14 citater om Corydon, jobskiftet og eftermælet

Dagens overblik: Corydons jobskifte fylder, men årets sidste politiske morgenpost kommer også forbi regeringens udflytningsplaner, de omdiskuterede beslaglæggelser, skattereform, tilliden til politikerne og året, der gik.

Bjarne Corydon forlader dansk politik Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Godmorgen på denne Lillejuleaften.

Politiko.dk går inden længe på juleferie - og dette er derfor årets sidste politiske morgenpost. Men den er altså ikke en tynd kop thé af den grund, vi skal blandt andet forbi udflytningsregningen, balladen om beslaglæggelser hos asylansøgere, et konkret ønske til den kommende skattereform og en masse reaktioner på eks-finansministerens nye job.

Men lad os lige først begynde med at sige tak til alle jer Politiko-læsere derude, der har fulgt med i årets løb - jer, der trofast læser vores morgenpost, tweeter med og til os og debatterer på vores Facebook-profil. Vi er vilde med jer ...

Og så til dagen i dansk politik.

Udflytning kan koste milliarder

Også i dag kommer Politiken via en aktindsigt med nye afsløringer om regeringens planer om udflytning af statslige arbejdspladser. For et internt notat fra Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet viser, at embedsværket allerede i midten af august vurderede, at udflytningen af de 3.900 arbejdspladser vil blive meget dyrere, end hvad regeringen har afsat penge til.

Erfaringerne viser ifølge notatet, at det koster mellem 0,5 mio. danske kroner og 1,4 mio. norske kroner at flytte en enkelt arbejdsplads. Regningen for regeringens planer vil altså løbe op i minimum 1,9 mia. kroner, men der er afsat 400 mio. kroner.

Kommunalforsker Roger Buch vurderer, at regeringen forsøger at gøre tallene »pænere«:

»Det virker som grebet ud af luften, når regeringen lægger sig under det, embedsmændene vurderer er minimum. Der er en fare for, at man forsøger at tørre udgiften af på de myndigheder, som bliver udflyttet, og at de så ender med sparerunder og en forringet service til borgerne«, siger Roger Buch til Politiken.

Minister: Stor variation på prisen

Over for TV2 Nyhederne henviser erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen imidlertid til, at det er meget svært at give et præcist skøn over prisen for flytning af én enkelt arbejdsplads:

»Det er klart, at der er en stor variation afhængig af, hvad det er for en styrelse og hvor den bliver flyttet hen, om det er til Sjælland eller Jylland. Vi kan derfor ikke give det endelige tal, men vi er helt opmærksomme på, at vi sætter pengene af i 2016, og er der et behov i 2017 og frem, er vi også villige til at afsætte flere ressourcer,« siger ministeren til TV2.

Og hvorfor et det egentlig så dyrt at flytte statslige arbejdspladser? Det giver Politiken et godt overblik over på side 5 i printavisen, hvor de blandt andet henviser til eksempelvis fratrædelsesgodtgørelser, fastholdelsesbonusser, dobbelt husførelse og ekstra mødeaktivitet.

Smykke-ballade, forvirring og damage control

Vi kommer ikke udenom det debatterede og - ifølge nogen - kontroversielle lovforslag om at beslaglægge værdier fra asylansøgere. Et lovforslag, der ikke kun har udløst kritik og politiske angreb i Danmark, men også har givet lidet flatterende historier om Danmark i udlandet.

Men det arbejder regeringen, med udenrigsministeriet i spidsen, nu for at råde bod på, skriver Berlingske. Eksempelvis ligger der nu et engelsk faktaark om lovforslaget på den danske ambassade i Washingtons hjemmeside.

»Hver eneste gang, der er fejlagtige historier om Danmark i pressen – blandt andet dem, vi så i sidste uge – så reagerer vi på dem. Og det gør vi i tæt koordination i hele regeringen for at sikre, at det billede, der tegnes af Danmark, er korrekt i forhold til de initiativer, vi tager,« siger udenrigsminister Kristian Jensen til Berlingske.

Muligheden for at konfiskere smykker og værdier fra udlændinge kan komme til at koste dyrt, advarer Foreningen af Udlændingeretsadvokater, også i Berlingske. For en beslaglæggelse kan efterprøves i retten, medmindre den pågældende udlænding giver samtykke, og vedkommende vil også have ret til advokatbistand.

Foreningens formand, Jytte Lindgård, efterspørger samtidig tydelige retningslinjer:

»Hvor går grænsen? Er det den lille ring fra Pandora eller smaragdringen med de 22 safirsten? Det er fuldstændigt uklart, hvad der menes. Så snakker man om affektionsværdi, men det kan en meget dyr ting også have,« siger hun til avisen.

Og forvirringen har været total i hele sagen - men Jyllands-Posten har lavet en fremragende gennemgang af lovforslaget, baggrunden for forvirringen og det fremadrettede. Læs den her (kræver Premium).

