13 DF-krav om udlændingestramninger, 1 voldsomt R-angreb på S og 1 nyt Enhedslisten

Dagens overblik: Udgangsforbud, benlås og tørklædeforbud. Dansk Folkeparti spiller ud med et katalog med 13 udlændingestramninger, som partiet vil have gennemført i løbet af efteråret. Og så angriber Morten Østergaard Socialdemokraterne for at »gøre vold på vores grundlæggende værdier« samme dag, som han vil af med det radikale image om at være arrogante.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en ny overflyvning af dansk politik.

Der er nok at tage fat på. Vi skal blandt andet rundt om 13 nye strammer-forslag fra Dansk Folkeparti på udlændinge- og asylområdet, en irriteret radikal partileder, et hårdt radikalt angreb på Socialdemokraterne og en række Løkke-foredrag om den kommende 2025-plan.

Og meget, meget mere, som man siger.

Benlås, udgangsforbud og tørklædeforbud: DF klar med strammerkrav til regeringen

Vi starter dagens gennemgang i Ekstra Bladet, der på forsiden af avisen kan fortælle, at udgangsforbud, benlås og tørklædeforbud er en del af »DFs vilde udlændingeplan«.

Helt konkret består planen af 13 udlændingestramninger, der ifølge Dansk Folkeparti sammen med fem krav, der blev annonceret på DFs sommergruppemøde, kommer til at spille en central rolle i partiets lyst til at være en del af efterårets store politiske kabale på Christiansborg.

Det er det big bang, hvor Liberal Alliance har lovet at vælte regeringen, hvis ikke der kommer topskattelettelser på fem procentpoint.

Nå, men tilbage til Dansk Folkepartis 13 stramninger. De falder i seks hovedkategorier; strammere udvisningsregler for kriminelle udlændinge, flere sanktioner over for asylansøgere, brugerbetaling på tolkning, forbud mod religiøs hovedbeklædning i folkeskolen, strammere familiesammenføringsregler og fjernelse af flygtninges retskrav på en bolig.

Dykker man ned i de seks kategorier, foreslår Dansk Folkeparti blandt andet, at asylansøgere skal kunne tildeles udgangsforbud, hvis de enten »skaber utryghed i et lokalområde« eller hvis de ikke formår at leve op til den daglige meldepligt, DF ønsker.

Derudover skal medarbejdere på asylcentre have lov at bruge mere magt over for asylansøgere. Ikke kun til selvforsvar, skriver DF og tilføjer: »Men også for at få ro og orden med for eksempel benlås«.

Ethvert lovbrud skal give afslag på asyl og udvisning, mener DF. Dog ikke nødvendigvis hvis to asylansøgere bliver taget i at sidde på samme cykel, tilføjer DFs integrationsordfører, Martin Henriksen til Ekstra Bladet.

Du kan læse hele kataloget af udlændingestramninger i Ekstra Bladet på side 6 og 7.

Venstre afviser at kommentere på »enkeltdele« af DFs udspil, fordi partiet selv kommer med et udspil »inden længe«, siger udlændingeordfører, Marcus Knuth, der dog tilføjer, at Venstre »altid lytter« til DF. Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, afviser DF med henvisning til, at stramningerne bryder med konventionerne.

Støjberg vil ændre Flygtningenævnet

Et nyt lovforslag fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) betyder, at Dansk Flygtningehjælp ikke længere skal udpege medlemmer til Flygtningenævnet, der hvert år afgør hundredvis af asylsager. Det skriver både Jyllands-Posten og Information i dag.

»Jeg vil sikre, at enhver tvivl er fjernet om, hvorvidt Flygtningenævnet er uafhængigt. Det gik vi til valg på, og det gennemfører vi nu,« siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Lovforslaget, som skal tage et opgør med Dansk Flygtningehjælps »dobbeltrolle«, som det formuleres, ​blev sendt i høring i går. Men Andreas Kamm, generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, afviser, at organisationen spiller en dobbeltrolle.

»Jeg synes, at det er svært at sige til os samtidig med, at første instans i asylproceduren varetages af embedsmænd i Udlændingestyrelsen, og i anden instans sidder repræsentanter for Inger Støjbergs ministerium. Jeg siger det ikke for at mistænkeliggøre embedsmændene, men det skal se rigtigt og velbalanceret ud. Og det synes jeg, at den gamle ordning bidrog til,« siger han til avisen.

