Wilders vil til magten efter Europa-sejr

Den højreradikale politiker Geert Wilders blev Europaralamentsvalgets store vinder i Holland. Nu kræver kræver han regeringsmagt.

Foto: Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: Den højreradikale politiker Geert Wilders ønsker at få del i regeringsmagten i Holland, efter at hans ”Frihedsparti” ser ud til at blive den store vinder ved valget til Europa-Parlamentet.

En prognose fra hollandsk tv viser, at Wilders parti blev det næststørste ved torsdagens valg til Europa-Parlamentet i Holland med cirka 15 procent af stemmerne. Kun regeringspartiet krist-demokraterne fik flere stemmer.

- Det er første skridt mod at skabe et nyt Holland, sagde Wilders efter valgsejren.

Han kræver nu, at de ”gamle” hollandske partier indstiller deres boykot af Frihedspartiet for lavor tager det med i det politiske arbejde i Haag. Samtidig krævede han et nyvalg i Holland.

Regeringspartierne siger nej
Men svaret fra regeringspartierne er fortsat nej, selv om de led betydelige tab ved EP-valget. Kun 36 procent af hollænderne stemte til Europa-Parlamentet, hvilket er lavere end ved sidste valg i 2004, hvor stemmeprocenten var på 39.

Ifølge prognosen får Wilders Frihedsparti fire ud af de 25 hollandske pladser i Europa-Parlamentet. Krist-demokraterne får fem, det socialdemokratiske Arbejderparti 4, de to liberale partier VVD og D-66 hver tre, mens resten gik til De Grønne, socialister og kristne partier.

Geert Wilders var stillet op på sit Frihedspartis liste, men han vil ikke have en plads i Europa-Parlamentet, fordi han vil koncentrere sig om hollandsk politik. Wilders har i de seneste år vakt opsigt med stærkt anti-islamiske udtalelser, og hans Frihedspartis budskab er, at islamisk indvandring til Holland skal standses, og at EU-samarbejdet skal bremses.

Pressen i Holland noterede sig i går, at EU-skeptiske partier har fået næsten hver tredje stemme ved EP-valget. To andre lande – Irland og Tjekkiet – stemmer i dag ved Europa-Parlamentet, men der ventes tidligst prognoser lørdag.