3 x håb: Jarlov håber på 40 nye kampfly, SF håber på S-alliance og de blå håber, at 16-årige må køre motorcykel

Dagens overblik: Håbet er lysegrønt, siger man. I dag fokuserer morgenposten på håb i dansk politik. Vi skal i den forbindelse omkring indkøbet af kampfly, SFs landsmøde og et forslag om at lade 16-årige køre på motorcykel. Og så skal vi forbi dagens taksigelse og dagens spørgsmål.

Godmorgen og velkommen til denne torsdags politiske morgenpost.

Vi kan lige så godt afsløre, at en stor del af det, du kommer til at læse i dag, handler om forsvaret. Ikke mindst om kampfly. Det vender vi tilbage til. Men først skal vi forbi SFs formand Pia Olsen Dyhr.

I går varmede hun op til weekendens SF-landsmøde ved i Berlingske at slå fast, at SF ikke skal i regering efter næste valg. I dag er turen kommet til et landsmødeoptaktsinterview med Olsen Dyhr i Politiken.

Her går SF-formanden hårdt til sine kolleger og allierede i rød blok, Enhedslisten og Alternativet. De to partier undervurderer integrationsproblemerne og selv i sager, hvor SF er enige med Enhedslisten og Alternativet er det begrænset, hvad SF kan bruge de to partier til, siger Olsen Dyhr.

Til gengæld får Mette Frederiksen store roser med på vejen af Pia Olsen Dyhr, der for nylig storkritiserede Frederiksens forgænger, Helle Thorning-Schmidt, som ikke havde noget politisk projekt og blot var på en »ren djøf-mission«. »Jeg har helt andre forventninger til Mette end til Helle. Mette er politiker,« sagde Pia Olsen Dyhr mandag til altinget.dk.

Og roserne til S-formanden fortsætter altså i dagens Politiken. Frederiksen har placeret S helt rigtigt - og ganske tæt på SF - på både kontanthjælpsloftet, omprioriteringsbidraget og på den økonomiske politik i det hele taget, siger Olsen Dyhr.

I stedet for en samling af venstrefløjen vil Pia Olsen Dyhr genrejse det såkaldte centrum-venstre, bedyrer hun i Politiken. »Jeg mener, at centrum-venstre er håbet om et andet Danmark. Det kræver bare lidt arbejde«, siger Pia Olsen Dyhr til avisen, der endnu ikke har lagt artiklen online.

Analyse: SF og Olsen Dyhr risikerer at visne

SF forsøger i øjeblikket at adskille sig fra Enhedslisten og Alternativet med rød 'realisme’, skriver Politikens politiske redaktør Jesper Thobo-Carlsen i sin analyse af SF i dagens avis. Men Olsen Dyhr risikerer at visne i Mette Frederiksens skygge, advarer han:

»For det første fordi SF i dag kun spiller en marginal birolle i Socialdemokraternes univers. For det andet fordi Mette Frederiksen har skuffet mange venstrefløjsvælgere siden valget. Løse vælgere er bare gået uden om SF til Alternativet. SF risikerer, at deres ’realisme’ bliver betragtet som irrelevant eller som kynisk Christiansborgtaktik.«

Heller ikke den artikel er online i skrivende stund. Men den står på side to i dagens avis, hvis det skulle have interesse.

K: Kampfly er vigtigere end skattelettelser

Og så skal vi ellers tilbage til kampflyene. Først lidt baggrund. Danmark står foran indkøb af nye kampfly, da de nuværende F-16-kampfly skal på pension. Og efter årelang forberedelse er regeringens anbefaling og indstilling til, hvilke og hvor mange kampfly, der skal købes, efter alt at dømme meget tæt på.

Og nu åbner de Konservative så for alvor kampen om, hvor mange kampfly Danmark skal købe. Partiet vil gerne have 40, men sætter i dagens Jyllands-Posten 30 som et minimum.

»Vi skal have mindst 30 operative fly. Det vil sige, at hvis vi kun køber 30, så skal vi samtidig have en aftale om, at vi supplerer med flere nye fly, hvis nogen af dem går i stykker undervejs eller falder ned,« siger partiets forsvarsordfører Rasmus Jarlov til avisen.