R-leder er træt af arrogance-omdømme og beskylder S for at »gøre vold på grundlæggende værdier«

Vi iler videre.

I går og i dag afholder de Radikale deres såkaldte sommergruppemøde. Det har partiet brugt til at spille ud med diverse politiske udmeldinger, der i dag giver massiv omtale i flere af landets medier.

Derfor tager vi her en radikal rundtur.

Radikale I: Angreb på S
Og vi starter med Ugebrevet A4, hvor partileder Morten Østergaard i dag kommer med et hårdt angreb på sin tidligere regeringspartner, Socialdemokraterne:

»Efter min bedste overbevisning har det, som regeringen, DF og Socialdemokraterne er blevet enige om, ikke løst noget som helst på integrationsområdet. For jeg mener godt, at vi kunne have bragt Danmark igennem den her flygtningekrise uden at gøre vold på vores grundlæggende værdier, og at vi kunne have ambitionen om en bedre integration,« siger Morten Østergaard.

Har Socialdemokratiet også bidraget til at begå vold mod grundlæggende værdier i deres udlændingepolitik?, bliver den radikale partileder spurgt.

»Ja. Og det har været til vores forbløffelse, men – det må man jo sige – uden nogen stor blufærdighed,« svarer Østergaard.

Læs hele interviewet her.

Radikale II: Farvel til det arrogante radikale image
dr.dk kan man i dag læse, at de Radikale skal til at have en mindre insisterende tilgang til deres egne synspunkter.

Det skal ske ved blandt andet at erkende, at der ikke kun eksisterer ét svar på de udfordringer Danmark står overfor, siger Morten Østergaard til dr.dk. Han er nemlig træt af at blive kaldt arrogant, siger han:

»Den værst tænkelige egenskab et menneske kan besidde er arrogance. Derfor er der ikke noget, som irriterer mig mere, end når folk synes radikale er bedrevidende,« siger Østergaard.

Radikale III: Uddannelse er vigtigere end topskattelettelser
Også i Politiken er der i dag gang i de radikale udmeldinger. Her gør Morten Østergaard det klart, at den radikale topprioritet i forbindelse med efterårets big bang-forhandlinger ikke er topskattelettelser men derimod flere penge til uddannelse.

Og de Radikale har tilsyneladende ladet sig inspirere - verbalt i hvert fald - af Dansk Folkepartis tidligere hovedkrav om en såkaldt værdighedsmilliard, som DF spillede ud med i forbindelse med sidste års finanslov:

»Hvis vi skærer ned, som man har gjort i de forgangne år, så saver vi i den gren, som vores børn sidder på. Det er derfor, vi foreslår at afsætte en ’fremtidsmilliard’, hvor vi hvert år lægger en ekstra milliard ind i investeringer i vores børns opvækst og uddannelse«, siger Morten Østergaard i Politiken.

Radikale IIII: Ok, vi erkender...

Om det er i forlængelse af udmeldingen på dr.dk, som vi refererede lidt længere oppe, skal være usagt. Men i Jyllands-Posten finder vi dagens sidste radikale udmelding.

En udmelding, der indeholder en erkendelse i et svar til de kritikere, der har afvist partiets forslag om at hæve den generelle pensionsalder. Nedslidte seniorer skal nemlig have lettere ved at trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet, når de nærmer sig deres pensionering, skriver JP:

»De nedslidte seniorer er i dag i en anden situation end forudset, da vi lavede ordningen. Derfor skal man selvfølgelig være klar til at kigge på de regler, når vi går i gang med at diskutere tilbagetrækning igen,« siger Morten Østergaard til JP.

Enhedslisten er inspireret af LA, DF og de Radikale

Liste Ø overvejer en ny »parlamentarisk strategi« som skal sikre, at en eventuelt kommende socialdemokratisk-ledet regering vil mindske ulighed og fattigdom. Det skriver Information i dag.

Socialdemokraterne har nemlig tilnærmet sig Dansk Folkeparti og højrefløjen på Christiansborg endnu mere i udlændingepolitikken sammenlignet med dengang Helle Thorning-Schmidt var statsminister, skriver avisen i en analyse af Enhedslisten i forbindelse med partiets sommergruppemøde i går.

