♫...Og Tulle har det heller ikke særlig let, for penge flød fra Messerschmidt...♫

Dagens overblik: Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv, der indtil for nylig var ukendt, spiller hovedrollen i en af dagens store politiske historier. Vi skal også forbi nyheden om, at Venstre har mistet sin sherif, men fået en ny general. Og så har Bertel Haarder lavet en julesang. Hele dit politiske overblik her.

Venstre havde landsmøde i Herning Kongrescenter forrige weekend. Her synger kultur- og kirkeminister Bertel Haarder og justitsminister Søren Pind . (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Godmorgen og velkommen til denne decembers første politiske overblik.

For at markere starten på julemåneden bringer vi nederst i denne morgenpost Bertel Haarders årlige julesang. Glædelig jul.

Men selvom måneden er skiftet, og vi nu skriver december, er der ikke ændret andet i morgenposten. Vi har som altid samlet alt det væsentlige om dansk politik til dig.

Og når du er færdig med dagens politiske rundtur i de danske medier, vil du vide, hvad det er, flere eksperter kritiserer regeringen for at ville skjule.

Hvorfor Løkke afviser at forholde sig til, om udnævnelsen af Kristian Jensen som ny finansminister betyder, at han også har peget på Jensen som Venstres næste formand.

Og hvorfor Liberal Alliance nu fortryder en annoncekampagne, der beskyldte Løkke for løftebrud.

Og så vil du - ikke mindst - vide, hvad der gemmer sig bag dette citat:

»Venstre mistede sin sherif, men har nu fået en general!«

Har regeringen skjult dokumenter om Irak-krigen?

Men vi begynder i Jyllands-Posten og med en historie om en særligt og indtil for nyligt ukendt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kommer nemlig nu igen under beskydning i en sag om det arkiv, der indeholder regeringens mest sensitive og topfortrolige materiale om Irak-krigen. Det skriver Jyllands-Posten i dag.

I sommer forsikrede Løkke Folketinget om, at dokumenterne i arkivet blev behandlet i fuld overenstemmelse med loven. Men i dag skriver Jyllands-Posten, at Statsministeriet ifølge flere eksperter i strid med loven undlod at udlevere flere centrale dokumenter fra arkivet til den nu nedlagte Irak- og Afghanistan-kommission, efter at den i 2012 blev nedsat af den daværende Helle Thorning-Schmidt-regering.

Et af dokumenterne omhandler bl.a. oplysninger om en samtale, som den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og den amerikanske præsident George W. Bush havde i november 2002, få måneder før Danmark og USA gik i krig mod Irak.

En af kritikerne er offentlighedsekspert og tidligere forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen, der mener, at sagen er særdeles mystisk.

»Det tegner et billede af, at regeringen har villet skjule omfanget og indholdet af de kontakter, som Fogh-regeringen havde med USA, før vi gik i krig mod Irak,« siger han.

I juni i år fortalte Lars Løkke Rasmussen på et samråd om det særlige sikkerhedsarkiv i Statsministeriet. Og han afviste dengang, at der var noget odiøst i arkivet eller det, der er foregået.

»Det er ikke sådan, at reglerne om aktindsigt ændrer sig alt efter, om vi vælger at putte et papir ind i et pengeskab frem for at putte det i et almindeligt journalsystem. Derfor er artiklen i Jyllands-Posten lidt mytologisk, fordi den skaber et billede af, at hvis vi putter et dokument ind i det særlige sikkerhedsarkiv, så er det særligt undtaget. Det er det ikke,« sagde Løkke. Han har ifølge JP ikke haft mulighed for at udtale sig til dagens artikel.

Du kan læse mere om sikkerhedsarkivet herunder.

Løkke vil ikke spekulere i spekulationerne om hans efterfølger

Vi lægger Jyllands-Posten til side og gemmer den til lidt senere. For nu skal vi videre til Berlingske.

Avisen har nemlig i dag et interview med statsminister Lars Løkke Rasmussen, der i dag holder sin første store tale i folketingssalen som statsminister for VLAK-regeringen.

