»Wilders er totalt fejl-castet til Folkemødet«

Det giver ikke anledning til bekymring hos fire danske politikere, at de skal deltage i arrangementer på Folkemødet, få meter fra teltet hvor Geert Wilders skal tale.

ARKIVFOTO. Den omstridte politiker, Geert Wilders, kommer til Folkemødet på Bornholm. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBERT MICHAEL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens den omdiskuterede hollandske islamkritiker Geert Wilders skal diskutere ytringsfrihed hos Trykkefrihedsselskabet i et telt på Danchells Anlæg i Allinge om lørdagen til Folkemødet, skal en række danske politikere deltage i arrangementer i de omkringliggende telte.

Her er det emner som iværksætteri, økologi og patientsundhed, der står på dagsordenen.

Og mens de alle er enige om, at det ikke giver anledning til bekymring for deres egen sikkerhed, varierer synet på den hollandske politikers deltagelse i Folkemødet.

SF-borgmester: Folkemødet vil tage en drejning

Lejres borgmester, Mette Touborg fra SF, vil sidde kort afstand fra Geert Wilders i Økologiens Telt for at tale om, hvordan man sikrer, at flere går fra at bakke op om økologi til rent faktisk at købe økologiske produkter.

»Jeg har tænkt, at jeg må ud og skabe rigtig meget opmærksomhed om det arrangement, så der kommer rigtig mange hos os, og der bliver helt tomt inde ved siden af,« siger SF-borgmesteren, der ærgrer sig over, at Geert Wilders besøg vil ændre ånden på Folkemødet, som hun selv har deltaget i siden det første år.

»Det danske folkemøde, med den tradition det har nu, kommer til at tage en drejning. Jeg forstår godt, at Winni Grosbøll (Bornholms borgmester, red.) og Bertel Haarder (initiativtager til Folkemødet, red.) må ud og sige, at man ikke kan vælge, hvem der skal have lov til at komme eller ej. Men helt ærligt synes jeg, at Folkemødet bliver misbrugt som en platform til politisk provokation,« lyder det fra Mette Touborg.

At sikkerheden uundgåeligt vil være skærpet giver ikke anledning til bekymring, men blot ærgrelse:

»Det sikkerhedsmæssige må jeg overlade til dem, der har det primære ansvar for det. Men det er ærgerligt, at Folkemødet, der normalt er præget af åbenhed og et tryg og hyggeligt miljø, nu udvikler sig til, at en masse betjente skal på overarbejde. Jeg tænker, at det bliver synligt derovre, at det er anderledes, end det plejer at være,« fastslår hun.

Myndigheder må kommunikere klart om sikkerhed

Venstres iværksætter-ordfører Jakob Engel-Schmidt stoler fuldt og fast på politiets håndtering af sagen, men understreger, at det er afgørende, at myndighederne tydeligt får fortalt offentligheden, at sikkerhedsaspektet tages alvorligt.

»Jeg har tiltro til, at politiet naturligvis sørger for den nødvendige sikkerhed og dermed garanterer for sikkerheden for alle dem, der deltager. Det er meget vigtigt, at myndighederne sørger for klart at kommunikere, hvor god sikkerheden er, så det her ikke bliver genstand for utryghed og almen frygt for, om der kunne ske noget på Folkemødet,« siger Jakob Engel-Schmidt.

Han skal selv debattere innovation og iværksætteri med bl.a. Google, CEPOS og Innovationsfonden, mens Wilders taler om ytringsfrihed - og han ærgrer sig over, at andre politikere har tænkt sig at melde afbud på grund af islamkritikerens deltagelse.

»Det er et udtryk for en total demokratisk resignation, hvis man bliver væk fra Folkemødet, fordi man ikke bryder sig om Wilders. Stod det til mig, havde jeg ikke inviteret ham, og jeg har ingen fælles holdninger med ham, men jeg lader mig ikke slå ud af kurs. Han har ret til at ytre sig, og den ytringsfrihed gælder også på Folkemødet,« siger Jakob Engel-Schmidt.

K: Plads til kontroversielle synspunkter

Lignende toner lyder fra Konservatives regionsrådsmedlem og folketingskandidat Mette Abildgaard. Hun var slet ikke bevidst om, at et arrangement om Madglæde på hospitalerne, som hun deltager i, falder sammen med Geert Wilders deltagelse i et telt få meter derfra.

»Det får mig ikke til at ændre det mindste på mine planer. Det er afgørende, når man er til en folkefest, hvor man fejrer demokratiet, at man også kan give plads til dem med kontroversielle synspunkter. Det ville være det største nederlag for Folkemødet, hvis man ændrede på det,« siger Mette Abildgaard, der har fuld tillid til, at ordensmagten vil sikre trygge rammer for alle:

»Det er da klart, at jeg nok vil kigge lidt ekstra på politiopbuddet, men jeg føler mig tryg ved, at politiet kan beskytte alle os i nærheden, og at de træffer de nødvendige foranstaltninger, så Folkemødet kan afholdes på en forsvarlig  måde. Det er jeg ikke bekymret for,« siger den konservative politiker.

Wilders er »fejl-castet«

Ved samme arrangement deltager også Socialdemokraternes formand for Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen. Hun kalder det »mærkeligt«, at Trykkefrihedsselskabet har ønsket at invitere Geert Wilders til det danske folkemøde, hvis formål i hendes optik peger i en anden retning end islamkritikerens agenda.

»Wilders er totalt fejl-castet til Folkemødet på Bornholm, der går ud på gennem dialog og samtale at finde løsninger på problemer i vores samfund. Her mødes man med paraderne nede og et glimt i øjet, men Wilders er derimod på en mission, der handler om konflikt, provokation og en konfrontatorisk stil. Det synes Trykkefrihedsselskabet så, at de skal berige os alle med, frem for den danske tradition for samtale,« lyder det fra regionsrådsformanden i en skriftlig kommentar.

Sophie Hæstorp Andersen sætter ikke spørgsmål ved Wilders ret til at deltage, men hun har i hvert fald ikke selv tænkt sig at bruge tid på ham.

»Jeg har så også retten til at blive væk, og tale med andre mennesker, gerne af andre holdninger og overbevisninger, som dog er indstillet på at finde løsninger sammen,« siger hun.