3 ting der er værd at notere sig fra Løkkes grundlag

Dagens overblik: Løkkes nye hold overtager ministerierne i dag efter en weekend, hvor han præsenterede de 36 sider, der skal udgøre grundlaget for den smalle V-regering. Politisk morgenpost zoomer ind på nulvækst, skat og et afsnit, som slet ikke blev nævnt.

Foto: Simon Læssøe

I dag er det formel skiftedag i Danmark.

Socialdemokratiske og radikale ministre rokerer ud af ministerierne. Venstre-folkene overtager.

Det sker oven på en højpolitisk weekend, hvor Mette Frederiksen blev kåret som socialdemokratisk formand, hvor Lars Løkke Rasmussen satte navn på sine 17 nye ministre, og hvor danskerne fik præsenteret de 36 sider, der skal udgøre grundlaget for den smalle V-regering.

Tre store ting er værd at notere sig.

1) De seneste år har Venstre-toppen tordnet mod »en af verdens største offentlige sektor«, der ikke måtte blive større. Men det må den godt alligevel under den nye regering målt på det offentlige forbrug, som er den normale målestok for den slags.

»Det offentlige forbrug kommer til at vokse under denne regering,« sagde Løkke, da han præsenterede regeringsgrundlaget.

Nulvækst i gængs, økonomisk forstand bliver der altså ikke, selvom det har været partiets officielle politik siden Venstres landsmøde i 2012.

»Betyder det, at Venstre nu går ind for nulvækst i den offentlige sektor? Ja, det er vores udgangspunkt,« sagde Løkke dengang og døbte den nye politik: Udgiftsstoppet.

Men ved valget stemte ca. 70 pct. på partier, der ønsker offentlig vækst, og udgiftsstoppet står derfor ikke direkte nævnt i regeringsgrundlag.

Sikkert er det, at V-regeringen planlægger at spare andre steder på de offentlige udgifter, så der kan blive råd til skattelettelser og specifikke velfærdsområder som sundhed og ældre. På den måde kan de offentlige udgifter samlet set ende med at gå i nul. Mindre sikkert er det, om Løkke kan mønstre flertal for linjen.

Under pressemødet gjorde Løkke det klart, at han faktisk »elsker« lige den del af det udgifterne på landets fællesbudget, der handler om det offentlige forbrug, som mestendels udgør lønninger til offentligt ansatte.

»Jeg vil langt, langt hellere have en kontanthjælpsmodtager i arbejde, end jeg vil gå ind og skære ned i vores folkeskole. Jeg vil langt hellere skære dansk udviklingsbistand ned til et niveau, vi godt kan være bekendt, og så bruge pengene på danske sygehuse.«

2) Før valget var det ifølge Løkke vigtigere at lette skatten i bunden frem for i toppen. Efter valget skal der ifølge regeringsgrundlaget lettes begge steder, så skatten på den sidst tjente krone falder med fem procentpoint. Afsnittet er skrevet med ført hånd efter politiske trusler fra Liberal Alliance, men Løkke stod søndag på mål for det.

»Det er jo for at sige det helt åbent en justeret ambition i forhold til det, vi sagde i valgkampen, hvor jeg alene fokuserede på det med bundskatten,« sagde han.

3) En punkt i regeringsgrundlaget, som Løkke ikke fremhævede, handlede om et nyt ord i dansk politik: Omprioriteringsbidrag står der på side 8.

Det dækker over, at V-regeringen vil have kommunerne til at effektivisere for 1 pct. årligt. Pengene skal omdirigeres til »prioriterede indsatser«.

Det vil have enorme konsekvenser, lyder advarslen fra kommunernes forening.

»Det mærker borgerne lige med det samme. Det går for eksempel udover børnehaver, skoler, handicapområdet,« siger Martin Damm, KL-formand og Venstre-borgmester, til Politiken.

Dagens overdragelser kører i øvrigt fra kl. 13 i Statsministeriet, hvor Helle Thorning-Schmidt (S) giver stafetten formelt videre til Lars Løkke Rasmussen (V). Det slutter kl. 15.15 med overdragelse i Forsvarsministeriet. Se tidspunkter for de enkelte ministerier her.