Ønskes: Skattereform + 15.000 jobs

I Børsen sætter den radikale leder Morten Østergaard - som den første politiske leder - et konkret mål for den skattereform, som regeringen skal forhandle på plads til foråret. Og står det til R-formanden skal reformen give 15.000 jobs i et øget arbejdsudbud.

»Vi håber, at forårets skattereform har samme ambitionsniveau på arbejdsudbuddet som den skattereform, vi lavede, mens vi sad i regering,« siger Morten Østergaard til Børsen.

Finansieringen kan findes ved at hæve pensionsalderen med et år allerede fra 2025 i stedet for 2030, som politisk aftalt. Hele historien her.

Don Corydon og de mange reaktioner

I går kom det frem, at tidligere finansminister Bjarne Corydon vinker farvel til dansk politik for i stedet at blive global direktør i konsulentvirksomhen McKinsey. Jobskiftet fylder mange, mange linjer i landets medier i dag.

Her får du et overblik gennem fjorten udvalgte citater:

»Nu er det i hvert fald helt sikkert, at det er Henrik Sass, der skal være finansminister, når vi får regeringsmagten igen.«
- anonymt S-folketingsmedlem til BT (print)

»Det er aldrig nogensinde set før, at en politiker har begået fejl på fejl på fejl uden at være blevet hængt op på det. Og så endda krydret med en helt usædvanlig arrogance.«
- Anonym kritiker i S-gruppen til Berlingske

»Bjarne Corydon har mange, mange gange siden 2011 stået relativt alene med sin verdensopfattelse i det gamle gruppeværelse. Blandt andet fordi Corydon siger, hvad han mener i stedet for at putte med det. Hvis han mener, at partifællerne er nogle naive og venstresnoede pisseviskere, er de sjældent selv i tvivl om, at han mener det. Det samme gælder den brede politiske debat om, hvor Socialdemokratiet skal hen.«
- Politisk reporter Machen Neel Gjertsen i analyse hos Politiken

»Jeg sparer skatteyderne for enddog ret mange penge.«
- Bjarne Corydon til BT med henvisning til, at hans kommende løn fra McKinsey (som han ikke vil komme nærmere ind på), vil blive fuldt modregnet i hans eftervederlag som minister. Ifølge BT sparer statskassen ca. 1,1 mio. kroner årligt i tre år på den konto.

»Hun slipper for at høre om løftebruds-diskussion, efterløns- og dagpengereformer, Dong-salget, konkurrencestaten og den »den nødvendige politik«, som klæbede til Corydon, og hun slipper for at høre på partifæller, der mener, at Corydon havde fået en alt for central placering efter formandsskiftet.«
- Politisk kommentator Hans Engell i Ekstra Bladet om Mette Frederiksens gevinst af Corydons exit.

»Corydon har kostet S en masse politisk. Han var med til at ignorere de Radikale totalt op til valget i 2011. Det kostede dyrt at klinke skårene i det sorte tårn. Herefter var det vanskeligt at komme videre, ikke mindst på grund af løftebrudsdiskussionen, som Corydon mildest talt havde svært ved at navigere ud af.«
- Anonym kritiker i S-gruppen til Berlingske.

Corydon, er dit nye job en vennetjeneste, fordi McKinsey blev hyret af dig til at lave undersøgelser for Finansministeriet? spørger BT-journalist.

»Det er ikke ministeren, der beslutter, hvem man hyrer til at løse forskellige konsulentopgaver i ministeriet. Det er noget, embedsmændene bestemmer. Man bruger også mange forskellige konsulenter.«
- Bjarne Corydons svar til BT (set på print)

»I andre lande har man indført en karensperiode for at forhindre en stor sammenblanding mellem politiske, personlige og økonomiske interesser. Sådan et forslag vil vi nu forsøge at samle et flertal for efter nytår.«
- Enhedslistens finansordfører Pelle Dragsted til Ritzau om forslag om at indføre karensperiode, så politikere ikke kan springe direkte videre til topjob i erhvervslivet.

»Hvis politikerne håber på en lukrativ karriere bagefter, vil de nok tænke en ekstra gang, før de gør sig uvenner med store spillere, som kan give dem sådan en karriere.«
- Rune Møller Stahl, ph.d-stipendiat på KU, der forsker i »svingdørstrafik« mellem politik og erhvervsliv, til Politiken (print).