»I stedet overvejer Enhedslisten tre andre muligheder: En mulighed er at give et såkaldt betinget mandat til forhandlingslederen, hvor det specifikt nævnes, at vedkommende får til opgave at danne en regering, der mindsker ulighed og fattigdom,« står der i Informations analyse, der fortsætter:

»En anden mulighed er efterfølgende at kræve dette krav skrevet ind i regeringsgrundlaget. Her er Liberal Alliance inspirationen, efter at partiet tiltvang sig formuleringen om, at det er regeringens »ambition« at lette topskatten. Og endelig er en tredje mulighed, ligesom Dansk Folkeparti, at trække såkaldt røde linjer som vælgerne skal kunne vide sig sikre på, at Enhedslisten aldrig vil lade regeringen overtræde, uden at det får parlamentariske konsekvenser.«

Krarup kalder tidligere V-minister for en »ulykkesfugl fra Venstre«

Hun burde »skamme sig, skamme sig, skamme sig«. Sådan afslutter tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Søren Krarup i dag et debatindlæg i Berlingske.

Indlægget er en reaktion på tidligere indenrigsminister Britta Schall Holbergs kritik af Pia Kjærsgaard, der i et interview i Berlingske kritiserede, at Danmark er ved at knække over i to dele.

»Når det danske folk omsider fatter katastrofen og begynder at råde bod på den, bl.a. ved at støtte Dansk Folkeparti og sætte Pia Kjærsgaard i formandsstolen i Folketinget, hvorfra hun udtaler, at »vi er et lille land og burde hænge fuldstændig sammen« – så kommer af alle Britta Schall Holberg farende med sin totale tåbelighed fra 1985 og skoser en folketingsformand, som har national samvittighed og vil beskytte sit folk og sit fædreland,« skriver Krarup og afslutter:

»Ak, ak, ak. Må jeg i al beskedenhed henvise til min bog »I min Levetid. 60 års Danmarkshistorie«, Spektrum 1998, hvor den udvikling, der er en national katastrofe, er aftegnet – og hvoraf Britta Schall Holberg kan fatte, at hun har grund til at skamme sig, skamme sig, skamme sig.«

Et af verdens mest generøse SU-systemer til debat

Danmark har »et af verdens mest generøse SU-systemer«. Og det er »naturligt, at SU-systemet er til debat«.

Hvis man er studerende og glad for sin SU er det næppe glædelig læsning, man har gjort sig i Berlingske i dag. Avisen kan nemlig bringe nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der viser, at udgifterne til SU er steget fra ti til 20 milliarder kroner om året fra 2006 til i år.

Og det er den stigning, der får uddannelsesminister Ulla Tørnæs til at kalde det »naturligt«, at SU-systemet er til debat. Regeringen præsenterer snart sin 2025-plan for dansk økonomi, og heri ventes en ændring af SU-systemet at indgå.

Og at dømme ud fra dagens artikel i Berlingske, er der grobund for en ændring af SU-systemet. Både LA, DF og de Konservative erklærer sig parate til at kigge på SUen med fokus på at slanke den.

Læs hele historien her.

Hvad er den der 2025-plan egentlig for noget?

Tænker du det? Så kan du nu få manden med ansvaret til at forklare det.

Lars Løkke Rasmussen er i slutningen af august og starten af september vært for syv arrangementer, hvor statsministeren vil »fortælle om sin 2025-plan, og hvordan han vil sikre, at Danmark også er et stærkt velfærdssamfund, når vores børn og børnebørn skal tage over.«

Det fremgår af Lars Løkkes Facebook-profil. Alle er i øvrigt velkomne. Og der vil være mulighed for at stille spørgsmål direkte til Lars Løkke Rasmussen, fremgår det yderligere.

Læs mere om møderne her.

Dagens tegning

Finder vi på side 2 i Berlingske.

Det sker i dag

12:15 Åbent samråd om ressourceforløb
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er i dag kaldt i samråd om ressourceforløb. Ministeren skal tage stilling ud fra en konkret sag, hvor en person blev sendt i ressourceforløb på trods af advarsler fra læger. Jørn Neergaard Larsen skal blandt andet redegøre for, hvilke kommuner der har gode ressourceforløb. Det er Enhedslisten, der har indkaldt til det åbne samråd.

13:30 De Radikale holder sommergruppemøde
De Radikale holder i dag sommergruppemøde og pressemøde i Fredensborg.

15:00 Åbent samråd om tålt ophold
Der er i dag åbent samråd med udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V) om skærpede regler for personer på tålt ophold. Det er Enhedslisten, der har indkaldt til det åbne samråd.