Wammen klar til at drøfte øget dansk NATO-bidrag

NATOs øverstbefalende i Europa opfordrer NATO-landene til at levere et større bidrag for at lægge pres på Rusland. Forsvarsminister Nicolai Wammen vil drøfte sagen på forsvarsministermøde i næste uge.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rusland viser tænder i øst, og derfor bør NATO-landene levere et større militært bidrag for at lægge pres på russerne.

Opfordringen kommer fra NATOs øverstbefalende i Europa, general Philip Breedlove, og forsvarsminister Nicolai Wammen (S) er ikke afvisende.

Han siger i en skriftlig kommentar, at han vil drøfte yderligere bidrag med sine ministerkollegaer til NATOs forsvarsministermøde i Bruxelles, ligesom sagen tages op på NATO-topmødet i Storbritannien 4.-5. september.

»Krisen i Ukraine har betydet, at vi skal kigge på NATOs kerneopgaver og tale om, hvordan balancen skal være mellem opgaver på eget territorium og opgaver uden for eget territorium som for eksempel Afghanistan,« siger forsvarsministeren.

»Krisen har desuden vist os, hvor vigtigt det er, at vi har en stærk alliance, og topmødet vil blive en mulighed for at diskutere, hvordan vi bedst ruster NATO til at imødegå fremtidige trusler,« siger Nicolai Wammen.

Står det til Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen (DF), bør Danmark rette ind og følge ordren fra NATO-chefen. Han mener dog, at vi allerede gør en masse ved for eksempel at sende danske F-16-fly Baltikum og flådefartøjer til Østersøen.

»Østersøen er jo på en måde vores egen indsø, hvor vi har en særlig forpligtelse. Men flåden er spændt hårdt for,« siger DF-ordføreren.

Enhedslisten er der imod ikke klar til at følge opfordringen fra NATOs øverstbefalende i Europa.

»Vi skal bestemt ikke bidrage mere. Vi skal i stedet for prøve at komme i dialog med russerne,« siger udenrigsordfører Christian Juhl (Ø).

General Breedlove siger i et interview med Jyllands-Posten, at man bliver nødt til at overveje, om NATOs styrker er placeret korrekt i forhold til den trussel, som Rusland udgør, og at alle lande bør overveje, hvordan de kan bidrage til indsatsen for at holde russerne i skak.