Og de Konservative mener det tilsyneladende ret alvorligt. For på spørgsmålet om, hvorvidt de mange milliarder af kroner, et indkøb i den størrelsesorden vil betyde, ikke kunne bruges bedre på skattelettelser, svarer Jarlov:

»Nej. Det kan de ikke. Statens kerneopgave nummer et er selvforsvar.« Det citat står i Jyllands-Postens udvidede artikel om emnet, der står at læse i avisens Indblik-sektion. Her er linket (det kræver abonnement).

Rasmus Jarlov er i øvrigt formand for Folketingets Forsvarsudvalg og en erklæret kampfly-begejstret mand. Det skrev han i hvert fald på Twitter forleden, efter at han havde været i en F-16-flysimulator:

»Hvis man vælger at finansiere de her fly inden for det nuværende budget, kan man ligeså godt lukke hæren«

I Berlingske er der i dag også fokus på kampfly. For skal Danmarks nye kampfly finansieres med penge, der kunne være gået til skoler, ældrepleje og anden kernevelfærd?

Det spørgsmål vil Enhedslisten have forsvarsminister Peter Christensen (V) til at tage stilling til ved i dag at fremsætte et beslutningsforslag i Folketinget, der skal tvinge regeringen til at redegøre for finansieringen af nye kampfly til en pris på op mod 30 mia. kr., før det bliver besluttet, hvilken type fly der skal investeres i.

Mens partiet er langt fra at kunne stable et folketingsflertal på benene for forslaget, bliver det støttet af lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen. Han mener, regeringen må til at komme ud af busken. Han er overbevist om, at beslutningen om kampfly, der senest blev udskudt i december, lader vente på sig, fordi der ikke kan findes penge inden for det nuværende forsvarsbudget.

»Hvis man vælger at finansiere de her fly inden for det nuværende budget, så kan man ligeså godt lukke hæren. Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan man skal få det til at hænge sammen,« siger Peter Viggo Jakobsen til Berlingske.

Har Boeing et eller to fly med i kampen om at efterfølge F-16?

Kan du klar en enkelt mere om kampfly? Det håber vi. For der kommer en til her.

Det er DR, der kan fortælle, at der er opstået ballade blandt kampflyproducenterne, der kæmper om at blive valgt som leverandør. Specifikt er det Boeing (det er dem, du ikke kan have undgået at lægge mærke til, hvis du har læst en hvilken som helst landsdækkende avis de seneste par uger), den er gal med.

Boeing mener, at de har to kampfly med i kampen om at blive valgt - et med et sæde og et med to sæder. Men Forsvarsministeriet slår fast, at kampflyproducenten kun har ét fly med. SF og de radikale vil nu have forsvarsvministeren ind i sagen.

På DR1 klokken 21.55 i aften kan du i øvrigt i programmet Langt Fra Borgen se og høre meget mere om det kommende indkøb af nye kampfly - blandt andet Jarlovs tur i F-16-flysimulatoren.

Regeringen fremlægger praktik-garanti

Vi forlader kampen om kampflyene og skifter fokus til praktikpladser. Regeringen vil nemlig have, at unge i fremtiden skal have en garanti for en praktikplads i forbindelse med deres uddannelse. Det skriver Berlingske i dag.

Dermed vil regeringen gøre endegyldigt op med den udtalte mangel på praktikpladser til unge på de erhvervsfaglige uddannelser og samtidig håndtere en voksende mangel arbejdskraft i visse brancher.

Det sker i forbindelse med den næste runde af trepartsforhandlingerne, der indledes i morgen med Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) for bordenden sammen med Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

»Det handler om at sende et signal til de unge, der gerne vil den erhvervsfaglige vej, om, at hvis man vælger en branche, hvor der er behov for arbejdskraft, så kan vi give dem en forsikring om, at så kommer man i praktik i en virksomhed og ikke på et skolepraktikcenter,« siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.

