3 nedslag, 3 analyser og 3 anmeldelser af Løkke-bogen

Dagens overblik: Hvad står der, hvad betyder det, og hvordan vurderes det på en skala fra 1 til 6? Politisk morgenpost giver en indføring i bogen, som alle taler om i dansk politik, og som både kaldes læseværdig og lige så kedelig som en stak gulnede aviser.

Foto: Niels Ahlmann Olesen.
Læs mere
Fold sammen

God-mandag-morgen.

Politisk morgenpost er i dag pakket med en guide til dem, der gerne vil være opdateret på den nye bog om Lars Løkke Rasmussen, LLR, som har været vidt og bredt beskrevet, analyseret og vurderet i løbet af weekenden, og som udkommer i butikkerne i dag.

3 nedslag
- Kristian Jensen kørte dobbeltspil i oprøret mod Løkke, som næstformanden bakkede op udadtil, men som blev underløbet på de indre linjer. Konkret var Kristian Jensen inde over det bidske angreb fra europaparlamentarikeren Jens Rohde lanceret i Viborg Stifts Folkeblad få dage inden det afgørende hovedbestyrelsesmøde i Odense. Ifølge bogen havde Jens Rohde »været i dialog med næstformanden om, hvordan og hvornår angrebet skal sættes ind«.

- Efter valgnederlaget i 2011 stillede Venstre skattefri bil og chauffør til rådighed for Lars Løkke Rasmussen. Men Venstre-formanden sled sine chauffører op med arbejdsuger på op til 80 timer. For mange sms'er, for lange dage og for lidt søvn blev til sidst for meget for en chauffør, som måtte sygemeldes med et sammenbrud, fremgår det af bogen.

- Et stop på en rasteplads var med til at skabe fornyet kampgejst i Løkke, som ellers havde signaleret over for sine nærmeste, at han ville gå af som formand. På vej mod Odense 3. juni gjorde han holdt for at drikke en kop kaffe med sin støtte og ven, finansordfører Peter Christensen. Her mødte Løkke et ægtepar. »Vi holder med dig, Lars,« sagde kvinden ifølge bogen, der også refererer en mand, som gav Løkke hånden og sagde:

»Jeg kender dig ikke. Jeg stemmer ikke nødvendigvis på dit parti. Men det er helt urimeligt, hvad du bliver udsat for. Jeg håber ikke, du giver op.«

Tårevædet og tilbage i bilen læste han en besked fra sin kone.

»Hvis du ikke vil lægge dig ned, må du rejse dig op«.

Så det gjorde han.

3 analyser
Mette Østergaard, politisk redaktør på Politiken, konstaterer, at bogen ikke ser ud til at blive den »game changer i dansk politik, som de politiske blokke havde håbet eller frygtet alt efter tilhørsforhold.«

»'LLR – et opdateret politisk portræt af Lars Løkke’ kan med al sandsynlighed ramme Venstre som parti hårdere, end det direkte rammer Lars Løkke Rasmussen. Fordi konflikterne blotlægges i et parti, der for bare et år siden nægtede at være ramt at fløjkrige,« skriver hun.

Læs hele Mette Østergaards analyse her

Ifølge Elisabet Svane, politisk redaktør på Fyens Stiftstidende, er Venstre-toppen lykkedes med at spinne bogen, hvis indhold allerede kom frem fredag aften. Løkke kunne derfor være en tilfreds mand, da fredag blev til lørdag, konstaterer hun.

»Den bog, "LLR", som han selv og hans partifæller i månedsvis havde talt op som "farlig", var blevet afmonteret. Den var endt som en bog, der handler om næstformand Kristian Jensens eventuelle dobbeltspil, da Løkke var ved at blive afsat i juni måned, og ikke som en bog, der handler om Lars Løkke Rasmussen og bilag og alkohol og alt det andet, som i månedsvis havde kørt rundt på den christiansborgske rygtebørs,« skriver den politiske redaktør.

Læs hele Elisabeth Svanes analyse her (kræver abonnement)

Thomas Larsen, politisk kommentator for Berlingske, spørger, hvad bogen mon vil betyde for Løkke, Jensen og Venstre og leverer selv svaret:

»Formentlig ikke ret meget. Selv om Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen stadig skal øve sig på at arbejde sammen og forhindre deres respektive støtter i at kriges, ved de begge, at ny uro vil skade deres chance for at generobre regeringsmagten.«

Alligevel mener Thomas Larsen, at Løkke nu skal »bruge flere kræfter på repationsarbejde«.

