Zink fremmer MRSA – men du kan trygt spise det i din leverpostej

Fødevarestyrelsen understreger at danskerne trygt kan spise pålægget. Det sker efter Berlingskes artikel om zink i svin. Heri advarede en overlæge mod at spise svinelever.

BMINTERN - Tre dage for slagtning kigger en gris i kameraet i grisestalden hos en griseavler i Kalundborg. Fold sammen
Læs mere

Spis trygt din leverpostej.

Sådan lyder det fra Fødevarestyrelsen efter, at Berlingske bragte en artikel om medicin til svin indeholdende zink.

I artiklen forklarer overlæger, at svineproducenters store forbrug af lægemidler med zink fremmer MRSA-bakterien, der i stigende grad smitter menneske og sidste år resulterede i et dødsfald herhjemme.

Det er helt korrekt, at zinkforbruget er et problem i kampen mod svine-MRSA, forklarer Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse:

»Zinkforbruget er et problem. Ikke mindst fordi husdyr-MRSA (svine-MRSA red.) er resistent overfor zink. Brug af zink kan derfor øge MRSA-forekomsten. Derfor er der stort fokus på at få nedbragt brugen af zink som medicin.«

Men i Berlingskes artikel tilføjer overlæge Hans Jørn Kolmos fra Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, at han ikke »kunne drømme om at spise svinelever«, netop fordi man ikke kender zink-niveauet i leveren på grisen. Han opfordrer desuden myndighederne til at undersøge området nærmere.

Det er lige præcis den kommentar, der har fået Fødevarestyrelsen til at reagere og udsende pressemeddelelsen. De skriver således, at der findes data omhandlende, hvor meget zink der findes i leverpostej. Det er helt konkret 2.5 mg pr. 100 gram, hedder det.

»Dermed er leverpostej en rigtig god og naturlig kilde til zink, som er livsvigtig for mennesker,« skriver Fødevarestyrelsen og tilføjer:

»Zinken i leverpostej skyldes ikke, at smågrise er blevet behandlet med zink tre-fire måneder før slagtning, for da er zinken for længst udskilt i gyllen. Zink i leverpostej forekommer helt naturligt.«

Berlingske har efterfølgende spurgt Fødevarestyrelsen, hvor højt niveauet af zink er i ren svinelever, som er det, Hans Jørn Kolmos ikke vil spise. Det er omkring dobbelt så højt, forklarer Tim Petersen, sektionsleder i Fødevarestyrelsen. Det ligger omkring fem mg per 100 gram i ren svinelever.

»Men brugen af zink til smågrise udgør ikke nogen fødevaremæssig risiko. Overhovedet,« siger han.

Danskerne kan trygt spise svinelever uden at være bekymrede?

»Ja.«

Zink fremmer svine-MRSA

Netop zink i svineproduktionen er genstand for debat i Folketinget. Siden 2005 er andelen af medicin med zink næsten firedoblet. Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen.

Derfor ønsker både Enhedslisten og SF, at det skrives ind i handlingsplanen for bekæmpelse af MRSA-bakterien, at zinkforbruget skal reduceres.

»Det er et kæmpe problem og en bombe under sundheden. MRSA er i voldsom vækst, fordi den indsats, vi har lavet, er for dårlig,« siger landbrugsordfører Maria Gjerding (EL).

Socialdemokratiet finder det oplagt, at en reduktion af zinkforbruget skrives ind i handlingsplanen for bekæmpelse af MRSA.

»Vi må konstatere, at selv om vi har prøvet at have et tempo på politisk for at få greb om MRSA, løber den bakterie hurtigere, end vi gør,« siger landbrugsordfører Simon Kollerup (S), mens DF vil diskutere det i forligskredsen.

Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skriver i en kommentar til Berlingske, at regeringen tager problemet meget alvorligt. Derfor har man bedt ekspertgruppen for MRSA om i deres arbejde at se på anvendelsen af zink.

»Jeg udelukker intet på forhånd. Når vi har de samlede anbefalinger til juni, drøfter vi det i MRSA-aftalekredsen,« skriver han.