Og mens det for nogle uger siden så »lidt tungt ud, det hele«, så er det en optimistisk statsminister, der nu ser fremad:

»Det ser bedre ud nu,« konstaterer han efter regeringsudvidelsen og præsentationen af landets nye ministre i mandags. Rokaden har dog, foruden at forlænge Lars Løkke Rasmussens politiske liv og afværge det valg, der truede lige om hjørnet, skabt massiv intern forundring og vrede i Venstre. Og det har ikke skortet på kritiske - omend anonyme - kommentarer om især udnævnelsen af Kristian Jensen som ny finansminister.

For hvad betyder det for arvefølgen i Venstre? og hvad betyder det, at flere af Løkkes egne støtter er blevet degraderet i rokaden? De spørgsmål har fyldt aviserne de sidste dage. Men statsministeren ønsker overhovedet ikke selv at deltage i spekulationerne, slår han i dag i Berlingske fast.

»Det betyder, at jeg får en rigtig dygtig finansminister. Det er, hvad det betyder, og det er, hvad det hele går ud på. Det går ud på at få sat det her bedst muligt op. Kristian bliver, er jeg slet ikke i tvivl om, en super dygtig finansminister,« siger Løkke.

»Jeg har ikke noget stort behov for at sige noget til alle mulige analyser, som bringes til torvs af folk, som i dag har en analyse og i morgen har en anden,« siger statsministeren.

Du kan læse hele interviewet og blandt andet blive klogere på det disruptionråd, statsministeren selv skal være formand for, her.

Sådan gik det til, at V-regeringen blev til VLAK-regeringen

Dagens analyse: Valget kommer først om laaaaang tid. Formentlig

De var sådan set klar, valgplakaterne. Der var blevet taget billeder, der var også blevet photoshoppet lidt - og rygtet vil vide, at nogle politikere havde fået at vide, at de ikke skal skifte frisure eller skægstil foreløbig.

Partier, politikere og det politiske Danmark var klar til valg.

Men det kom aldrig. I stedet fik vi som bekendt en ny regering. Og det betyder, at valget er skubbet langt ud i horisonten. Formentlig i hvert fald. Sådan skriver DRs politiske analytiker, Jens Ringberg, i dag på dr.dk.

»Valget er ikke en option i lang tid. Det kommer enten, når Grundloven kræver det, eller når Løkke tror, der er en betydelig Venstre-gevinst at score,« skriver Ringberg og fortsætter:

»Forklaringen er enkel: Den kraft, der til sidst skubbede Venstre, Liberal Alliance og de konservative i armene på hinanden - den eksisterer stadig med fuld styrke, nu bare tilsat ministerhæder til hele 22 borgerlige toppolitikere fra tre partier. Kraften er i virkeligheden en frygt. En frygt for at regeringsmagten glider over til Mette Frederiksen og hendes blandede flok.«

LA har fortrudt angreb på Løkke

Liberal Alliance fortryder i dagens Jyllands-Posten en aviskampagne fra 2012.

I kampagnen, der indeholdt et billede af statsminister Lars Løkke Rasmussen og teksten »løftebryder!«, kritiserede LA, at Venstre gik til valg på, at det ikke måtte blive dyrere at være dansker, men alligevel indgik et energiforlig, som ifølge LA sendte en markant regning til borgerne.

Og den annonce skulle LA ikke have lavet, siger partiets nye politiske ordfører, Christina Egelund, i dag.

»Det kører meget personligt på en navngiven politiker, og det har vi faktisk fortrudt, at vi gjorde. Vi har ikke siden, så vidt jeg husker, ført kampagner mod politikere eller andre partier,« siger hun til Jyllands-Posten.

Venstre har mistet sin sherif, men fået en general

I går kom det frem, at Danmarks nu tidligere kultur- og kirkeminister Bertel Haarder skal være generalkonsul i Flensborg.

Manden, der i mandags gav ministerstafetten videre til Liberal Alliances Mette Bock, bliver Danmarks officielle repræsentant i Flensborg fra 1. september 2017.

Dermed vender Bertel Haarder hjem til der, hvor han voksede op, og hovedpersonen selv er svært glad for sit nye job, selvom det betyder, at han siger endegyldigt farvel til Folketinget.

