Zenia Stampe genvalgt: Slog Helveg-klanen ud af Folketinget

Den radikale profil vil kæmpe mod »nationalistisk smålighed og egoisme«. Rasmus Helveg Petersen sendt ud i kulden.

Zenia Stampe har slået den afgående klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen.
Læs mere
Fold sammen

Det er farvel til en lang familietradition.

For den 47-årige Rasmus Helveg Petersen må ikke blot forlade sin post som klima- og energiminister efter valgnederlaget til blå blok.

Han ryger også helt ud af Folketinget, hvor først hans farfar og siden hans far gennem adskillige årtier har haft næsten fast plads.

»Det er jeg da ked af. Jeg har ikke ført valgkamp, fordi jeg ikke ville vælges. Jeg har ført valgkamp fordi, jeg gerne ville vælges,« siger Rasmus Helveg Petersen til Politiko.

Han mener, at regeringen har taget hårdt fat med en reformkurs. Måske for hårdt fat. Og det kan være en del af forklaringen på partiets store tilbagegang.

»Og så har vi undervejs sagt farvel til en meget stærk leder. Og så er der tusinde ting, der spiller ind og trække i begge retninger, men det er i hvert fald to af de vigtige årsager,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Skabt til at kæmpe

I stedet bliver der på Sjælland genvalg til 36-årige Zenia Stampe - en radikale kollega, der er kendt for at sætte sindene i kog i blå blok.

»Hende kan blå fløj simpelthen ikke undvære,« som en rådgiver fra Dansk Folkeparti lystigt skrev på Twitter på valgdagen med et håb om, at hun ville blive genvalgt.

Det er nu sket.

»Dem, der kender mig, ved, at jeg er skabt til at kæmpe, og det bliver der brug for i de kommende år. Mod nationalistisk smålighed og egoisme. For et Danmark, der er stort, frit, modigt og mangfoldigt. Er I med mig?« skriver Stampe i en opdatering på Facebook.

Under valget satte Zenia Stampe rekord på netop Facebook, da hun skrev en opdatering, der nåede ud til hele 2,8 millioner brugere.

I den forbindelse sagde ekspert i sociale medier Benjamin Rud Elbert, at Zenia Stampe var en såkaldt »Facebook-politiker«.

»Hendes DNA er som skræddersyet til at komme langt ud på Facebook - mest af alt, fordi hun ikke har noget filter mellem det private og livet som politiker. Hun er en, som man enten elsker eller hader. Og den slags virker på sociale medier,« sagde Benjamin Rud Elberth, der har en fortid som ansvarlig for Socialdemokraternes digitale kommunikation og i dag er digital chef i Geelmuyden Kiese.

En masse sammenstød

Rasmus Helveg Petersen siger, at han kommer til at savne ikke at gennemføre klimatopmødet i Paris i december, hvor der står »ufatteligt meget på spil,« og hvor Danmark har en »føreposition«.

»Det er et hjertensbarn, som jeg vil følge meget tæt. Jeg kan høre fra blå blok, at de ikke har samme ambitionsniveau, så jeg er bange for, at det går tabt - denne føreposition som vi har,« siger Rasmus Helveg Petersen.

De fire år har været turbulente på mange måder. Hvordan har du oplevet det indefra?

»Masser af arbejde. Masser af politiske projekter. Vi har været på slibestenen hele tiden, vi har arbejde meget politisk på at forandre Danmark. Det har givet en masse sammenstød og kampe, så jeg har oplevet det som arbejde drevet i kamp fremad.«

Er der noget, du ikke vil savne?

»Nej, det vil jeg ikke sige. Det har været hårdt arbejde, men for noget. Vi har gjort det for at ændre verden, og det har været drivkraften.«

Ikke noget retskrav på at blive valgt

Hvad skal der ske nu?

»Det ved jeg ikke endnu. Det må jeg finde ud af hen af vejen.«

Er der nogle veje, du ser som mere mulige end andre?

»Nej, ikke endnu. Jeg har ikke rigtig beskæftiget med det. Jeg har forsøgt at blive valgt og passe mit arbejde, og nu har vi en ny situation, og så må vi se, hvad vi så gør.«

Du er jo også ud et politisk dynasti. Hvad gør du dig af tanker omkring det?

»Ikke noget. Det er jo mit eget valg, og min egen valgkamp, som jeg har været involveret i. Det er ikke sådan en familie-business på den måde. Det er jo det fine ved det. Jeg ved godt, folk snakker om os som en politisk familie, men det er jo lige præcis ikke en arvefølge, for hvert eneste valg, og hvor eneste mandat skal man stemmes til. Det er ikke noget, der kommer af sig selv. Det med at stille op for sig valg og kæmpe for sin sag, det er en del af spillet. Jeg accepterer fulgt ud valget, og jeg har ikke noget retskrav på at blive valgt på noget som helst. Det er ikke sådan en tankebane, jeg har, at det flovt ikke at blive valgt. Det er en helt ærlig sag at stille op og tabe«.

Er du færdig med landspolitik nu, eller kan vi se dig til folketingsvalg om et par år?

»Det må tiden vise. Indtil andet er vist, så er jeg stadig kandidat i Holbæk.«