WWF advarer Grønlands nye uran-venlige regering

Med Kim Kielsen fra partiet Siumut i spidsen får Grønland nu en ny uran-venlige regering. Verdensnaturfonden er dybt bekymret over mulig forurening fra en planlagt uranmine risikerer at ødelægge fiskeri og landbrug i Sydgrønland.

Fra den danske del af WWF Verdensnaturfonden - i den verdensomspændende ngo’er og miljøorganisation - med generalsekretær Gitte Seeberg i front, er der dyb, dyb bekymring over den nye regeringsdannelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Bothager
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grønlands kommende regering med Siumuts Kim Kielsen i spidsen bliver ikke strøget med hårene. Langt fra.

For den nye landsstyrekoalition mellem partierne Siumut, Demokraterne og Atassut kommer på hårdt arbejde fra starten.

Det handler om, hvordan det nye landsstyre vil takle en tilladelse til en uranmine og den flossede samfundsøkonomi.

Fra den danske del af WWF Verdensnaturfonden - i den verdensomspændende ngo’er og miljøorganisation - med generalsekretær Gitte Seeberg i front, er der dyb, dyb bekymring.

WWFs bekymring aktuelle går på, hvad der kan komme til at ske med Grønlands nye uran-venlige landsstyre, hvis det giver grønt lys til en uranmine, som ifølge organisationen giver risiko for alvorlig miljøforurening.

På vegne af WWF peger generalsekretær Gitte Seeberg i en udtalelse på, at de tre nye landsstyrepartier, Siumut, Demokraterne og Atassut, alle er tilhængere af minedrift efter uran i Grønland.

Beslutninger om den type minedrift, herunder hvordan politikerne eventuelt skal takle potentielle miljøproblemer fra minen, kan hurtigt blive aktuelt, da planlægningen af det australske mineselskab, Greenland Minerals & Energys mineprojekt i og omkring Kvandfjeld ved Narsaq i Sydgrønland er fremskredent.

Det fastslår Gitte Seeberg.

Det er for eksempel endnu ikke afklaret, hvilke miljømæssige konsekvenser minen vil have, påpeger WWFs generalsekretær:

»Kim Kielsen har som tidligere miljøminister gjort en god indsats for den grønlandske natur. Derfor har jeg nu et håb om, at den nye regering under hans ledelse tænker miljø og natur ind i hele sin regeringsførelse. Det ser ud som om, det er uranspørgsmålet, der har været afgørende i dannelsen af den nye regering. Hvis det betyder, at Grønland nu bliver uraneksportør, så håber jeg, at den nye regering med Kielsen i spidsen gør en solid indsats for at beskytte miljøet og naturen omkring minen, som jo ligger klos op af en by og midt i Grønlands spirende landbrugsområder,« siger Gitte Seeberg.

Verdensnaturfondens generalsekretær peger desuden på, at det vil være meget alvorligt, hvis minedriften og den forurening, uranminen kan medføre, ødelægger de erhverv, som Grønland får sine indtægter fra.

Det er først og fremmest fiskeri og turisme, men også landbrug, herunder grønsagsproduktion og fåreavl.

»Så derfor er der behov for strenge miljøkrav ved eventuelt minedrift,« siger Gitte Seeberg fra WWF.

Efter knapt en uges forhandlinger blev det torsdag aften meddelt fra Nuuk, at Grønlands største politiske parti, Siumut, der vandt landstingsvalget i fredags, har indgået en aftale om at danne regering sammen med partierne Demokraterne og Atassut.

Med 17 mandater i det 31 mandater store landsting bag sig har den grønlandske regeringskoalition to mandaters flertal.

Det blev offentliggjort på et pressemøde med de tre partiformænd, Kim Kielsen, Anda Uldum, Demokraterne og Knud Kristensen, Atassut.

Det bliver dermed en tidligere fisker, sømand og politibetjent, Kim Kielsen, der ingen politisk ledererfaring har med sig i baggagen, som skal lede Grønland de kommende fire år.

Kim Kielsen og den endnu ikke indsatte trepartiregering, Siumut-Demokraterne-Atassut, skal forsøge at trække landet ud af den økonomiske suppedas.

Grønlands samfundsøkonomi er ifølge formanden for Økonomisk Råd i Grønland, professor Torben M. Andersen, tæt økonomisk kollaps, selv om landet godt nok ikke har meget gæld.

Forleden kom det frem, at Grønland Selvstyre har et minus på de offentlige finanser på op mod 300 mio. kr.

Kim Kielsen betegnes som en ærlig og bund reel politiker, der mest af alt ønsker et bredt samarbejde og politisk ro oven på halvandet år politisk kaos under Siumuts tidligere landsstyreformand Aleqa Hammond.

Kim Kielsen udfordringer er, siger iagttagere af grønlandsk politik, er ikke kun, at han mangler politisk ledererfaring, men også evnen til at tænke og skabe nyt.

Kim Kielsen måtte under de seneste dages forhandlinger om regeringsdannelse se i øjnene, at de to store partier, Siumut og venstrefløjspartiet Inuit Ataqatigiit, IA, alligevel ikke kunne finde sammen efter landstingsvalget i en bred samlingsregering.

Det har flere, lige fra direktøren og formanden for Grønlands Arbejdsgiverforening, Brian Buus og Henrik Leth til den grønlandske avisredaktør Poul Krarup og andre politiske kommentatorer ellers opfordret til.

IA og Siumut står politisk for langt fra hinanden på flere centrale punkter. Blandt fastholder Siumut Landstingets beslutning om ophævelse af nultorancen over for uran og er dermed klar til at give grønt lys for udvinding af uran.

IA er imod udvinding af uran og kræver, at nultolerancen bliver genindført.

Den afgåede skandaleramte regeringschef Aleqa Hammond blev fældet og hendes regering måtte gå af, da hun for godt en måned siden blev afsløret i at have brugt 106.000 offentlige kroner som sin egen kassekredit til rejser, hotelophold til sin familie.