»Excuse me, man kommer sgu ikke ind i den virksomhed som global leder på andet end sine evner. Det er meget udansk at stå og pudse sin egen glorie på den måde, det bryder jeg mig heller ikke om, men jeg bliver bare lidt forstemt over det andet.«
- Bjarne Corydon til Politiken (print) som svar på kritik

»Han er en del af en politisk adel, der hopper rundt mellem store politiske organisationer og medier. Det synes jeg som parti-fodtusse er særdeles problematisk ... Man står tilbage med en lidt tarvelig smag i munden.«
- Simon Simonsen, S-folketingskandidat i København, til Ekstra Bladet (print)

»Med sin stålsatte støtte til Thorning og sin insisteren på at følge en økonomisk politik, som mange i baglandet anså for at være mere blå end rød, skabte Corydon sig mange fjender i gruppen. Med hans exit får Mette Frederiksen derfor mulighed for at etablere en ledelse, som vil være i bedre samklang med gruppen.«
- Politisk kommentator Thomas Larsen hos Berlingske.

»I det offentlige har man et system, hvor man kan arbejde hele sin karriere i hovedkontoret i København K og aldrig komme ud i fronten, hvor de virkelige problemer er. Karriereskiftet er et positivt signal om, at der skal være en større udveksling mellem det offentlige og det private erhvervsliv, så vi ikke har et samfund, der er bygget op af siloer.«
- Office managing director Kai Hammerich fra rekrutteringsvirksomheden Corn Ferry til Politiken (print)

 

Befolkningens tillid er helt i bund

Vi kommer lige hurtigt forbi en historie, som vi måske burde have haft med i gårsdagens morgenpost, men derfor skal I jo ikke snydes. For i går offentliggjorde Ugebrevet A4 en undersøgelse, der viste, at danskernes tillid til politikerne ligger på et historisk lavpunkt.

Det er hver fjerde dansker, der angiver at have en »meget lille tillid« til politikerne - og det kan de folkevalgte simpelt hen ikke leve med, fastslår Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF), der dog også mener, at der i befolkningen måske er tegnet et forvrænget billede:

»For det første synes jeg ikke, at befolkningen fortjener at have så ringe en tillid til os, og vi fortjener faktisk også selv et bedre omdømme. Folk får nogle gange indtryk af, at vi er sådan nogle sjufter, men det passer ikke,« siger Pia Kjærsgaard til Ugebrevet A4. Læs mere her.

Året, der gik

Vi nærmer os 2016, og derfor kigger Politiko.dk naturligvis tilbage på det forgangne år i dansk politik.

Vi har samlet 11 nedslag, der definerede dansk politik i 2015: Fra terroranslaget over en nedsmeltning og et minister-farvel til et parti-goddag. For ikke at tale om valg og folkafstemning. Se tilbage på året, der gik, sammen med os her.

Og så fortsætter vores »Året i #dkpol«-serie, hvor vi har bedt politikere, kommentatorer og andre debattører udvælge eksempelvis årets overraskelse og årets begivenhed.

I dag er det Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen. I hans optik går årets politiske bommert til »Radikales systematiske underminering af SR-regeringen i valgkampen«. Læs mere her.

Se alle de andre bud på www.politiko.dk/åretidkpol.

Tre hurtige historier:

1: Efter 16 måneders pause er danske soldater tilbage i Helmandprovinsen i Afghanistan. Det skriver Politiken. Under ti udsendte danskere er en del af en NATO-forstærkning, der skal hjælpe den hårdt trængte afghanske hær - og de vil ikke blive indsat i kamphandlinger eller bevæge sig uden for deres lejr, lyder det. Historien får du her.

2: Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde (V) åbner med et lovforslag op for, at landets sygehuse kan sætte gps-udstyr på indlagte patienter med demens, og at de fysisk kan tilbageholde demente, hvis de er i færd med at forlade hospitalet. Det skriver Jyllands-Posten.

Samme muligheder har plejehjem haft i en årrække. Både Ældre Sagen og Alzheimerforeningen bakker op. Læs mere her (kræver Premium).

3: Det er fem år siden, at Hans Christian Schmidt som transportminister i den daværende VK-regering lovede billigere togbilletter. På de fem år er togbilletterne steget med ca. 10 procent, skriver DR Nyheder. Både R og DF peger på, at ministeren har brudt sit løfte, men pilen skal rettes mod den tidligere røde regering, der sad på området i de sidste fire af fem år, mener ministeren.

Han har indkaldt til møder om netop billetpriser, men han vil på forhånd ikke afsløre ambitioner eller planer. Historien her.

Det sker i dag:
Sandsynligvis en hel masse - det sidste arbejde skal afsluttes inden ferien, det er store rejsedag på kryds og tværs af landet, og de sidste julegaver og ingredienser til julemaden skal købes.

På Christiansborg derimod sker der officielt ikke så meget. Dagsordenen er simpelt hen tom.

Så vi slutter her - og ønsker jer alle sammen glædelig jul og godt nytår. Politiko.dk's politiske morgenpost vender stærkt tilbage 4. januar 2016.

Og indtil da kan I følge med på politiko.dk - hvor vi naturligvis løbende har sidste nyt fra dansk politik ... og også har et par julegodter planlagt til den næste halvanden uges tid.

Politisk morgenpost skrives løbende. Senest opdateret kl. 8.50