Dagens analyse: Regeringen er klar til at spænde tommelskruerne

»Når forhandlingerne åbner, vil regeringens topforhandlere med Jørn Neergaard Larsen i spidsen ganske vist slå den positive tone an og lægge op til, at parterne byder ind med konstruktive forslag … som det hedder,« skriver Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen og fortsætter:

»Men, som det ser ud nu, er regeringstoppen klar til at spænde tommelskruerne og parat til at indføre »incitamenter«, der skal sikre, at unge får deres praktik og kommer igennem deres uddannelser. Det kan ske ved at belønne virksomheder, som arbejder med, mens man vil straffe dem, som ikke gør nok for at være med til at uddanne næste generation af faglærte unge.«

De blå håber, 16-årige må køre motorcykel i fremtiden

I dag behandler Folketingets partier et forslag om, at 16-årige skal kunne få kørekort til lille motorcykel og stor knallert. Forslaget er egentlig fremsat af de tre blå støttepartier, men Venstre siger til altinget, at de også er meget positivt stemt over for idéen.

»Vi går efter at få det gennemført,« siger Kristian Pihl Lorentzen til altinget.dk.

Man skal i dag være 18 år for at må køre på lille motorcykel. Der er ikke særlige hastighedsbegrænsninger for små motorcykler, hvilket vil sige, at de kan køre på motorvej med 130 kilometer i timen.

Soldaterforening: Vi er ikke klar til at bevogte terrormål

Vi skal en tur tilbage til militæret. For det danske forsvar er ikke klar til at bevogte potentielle terrormål såsom Nørreport Station og den jødiske Carolineskolen i København.

Det siger formanden for Forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS), Jesper K. Hansen i dagens Berlingske.

»Du kan ikke bare sætte en soldat ud og udføre den bevogtning. Soldater løser deres opgaver med våben i hånd. Politiet sørger for, at de kan undgå det her med våben. Så jeg vil ikke sige, at vi fra dag ét af bare kan bruge Forsvaret til det her,« siger CS-formanden. Han slår fast, at det vil kræve en speciel uddannelse af de militærfolk, der i så fald skulle patruljere ved terrormål i Danmark.

Dagens tak

Kommer fra Alternativet og er stilet til flere end 400 danskere, der har doneret knap 50.000 kroner til at udstille en klimaskulptur på Christiansborgs Slotsplads.

Skulpturen viser en isbjørn, der bliver spiddet af en graf over ophobningen af C02 i atmosfæren. Det er Alternativet ret glade for er lykkes at få stablet på benene. Derfor siger de tak:

Ny rapport hejser »opmærksomhedsflag« om styringen i det offentlige

Vi skal for en stund tilbage til Politiken. På forsiden af dagens avis kan Politiken nemlig fortælle, at styring efter resultater i den offentlige sektor virker stik imod hensigten på tre store velfærdsområder; folkeskole, beskæftigelse og socialområdet.

Sådan lyder konklusionen i en redegørelse, der bygger på en granskning af 60 danske og udenlandske studier, som Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning (det er det, der i daglige tale bare kaldes Kora) har udarbejdet for det daværende Økonomi- og Indenrigsministeriet.

»Rapporten hejser et opmærksomhedsflag«, skriver social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) i en mail til Politiken. »Men jeg synes, at det vil være dumt, hvis vi sagde, at nu skrotter vi alle tanker om at sætte mål og måle resultaterne af vores arbejde i den offentlige sektor«.

Dagens spørgsmål

»Hvad vil EU gøre efter den 1. juli?«

Det spørgsmål stiller Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth i et debatindlæg i Jyllands-Posten i dag. Emnet er EUs asylaftale med Tyrkiet. Du kan læse hele indlægget - og svaret på dagens spørgsmål, i hvert fald når man spørger Kristensen Berth, her.

Det sker i dag

08:00 Forhandlinger om ekstreme imamer
Forhandlingerne om en aftale mod ekstreme imamer fortsætter i dag. Kirke- og kulturminister Bertel Haarder (V) byder i dag parterne til diskussion om, hvordan man forhindrer indrejse af hadprædikanter og mulig udvisning.

10:00 Møde i salen
I dag er der møde i Folketingssalen med behandling af flere lovforslag. På dagsordenen er blandt andet 1. behandling af et lovforslag om kviklån og et forslag om aldersgrænsen for kørekort.

11:30 Åbent samråd om forældelsesfrister og erstatningsgrænser i anbragte børns sager
Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) og justitsminister Søren Pind (V) er i dag kaldt i samråd om de nuværende forældelsesfrister og erstatningsgrænser mod kommuner i sager, der drejer sig om overgreb på anbragte børn.