Ziegler: Fusion er en dårlig idé

Medlem af KLs bestyrelse og konservativ borgmester i Høje-Taastrup Michael Ziegler vender tommelfingeren nedad til den annoncerede fusion mellem KL og Danske Regioner.

Den konservative borgmester i Høje Taastrup, Michael Ziegler Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl

Regionerne skal nedlægges, og jo før det sker, jo bedre. Derfor er det også en dårlig idé at fusionere regionernes interesseorganisation, Danske Regioner, med Kommunernes Landsforening (KL) siger KL-profilen Michael Ziegler (K).

»Nogen siger, at fusionen er en livsforsikring for regionerne, men det er jeg ikke sikker på. Målet for fusionen står slet ikke klart: Er målet, at regionerne skal bestå eller afvikles? For det skal der tages stilling til lige om lidt, og så er det underligt, at der ikke er et mål for det,« siger Michael Ziegler, der er borgmester i Høje-Taastrup Kommune og medlem af KLs bestyrelse.

Han tror, at der er forskellige interesser på spil for de to organisationer i forhold til, hvad fusionen skal føre til.

»Jeg tror da ikke, at dem, der sidder i Danske Regioner og har kæmpet for, at regionerne skal bestå, synes, at det her er et skridt mod en afvikling af regionerne. Ej heller dem ude i regionsrådene, som har kæmpet for, at regionerne skulle have flere opgaver. Så jeg tror, at når de går ind i det her, må det være med et ønske om, at de også fortsat skal bestå,« pointerer Michael Ziegler.

KL-formand Martin Damm (V) og regionsformand Bent Hansen (S) understregede på et pressemøde fredag formiddag, at fusionen vil få kommunerne og regionerne til at stå stærkere sammen i en forhandlingssituation i eksempelvis Finansministeriet. Men den idé er svær at forestille sig, mener Michael Ziegler.

»Kommuner og regioner har grundlæggende forskellige interesser på en række områder, og det vil gøre den nye organisation handlingslammet på flere områder. Lad os sige, at den nye organisation forhandler økonomi med regeringen, og der er plads til vækst - skal den så gå til det kommunale eller regionale område? Hvordan skal den nye organisation kunne blive enig med sig selv om det? Det kan de jo ikke,« siger han.

Ifølge Ziegler er der kun ét sted at gøre af regionerne. Og hans plan overflødiggør ganske enkelt en interesseorganisation, der varetager andet end kommunernes interesser.

»Jeg tænker, at om maks et år, så er der en ny regering i Danmark, hvor tre af støttepartierne, Liberal Alliance, de Konservative og Dansk Folkeparti, har det entydige synspunkt, at regionerne skal nedlægges. Og Venstre har også tidligere haft det synspunkt, at de skal nedlægges. Så jeg synes, man skal se at få nedlagt de regioner og lade KL være entydig interesseorganisation for kommunerne,« siger han.