Wilders-besøg kan blokere for renovering af Jelling-stenene

Konferencen om ytringsfrihed er endt i et slagsmål mellem Liberal Alliance og DF. Samuelsen mener, at det er hans konference, og hvis DF vil have Geert Wilders med, vil han blokere for DFs kulturpakke, som skal renovere Jelling-stenene.

Den hollandske politiker og islamkritiker vækker postyr i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Dominique Faget
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Dansk Folkeparti fortsat kræver, at den hollandske islam-provokatør Geert Wilders skal til Danmark og deltage i konferencen om ytringsfrihed og viden til efteråret, så vil Liberal Alliance til gengæld spænde ben for, at Dansk Folkeparti kan få penge til at renovere Jelling-stenene, Fregatten Jylland, Roskilde Domkirke og Frederiksborg Slot.

»Nu har vi fundet ud af, at man godt må tegne en tegning og sige øv bøv til hinanden. Vi må komme videre i værdikampen og denne konference skal jo netop handle om viden,« siger leder af Liberal Alliance Anders Samuelsen.

Samuelsens konference
Når han kan stille det krav op, så skyldes det, at det var Liberal Alliance, der fik konferencen igennem på finansloven.

Ergo betragter Anders Samuelsen det som sin konference. Og skal DF blande sig, så vil Samuelsen omvendt også blande sig i Dansk Folkepartis kulturpakke til 150 millioner kroner, som blandt andet skal gå til renovering af gamle danske symboler.

»Jeg skriver ikke under på deres kulturpakke, før det er afgjort, at Wilders ikke kommer. Han har ikke noget at gøre på en videnskonference. Vi har ikke brug for at høre på en mand med outrerede holdninger, som højst sandsynligt er underholdende, men som ikke har noget at bidrage med i forhold til formålet: Viden.«

I stedet vil Samuelsen have viden om, hvordan en af Sveriges værste skoler er endt som en af de bedste – på trods af, at der kun går indvandrere.

»Den borgerlige kulturkamp må da bestå af andet end at råbe ad hinanden. Vi må da lære. Vi må have viden. Wilders råber bare,« lyder det fra Samuelsen.

Men Dansk Folkeparti står fast på, at Geert Wilders skal komme.

»Det er svært at tro, at vælgerne vil have forståelse for, at vi ikke må sætte Fregatten Jylland i stand, fordi Anders Samuelsen har en bestemt holdning til en konference, som han i øvrigt har skiftet holdning til adskillige gange. Det må være ren desperation, fordi man stort set ikke kan måle deres vælgeropbakning,« siger Thulesen Dahl og tilbyder Samuelsen, at han kan være med til at fordele Dansk Folkepartis kulturpenge.

»Så tager vi til gengæld en snak om konferencen, hvor DF jo har samme synspunkt som de Konservative. At prøve at koble de to ting sammen vidner om total desperation – men det kan jeg da omvendt godt forstå.«

Thulesen er ubekymret
Konferencen skulle have været afholdt i foråret, men flere kilder forklarer over for Berlingske Tidende, at det ikke ville være belejligt for Fogh at have den hollandske provokatør løbende rundt i Danmark, alt imens han kandiderede til NATO-posten.

Nu kan Wilders så til gengæld blive et problem for klimakonferencen til december, hvor de muslimske lande igen kan få en anledning til at blive sure på Danmark. Det bekymrer ikke Thulesen Dahl. Nærmest tværtimod:

»Det er da oplagt at få Wilders til Danmark. Vi ved godt, at vi ikke kan få vores vilje i alt, men vi synes da, at det er helt naturligt. Og jeg mener, at det da kun er et argument, at muslimske lande bliver sure. De skal da ikke bestemme, hvem vi skal invitere.«

Venstres politiske ordfører Peter Christensen vil ikke blande sig i, om Wilders skal komme eller ej.

»Men de to ting – konferencen og kulturpakken – har ikke noget med hinanden at gøre. Når vi har lavet aftaler, så skal alle være enige,« fortæller Peter Christensen kort.