»Når det gælder Løkkes position, er sagen, at de fleste vælgere for længst har noteret sig, at han i sagen om GGGI og indkøbet af tøj udviste rystende ringe dømmekraft, og de har også taget bestik af, at Løkke er temperamentsfuld og meget lidt asketisk. Målingerne taler deres tydelige sprog om, at mange vælgere har taget afstand fra Løkke, og han ved selv, at han skal arbejde hårdt for at genskabe deres tillid.«

Læs Thomas Larsens analyse her

3 anmeldelser
Den hårdeste dom kommer fra Jyllands-Postens anmelder Niels Lilleund, som  mener, at bogen er »tynget af klichéer og en så uhæmmet brug af dramatisk nutid, at det får Lars Løkkes fadølsforbrug til at virke moderat og mådeholden«:

»En advokat ville næppe kunne anklage den for andet end at kede folk ihjel, for herre jemini, hvor er den kedsommelig at læse. Som at komme hjem efter en lang ferie til en stak gulnede aviser og så få at vide, at man bare har at læse dem alle sammen og det i ét stræk,« skriver Lillelund og giver to ud seks stjerner.

Læs anmeldelsen her (kræver abonnement)

I Politiken uddeler kulturredaktør Rune Lykkeberg tre ud af seks hjerter til »en læseværdig bog«.

»LLR' er ikke en definitiv biografi over Lars Løkke Rasmussen, som titlen antyder. Det er mest en rekonstruktion af den dag, som kune være blevet Løkkes sidste som formand for Venstre,« skriver han i anmeldelsen, der ikke er online.

Berlingskes anmelder Claes Kastholm giver fire ud af seks stjerner under overskriften, »Ikke et ord om politik«:

»Det fremgår intetsteds, at de mennesker, der optræder i bogen, beskæftiger sig med andet end magtkampe, personlig bagtalelse, sladder, jalousi, såret forfængelighed, hævntrang, fraktionsdannelse, klikevæsen. Tilsyneladende er de slet ikke optaget af politiske overvejelser, har slet ikke et grundsyn på politik, beskæftiger sig ikke med politiske beslutninger af vidtrækkende betydning for millioner af mennesker. Sådan forholder det sig naturligvis ikke i virkeligheden. Det er et fortegnet billede, bogen giver, men det kan man ikke klandre forfatterne for; det ligger i bogens genre, at magtstræbet gøres til det altdominerende.«

Læs anmeldelsen her

Andre nyheder
For nylig kom Udlændingestyrelsen med en rapport om forholdene i Eritrea, hvorfra ca. 2.200 personer har søgt asyl i Danmark. Rapporten - baseret på en såkaldt fact finding-mission - konkluderede, at flugt fra værnepligten i landet og »illegal udrejse ikke i sig selv udgør forfølgelse eller giver de pågældende krav på beskyttelse«. På den baggrund ville Udlændingestyrelsen prøve en række sager for at få fastlagt ny praksis.

Men netop baggrunden for rapporten begynder nu at krakelere. Den eneste navngivne kilde, professor og Eritrea-kender Gaim Kibreab fra London South Bank University, trækker sit bidrag til rapporten tilbage, fordi Udlændingestyrelsen har forputtet hans fulde citater bagerst i bilagene og plukket efter behov til hovedkonklusionerne.

»I stedet for at gøre det brugte I enten mit navn generelt til at tillægge troværdighed til jeres anonyme kilder eller plukkede ord eller halve sætninger, så det passede i jeres kram. Derfor trækker jeg mig fra jeres rapport og dens konklusioner,« skriver Gaim Kibreab til Udlændingestyrelsen.

Læs hele historien hos Berlingske

Dårligt nyt for de Konservative, som går tilbage i en sådan grad, at K-formand Søren Pape Poulsen ikke står til at blive valgt ind i Folketinget. Det fremgår af Christiansborgs vel nok mest printede prognose, den hvor professor Søren Risbjerg Thomsen på vegne af Altinget.dk tager en stribe meningsmålinger, vejer dem op mod hinanden og giver et bud på, hvor mange mandater der tilfalder de enkelte storkredse.

Læs hele historien hos Altinget.dk (kræver abonnement)

Den socialdemokratiske beskæftigelsesminister, Henrik Dam Kristensen, er åben for at stramme reglerne over for ledige, der siger nej til jobtilbud - i samklang med et nyligt budskab fra den radikale leder, Morten Østergaard. Debatten er opstået i kølvandet på DR-programmet »Den dag de fremmede forsvandt«. Andet og sidste program kan ses nu på DR.dk eller i aften kl. 20.45 på DR1.

Læs hele historien på Politiko.dk

Det sker i dag
Den hidtidige polske premierminister, Donald Tusk har første arbejdsdag som EU-præsident. Han kom, han så, og spørgsmålet er, om han vil sejre, som han selv bemærker i et tweet.

Kl. 13: Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) og undervisningsminister Christine Antorini (S) præsenterer på et pressemøde regeringens udspil til en gymnasiereform. Her lægges bl.a. op til at begrænse antallet af studieretninger, eksaminere elever i deres evne til at samarbejde og indføre adgangskrav, så man skal have mindst 2 i dansk og matematik i folkeskolen for at komme ind på gymnasiet. Det sidste punkt bliver det store politiske slagsmål, idet de borgerlige partier ønsker et højere karakterkrav.

Læs mere om udspillet her: Regeringen er klar med forenklet gymnasium