10 punkter om flygtninge, 5 spørgsmål til vælgerne og 1 duel om modelfotos

Dagens overblik: Forestående valg og medvind til højrefløjen dæmper den nordeuropæiske lyst til at tage imod bådflygtninge fra syd, Jyllands-Posten lodder folkestemningen, og så er de almindelige mennesker i partiernes kampagner ikke så almindelige alligevel.

Foto: Nils Meilvang

Europas udenrigsministre blev under et møde mandag enige om 10 punkter, der skal modvirke katastrofer som den, der fandt sted i weekenden, hvor omkring 700 flygtninge kæntrede og druknede i Middelhavet.

Punkterne omfatter stort og småt: EU vil bl.a. bruge flere penge på den fælles indsats i Middelhavet, ødelægge menneskesmuglernes både, lave et frivilligt pilotprojekt til fordeling af flygtninge, etablere en returordning, så »irregulære immigranter« kan sendes hurtigt hjem – og få taget alle immigranters fingeraftryk.

Dokumentation: Læs de 10 punkter her

Politikens korrespondent i Bruxelles, Thomas Lauritzen, analyserer i dagens avis spørgsmålet om, hvorfor EU har så svært ved at blive enige om en mere varig løsning på flygtningeproblematikken.

»Hårdt pressede lande som Italien, Malta og Grækenland vil  have vedtaget en byrdefordeling af de mange tusinde bådflygtninge mellem europæiske lande,« skriver han og forklarer, hvorfor lande længere nordpå vægrer sig ved det.

»I mange lande frygter regeringerne at give højrenationalister endnu mere vind i sejlene med beslutninger, der forøger indvandringen. Det gælder ikke mindst i lande som Storbritannien og Danmark, hvor der er valg lige om hjørnet«.

EUs 28 stats- og regeringschefer mødes til et topmøde i Bruxelles på torsdag for at drøfte situationen, men som Berlingske beskriver i dag, så er der ingen lette løsninger.

Dagens måling x 5

Jyllands-Posten går meningsmålingsbonanza og har stillet danskerne fem forskellige spørgsmål om Helle Thorning-Schmidt (S), Lars Løkke Rasmussen (V) og dansk politik i øvrigt.

Bundlinjen:

1) Bilagssager belaster mere end løftebrudsanklager. Læs her.

2) Vælgerne har størst tiltro til Løkke, når det kommer til økonomisk politik, men hælder mest til Thorning, når det handler om velfærd og udlændingepolitik. Det sidste er overraskende i den forstand, at danskerne traditionelt har haft størst fidus til den borgerlige statsministerkandidat på netop det politikområde.

3) 41,1 pct. foretrækker Thorning som statsminister, 30 pct. vil have Løkke på posten.

4) Løkke vurderes som den næstmindst troværdige partileder på Christiansborg – kun undergået af Uffe Elbæk fra Alternativet.

5) Danskerne er splittet i tre lige store grupper på spørgsmålet om, hvorvidt udlændingepolitikken er blevet strammere, slappere - eller blot er den samme – som for fire år siden.

Læs analyse og alle resultaterne hos Jyllands-Posten her.

Forældrepålæg

Venstre er på vej med et udspil på socialområdet, og Politiken har fået fat i et endnu ikke offentliggjort notat i partiet.

Her fremgår det, at Venstre vil opsætte faste, objektive kriterier for, hvornår forældre skal trækkes i børnepengene, hvis børnene f.eks. udebliver fra skole eller laver ballade. I dag sker det på baggrund af en konkret vurdering fra sag til sag.

Også forsørgertillægget til kontanthjælpsmodtagere med børn skal der kunne skæres i, hvis folk med børn ”over en længere periode har svigtet deres forældrerolle”, står der i notatet.

Læs mere hos Politiken.

Stop-kampagne

Ifølge en Voxmeter-måling offentliggjort mandag står de Konservative kun til 2,9 pct. af stemmerne. Tidl. K-formand og politisk kommentator Hans Engell mener, at forklaringen ligger begravet i de nylige budskaber såsom ”stop nazi-islamisme”.

»Der er ingen tvivl om, at partiets nye STOP-kampagne koster dyrt. Den skræmmer klassiske konservative vælgere væk og tiltrækker ikke nye,« skriver han i Ekstra Bladet.

Dagens kampagne

Venstre lancerer i dag, hvad partiet selv beskriver som den hidtil største kampagne i år. Den har Lars Løkke i centrum, og du kan læse mere om den her her.

Fik du læst?

Til trods for kraftige advarsler fra FNs Flygtningehøjkommissariat og til trods for canadisk asyl har Danmark sendt ægtepar i rumænsk fængsel.

»Vi er sikre på, at vi vil blive tortureret, slået, straffet eller endda slået ihjel af fængselspersonale i Rumænien, hvis vi bliver tvangsdeporteret til Rumænien,« skrev parret sidste år i et brev til FNs Menneskerettighedsråd i Geneve.

Læs hele historien her.

Det, man annoncerer, er man selv

For nogle dage siden drillede transportminister Magnus Heunicke (S) Dansk Folkeparti med, at partiet brugte amerikanske stockphotos i en annonce.

Nu har Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt fundet det samme hos Socialdemokraterne.

Det sker i dag

13.00: Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd og forklare sig om apoteker og lægemiddelforsyning i yderområderne.

14.00: Undervisningsminister Christine Antorini (S) skal i samråd om udviklingen i antal folkeskoleelever i klasser med over 24 elever.

14.00: Socialminister Manu Sareen skal også en tur i samråd. Det handler om handicappedes muligheder for at deltage i aktivitetstilbud.