WWF: Udflytning er kæberyster til naturen

Beslutningen om at flytte Miljøstyrelsen til Odense vækker bekymring hos organisationer, der frygter et massivt videnstab. Styrelser skal bygges op fra bunden.

(ARKIV) Ryå på vej ud i Limfjorden nord for Aalborg d.16. februar 2016. Danmarks Naturfredningsforening frygter, at beslutningen om at flytte Miljøstyrelsen til Odense vil få store konsekvenser for miljøområdet. Ritzau følger op på gårsdagens historie om udflytningen af statslige arbejdspladser. Det skriver Ritzau, torsdag den 18. januar 2018.. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

København. Miljøstyrelsen har udsigt til at skulle flytte fra København til Odense. Det betyder, at 440 stillinger krydser Storebælt.

Og det får ikke kun betydning for dem, der nu skal vælge, om de vil pendle, flytte eller finde et nyt job.

Den danske natur vil også lide under flytteplanerne, mener en række organisationer.

Generalsekretær i Verdensnaturfonden (WWF) Bo Øksnebjerg mener, at planerne giver grund til rynker i panden. Den danske natur har i hvert fald fået en "ordentlig kæberyster", som han formulerer det.

440 arbejdspladser til Odense er opsigtsvækkende stort, siger han.

- Man begynder at mistænke regeringen for, at de slet ikke ønsker, at miljøområdet skal fungere. I WWF er vi klar til at være ekstra på vagt for vores danske natur den kommende tid, siger han.

Også Danmarks Naturfredningsforening frygter, at udflytningen kan få konsekvenser for miljøområdet, siger afdelingschef Morten Pedersen til Politiken.

- Et system, der oplever stor udskiftning og ikke har faglighed og en historisk specialiseret viden, er nemmere at sætte under et politisk pres. Vi er bekymrede for den lange overgangsperiode, der vil være, før niveauet kommer op igen, siger han.

Det er kommet som et kæmpe chok for medarbejderne i Miljøstyrelsen, at arbejdspladserne skal flytte, og af samme årsag har styrelsen ikke yderligere kommentarer til flytningen på nuværende tidspunkt, lyder det.

Dansk Magisterforening og Ingeniørforeningen (IDA) repræsenterer cirka to tredjedele af de 440 ansatte i Miljøstyrelsen. Og her får flytteplanerne også kritiske røster med på vejen.

For det handler ikke kun om de ansattes ve og vel, mener Camilla Gregersen, som er formand for Dansk Magisterforening.

- Det handler om et meget væsentligt område, miljøområdet, som har betydning for os alle sammen, men som nu kommer til at blive lagt ned i en periode, siger Camilla Gregersen til Politiken.

Ved den første udflytningsrunde flyttede få af IDA's medlemmer med, og derfor mener formanden for de offentligt ansatte i IDA, Carsten Eckhart Thomsen, at man igen ender i et hasardspil med den ekspertise, som er opbygget i de statslige styrelser.

Erfaringerne fra udflytningen af Geodatastyrelsen, Landbrugsstyrelsen og Planklagenævnet giver grund til bekymring, mener Carsten Eckhart Thomsen.

- Hvis man flytter forholdsvis fagtunge statslige arbejdspladser som eksempelvis Miljøstyrelsen, kommer der utvivlsomt et stort videnstab. Det er ikke kun et spørgsmål om at miste flyvehøjde i et stykke tid, som ministeren (minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), red.) giver udtryk for.

- Det vil i mange tilfælde betyde, at styrelser nærmest skal bygges op fra bunden, fordi ganske få vidensarbejdere vælger at flytte med, siger han.

I løbet af oktober 2017 har regeringen indhentet erfaringer fra alle de arbejdspladser, der var omfattet af den første runde udflytninger i 2015.

De viser, at kun en fjerdedel af de flyttede arbejdspladser fra første runde i dag er besat af medarbejdere, der enten er flyttet med arbejdspladsen eller pendler.

/ritzau/