10 skudhuller i Eritrea-rapport

Dagens overblik: Sjældent er en officiel skrivelse blevet sønderskudt så meget, som det er tilfældet med Udlændingestyrelsens rapport om Eritrea. Se alle hullerne her, og læs om justitsminister Mette Frederiksen (S), der i dag skal svare på, om hun mener, at rapporten stadig er »sagligt og fagligt velfunderet«.

Foto: Jens Astrup

Det var lidt af et dobbeltbudskab, som Udlændingestyrelsens øverste chef, direktør Henrik Grunnet, leverede, da han tirsdag trådte frem og forsvarede den omstridte rapport om forholdene i Eritrea.

»Der er ikke rejst tvivl om nogle konklusioner i rapporten,« sagde han til TV 2 News:

»Det, der er tvivl om, det er en del af asylsagsvurderingen [...] Nu er det vores nøgterne, juridiske vurdering, at den er tippet. At vi ikke generelt kan komme til at give afslag«.

Oversat til menneskesprog: Rapporten vil ikke blive brugt, som det var tiltænkt, da den udkom 25. november. Dengang oplyste Udlændingestyrelsen, at flugt fra militærtjeneste »ikke i sig selv« ville give eritreanere krav på asyl i Danmark. Det er nu »gangbart«, som Henrik Grunnet udtrykte det. Men rapporten står han stadig ved.

»Den ligger nogle relevante oplysninger præcist frem,« sagde han.

Den lader vi stå et øjeblik ved siden af de 10 skudhuller i rapporten afdækket i den seneste tid. Senest af en af de sygemeldte embedsmænd, Jens Weise Olesen, der giver et sjældent og opsigtsvækkende indblik i, hvordan rapporten blev til.


Før musen hen over kortet - eller fingeren hvis du læser med fra telefon eller tablet.

Nu er det store spørgsmål om sagen vil få politiske konsekvenser. I en analyse i Jyllands-Posten konstateres det, at »hverken på den ene eller den anden side af regeringen tror man for alvor på politisk indblanding«.

»På Christiansborg er mistanken snarere rettet mod det, nogle kalder »formodningsreglen«. Et begreb, der beskriver det fænomen, at embedsmænd leverer de konklusioner, som de forventer, at deres chefer vil sætte pris på,« skriver Christine Cordsen, leder af avisens politiske redaktion.

Omtrent samme pointe fremfører hendes kollega på Politiken.

»Enhver karriereorienteret embedsmand som Henrik Grunnet kan udmærket lytte til den politiske debat. Størstedelen af de politiske partier står for en stram udlændingepolitik, og emnet vil blive centralt i en valgkamp. En stram linje i asylsager er altså i høj kurs på Christiansborg,« skriver politisk redaktør Mette Østergaard.

Og for lige at tage den for tredje gang, så var det akkurat samme pointe, som blev fremført, da jeg mandag sad på bagerste række til en debat om embedsværkets virke og trang. Det handlede godt nok ikke om Eritrea-sagen, men om skatte-, GGGI-, Zornig- og Christiania-sagerne. De fik følgende skudsmål af den anerkendte højesteretsdommer Jens Peter Christensen:

»Der synes at tegne sig noget i retning af, at det hænder, at embedsværket i sin trang, men også i sin pligt til at betjene ministeren i nogle tilfælde er gået for langt. Sommetider er det som om, at embedsværket nærmest er løbet foran bolden. Altså. At man har været så begejstret for tankerne om at realisere ministerens formentlige ideer, så man - om man så må sige - har overopfyldt.«

Andre nyheder
- Regeringens lovforslag mod hellige krigere kritiseres skarpt for at kompromittere retssikkerheden, når udlændinge kan miste deres opholdstiladelse i Danmark alene, hvis der er »grund til at antage«, at de har deltaget i kamphandlinger. Jyllands-Posten har historien.

- Med en underskrift fra de luxembourske skattemyndigheder slap Skype for at betale skat. Også Disney kunne nøjes med at betale under 1 pct. i skat i storhertugdømmet. Mere dårligt nyt for kommissionsformand og tidl. premierminister i landet, Jean Claude Juncker. Politiken har historien.

- Det er en overdrivelse, når Justitsministeriet i en rapport konkluderer, at samfundstjeneste frem for fængsel mindsker risikoen for at begå kriminalitet igen med 15 pct. »Det kan slet ikke konkluderes,« skriver professor i retsøkonomi, Henrik Lando, i en kronik i Berlingske. Mette Frederiksen henviste for nylig til netop den rapport, da hun i Jyllands-Posten talte for at gøre mere brug af samfundstjeneste.

- Flertallet imod regeringens planer om at skære et antal studiepladser er forvitret, og dermed er der fri bane for uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R), skriver Politiken.

Tortur
Efter­retningskomiteen i det amerikanske Senat har frigivet en gruopvækkende rapport om CIA's ageren i krigen mod terror. Den blotlægger, hvordan en fange var druknedøden nær. Hvordan Det Hvide Hus og Kongressen blev vildledt af den hemmelige tjeneste. Og hvordan forhørerne var så voldsomme, at CIA-ansatte kastede op og bad om at slippe for at se mere.

USA-korrespondent Kristian Mouritzen rapporterer om rapporten, der også tilbageviser CIA's påstande om, at de hårde afhøringsmetoder hjalp med til at forhindre nye terrorangreb.

Viel Geschrei, keine Hexerei
DR's Underholdningsorkester lukkes.

Det sker i dag
Kl. 13: Spørgetid i folketingssalen, hvor justitsminister Mette Frederiksn (S) skal svare på, om hun mener, at Eritrea-rapporten stadig er »sagligt og fagligt velfunderet«. Vi sender det direkte på Politiko.dk.