»Venstre mistede sin sherif, men har nu fået en general!,« skrev Haarder i går på Facebook.

Den nye finansminister, Kristian Jensen, havde svært ved at skjule sin glæde i går på Facebook:

»Jeg er så glad,« indledte han et opslag, hvor han tre gange på otte linjer skrev om, hvor glad han er for, at Bertel Haarder har fået jobbet som generalkonsul i Flensborg.

Selv fra politiske modstandere var der lykønskninger på de sociale medier. Her er det Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen:

LA var imod partistøtte. Nu bliver den hævet - med LAs stemmer

Liberal Alliance er blevet beskyldt for at have slugt kameler på samlebånd i forbindelse med partiets indtræden i regeringen. Og det stopper ikke her. I dag har dr.dk en historie om, at partiet er vendt fuldstændig rundt i en sag om partistøtten.

For i Liberal Alliances 2025-plan står det klart og tydeligt, at partistøtten bør afskaffes, skriver dr.dk. LA fik sågar Finansministeriet til at regne ud, hvad en afskaffelse ville betyde: 110 millioner kroner.

Men trods modstanden er det nye regeringsparti nu gået med i en aftale, der øger partistøtten med 52 millioner kroner. Det svarer til en forhøjelse på 40 procent. Og det kritiserer både EL og DF højlydt. Læs historien her.

Regeringsparti uenig med ministeren

I sidste uge var de begge støttepartier til den smalle V-regering. Så mødtes deres partiledere i en uges tid på Marienborg, og nu er både Liberal Alliance og de Konservative en del af den lidt mindre smalle VLAK-regering.

Og selvom det har ført til, at begge partier nu har skruet lidt ned for deres krav og skarpe udmeldinger om både dette og hint, er de langt fra enig om alt. Således i hvert fald ikke om den danske kirkeordning.

Den nytiltrådte kirkeminister, LAs Mette Bock, har luftet sine tanker om at ændre i statens tilskud til folkekirken og ser samtidig positivt på, at civilregistreringen flyttes fra folkekirken til kommunerne. Det har hun gjort i Kristeligt Dagblad. Men på Facebook afviser Naser Khader pure:

Bertel Haarders julesang og det slettede vers

I anledning af, at det i dag er 1. december, bringer vi her Bertel Haarders årlige julesang.

Den hedder i år »Juleordkløversangen« og synges på melodien: »På loftet sidder nissen med sin julegrød…«

1)På Borgen sidder Løkke med sit kløverblad
og nissegrød og godtefad.
Han nikker, og han smiler, og han er så glad,
for kløverblade er hans bedste mad.
Og rundt omkring står alle de ministre,
nogle glade, nogle bistre ,
de glæder sig til godterne og fistrer
rundt om nissegrøden tæt i ring.

2)Den gladeste af nisserne er Anders Sam,
han var så vred og blev så tam!
Han kravled´ op i træet, hvor han sad og hang
og peb igen-igen den samme sang:
”Hvis ikke, I vil lette toppeskatten,
kan I fatte, kommer katten…”
-Men nu er han så faldet ned til patten,
og han løber lystigt rundt i ring.

3)I Rusland sidder Putin (Trumps og Krarups ven)
med alle sine grønne mænd,
Han bomber, og han bluffer, og han bryder frem,
og Syd-Ossetien og Krim kom ”hjem”.
Nu er han så i gang med Ukraine,
Død og pine, en lavine,
Han sætter Vesten i en kattepine,
og Assad kan bombe, som han vil.

4)I USA var valget fyldt med vrøvleri
med Trump og tramp og trutteri.
Det endte med et nederlag til Hillary,
og kvinder stemte på hr. Trump, fordi
han greb dem under skørterne med sus i
sådan vupti, ”by the pussy”!
Som Clinton bor han i det Hvide Hus - i
det orale office, som vi ved.

5)Det værste er dog danske Henrik Qvortrups sag,
hans kæltrings-streger kom for´n dag!
Fra Fogh og Venstre overtog han Se og Hør,
og han var ikke nogen amatør:
Han ville ha´ historier med gys i
og med kys i og tys-tys i,
Han hyrede en kilde, der var gys´lig,
og nu steger han i sin kachot!