Kampen om formandsposten
Pia Kjærsgaard (DF) står klar til at overtage den prestigefyldte post som Folketingets formand og blev søndag anbefalet af Løkke selv. Men Liberal Alliance står i vejen og har endnu ikke taget stilling til, om de vil støtte Kjærsgaards formandsskab, og i rød blok går man og spekulerer over, om man skal stille med en modkandidat.

Oven i det meddelte Thorning søndag, at hun på partiets vegne rykker ind i Folketingets Præsidium, som ledes af Folketingets formand. Adspurgt om hun var kandidat, svarede hun kryptisk:

»Det kan man aldrig vide.«

Fik du læst?
- Her er opgaverne, der venter de nye ministre

- Her er hovedpunkterne fra regeringsgrundlaget

- LA og K kræver grundskyld på finansloven

- DF giver lunken modtagelse til Løkkes regeringsgrundlag

Dagens citat
»Vi socialdemokrater vil være mandater, der arbejder. Vi arbejder for et bedre Danmark. Større social retfærdighed. Og fortsat økonomisk ansvarlighed. De to ting hænger sammen. Der skal være orden i økonomien. Kristian, tro ikke et øjeblik, at du kan bruge vores mandater til fortsat at køre på frihjul i dansk politik. Man kan ikke både pege på Lars Løkke som statsminister og samtidig lade som om, at man tilhører et socialt progressivt flertal. Nu har du fået mandaterne. Nu må du også tage ansvaret.«

Mette Frederiksen (S) slog grundtonen an og afviste at danne alternative flertal udenom V-regeringen med DF-formand Kristian Thulesen Dahl, da hun officielt blev valgt som formand for Socialdemokraterne på en ekstraordinær kongres søndag.

Det bliver spændende at se, hvordan det materialiserer sig, når partierne skal forhandle om konkret politik - f.eks. dagpengespørgsmålet.

Læs mere om talen på Politiko.dk.

Dagens analyser
Søs Marie Serup, politisk kommentator på BT: »Lars Løkke Rasmussen har med et regeringsgrundlag, der både tilgodeser DF, LA og K, men på lange strækninger inviterer til bredt samarbejde, skabt et fundament for, at Venstre-regeringen kan trække direkte i arbejdstøjet.«

Christine Cordsen, politisk analytiker på Jyllands-Posten: »Konkurrencen mellem S og DF kan komme til at udfolde sig i forhandlinger med statsminister Lars Løkke Rasmussens nye V-regering. De tre partier udgør et flertal, som alle tre kan se perspektiver i. I hvert fald i første del af valgperioden.«

Thomas Larsen, politisk kommentator på Berlingske: »I modsætning til situationen i 2011, hvor Thorning og Søvndal havde lovet forbedringer, som de måtte opgive, har Løkke med sit ønske om udgiftsstop talt om en u­behagelighed, som han ikke kan gennemføre. Og det bliver næppe en stor fare for den nye regering.«

Helle Ib, politisk kommentator på Børsen: »Meget tyder på, at levedygtigheden vil blive afklaret allerede i løbet af det første år. Her vil det stå klart, om de kameler, der var umulige at sluge for de enkelte partier i blå blok under sonderingerne om en flerpartiregering, bliver mindre vanskelige, når fordøjelsesprocessen skal foregå i al offentlighed.«

Kristian Klarskov, politisk journalistik på Politiken: »De 36 sider vidner om, at den tiltrædende smalle Venstre-regering viderefører den uklart definerede sigtelinjepolitik, der har præget regeringschefen siden 2011-valget. Rigtig meget fremadrettet politik er parkeret i pensionskommissioner, energikommissioner og hos en særudpeget gransker på det udenrigspolitiske område.«

Farvel og tak
Skiftedagen i dag er også en passende anledning til at sige farvel i denne spalte. Dette bliver den sidste politiske morgenpost fra min hånd, da jeg så småt smutter på sommerferie og ikke vender tilbage pga. nyt job. Tak til alle, der stod tidligt op og læste med. Vh Nikolaj.

Opdateret kl. 8.55