Yahya Hassan rablede sig ind i dansk politik

Succesdigter talte med de allerstørste bogstaver, da han i en timelang tale bekendtgjorde, at han stiller op til Folketinget for Nationalpartiet.

I 40 minutter bemægtigede digteren Yahya Hassan den politiske scene i Danmark, da han med karske udfald mod hele det politiske establishment oplæste sin programerklæring som kandidat for Nationalpartiet. Foto: David Leth Williams
Læs mere
Fold sammen

Med udråbstegn og rytmiske versaler rablede dansk poesis yngste stjerne sig i går med en timelang enetale ind i dansk politik.

Yahya Hassan kom vidt omkring og uddelte lyriske lussinger til højre og venstre, da han meldte sig som kandidat for det nye Nationalpartiet. Men han bebudede også et opgør med den politik, de »etablerede partier« ifølge digteren har ført:

»Vi har en større tiltro til de tosprogede, end vi har til de enøjede. Der skal ikke nye boller på suppen. Der skal ny suppe på bollerne. Vi er efter de, som går med tørklæde. Det vil klæde os, om vi tør være efter de, som går med skyklapper«.

Den unge digter med slangeskinds­støvlerne talte sig varm og missede ikke en takt i sin timelange, rytmiske oplæsning af sit politiske manifest med hovedpointen om at vende flygtningestrømmen til noget positivt for Danmark.

»Vi er ikke et borgerligt parti. Vi er et borgernes parti, og vi har indtaget midten for at kunne arbejde os i retning af fornuften. Vi er en platform for uafhængige stemmer, der ikke råber i bankernes mikrofoner. Der ikke råber i våbenhandlernes mikrofoner. Der ikke råber i islamisternes mikrofoner. Der ikke råber i islamofobernes mikrofoner. Vi er Danmark,« lød budskabet.

Tæsk til højre og venstre

Men han benyttede også lejligheden til i hårde vendinger at lange ud efter både medier, islamister, islamofober og politiske modstandere.

De etablerede partier stoler han ikke på over en dørtærskel, »når det kommer til flygtningespørgsmålet, islam som en subkultur i samfundet, samt de omvandrende flygtningelejre i vort land. Hverken deres løsningsforslag eller deres forklaringsmodeller løser eller forklarer noget som helst«.

 

Folketingets partier har spillet fallit, mener han, og til trods for et andet hovedbudskab om Nationalpartiet som en samlende kraft i dansk politik forbigik Yahya Hassan ikke muligheden for at spotte sine politiske modstanderes seneste præstationer i det, han kalder »fugleklatternes år på parnasset«:

»Socialdemokraterne er måske endnu demokrater, men det socialpolitiske aspekt er pist væk. SF kunne hedde SFO. Liberal Alliance skifter snart navn til Saxo Bank. Venstre kunne lige så vel hedde Højre. De Radikales og de Konservatives argumenter ligger også lige til højrebenet. Selv Enhedslisten er blevet splittet. Vi er det politiske alternativ, selv om vi ikke hedder Alternativet«.

Herefter brugte han en anseelig del af talen på at udstille det hykleri i Danmarks udenrigspolitik, som Yahya Hassan mener at se i Danmarks samhandel med Saudi-Arabien og Qatar, der støtter Islamisk Stat økonomisk og med våben.

Han mener også, at den indenrigspolitiske animositet mod flygtningestrømmen i kølvandet på væbnede konflikter i Mellemøsten, som Danmark aktivt har deltaget i, er hyklerisk.

Udfald mod Hizb ut-Tahrir

Begge argumenter kan i et splitsekund minde om dem, Hizb ut-Tahrir har fremført det seneste halvår, men det bliver næppe til en alliance mellem Yahya Hassan og islamisterne af den grund.

»Hizb ut-Tahrir er [...] et segnende segment, en vabel eller en vorte i samfundet, som er blevet skånet for lægens kniv, fordi den er affældig og på vej til at blive en uduelig fregne. [...] Et forbandet bundt hyklere, og så har de et par veltalende talsmænd. De kan tale herfra og til dommedagen, de tiltaler os ikke, Gud fader til hest. [...] Hvis de så sandfærdigt vil gøre muslimerne en tjeneste, så er de altså forbeholdt retten til at sluge deres tunger for bestandigt,« som det også lød i Yahya Hassans tale.

 

Men imellem de hårde ord dukkede også konkrete politiske forslag op, og digteren afslørede dermed en flig af det politiske program, som Nationalpartiet ifølge formand Kashif Ahmad snart vil fremlægge.

Med Furesø Kommune, Fanø og Borup som forbillede vil partiet forbyde flygtninge at bo i storbyernes ghettoområder og i stedet sende dem ud på landet.

»Vi har 87.000 ledige boliger i Udkantsdanmark, som egner sig til formålet. Vi kan vende flygtningestrømmen fra at være en katastrofe til at være noget fordelagtigt for vores samfund og for de flygtninge, der skal være en del af det,« lød digterpolitikerens pointe.

Yahya Hassan meldte også ud, at han som politiker vil sikre modersmålsundervisning i folkeskolen for at undergrave tilslutningen til koranskolerne omkring i landet.

Hvis digteren og Nationalpartiet da når så langt, som til Folketingets taburetter. Partiet mangler at indsamle 11.700 underskrifter for at indfri kravet om opbakning fra 20.260 personer med valgret, som skal afleveres i Indenrigsministeriet senest 15 dage før folketingsvalget.

Svært at nå målet

Ifølge valgforskere, som Berlingske har talt med, er det – ikke mindst fordi det først fra næste valgperiode bliver muligt at indsamle underskrifter digitalt – både »svært« og »meget tvivlsomt«, om partiet når i mål, selv hvis valget først falder til efteråret.

Men Kashif Ahmad giver ikke op, selv om Yahya Hassans kandidatur op til dette folketingsvalg kan ende som stort ståhej for ingenting:

»Det her er ikke et mediestunt. Det er et spørgsmål om tid, før Nationalpartiet kommer i Folketinget«.