørelse, skriver Berlingske i dag.

Du kan læse historien her. Der skal stemmes om de konservative parkeringstanker i dag.

Det sker i dag

Der er gruppemøder i alle partier på nær de Konservative i dag. Dansk Folkepartis medlemmer af Folketinget kan se frem til et gedigent maratonmøde, når de samles i fire timer fra klokken 16 i dag. Derudover sker der følgende:

10:00 Møde i salen
Der er i dag møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag skal behandles. Heriblandt et forslag om genindførelse af frit valg af tandpleje for børn under 16 år, samt et forslag om oprettelse af Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, foreslået af økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

13:00 Åbent samråd om fjernelse af biblioteksopgaven fra Kvinfo
Kulturudvalget har kulturminister Mette Bock (LA) og ligestillingsminister Karen Ellemann (V) i åbent samråd om regeringens beslutning om at fjerne biblioteksopgaven fra Kvinfo. Udvalget har bedt kulturministeren redegøre for om beslutningen er truffet fordi: "Kvinfo er et politisk projekt, og vi skal selvfølgelig ikke give statsstøtte til propaganda", sådan som Laura Lindahl fra Liberal Alliance har givet udtryk for.

Det var det. Tak fordi du læste med. Hav en god dag.