6)Og Tulle har det heller ikke særlig let,
for penge flød fra Messerschmidt,
som nu bli´r bombarderet, og det bliver hedt,
hvis han må stege i sit eget fedt.
Men Tulle spiller mange gode roller,
og han volder græns´kontroller,
han elsker, når så mange biler holder,
og betjente hopper rundt i ring.

7)Han har en ny veninde, det er Mette F.,
som har bevist sin store tæft,
Engang hun talte for partiets venstrefløj,
men sansed´ klart, at det var noget møg,
for vælgerne var enige med Tulle,
og hun skulle t´bagerulle,
hvad Auken stod for, ligger under mulde,
og hun går om Tulle tæt i ring.

8)Men Mette hun kan også vær´ en hidsigprop,
til embedsmænd hun siger stop.
Hun ønsker sig et hold, som gir´ dem røg og gas,
Suzuki Torben, ja, og Henrik Sass!
Så bliver alle embedsmænd´ne bange,
Åh, så bange, Åh, så bange.
De vender sig og hopper et par gange,
Og de danser lystigt rundt i ring!

I øvrigt måtte følgende vers slettes på grund af trekløverregeringens dannelse:

2)Men Samuelsen hopper bare alt for højt!
For flertal gi´r han ikk´ en døjt.
Den topskat skal for alt i verden lettes nu,
han er så klippefast og uden blu.
Han vender sig og hopper op fra læet.
Og i træet sidder fæet.
Han siger at han slukker for relæet,
og vil vælte Løkke, hvis han kan.

Det sker i dag

På grund af den nye regering er der klokken 10 Møde i salen med redegørelse fra statsministeren. Lars Løkke Rasmussen (V) har bedt om at afgive en redegørelse til Folketinget i dag i anledning af regeringsdannelsen og et nyt regeringsgrundlag. En diskussion af statsministerens redegørelse finder først sted mandag den 5. december.

Derudover sker følgende:

09:00 Konference samler landets borgmestre
De danske borgmestre samles i dag og i morgen til dette års Borgmesterkonference.

09:00 Ghettolisten offentliggøres
Transportministeriet - som boligområdet efter regeringsændringerne nu sorterer under - offentliggør i dag den nye ghettoliste, som er en opgørelse over de boligområder i Danmark, som betragtes som ghettoer.

10:30 Åbent samråd med forsvarsministeren om reservedele til F-35
I dag er forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kaldt i åbent samråd om reservedele til F-35. Allerede inden produktionen af de nye danske kampfly F-35 Joint Strike Fighter er der nemlig bedt om penge til afgørende reservedele, som tilsyneladende er på vej ud af markedet.

11:00 Åbent samråd om forholdene på børneasylcentrene
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er i dag kaldt i samråd om forholdene på børneasylcentrene i Danmark.

13:30 Mette Bock i samråd om Cirkeline
Kulturminister Mette Bock (LA) er i dag kaldt i åbent samråd om, hvorvidt slutteksten i børnefilmen om Cirkeline og verdens mindste superhelt er forenelig med DR's virke som en upolitisk licensfinansieret public servicevirksomhed. Slutteksten lyder "Tak til alle flygtninge og indvandrere, fordi de har beriget det danske samfund", og det budskab har skabt en ophedet debat på Facebook, efter Radio24syv og kanalens radioprogram Reporterne har sat fokus på emnet. Martin Henriksen, udlændingeordfører for DF, kalder det over for radiokanalen for politisk propaganda, og nu tager politikerne det altså op til debat på et åbent samråd med kulturministeren.

15:00 Åbent samråd om læk af personfølsomme oplysninger
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er i dag kaldt i samråd om læk af personfølsomme oplysninger til Kina. Ministeren skal redegøre for sagen, hvor helbredsoplysninger og cpr-numre på mere end 5 millioner danskere ved en fejl blev sendt til Chinese Visa Application Centre.

15:45 Åbent samråd om Rusland
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i dag kaldt i to samråd om Rusland. Ministeren skal klokken 15.45 redegøre for sanktionspolitikken over for Rusland samt forklare, hvordan den gavner Danmarks interesse.